Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Co do cc to nie wiem ja miałam odwrotnie bo przez 10godzin próbowali powstrzymywać skurcze jak się nie udało to zabrali mnie na stół i ogólnie dziwne bo podali mi przed porodem relanium...

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
bisia też sądzę, że to bez sensu ;/ ja mam mieć cesarkę bo NIE MOGĘ rodzić naturalnie to po co wywoływanie porodu? jak nie mogę mieć ze względu na ból to po co będą we mnie ten ból wywoływać na siłę :/

myślałam, ze jak będę mieć CC to wchodzę do sali, kładę się - tną i w 30min po sprawie :/ a wychodzi na to, ze można męczyć sie dłużej niż przy normalnym porodzie!

kończę zakupy u Justinex, trochę je ograniczyłam i wyszło tylko 250zł... bo nie wszystko już miał z tego co ostatnio zaplanowałam kupić :/ co do pieluszek to klupiłam 3 flanelowe (jedną już mam w domu) i 10 tetrowych (5 grubych, 3 zwykłe i 2 kolorowe)

d-brycz
z obiadem i mężem to ja mam tak co najmniej raz w tygodniu 😉

• Mamusia
ja wyobrażam sobie, że podłączą mnie do kroplówki zapomną o mnie, ja będę skręcać się z bólu, jak to lekarze z podejściem "później później" i wieczorem dopiero zrobią mi cc 😞
mi juz przy poronieniu wywołali skurcze, wiem coś o nich niestety, trauma poronienia zahacza swoje kręgi, że skurcze przypominają mi o najgorszym 😞

• Mamusia
Ja słyszałam, że przez błędne wyliczenia terminu porodu bardzo często wywołują niepotrzebnie akcję. Z drugiej strony nie można też zbyt długo czekać. Jak o tym myślę, to modlę się, żeby u mnie wszystko samo się zaczęło o czasie 🤢

A myślicie o swojej położnej, tzn. o "wynajęciu", nie wiem jak to nazwać. Bo rozmawiałam ostatnio z kuzynką, która sobie taką usługę powiedzmy wykupiła za 1000zł i mówiła, że dzięki temu przeżyła poród, bo miała tę babkę na wyłączność, a normalnie to każdy ma cię w dupie. Zaczęłam się zastanawiać, ale z drugiej strony tyle kasy za kobitkę, która i tak może się trafić na dyżurze, trochę bez sensu. Więc chyba jednak oddam się w ręce losu 😉

Przyjechał dziś przewijak, niby wszystko pięknie, ale ceratka porwana 🤢 Całe szczęście, że uparłam się, żeby to ustrojstwo wyjąć i sprawdzić, bo kurier już się zbierał do wyjścia, a tak przyślą nowy. Co za czasy, każdemu trzeba na ręce patrzeć.

• Mamusia
Wiecie co moja cesarka planowana wyglądała tak że do szpitala trzeba się zgłosić dzień przed cc(ja byłam już sporo wcześniej bo mała sie nie ruszała) nie wolno w dniu cc nic jesc dostałam 2 kroplówki ale nie wiem co w nich było, jak druga już się skończyła to podpieli 3 kroplówke, przbrałam sie w taką koszule szpitalną i na łózku przewieźli mnie na sale operacyjną ( nie miałam zadnych skurczy ani nie przebijali mi wód płodowych)przed salą porodowa załozyli cewnik(bardzo bardzo nieprzyjemne;/ ale da się przeżyć ) wjechałam na sale kazali usiąśc na łózko operacyjne i anestezjolog mi dał zastrzyk w kręgosłup czyli znieczulenie zewnątrzoponowe( samo kłucie bezbolesne troche bolałao wyszukiwanie odpowiednich kregów ale to taki bardzo delikatny ból) potem położyli podłączyli wszystko przygotowały mnei pielegniarki do operacji wtedy podszedł lekarz zapytał czy coś czuję (przyłożył mi skalepel do brzucha i ja czułam jakby ukłucie) wiec jescze chwile trzeba czekac potem podszedł znowu i pyta czy cos czuje ja zapytałam "słucham" bo nie słyszłam jego pyatnaia a wtedy pielegniarka powiedizała ze juz nic ze mam juz brzuch przeciety;/ w ciągu 1-2 minut mała była na świecie, potem 10- minut zszywanie 🙂 i już po cc miałam straszne drgawki ale to niby6 normalne i to wszytko w sparwie cc 🙂

• Mamusia
Dziewczyny my juz po. Z piotrusiem wszytsko ok 🙂 rosnie zdrowo, usg mu sie nie podobało i bil w aparat ile wlezie. Nio wazy ok 900 g i wstepnie jak bedzie wszytsko o k to w okolicy porodowej bedzie 3500 g. Wszytskie parametry w normie. Ja dostałam konska dawke zelaza. Nawet w aptece sie zdziwily ze takie mocno i mam sie przygotowac na zaparcia 😞. Nio i jutro zaniesc mocz na posiew i zobaczyy czy sie jakasik bakteria wykluje.
Zmartwilam sie tylko tym ze rozmawialismy wstepnie o porodzie. Bo mam rodzic w kRaku a nie u siebie i tam mojego gina nie bedzie. I stwierdzil ze lepiej byloby cesarke zrobic bo przy dwurozej macicy to nie idzie tak latwo. Macica inaczej sie kurczy i czesto sa zahamowania co jest neibezpieczne dla matki i dziecka. NIo i na koniec przyznal ze ciezko bedzie wyekzekwoac cesarke w Krakowie 😞
I kurcze przybilam sie starsznie tym.
Duzos tron mam do nadrobienia i zabieram sie do czytania.

• Mamusia
Madzia super, że synek zdrowo się rozwija. Ale mnie teraz też zmartwiłaś, bo ja też mam dwurożność macicy, ale mój gin wcale mi nic nie mówi o cesarce ani o samym porodzie 😞 Nie wiedziałam, że mogą być komplikacje 😞

• Mamusia
dodi no wlansie tak siedze i sie martwie 😞 pytalam czy na tym eptapie jakies kompilakcje z tego tytulu ale powiedzial ez sie dobrze trzymai jest ok. ale przy porodzie czesto sa problemy bo macica sie inaczej kurczy niz standardowo. Zrozumialam to tak ze w tracie skurcze ustaja i bezpiecznie jest zrobic cesarke 😞
Jak kiedys sie pytalam na klinice w kraku czy ta rgowatosc cos zmienia, to tylko bakneli ze to jest wazne przy porodzie. Ale nic wiecej nie gadali. 😞 I teraz sie martwie jak tu ta cesarke wymusic 😞

• Mamusia
Ty no właśnie, bo przecież w takich sytuacjach szybka cesarka jest bardzo ważna! Pytałam gina o tę macicę, mówił, że wszystko ok, ale o porodzie jeszcze nie rozmawialiśmy 🥴

• Mamusia
widzę, że kolejna z nas zestresowana po wizycje porodem- witaj w klubie madziu 🙂a nie może tu u Ciebie napisac zaświadczenia na cc? Wtedy np 3 tyg przed datą porodu pojedziesz do kraka umówic się kiedy masz przyjechac na cc. Nie wiem jak się u Was robi, u mie okazało się, że nie ma umawiania ;/ przed 39 tyg.

• Mamusia
bisia: lipa z tym strsem nie? Kurcze nei da tak raddy bo oni prowadza sobie osobna karte i tam jestem co miesiąc. Nie bardzo interesuja sie lekarzem prowadzacym, powiedzieli ze on sobie a oni sobie 😞

• Mamusia
Bisia no tak, nie przejmuj się na zapas bo czas przed cc i sama cesarka to nie ma czego sie bać, najgorszy czas po porodzie ale to tez sprawa indywidualna jend abedzie sie lepiej czuła inna gorzej

Magdad Twoja wizyta troche stresująca ale może jeszcze sie wyjasni cos przed porodem co i jak
a co do żelaza i zaparć to uważaj na hemoroidy bo zparacia=hemoroidy więc pij dużo wody i jedz jabłka nie wiem jakie ejscze rady na zaparcia

co do macicy dwórożnej może poszukajcie czegoś na necie co o tym piszą i jak jest z porodem??

ciekawe jak nasza superbaba pewnei już po wizycie

• Mamusia
Maiha mi też szczerze mówiąc Twój opis pomógł 🙂 tylko jakoś nie myślałam wcześniej o tym cewniku, przerażające 😮

dziewczyny damy radę, nie mamy wyjścia, więc nie ma co za dużo myśleć o porodzie i się stresować 😎

• Mamusia
Magdad super że Piotruś zdrowy, lekarz nieźle Cię nastraszył z porodem ale postaraj się zbyt nie zamartwiać może nie będzie tak źle jak myślisz, przecież Ci lekarze w Krakowie też wiedzą co robią.
Nie możemy się tak bardzo stresować bo to szkodzi dziecku.

A na zaparcia podobno dobra jest sałatka z pomidorów z oliwą z oliwek (tak przynajmniej poradził mi wczoraj na wizycie mój gin)

• Mamusia
magdad- jeszcze nam tego brakowało by się porodem zamartwiać aj. Może jak oni w kraku będą mieli zapisane, że macica dwurożna to jak najmniejsze wystąpią symptomy, że poród nie idzie w dorym kierunku to nie będą Cię męczyć tylko zrobią cc. Najgorsze jak lekarze czekają czekają

• Mamusia
magdad napisał(a):
Dziewczyny my juz po. Z piotrusiem wszytsko ok 🙂 rosnie zdrowo, usg mu sie nie podobało i bil w aparat ile wlezie. Nio wazy ok 900 g i wstepnie jak bedzie wszytsko o k to w okolicy porodowej bedzie 3500 g. Wszytskie parametry w normie. Ja dostałam konska dawke zelaza. Nawet w aptece sie zdziwily ze takie mocno i mam sie przygotowac na zaparcia 😞. Nio i jutro zaniesc mocz na posiew i zobaczyy czy sie jakasik bakteria wykluje.
Zmartwilam sie tylko tym ze rozmawialismy wstepnie o porodzie. Bo mam rodzic w kRaku a nie u siebie i tam mojego gina nie bedzie. I stwierdzil ze lepiej byloby cesarke zrobic bo przy dwurozej macicy to nie idzie tak latwo. Macica inaczej sie kurczy i czesto sa zahamowania co jest neibezpieczne dla matki i dziecka. NIo i na koniec przyznal ze ciezko bedzie wyekzekwoac cesarke w Krakowie 😞
I kurcze przybilam sie starsznie tym.
Duzos tron mam do nadrobienia i zabieram sie do czytania.

Magdad super, ze z Piotrusiem wszystko dobrze i jaki juz duży 🙂 nie martw się na zapas porodem!!! Zobaczysz wszystko będzie dobrze !! szkoda nerwów, ja próbuje nie mysleć jeszcze, pierwszy poród miałam naturalny i nie było aż tak źle gorzej przeżyłam tydzień po porodzie, na razie nic nie zapowiada tego abym miała cc i chyba wcale bym nie chciała ale jak trzeba będzie... Lekarz wiedzą lepiej niż my i nie zamartwiaj się !!!! Będzie dobrze!!!

• Mamusia
Nie wiem kto tam się z kim wymienił więc wysłałam kilku z Was numer, jakby co to czekam na wiadomości i jeszcze się powymieniam chętnie, hehe 😉

Zakupy u Justinex skończone - nie było dokładnie wszystkiego co chciałam kupić, ale 250zł wydałam 😉

• Mamusia
Ponad 20 stron naskrobane...oczywiscie polowe pozapominalam. Bisia i Magad- wazne, ze z dziecmi wszystko ok! Madzia, nie martw sie zaparciami, duzo bloznnika jedz, owocow i warzyw i pij plyny. No i uwazaj na hemoroidy... 😞 A ja sie nie znam na dwuroznosci macicy i nie mam pojecia czy to wskazanie do cc. Musisz sie zdac na lekarzy, ale ja sie powtorze po raz 100tny- zdrowa mama i zdrowa dzidzia najwazniejsze, wiadomo!
Bisia, wspolczuje biodrowo- kregoslupowych prolemow. I uwazaj na siebie i Franka!
A wiecie, przy znieczuleniu zewnatrzoponowym ( epidural), to tez zakladaja cewnik, bo sie nie mozna ruszac bo paraliz. I wiadomo, srednio to przyjemne ale posrod wszelkich innych czynnosci nie bardziej straszne 😉. Kobieta traci wszelka prywatnosc podczas porodu i prawde powiedziawszy przy wszystkim co sie dzieje, to ogolnie zaczyna to zwisac, tak czy siak.
Monia, gratki dla zdolnej coruni!
Ja od wczoraj wieczorem mecze sie z bolami , jak nigdy. Boli mnie po prawej stronie, tak jak kiedys bolal mnie woreczek zolciowy, tylko sek w tym, ze juz go nie ma. Nie wiem co o tym myslec. Jestem wystraszona. Tak wiecie, nie przesadzam, naprawde boli. Moze to od szalenstw z Ella, podnoszenia jej i tancow? Nie wiem. ALe poza tym to nic mi nie jest, nie ma plamien , may sie rzuca na kazda strone, cisnienieok. Glowa mnie boli, ale to pewno przez pogode.
A, no i moja Ella to alergik a ja tez, ale ja mam skorne alergie, wiec u mnie to masci wchodza w gre i ewentualnie antyhistaminowy, ktory podkradam corci, ale to rzadko i w ciazy nie bralam, wiec nie wiem nawet czy dozwolone. Mam liste gdzies, co mozna a co nie, ale nie wiem czy wam sie by przydaly, bo to tutejsze nazwy itp.