Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny, pomocy!

Chciałam sie dowiedziec, ile dokładnie jest dni na urodzenie sie dziecka? (dla męża urlop okolicnzosciowy -> 2 dni?) i ile można tacierzyńskiego 2 tyg podobno, czy to prawda? Czy pracodawca moze odmówić tacirzysnskiego tych 2 tyg lub tych 2 dni na urodzneie sie dziecka? Do kieyd to trzeba wybrac? Kiedy zgłoscić itp aha i kto płaci za te dni zus czy pracodawca?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
szczesliwamama napisał(a):
Dziewczyny, pomocy!

Chciałam sie dowiedziec, ile dokładnie jest dni na urodzenie sie dziecka? (dla męża urlop okolicnzosciowy -> 2 dni?) i ile można tacierzyńskiego 2 tyg podobno, czy to prawda? Czy pracodawca moze odmówić tacirzysnskiego tych 2 tyg lub tych 2 dni na urodzneie sie dziecka? Do kieyd to trzeba wybrac? Kiedy zgłoscić itp aha i kto płaci za te dni zus czy pracodawca?

pozdrawiam

Ojcu przysluguja 2 tyg urlopu ojcowskiego - jest to normalny dodatkowy urlop i za to placi pracodawca. Ojciec moze go wykorzystac chyba w ciagu pierszego roku zycia dziecka. Dodatkowo od razu po porodzie moze sobie wziac takze 2 dni urlopu okolicznosciowego na urodzenie dziecka.

http://www.karieramanagera.pl/planowanie_kariery/twoje_prawa/urlop_przyslugujacy_pracownikowi_ojcu/

• Mamusia
A ja se pospałam, kuźwa 😠 Od 23 do 1 w nocy 😮 Wogóle nie chce mi się teraz spać... A do tego boli mnie brzuch i krzyż.

Szczesliwamama, tak w ramach uzupelnienia tego co Karolka napisala i co jest w tym artykule, to tacierzynski jest czym innym niż ojcowski. Ojcowski nie jest zależny od macierzyńskiego, a tacierzyński, to jest ten urlop, który ojciec może wziąć, jesli matka zrezygnuje z części macierzyńskiego.

Dzonatalie, WIELKIE GRATULACJE! 😁

Idę chyba poczytać jakąś książkę, Może mnie jeszcze zmuli.

• Mamusia
Hej Kobietki!

Szcześliwamama w ramach uzupełnienia karolki i deiry 😁 to tak jak napisały:
2 tyg ojcowskiego
2 dni okolicznościowego
i 2 dni opieki na dziecko - TY już z niej nie skorzystasz a na następny rok nie przechodzi. Mój wziął cały pakiet 😁

A moja pierwsza córa kończy dzisiaj 15 lat 🤪 Dostała x-boxa i teraz już wogóle nie będzie się uczyć 🤔
Emi ja bym na twoim miescu poradziła się pediatry, bo z tego co mi wiadomo dzieci na MM powinny być dopajane 🤨

A ja muszę się pochwalić, że mojej Majusi w ósmym dniu odpadł pępek i teraz pytanie do mam, czy dalej smarować go spirytusem, pryskać osceniseptem czy już zostawić go w spokoju 🤨

• Mamusia
Witam sie i ja od 6:30 dzika wojna w koncu padla 😮
agn dzisiaj przychodzi polozna wiec jej zaraz wszystko powiem wzielam sie na sposob i przed podaniem mleka ciagnie wode wiec moze to cos zmieni, wiem wiem ze musza byc dopajane ale ona nie chce chociaz teraz bede jej dawala przed mlekiem to wypije 🙂
poki co ide spac poki mala spi 🙂

• Mamusia
Dzień dobry ! 🙂

no i jednak się pojawił niedzielny bobasek... super! ...a miała ten sam termin co ja :P
w sumie od kilku dni dzonatalie pisała że ją podbrzusze boli więc to nie był taki nagły spontan, w dodatku chodziła całymi dniami na spacery... 😉
kurde ale jej fajnie :P
mi to nawet chodzenie po schodach nic nie daje 😁 mały się uczepił moich żeber i nie zapowiada się na terminowe rozwiązanie 😁

kurde nie mam planów na dzisiaj... wszyscy w pracy i sama w chacie jestem... nawet nie ma z kim wyjść 😮

• Mamusia
Isa ja mam M w domu, a on bez pomysłu co ze sobą zrobić. Od wczoraj zapowiada, że ma w planie robić NIC. Już mi zdążył ciśnienie podnieść, a jest 9:45 😮

Kolejny niedzielny bobas się wykluł, ale fajnie 😁

U nas taka piękna pogoda, że szkoda w domu siedzieć, zaraz wymyślę gdzie by tu pójść 🙂

• Mamusia
hej kochane 🙂 moj M tez dzis i jutro w domu i juz gdzies pojechal cos zalatwiac, mam nadzieje, ze szybko wroci i pomoze mi ogarnac mieszkanie, bo przez weekend nic nie zrobilam i jest syf.
Zachcialo mi sie grochowki, ale nigdy jej nie robilam, no wiec dzis bede eksperymentowac 😁 trzymajcie kciuki, zeby wyszla 😁

Dzonatalie wciagala rowno te surowe ananasy - moze one jej pomogly 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
Heheh, a do mnie maz wlasnie dzwonil, ze jego kuzyn ma teraz 2 tygodnie urlopu i jego syn lat 3 sie przeziebil i uwaga.. 😉)

Koles nie bedzie psul sobie urlopu zajmowaniem sie dzieckiem... wiec zona poszla na opieke... Co za pajac z niego...

To ten o ktorym kiedys pisalam, ze nawet dzieciaka nie przewinal ani nie wykapal do tego czasu...

• Mamusia
Sandra ten koleś ma niezły tupet... nie ma co 😮 ;/ ja bym chyba nie wytrzymała z takim facetem...
Tusia powodzenia na wizycie, wracaj z dobrymi wieściami 🙂

ja dzisiaj mam się wstawić na 16 u mojego gin... ale o której mnie przyjmie tego nie wiem bo nie jestem wpisana na listę... więc chyba sobie posiedze tam kilka godzin ;/ muszę zaopatrzyć się w jakąś książkę...

• Mamusia
Dzięki sandros, zaraz jadę po wodę utlenioną 😁

Wiecie co, w czasie ciąży narzekamy ale po porodzie to się zacznie 😁
Jedne martwią się, że dziecko kupki nie robi, inne że robi za często 🤪 Ja np mam zmartwienie, bo moje maleństwo praktycznie nie płacze, jak jest głodne to stęka i ssie piąstki, jak robi kupkę to stęka i wydaje różne dżwięki a słyszałam, że powinno troszkę popłakać, bo coś tam się z płuckami wtedy dzieje 🤨 No dzisiaj w nocy troszkę zapłakała, bo jak obudziłam ją po 5 godzinach 😮 na karmienie, to zanim zmieniłam pieluchę, zdążyła się zorientować, że w brzuchu pusto 🤔

No, brzuchatki jeszcze troszkę i wszystkie będziecie rozpakowane 🤪
Idę obudzić małą na karmienie, po kim ona taka grzeczna 🤨

• Mamusia
daryjka życzę żeby wszystko szybko i sprawnie poszło! 🙂
...jedni mówią że ten czop nawet tydzień przed porodem może wypaść... ale może u Ciebie to i dzisiaj się wszystko zacznie ! 🙂 trzymam kciuki!

agn masz małego Aniołeczka! 🙂
i tak jak mówisz... później będziemy stękać i narzekać na maleństwa bo coś tam będzie nie tak... no ale taka kolej rzeczy 😁 ja się doczekać nie mogę jak w końcu mój maluszek się pojawi... a jak będzie dawał mi w kość to będę narzekać że po co ja się tak niecierpliwiłam 😁 zrozum kobietę 😁

• Mamusia
ja też jakoś nie zwracam uwagi na ten czop... bo sama nie wiem czy to on się tak wydziela czy inne wydzieliny trudno powiedzieć 😁 za każdym razem jak zmieniam wkładkę to widzę jakieś gluty ale mi to na czop nie wygląda 😁
położna mi powiedziała że mogę go nawet nie zauważyć a kobieta dużo tych śluzów wydziela pod koniec ciąży...

...popijam herbatkę z liści malin 🙂

• Mamusia
Dzień dobry,
Dobrze ze sandros piszesz o tym pepuszku. Nam też wczoraj odpadła pepowinka.
Daryjka mi czop odszedł w dzień porodu. Mojej sis też. Ale to bardzo indywidualne 🙂
Agn dokładnie ja po porodzie mam tyle zmartwień ze głową boli 😞 a zmęczenie jest nieziemskie....