Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ehhh nie mowilam Wam.. pamietacie jak pisalam o tym cholrnym robalu?? 🙂)
To trzy razy Darka sie pytalam czy na pewno go wywakil i czy sobie poszedl . oczywiscie ze wywalil...
Wczoraj dziadek przyszedl prad robic, odsunelam lozko, a ten wielklolud tam siedzi... no myslalam, ze zawalu dostane...
Oczywiscie wmowilam sobie ze to karaluch, a nie chrzaszcz i pol nocy spac nie moglam ;// hehe 🙂

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂
Ja z łożka zwlekłam się dopiero o 9 🙂 Ale nadal chodzę w koszuli. Jedynie wyrko pościeliłam. Wstawiłam też pranie. Ogólnie noc miałam do kitu, bo co chwilę się budziłam. Jakieś pokręcone sny znowu miałam 😮
Idę umyć włosy, jakieś śniadanie zjem, wezmę tabletki i pomyślę, co dalej ze sobą robić. Pewnie trzeba by na zakupy jakieś podjechać...

Jeśli chodzi o robale w domu, to nam kiedyś wlazł świerszcz pod parkiet w sypialni 😮 Jak on tam znalazł wejście to ja nie wiem. Fakt, że przez trzy doby mieliśmy całe noce pod znakiem muzyki świerszczowej 🤢 Zwariować można było, a skubany ożywiał się właśnie w nocy. Jego żywot zakończył jeden z naszych kotów, który gada ubił jak ten się na chwilę spod parkietu ujawnił 🙂

• Mamusia
Co za swierszcz... i ubic go nie bylo jak 🙂)

Ja tez w pizamie nadal, wiec nie jestes jedyna 🙂

Przed chwila wygladalo na upal, a wieje juz jak cholera.

Zaraz sie ruszam moze do zoo z mloda, bo co tu robic w tej chacie??

Wiecie, co zastanawiam sie czy bede kupowac te plyby do prania i tak mysle, ze kupie chyba po jednym opakowaniu zeby wyprac te rzeczy wyprawkowe na powrot do domu.. i jak sie skonczy sprobuje od razu vizira i po prostu dodatkowe plukanie ustawie...

• Mamusia
Hej Mamusie 🙂
Zmęczona po wczorajszym dniu w pracy ale przynajmniej było śmiesznie bo wszystkie czytają książkę 50 twarzy Greya jakiś pikantny erotyk dla mamusie, hit w uk 😉
A u mnie znowu leje, czekam na M żeby śniadanko sobie z nim zjeść 🙂
Marylu witaminę K podają w zastrzyku w szpitalu zaraz po porodzie tylko trzeba to uwzględnić w planie porodu,a jeszcze miałam zapytać czy myślałaś o oddaniu krwi pępowinowej?

• Mamusia
Emaleth napisał(a):
a jeszcze miałam zapytać czy myślałaś o oddaniu krwi pępowinowej?

Ja na początku o tym myślałam, ale szczerze mówiąc nie miałabym 3 tysięcy zł na to, aby po porodzie pobrali tą krew... Później co roku płaci się 400 zł za to, że ją przechowują. Więc ja zrezygnowałam z tego chociaż bardzo jest przydatna jakby coś było z dzieckiem.

• Mamusia
No niestety drogi interes,tylko w uk jest taki program i jest to za darmo tylko że nie przechowują tej krwi dal ciebie a pomagają innym dzieciaczkom i niby w razie czego jak by twoje dziecko było chore to ma się pierwszeństwo.A z tego co czytałam to to jest bezbolesne i nie ma żadnego wpływu na poród a można życie uratować.

• Mamusia
Witam sie i ja 🙂 nocka przeszla gladko babcia zrobila zurek a tak kwasny ze w gardlo gryzie wiec niech lepiej sobie polezy jeszcze niech sie przegryzie 😁 dzien w dzien na noc strasznie boli mnie brzuch i stekam jak sie przekrecam 😮 to nie od dzisj no ale co trzeba jakos wytrzymac 😁

• Mamusia
dobry!
dzisiejsza noc to była jedna z najgorszych jak do tej pory :/ nie mogłam zasnąć... mały się wiercił, dostawał co chwile czkawkę i tylko się wymęczyłam i wydenerwowałam... do tego co chwile wstawałam siusiu jeśli można to tak nazwać bo kilka kropelek i po wszystkim a za godzinę dalej to samo 😮

lekarstwa zjedzone teraz chwilkę poleżakuje i uciekam mamci pomóc robić konfitury ze śliwek 🙂
a wieczorem muszę wyjechać po mężula na lotnisko... już się nie mogę doczekać 🤪

• Mamusia
Dzień dobry Mamusie 😉
Ja z krwią pępowinową się poważnie zastanawiam bo nie wiem jak proces pobierania ma dokładnie przebiegać. Pogadam z położną, i jeśli to nie będzie nic strasznego to się zgodzę. Zawsze można jakiemuś maleństwu uratować życie!
Ale niektóre kobitki życzą sobie żeby ta krew wpłynęła z powrotem do dziecka po porodzie? słyszałyście o czymś takim?
emaleth dobrze, że piszesz o tej witK. Napisze sobie w planie porodu. A w polsce to chyba dają zastrzyk z witD?

• Mamusia
:/// Z tymi nockami to juz masakra sie powoli bedzie robic... ale pomyslcie, ze zostaly TYLKO dwa miesiace 🙂 Teraz wazne zeby bylo wszystko dobrze na koncowce, a niedogdnosci no trudno... 😉
Choc wsciec sie mozna jak spac ciagle nie idzie ;// a ja jeszcze do Naduchy wstaje... 🙂 Wczoraj jej powiedzialam, ze do niej nie przyjde, to wymyslila. ze ja gacie gryza w pipke i mam jej poprawic 😉))
Mala pierdolka... Mam tylko nadzieje, ze mloda nie bedzie jej budzic, bo razem bedziemy w sypialni ;//
no a jak bedzie to Nadia z tata pojda do salonu, choc chcialabym tego uniknac szczerze mowiac...;/

Isa tylko uwazaj na siebie z tym prowadzeniem auta....

• Mamusia
Procedura jest bezbolesna...
Przeciecie pepowiny nie boli, to jak moze bolec pobranie igla krwi...

Hmmm.. ja nie slyszalam o czyms takim w PL. Chyba, ze chodzi Ci o to, ze czasem lekarze wczesnie przecinali pepowine, a trzeba poczekac az przestanie ona tetnic i tyle.

Noworodkom po porodzie podawana jest witamina K, zeby zapobiegac zakrzepicy. Witamina D jest suplementowana bodajze od 2, 3 tygodnia zycia zalezy kiedy wizyta pediatry.
Wit K podaje sie maluchom karmionym piersia do 3 miesica zycia...
a witamine D roznie pediatrzy kaza. ja podawlaam do niecalego roku, bo od maja juz byla piekna pogoda, Nadia nie miala problemu z kosccem i ciemiaczkami, tak wiec potrzeby nie bylo

• Mamusia
masz racje Sandra, lepiej już nie będzie z tymi nockami, tu to zaboli, tu tamto i tak w kółko ;/ jeszcze tylko 2 miesiące i po wszystkim 😉

no powiem Ci że Nadia Ci się udała 😁 moja mama mi mówiła że jak byłam mała to często mówiłam że mnie coś gryzie i czekałam aż ktoś mi poprawi spodnie albo bluzkę... ponoć 3 światy ze mną mieli bo najwygodniej czułam się nago 😁 😁

właśnie rodzice stwierdzili że samej mnie nie puszczą i mam zabrać ze sobą brata, bo to jest 90km jazdy... rozumiem że się martwią ale bez przesady, ciąża to nie choroba a jeśli chodzi o prowadzenie auta to jest to jedno z moich ulubionych zajęć... mogłabym cały czas robić za kierowce 😁 no ale niech im będzie i biorę dwóch braci żeby mi nudno nie było 😉

• Mamusia
sandroos napisał(a):

Hmmm.. ja nie slyszalam o czyms takim w PL. Chyba, ze chodzi Ci o to, ze czasem lekarze wczesnie przecinali pepowine, a trzeba poczekac az przestanie ona tetnic i tyle.

Chyba właśnie chodzi o to żeby czekać aż przestanie tętnić. nie wiem czy to ma sens?

• Mamusia
Sandros jeszcze dla jasności spytam: Czy jeśli po porodzie mały dostanie zastrzyk z witK, to tej witaminy już mu w domu nie suplementuje później?
Isa lepiej jednak wziąć braci, nigdy nie wiadomo jak się poczujesz w czasie jazdy. Mi już mały kilka razy tak fiknął jak prowadziłam, że aż słabo mi się zrobiłó.

• Mamusia
Witam z rana 🙂.
Dzisiejsza noc była cudowna,(druga z kolei). Już nie pamiętam kiedy tak dobrze mi się spało.....a spałam - uwaga!!-11 godzin 😁 😁
Też się wciąż zastanawiamy nad pobraniem krwi pępowinowej. Zabieg jest całkowicie bezbolesny,zarówno dla matki,jak i dla dziecka.
U nas kosztowo wygląda to tak: 600,1700.Następnie co roku płaci się ok 500 zł za przechowywanie,a więc 2300 + 500 zł co roku.

• Mamusia
Hej dziewczyny a ja noc mialam przerabana bo Bartek chory,cały czas mial trzesiawki....kurcze wspolczuje mu...i na 7 do pracy szedl i tylko do 15 to potem bede mu kazala lezec.. po wczorajszym pogrzebie nie bylo tak źle do kostnicy nie wchodzilam,tylko bylismy z boku przy grobie jak babcie chowali 😞 nic musze wstac i ruszyc sie do sklepu,dzisiaj robie ziemniaczki miezerie i jajko dla Bartka a dla mnie jakas rybke....

• Mamusia
marylu, jesli dostanie wit K po porodzie to i tak zaleca sie podawanie jej w domku, do 3 miesiaca zycia. Chyba, ze maluszki sa na sztucznym mleku to nie ma takiej potrzeby.

Isa , lepiej wziac ich ze soba...

Jak nie pic wymysli, to ja gryzie i nie wiadomo co 🙂) hehe 🙂
Ogolnie budzi sie tylko i wylacznie, zeby przeniesc pupsko do lozka mamusi 😉) Pierdola saska 😉 I dyskusje o 3 ranow czoraj prowadzila, ze ona dzis ostatni raz 😉 Juz znam te jej ostatnie razy.

A z tym tetnieniem to chodzi o to, ze jak tetni to caly czas przechodza immunoglobuliny i skladniki odzywcze do malucha, wiec warto zaczekac minutke dluzej....a to ze tej krwi sie troszke pobierze na pewno nie zaszkodzi maluszkowi.

• Mamusia
Idz Tusia, bo nic od rana nie robisz tylko na gg i brzuszku siedzisz z tego co widze 😉) haha 🙂)

My tez sie ogarniamy na rynek zaraz i do zoo 🙂 bo juz od 9 sie zbieram 😉
Jak ja mam dojsc do poloznych do 9 30, jak my o tej godzinie w proszku 😉)
Wejde moze do Rossmana zobacze te chusteczki Pamprowe, choc z tego co wiem, to najtansze byly w Auchanie 😉
Ale kupie jedynie dwie paczuszki, bo beda goscie z prezentami to sobie zazyczymy chusteczek i pieluszek 😉)

Oki uciekam tez 😉