Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
no najprawdopodobniej.Mamy takie 2 lub 3 szpitaloweczki ... 😜 ale juz z nimi lepiej.
Ja na szczescie nie mam problemow wiec mam nadzieje przenosic haha 😁
ale o moja nadzieja,a kiedy malenstwo bedzie chcialo to wyskoczy;0

no ja juz sie czuje ciezko bo przytylam az 16 kg i ucisk na wszystko ,dretwienia.I problemy z oddychaniem.A tu jeszcze trzeba troszke wytrzymac 😉Jest jakas dziewczyna u Was ze slaska? Katowice,okolice?

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
e_miilka napisał(a):
Dziewczynyy ja nawet dzemu nie mam w domu.. zalamie sie chyba :o co ja tu przezywam.. mam ochote na wafelka jakiegos 🤔 pamietacie reklame Dżem dobry?
https://www.youtube.com/watch?v=7SPKXa8mRjA
no nie mogeeeeeeeeeeeeee hahahaahaha

zrob sobie takiego cukrowego,karmelowego lizaka z cukru 😁
wlasnie tez mam zamiar 😁

• Mamusia

Daguza wszytsko sie może zdarzyć 🙂 oczywiscie ze mozesz urodzic w grudniu ..dziewczyny mi pierwsza date wyznaczyli na 30 grudnia potem przesunelo sie na 26 a teraz to oni sami nie wiedza bo dziecko rosnie wody mam ponad stan , skurcze od soboty i mialam problemy z cisnieniem przez 3 tyg . moja polozna mowi ze jednak bedzie wczesniej bo u mnie nadcisnienie sie utrzymuje i mam sie spodziewać na polowe grudnia. I chyba wszystko ku temu zmierza.

• Mamusia
Daguza Mieszkalam w Imielinie 🙂 jakies 20 km od katowic ale kilka lat temu mnie wywialo i mieszkam w Reykjaviku 😁
Daguza bo to forum wzajemnej adoracji 😁 my tu jak siostry, jak jedną cos boli to i drugą zaczyna cos innego szczykać 😁 Lubimy sie wspierać. I uwierz chyba bym padla jakby nie bylo tego forum ! 😁
Mam nadzieje ze dziewczyny dalej tu beda albo sie gdzies przeniesiemy. 🙂

Ide gotować obiad.. zaczynaja mi kiszki marsza grac. 🙂

• Mamusia
Skwara : nie wiem co mi sie z tym kotem pomieszalo 😁 😁 chyba nerwy mi juz i na glowe uciskaja :P
Bede dalej mojego prosic o masaz, kupilam sobie tez tez magne B6 i moze chociaz te skurcze mina.
Daguza1234 : zauwazylam ze u was na tym forum to malo sie dzieje 🙂 pisza praktycznie ze 3 osoby regularnie. Probowalam ostatnio dokoptowac do was moja kolezanke ktora jest w 33 tyg "emliafirla", ale napisala do was chyba z raz czy dwa....
Co do piatej lekcji w szkole rodzenia...:
Pierwsza najwazniejsza zasada kapieli noworodka : Nie utopic 😁 😁 a reszta cokolwiek bysmy nie robili bedzie ok 🙂 Temp pomieszczenia do kapieli 22-24 dtopnie, max 25 bo wtedy przy tym kapaniu zaczynamy sie pocic razem z dzieckiem 🙂 Temp wody 37 stopni, najlepiej sprawdzic lokciem zeby woda byla przyjemna dla skory. Przed wlozeniem niemowlaka do wody przemywamy platkiem kosmetycznym i przegotowana woda miesca za uszami bo tam moze zalegac jeszcze maz plodowa, albo resztki jedzenia jak sie dziesku uleje, potem myjemy buzke, a oczka ( ktore moga ropiec na poczatku) przecieramy ruchem od zewn do srodka oka. Cwiczylismy podnoszenie dziecka i wkladanie go do wanienki, zarowno takiego niemowlaka jak i troszke wiekszego szkraba ( na lalkach) :P Wody lejemy tylko troszke i myjemy 🙂 Podobno kiedys nie mozna bylo zamaczac pepka, teraz niby mozna tylko pozniej trzeb go dobrze wysuszyc. Takimi patyczkami do uszu czyscimy wkolo kikuta pepka. A co do pielegnacji okolic intymnych to u dziewczynek rozchyla sie wargi sromowe i tez przegotowana woda czysci sie pipunie z resztek mazi, sluzu...moga sie pojawic slady krwi na poiczatku ( jest to zwiazane z hormonami matki tak jak rowniez powiekszone piersi u niemowlakow). Czyscimy og gory do dolu, zeby nie "zagarnac" resztek kupki w okolice cewki moczowej. Co do chlopczykow to czyscimy " paroweczki" z gory, ale nie sciagamy napletka, to nastapi samoistnie nawet do 3 lat. Zakladamy pampersa, takze zeby od przodu wchodzil nam jeszcze palec, wtedy pielucha nie jest za mocno zalozona. I na poczatku przewijamy pieluszke w miejscu gdzie jest pepek ( miekka strona do srodka zeby nie podrazniac skory), bo podobno te pieluszki z wycieciem, nigdy nie trafiaja w to miejsce gdzie trzeba 😁 Pani polozna odradazala materacyki do wanienki, bo to siedlisko bakterii, ze niby po 3 kapielach najlepiej je wyrzucic. Pieluchy w wanience niby sie slizgaja i najlepiej kapac bez niczego 🙂
Co do wychodzenia z dzieckiem, to teraz podobno mozna nawet od razu po wyjsciu ze szpitala zrobic sobie spacer pol godzinny jak ktos ma ochote ( oczywiscie w zaleznosci od temp), a jak temp jest nieodpowiednia to zaczynamy od werandowania. Na poczatku dziec robia do 12 kupek na dobe i do 8 siusiu 😁 😁 Smolka najpierw jest czarnawa...a potem w kolejnych dniach kupka zmienia kolor z zielonkawej do zoltej. Podobno jak dziecko w brzuchu czesto ma czkawke to po urodzeniu tez ja bedzie mialo.Dziecko ktore wychowuje sie w domu gdzie sa zwierzeta rzadziej ma alergie. Po urodznieu na ciele moga pojawiac sie rozne przebarwienia jak rumien, pocalunek aniola na buzce, uszczypniecie bociana na karczku itp, ale z dnia na dzien dziecko bedzie coraz ladniejsze 😁
Nie wiem co jeszcze...tyle tego bylo....
Do pepka uzywamy przegotowanej wody, octeniseptu albo mydla do kapieli z nanosrebrem. Zadnego fioletu czy spirytusu.
Palce mnie juz wkurzaja wiec koncze 🙂

• Mamusia
Hej Brzuszki!
Skwara jak milo ze zauwazylas ze od wczoraj mnie nie bylo 🙂 U mnie ok, rodzice o 11 zabrali mi Dominisia, a ja zamiast odpoczywac to ponad dwie godziny po miescie latalam,ale zrobilam juz ostatnie zakupy, musialam wykupic ubezpieczenie mieszkania, no i tak mi zeszlo, potem bylam u kolezanki ktora tez jest w ciazy (30 tydzien) i tak wrocilam godzinke temu, zjadlam obiadek i teraz Was nadrobilam, szok ale sie rozpisalyscie 🙂 Mezus bedzie za godzinke, zje obiad i jedziemy po Dominisia do rodzicow..
A jak tam Anitek Twoje skurcze?

• Mamusia
biologiaap2 napisał(a):
Jutro ide na ten plan porodu. Nie mialam pojecia o co w tym chodzi, ale juz wiem 🙂
http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html dzieki temu kreatorowi planu porodu, przygotowalam sobie juz wstepnie moj wlasny, co mam nadzieje skroci jutro czas u poloznej 🙂

do swojego szpitala sie idzie planowac porod?

• Mamusia
jej dziewczyny normalnie zjadlam obiad i ochota na słodkie dalej nie przeszla :o znalazlam zamrozone truskawki i jagody zasmazylam na dżem szybko ugniotlam kruszonke dalam na blache no i ciasto w piekarniku siedzi. 😁 zobaczymy co z tego wyjdzie w sumie zrobilam cos z niczego 😁

• Mamusia
Ale sie rozpisalyscie. Ja z tel pisze wiec sie nie odniose teraz. Leze sobie caly dzien praktycznie. Brzus boli jak wstaje. Zobaczymy jaka bedzie nocka. Musze rano zawiezc wymaz do lab i zwolninie ostatnie do urzedu. Maz jedzie w piatek do Dublina na jeden dzien i pozniej w poniedzialek tez na jeden dzien... troche stresa mam ale najwazniejsze ze na noc nie jedzie.

Daguza ja to oglnie z Wroclawia , ale meza z opolskiego mam :P i jak jestemy w pl to tam pod opolem mieszkamy 😉
fajnie ze z nami tu jestes jak sie u ciebie nic nie dzieje to u nas zawsze bramy otwarte raznie i wesolo jest ^^

Anitek oj bedziesz nastepna cos czuje i to lada chwila oj zas mi w kolejke ktos wchodzi ;DDDD
zycze bezbolesnego porodu no dobra jak najmniej bolacego i szybkiego 😉 bo bankowo sie rozpakujesz na dniach 😜:P
u mnie to wogle cisza..... jak to tak idzie w 38tyg czuc sie jak nowonarodzona ;/ ja chce bejbika na raczki juz <3333

Skwara co z nami taka cisza czyzby u nas dzieci dluzej chcialy posiedziec w brzusiach ;((

• Mamusia
Wieczor kobitki 🙂 tyle mialam planow i gowno wielkie z tego wyszlo hehe... zjadlam sniadanko po wizycie i sie polozylam na ponad godzine bo nie dalam rady siedziec nawet 😁 wstalam zrobilam obiadek zjadlam posiedzialam chwile i poszlam do znajomej na akwe przyszlam to sobie ubralam lozeczko juz 😁 przykrylam folia elegancko niech stoi i sie wietrzy trozke bedzie leegancko... moja niunia szaleje ostatnio jak nigdy wypycha sie tak ze brzuch jak kamien mam no i nie wiem czy to skurcze czy cos bo co jakis czas mnie tak zaciska na dole jak by mi ktos jakiegos kija wbijal w jajnik albo cos tam no takie ukucie czy scisk w jednym miejscu i puszcza...

zaraz wrzuce do wyprawki zdjecie lozezka 😉 a co do slodkosci to przed chwila wciagnelam 3bita 😁 i ide robic kolacje bo glodna jestem i moze dlatego niunia daje tak doslownie o sobie znac hehe 😁

• Mamusia
Cześć dziewczyny!

Siedzimy nadal z Jaśminką w szpitalu i potrwa to jeszcze co najmniej tydzień. Nie mam kompa ze sobą, ale też nie mam na niego czasu. Moje ciśnienia szalały i nadal trochę szaleją, ale postanowiłam, że wypiszę się, jak tylko córa będzie gotowa do wyjścia. Pozdrawiam Was serdecznie!

• Mamusia
Wikarynka!!!!!!!! Jak miło że zajrzałaś! 🙂 myśle o was codziennie i ubolewam że kontaktu żadnego do ciebie nie mamy! Czekamy az wrócicie do domku i w końcu zobaczymy Jaśminkę!

Anitek, rzeczywiście to jakoś nieciekawie brzmi...trzymaj się zwarta kobito 🙂

Emilka, a jednak udało ci się coś dobrego wygrzebać i zrobić 😁 już ci chciałam pisac że ty kuchara to powinnaś coś z niczego zrobić 😁 albo lizaka z cukru jak daguza hahahaah 😁 😁 😁 😁 🤪

Motylek, nas to jak na złość trzyma, specjalnie do samego końca 🙂 no ale huk, widocznie tak musi być 🙂 widocznie pisane mi podwójna kasa z ubezpieczenia hahaha 😁 plus becikowe jeszcze xD to jakies prawie 5 tysi będzie lol drogi ten mój małly 😉

Basia, bardzo dobrze że tak wyszłom bo jeszcze te trzy tyugodnie musisz w jednym kawałku wytrzymać 🙂

Justynakreft, no się tak zmartwiłam trochę, bo ty tez masz takie różne nieciekawe dolegliwości! Ale na szczęście wszystko w porządku 🙂

Biologia, serio współczuję tej ręki skoro nawet pisac nie możesz....a na tych lekcjach to chyba żadnych nowości tym razem nie powiedzieli 🙂 ale najzabawniejsze to musiały być zabawy z lalkami hahah xD plan porodu - nie wiem co to i myslę że w moim szpitalu tez nie wiedzą...nigdy nie słyszałam od znajomych o planie porody, więc pewnie rzeczywiście u nas nie praktykują.....

A my już samochód mamy!!!!! Jestem mega szczęśliwa, bo w końcu będe mogła się normalnie na zakupy wybrać i wszystko kupić za jednym razem 😁 i będzie czym do szpitala się wybrać 😉

• Mamusia
wikarynka no super ze wciaz jestes z nami 😁 !! My sie jeszcze " męczymy " z brzuchami i wyczekujemy niecierpliwie naszych pociech 😁

Skwara ja poprostu jestm genialna jak nie wiesz co wykombinować na obiad czy jaki smakołyk polecam sie na przyszlosc.. hahaha w magde gessler sie zabawilam 🙃 nie no zartuje!!!
To byla moja deska ratunku. Juz nie mam ochoty na slodkie najadlam sie 😁

Teraz czekam na mojego mężulka, Mam znow jakies male skurcze od godziny.. zaczynam sie martwic bo to sie utrzymuje juz od paru dni a dzis te napinanie brzucha.. mam nadzieje ze to falszywy alarm..mam nadzieje ze moj do godziny przyjedzie..bo zwariuje sama tutaj. Ide zaraz sie kąpać w razie czego. oby to bylo tylko takie jakies i by przeszlo do jutra. zaczynam sie martwic.

• Mamusia
dzien dobry brzuszki 😘 jestem dalej w 2paku 😎

Jej ale najadlam sie strachu, wczoraj mialam skurcze co 30 min do 00.30 w nocy. a jak obudzilam sie przed 6 rano przez godzine nie czulam maluszka..nie zycze wam tego..wpadlam w panike. bo w nocy nawet nie szlam siku, przespalam cala noc - wydawalo mi sie to dziwne. ale juz wszystko w normie, mam nadzieje. teraz ide zrobic sobie herbatke i sniadanie 🙂 zawitam do was pozniej.

• Mamusia
Dzien dobry. Melduje sie zeby nie bylo ze rodze heh 😉 nocka spokojna procz sztormu... wichura i ulewa ze hej. Jade zawiezc wymaz do lab wiec wpadne zas bo nawet czasu na kawke niet. Wikarynka super ze zajrzalas. Informuj nas no i czekamy na fotko ksieznicznki 🙂 Emilka nie strasz z tymi skurczami 😉 a jak nie czujesz ruchow poloz sie i napij czegos z duza iloscia lodu. Dziala lepiej niz slodycze a do tego doslownie w pare minut. W szpitalu tak robili. W domu tez sprawdzalam i dziala 🙂 no to do pozniej z kawka 🙂 😮

• Mamusia
Dzien dobry. Melduje sie zeby nie bylo ze rodze heh 😉 nocka spokojna procz sztormu... wichura i ulewa ze hej. Jade zawiezc wymaz do lab wiec wpadne zas bo nawet czasu na kawke niet. Wikarynka super ze zajrzalas. Informuj nas no i czekamy na fotko ksieznicznki 🙂 Emilka nie strasz z tymi skurczami 😉 a jak nie czujesz ruchow poloz sie i napij czegos z duza iloscia lodu. Dziala lepiej niz slodycze a do tego doslownie w pare minut. W szpitalu tak robili. W domu tez sprawdzalam i dziala 🙂 no to do pozniej z kawka 🙂 😮