Skocz do zawartości

Witajcie | Forum o ciąży

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja do tej pory w kuchni pichciłam, ale już wysiadam. Jutro też jest dzień 🙂 A gości mamy dopiero na 15.00.

Gawinka miałam wczesniej kota, tylko jesienią przepadł 🤪 Także uczulenia na pewno nie mam i Helcia też nie. A z Toksoplazmozą też okej, robiłam to badanie ze względu na posiadanie kota i wyszło wporządku. Więc tu obaw nie mam.

Atomota pytałaś o ilość koszul. No więc ja szykując się do pierwszego porodu miałam 4. I powiem Ci że mi mąż jeszcze jedną w trakcie pobytu w szpitalu dokupował, bo się okazało że mam za mało. Wiesz nigdy nie wiadomo ile dni spędzi się w szpitalu, ja leżałam 2 dni na patologi ciąży, 1 koszula do porodu, 3 potem na zmianę. Trzeba liczyć jedną na dobę.
Te po porodzie nie muszą być obszerne, ważne żeby były odpinane przy piersiach co ułatwi karmienie maleństwa.

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Wiem, że to temat do wyprawki ale tu częściej chyba zaglądacie więc tu zapytanie.
Jakie i ile konkretnie potrzeba ubranka i w jakim rozmiarze najlepiej kupić - dla chłopca. Chodzi mi o rozsądne ilości ale też takie które wystarczyć powinny ( body z krótkim, body z długim, jakieś "kombinezoniki" spodenki, koszulki, pajacyki, śpioszki, śpiworki, czapeczki i inne) Bo nie mam zupełnie pojęcia w jakie ilości jakich ubranek się zaopatrzyć. A ile też np kompletów pościeli, prześcieradełek, kocyków ? uuuuh, no 🙂

• Mamusia
Kasiu ja kupowałam wszystko w rozmiarach 56-62 tyle że z przewagą na 62, ponieważ dzieciaczki z 56 podobno szybko wyrastają.

Jeżeli chodzi o pościel/prześcieradła - 2 komplety na zmianę, myślę że to na sam początek rozsądna ilość.

Kocyki - mam 3 sztuki, jeden gruby i dwa cieńsze.

Czapeczek mam 4 szt. 8 par skarpetek.
Kombinezon mam jeden i myślę ze wystarczy z racji tego że to kwiecień i będzie robić się coraz cieplej.
Śpiworka nie kupiłam ani jednego :P szwagierka mówiła że u niej był zbędny 🙂.

• Mamusia
Jeżeli chodzi o bodasy to mam jedną szt z krótkim rękawkiem. Wątpie że o tej porze roku takie małe dziecko będzie ubierać z krótkim rękawkiem, posiadam po 4 szt z rozmiarów 56 i 62.
Kaftaników mam 3 rozm 56, 5 szt. rozm 62.
Śpioszki 3 szt. rozm 56, 5 szt. rozm 62.
Rampersy - 6 szt rozm 62.

Jeżeli chodzi o body to zwracałam uwagę na to aby były rozpinane na całej długości, łatwiej je będzie założyć jeszcze dla niedoświadczonej mamy gdy główka nie jest sztywna.

• Mamusia
Kwietnioweczek nie ma bo nadszedl weekend 😁
Ja usypialam Majke godzine czasu 😮 Czekam na mezulka az wroci z piwka,mial byc po 20...no coz wybaczam mu bo caly tydzien siedzial grzecznie w domu.
Mysle nad tymi bodziakami i wydaja mi sie praktyczniejsze te z krotkim rekawkiem jako ze body i tak sa zakladane pod "cos" .

• Mamusia
Właśnie wróciłam z dnia otwartego w szpitalu, w którym to mam zamiar rodzić. Hmm no szału nie ma ale tragedii też nie. Najbardziej krępujące chyba to sale porodowe obok siebie przedzielone ścianką działową - albo kartongips i zasłonięte od przejścia kotarkami nie byłam w innych szpitalach więc nie mam porównania. Choć jak się rodzi to chyba ma się gdzieś czy ktoś Cię słyszy czy nie 😁
Ale jak widziałam na oddziale noworodkowym takie małe bobaski i płaczącego szkraba którego mama uczyła się ubierać z położną... wzruszyłam się.. ale i dotarło do mnie jakie to maleństwo jest, jakie delikatne i kruche i bezbronne i że będę chyba przerażona mając takie przy sobie na cały czas... i że będzie skazane na moją nieporadność,

• Mamusia
Kasia, myślę, że jak poczujesz, że to maleństwo jest Twoje to nie będzie mowy o nieporadności, bo ciągle gdzieś tam z tyłu głowy będzie wiadomość, że ono na Tobie polega 😜
Przecież każda z nas będzie, jest lub już była pierwszy raz w ciąży i większość z nich dała radę więc głowa o góry 🙂

• Mamusia
Kasiu, Karolina ma święta rację. Ja przed narodzinami Bartka też się strasznie bałam ale jak już się urodził to od pierwszej chwili wiedziałam ze to maleństwo na mnie polega i jestem mu mega potrzebna.
Tak więc nie jest tak źle chodź pierwsza kąpiel może przerażać ale jest też niezapomnianym przeżyciem 🙂

• Mamusia
Kasiu u mnie w szpitalu jest sala porodowa z 4 łóżkami i takimi ściankami tworząc przy tym taki korytarz. A łóżka są wystawione w strone korytarza więc jak ktoś przechodzi to świetny ma widok 🙂.

Jest jedna sala osobna dla rodzącej do porodów rodzinnych, ale może być akurat zajęta.

• Mamusia
Hej dziewczyny. Dawno mnie tu nie było i nie sposób mi teraz nadrobić zaległości.. Bo nieźle się rozpisujecie.. 😜
Glukoze już zrobiłam po raz drugi i za tym drugim razem nie zwymiotowałam jej. 😜 A wynik niby jest dobry. Trochę się tylko zawiodłam ostatnią wizytą u lekarza, bo nie zrobił mi USG i nawet nie wiem ile maleństwo teraz waży. 😠

A ostatnio strasznie męczy mnie zgaga, codziennie muszę łykać tabletki, bo nie daje sobie rady..

Atomota: też zakupiłam chusteczki nawilżające Huggies, jeszcze jedną paczkę mam Pampers i trzecie opakowanie jakieś zwykłe takie z Rossmanna. Zobaczymy które okażą się najlepsze. 😁
Kupione mam już kosmetyki, został mi jeszcze Sudocrem, pampersy i mydełko jakieś, podobno na początku jest lepsze od tych wszystkich płynów do kąpieli itp..

A wy dziewczyny kupujecie/kupiłyście już kosmetyki? Czy kupicie pod koniec ciąży?

• Mamusia
Ja dziś postanowiłam rozpocząć zakupy - co prawda nie zaczełąm najlepiej i najtaniej, bo od Smyka, aaa tak na start kilka nowych ciuszków a po resztę na allegro uderzę albo do lumpka. Ale poszłam z moją mamą do Smyka... i na początku jak dziecko we mgle 🙂 a najlepsza była scena kiedy stanęłam przed 4 ścianami butelek i smoczków do nich... tiiaaa. ( swoją drogą jakie butelki polecacie i ile sztuk jakiej pojemności ), zgłupiałam ile tego jest, a najlepsze jaki doradca mi się trafił 🙂 Pan sprzedawca wyglądał na studenta 1ego roku 🙂 i bynajmniej nie wyglądał na autorytet w sprawie doboru butelki dla dziecka 🙂 no nic pierwsze koty za płoty, parę śpioszków i bodasów już mam 🙂 a reszta używane

• Mamusia
Mnie ostatnio skusiła Ziajka do kąpieli w promocji. Sobie kupowałam krem to co dziecku będę żałować 😜 Jak się nie sprawdzi to sama zużyję 🙂
No i kremik mam z SPF15, to już zacznie się czas ochrony skóry, w końcu wiosną promienie są najbardziej intensywne 🙂
A poza tym to z kosmetycznych rzeczy dokupiłam jeszcze grzebyk i szczoteczkę o włosów.
No i Pani w sklepie mnie zagięła, bo zaproponowała mi zestaw- nożyczki, cążki i uwaga PILNICZEK dla małej. Oczywiście super świetny i w cudownej cenie. Tylko kurna nie będę Hance od małego manicure robić 🥴

a cd. butelek to mam z Aventa. I dokupiłam smoczek też od nich, przezroczysty, bo któraś z dziewczyn pisała, że dzieci dziwnie wyglądają z takimi kolorowymi smokami pod nos 😆

• Mamusia
Karolina ten zestaw i tak będzie Ci potrzebny, dziecko jak się rodzi to mam mega pazurki. Ja z strachu przez pierwsze tygodnie obgryzałam pazurki małemu ale już potem normalnie nożyczkami i cążkami się obsługiwałam.

Co do kosmetyków to mam zamiar kupić Nivea Baby i kremik ochronny od słońca od ziajki. W domu nie wysiedzimy a na podwóreczko trzeba stosować ochronę.

• Mamusia
Gawinka napisał(a):
Ja dziś postanowiłam rozpocząć zakupy - co prawda nie zaczełąm najlepiej i najtaniej, bo od Smyka, aaa tak na start kilka nowych ciuszków a po resztę na allegro uderzę albo do lumpka. Ale poszłam z moją mamą do Smyka... i na początku jak dziecko we mgle 🙂 a najlepsza była scena kiedy stanęłam przed 4 ścianami butelek i smoczków do nich... tiiaaa. ( swoją drogą jakie butelki polecacie i ile sztuk jakiej pojemności ), zgłupiałam ile tego jest, a najlepsze jaki doradca mi się trafił 🙂 Pan sprzedawca wyglądał na studenta 1ego roku 🙂 i bynajmniej nie wyglądał na autorytet w sprawie doboru butelki dla dziecka 🙂 no nic pierwsze koty za płoty, parę śpioszków i bodasów już mam 🙂 a reszta używane

Ja kupiłam zestaw Aventa dwie butelki 125 ml, i dwie 260 ml i do nich smoczki. W zestawie był jeszcze przezroczysty smoczek i szczotka do czyszczenia butelek. Myślę, że na początek wystarczy, jak coś to jeszcze dokupię.
Ja zaryzykowałam i kosmetyki kupiłam Johnsons Baby.. Gorzej jak będą jednak uczulać maleństwo, bo zrobiłam spore zapasy.. 🤢