Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cos tam 4nula musza miec dla ciazowek..dopytaj we wtorek! Bo w razie jakis dusznosci to lepiej miec pod reka!
Magdad - no to widac bobo wyciaga z Ciebie co najlepsze i musisz poic sie zelazem wiecej 😜 Na pewno lekarz zareaguje...powodzenia na wizycie 😉

Ja placem w lozku, a przyszla paczka od Justinex i musza ja jakos ogarnac..te x pieluch..haha 🙂

• Mamusia
Superbabo szybko ta paczka przyszła 🙂

dziewczyny nie martwcie sie za dobre sprawowanie w szpitalu psych w nagrode daja wam raz zadzwonić 🙂

co do alergii ja tego nie znam ale żaluje tych co ją mają bo to uciążliwe jest jest

któras dziewczyna miała mieć wizytę na 12, druga na 15:-to chyba superbaba i jeszcze kolejna na 17:30 z tego co pamietam 🙂

• Mamusia
nie mam pojecia ale tetrowe to na wszelkaie sposoby bo i na buzie i na pupcie mozesz tez jak wychodzisz na dwór z takim bardzo malutkim nowordkiem ankryć wózek czy fotelik żeby żadne robactwo tam nie wleciaąło albo wiatr żbey nie przewiał itd. a flanelowe to pewnie podobnie choć moż eraczje na ulewanie czy wytarcie, tetrową pieluche zabierasz zawsze do lekarza bo jak trzeba wytrzeć czy przebrać to zawsze się przyda itd 🙂

po karmieniu najlepeij polozyc pieluche na ramie ze jak dziekcu sie uleje to na pieluche anie na nas

• Mamusia
więc tak jak pisała superbabeczka, byłam na wizycie z szyjką wszystko w porządku, miałam badaną ją przez usg wewnętrznie. Franek leży główką za pępkiem reszta ciała na prawej stronie i nóżki jak prostuje wchodzą mi w prawe żebro ( odczułam już to kilka razy jak mi miażdży płuco 😉 ) serduszko bije 143 uderzeń na minute. Ulżyło mi, że z nim wszystko dobrze.
Rozmawialiśmy także o mojej dysplazji i problemami z bólami kręgosłupa i bioder( że mi się np jak dziś coś zablokowało) . Franek ulokował się tylko na prawej stronie, choć mam jedną macicę to jest ten sam problem co ma maiha, Franek ma mało miejsca co może wywołać wcześniejszy poród lub będzie mu bardzo ciasno. Już z tego powodu powinnam jak najwięcej leżeć by dać mu miejsce, siedząc im większy on będzie to będę go ściskać. Nie ma już prawie żadnej szansy by sie przesunął. Dziś mam także wizytę u ortopedy, ale już gin zapowiedział, że te jednostronne ulokowanie się synka jest bardzo obciążające dla moich kości bioder i kręgosłupa. Im więcej będę leżeć tym mniejszych skutków sie nabawie po ciąży. Po konsultacji z ortopedą mam zamówić jakiś specjalny "gorset" "pas" na biodra i kręgosłup.
dobrze, że przynajmniej jestem uprzedzona, najgorsze jest jak coś się dzieje nagle .

• Mamusia
Te flanelowe to takie mieciutkie i milutkie..za cienki kocyk moga robic 🙂 Wiekszosc bialych wzielam tetrowych, ale pare tez w zyrafki i 3 takie drozsze..w sensie nie 2.5 tylko 8 zl..normalnie wyjaciowe:P

Wlasnie zjadlam ostatniego paczka..powinnam zupe zjesc, ale on do mnie mowil wiec musialam 🙂

• Mamusia
najlepsze jest to, że przed ciążą nawet nie wiedziałam , że mam jakieś biodra, albo kręgosłup 😉 wyszło szydło z worka w ciąży.
co do alergii do na te pyłki mam- sinupret, euphorbium i cos jeszcze tylko nie mogę tego znaleźć, coś do oczu.
a ja mam ciekawostkę o żelazie dla Was. Na wizycie w kwietniu miałam marne wyniki krwi i mi przepisał jakieś silne żelazo. Nie mogłam się jakoś przemóc do niego. Wzięłam tylko na początku a potem nie brałam. Dzis pokazuje nowe wyniki lekarzowi i wszystko ok, haha bez żelaza też sie da ..

• Mamusia
Bisia więc nie jest aż tak źle!!! 🙂 Dbaj o siebie i nie przemęczaj się, najważniejsze, że z dzidzi wszystko dobrze no i daj znać po ortopedzie!!! Moja niunia wróciła padnięta z konkursu i leży na kanapie 😉 zadowolona bardzo bo zdobyli drugie miejsce na 6 możliwych 😉 Mówi, że ją gardło boli więc dzis już siedzimy w domu i na zajęcia taneczne juz nie pójdziemy, dosyć dziś się natańczyła 🙂 Dziewczyny jeżeli jeszcze któraś z Was chciałaby się wymienić numerami telefonu to piszcie, chętnie wyślę. A ja czekam na kuriera 🙂, przyjedzie około 17 z nowym narożnikiem 🙂 w końcu!!!, zamawiałam 17 kwietnia więc już czas najwyższy. dzisiaj mnie czeka golenie 😮 bo rano mam wizytę 🙂

• Mamusia
Kurcze, od wczoraj nieźle się naprodukowałyście :P od 2h nadrabiałam i na bierząco odpisywałam :P

U mnie w szpitalu dają ciuszki małemu, tylko na wyjście trzeba mieć swoje, no i trzeba kilka pieluch (maluch ma przydział 5 na dzień - i weź tu wytłumacz dziecku, że ma więcej nie siusiać 😉 ) i ogólnie kosmetyczne sprawy. Na odparzenia kupuję Sudocrem a na sutki chyba bepanten... Zaraz biorę się za zakupy u Justinex... i 500zł pójdzie... szok!

Mąż mówi żebyśmy chrzciny zrobili 29.10 - w pierwszą rocznicę ślubu 🙂 ja bym chciała na Święta bo moja siostra mieszka w Holandii i dopiero wtedy przyjedzie a ma być chrzestną...

amelia moje znajome miały ręczny laktator i baaardzo sobie chwaliły, ja kupiłam z Aventa i sądzę, że ułatwi mi życie 🙂

maiha z tym karmieniem to się zgadzam - trochę dyskrecji, ja wcale nie muszę mieć ochoty oglądać czyichś cycków... przecież choćby pieluszką tetrową można się zasłonić...

Ale mnie nastraszyłyście z tym karmieniem... Oby nakładki pomogły 😉

z goleniem to ja mam straszny problem... siadam rozkrakiem pod prysznicem i jakoś daję radę, ale mąż musi mnie podnieść, bo nie wstanę 😉

Monia jaki fajny mały śmieszek 😁 A córcia super, pewnie jesteś dumna 🙂

To sobie wszystkie numery wysyłamy czy jak? Bo ja tam mogę wsysłać 😁

U mnie też alergia się nasiliła w ciąży... Ale moich leków nie mogę brać w ciązy, więc nic nie biorę.

też niecierpię spać bez Dawida... Ale w szpitalu całe 5 dni ze mną będzie bo wykupujemy pokój rodzinny 🙂 co prawda wyniesie nas to 400zł no ale mąż będzie od razu cały czas przy dzieciątku 🙂

Suuperbaba pieluszkę flanelową jedną mama kupiła taką ładniejszą, grubszą tak do przytulania dla małego (jakoś u nas w rodzinie dzieci uwielbiają spać przytulone do pieluszki) i flanelowe takie solidniejsze to i do przykrycia... tak mi się wydaje, ale wyjdzie w praniu 😉

Damianek dziś nad ranem tak mi przyrżnął, że się obudziłam! Pierwszy raz... Teraz też kopie w bok i na dole...

bisia najważniejsze, że z Frankiem wszystko dobrze i wiesz na co się masz nastawiać - leż dużo a na pewno będzie ok 🙂

• Mamusia
Dziewczyny pieluchy flanelowe przede wszystkim przydadzą Wam się do pieluszkowania malucha, dostaniecie skierowanie na badanie bioderek i tam Wam pokażą jak szeroko pieluszkować dzidzię, to jest jakoś na początku po urodzeniu, pan doktor sprawdza bioderka pokazuje cwiczenia na nóżki i przez jakiś czas szeroko pieluszkujemy a potem na kontrolę 🙂 Wiem, że chyba dwie pieluchy są potrzebne ale dokładnie już nie pamiętam.

• Mamusia
Chodzi o to żeby złożyć pieluszke tetrową lub flanelową na taki prosokąt który wkładasz miedzy nóżki. Mniej więcej ma to wyglądać tak jakby ta pielucha była nałożona na pampersa. Chodzi o to że nóżki i bioderka mają być szeroko rozstawione, w tzw żabkę. W każdym razie lekarz pokaże.

Druga srawa to nie wiem czy szerokie pieluszkowanie coś tu pomoże. Z tego co wiem, jeśli są jakieś wady to leczy się to przy pomocy specjalnego sprzętu. Dawniej kazali szeroko pieluszkować wszystkie dzieci, bo niby stawy biodrowe miały się w ten sposób lepiej rozwijać. Nie wiem czy teraz wszyscy lekarze każą pieluszkować, jak ja urodziłam Olę to wszyscy dostawali skierowanie na takie badanie ale to było 7 lat temu 🙂

• Mamusia
Ooo...nawet nie wiedzialam o tym pieluszkowaniu 🙂 No to ja mam 4..bedzie i za kocyk! Strzauka - wlasnie u Justinex kupilam te flanelowe - super jakosci sa! Mi poszlo 250zl, ale troszke rzeczy nakupowalam 🙂 Oczywiscie zostaly najdrozsze + rzeczy dla mnie..ale to zostawiam na cErwiec, bo jak juz mowilam - glodujemy w maju:P

• Mamusia
Właśnie doszły do mnie te rzeczy:
http://allegro.pl/ziaja-ziajka-lano-masc-do-brodawek-sutkowych-i2308342946.html
http://allegro.pl/majtki-poporodowe-wielorazowe-2-szt-rozmiar-38-40-i2325696092.html

Ziaji używam od daaawno więc zobaczymy czy się sprawdzi, jest napisane że nie trzeba zmywać przed karmieniem i można zacząć stosować dwa miesiące przed porodem. Może się sprawdzi 😉

• Mamusia
Z tego co mi bratowa mówiła (a rodziła w ubiegłym roku) to jest kilka wizyt (nie pamiętam dokładnie ile) gdzie dokładnie sprawdzają bioderka i tam zazwyczaj każą pieluszkować malucha, ona pieluszkowała tetrowymi pieluchami a nie flanelowymi.