Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej kobitki 🙂
mnie nie było wczoraj, bo miałam pierwszą mszę, któą odprawiał Wujek jako ksiądz 🙂
było tyle wzruszenia jak dziękował każdemu po kolei że masakra...
Później w resturacji obiad, słodkie i kolacja mmmm 😁
Więc już nie miałam siły wejść na kompa 🙂
Postaram się Was JAKOŚ nadrobić chciaż trosche .

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Isa daj znać jak usg.
Dzonatalie ją tak marnie śpię od początku ciąży 😞 nie wiem z czym to związane, może powiedz lekarzowi to sie coś dowiemy 😉
Ją sie zaraz zbieram do dentysty :'( mam nadzieję ze wszystko zrobi mi w jeden dzień, bo nie chce co dwa dni znieczulenia dostawać.:\

• Mamusia
Cześć dziewczyny!
Tak piszecie o tej glukozie, mój lekarz powiedział, że dopiero od 24 tygodnia można ją robić n 🤨
Tu znalazłam nawet taki wycinek:
O czym powinnaś pamiętać?
Do 26 tygodnia masz czas na wykonanie kolejnej wizyty kontrolnej u lekarza prowadzącego. Jest to również odpowiedni moment na wykonanie bardzo ważnego badania w ciąży. Między 24 a 28 tygodniem powinnaś wykonać test obciążenia glukozą, w skrócie OGTT. Jest to badanie mające na celu wykrycie ewentualnej cukrzycy ciężarnych, choroby związanej z zaburzoną gospodarką cukrową, wymagającej leczenia. Badanie polega na pomiarze stężenia glukozy we krwi żylnej na czczo oraz po wypiciu 75 g glukozy rozpuszczonej w szklance wody. Pomiaru dokonuje się po jednej i dwóch godzinach od spożycia roztworu. Uwaga - glukoza jest niesamowicie słodka i mdła. Warto zabrać ze sobą pół cytryny i wycisnąć z niej sok do roztworu, łatwiej go wtedy wypić. Cytrynowy sok nie wpływa na wartość diagnostyczną testu.

• Mamusia
ja pewnie w przyszłym tygodniu zrobię glukozę, do środy mam zwolnienie i wolę zrobić to podczas siedzenia w domu niż jakbym miała po teście jeszcze do pracy się wybrać 🙂

na skurcze łydek i nie tylko sok pomidorowy, ketchup... generalnie przetwory pomidorowe 😉 najlepiej przyswajalny magnez i potas, ten w tabletkach to najlepiej jakby z wit. B6 był i trzeba uważać, czy nie zjada się produktów źle wpływających na przyswajanie magnezu....

poszalałam dziś na zakupach 😁 😁 😁 poszłam do centrum handlowego i trochę połaziłam, już myślałam, że nic nie kupię, ale moją uwage przykuł szyld "wyprzedaż letnia" w mothercare!! wszystko do 70% taniej, także wyprawkę dla malucha już mam.... jak nie miałam nic, tak dziś się, a raczej syna, obkupiłam 😁 😁 😁 🙃 i jestem mega zadowolona, wszystko takie cudne a najdroższa rzecz kosztowała 39zł i to był 3cześciowy komplet (body+bluza welurowa z kapturem+spodenie welurowe:silly 🙂, oprócz tego jakieś bodziaki, śpiochy, półśpiochy i bluzeczki 🙂

• Mamusia
Jeeeeestem 🙂 Udało mi się kupić 2 staniki 🤪 🤪 Do tego odwiedziłam jeszcze lumpeksa i kupiłam sobie jeansy, sweterek i spódnicę a dla Malutkiej sukienkę i za wszystko zapłaciłam 18zł! Normalnie byłam w szoku i zamierzam częściej tam wpadać 😁
Glukoza mnie czeka przed następną wizytą, czyli mniej więcej na początku czerwca.... już się boję :/

• Mamusia
No a ja nic nie kupilam...ale juz wiemy ze mamy ślub w Śremie w piatek musimy jechać do urzedu i zalatwic wszystko...no i mamy w restauracji przyjecie,bo tak myslelismy w domu ale i tak by wiecej wyszlo a w restauracji bedziemy miec obiad i kawa ze swoim slodkim za 30zł od osoby 😲 😲 i na 14 osob takze jest ok....a ślub 7 lipiec jesli w urzedzie nic sie nie zmieni i nie ukradna tego terminu do piatku 🙂 🙂 🙂 jupiiiii.... 🤪 🤪

• Mamusia
Hej Laski 🙂 od rana cos mnie kłuje w brzuchu, po lewej stronie, zaraz sie zwalniam z pracy i jade do domu odpocząć... nawet nie mialam dzis weny, zeby z Wami popisac, tylko sobie czytalam 😉
Z tym slubem tylko w czwartki to jakas dziwna sprawa, nie slyszalam o takim czyms. ja co prawda bralam slub cywilny poza miejscem zameldowania, ale z tego co sie orientuje, taki slub mozna wziac w kazdy dzien, no chyba, ze w mniejszych miejscowościach sami wyznaczają sobie dni...

• Mamusia
to może dlatego tak 🙂

moje dzisiejsze szaleństwo:
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/831/zdjcie0260o.jpg/][IMG]http://img831.imageshack.us/img831/3507/zdjcie0260o.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

a na brzuszkach mój "brzuchol", tylko automatyczne zmienianie rozmiaru zdjęcia trochę mnie zwężyło, ale wiele od orginału się nie różni 😜

• Mamusia
latka_11 napisał(a):
hej dziewczyny 😉
dzonatalie mam pytanie, czy ta glukoze bedziesz robic w UK , bo z tego co slyszalam, to wlasnie tego badania nie robia? Idziesz jakos prywatnie czy jedziesz do Polski 🙂?

normalnie w UK, oni sami daja Ci skierowanie na to . Twoja midwife to powinna zalatwic. 🙂
musisz przez to przejsc, przeciez masz to w karcie ciazy 🙂

• Mamusia
Troche sie u mnie pozmienialo, ja w UK jestem od 3 tygodni a pierwsza TU wizyte mam 23 maja , bardzo sie denerwuje jak to wszytsko tu wyglada , tym bardziej ze od polowy ciazy... i slyszalam wlasnie ze tu tego badania nie robia wiec przy okazji jak napisalas, to pytam wiec dzieki za odpowiedz 😉