Skocz do zawartości

czerwcowe Maleństwa 2013:) | Forum o ciąży

MartaMartaMarta

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Anita0707 napisał(a):
Ja w pracy próbowałam z koleżanką położną poszukać tętna u dzidziusia ale nie jest łatwo bardzo przeszkadzają jelita, ich prace bardzo słychać...udało nam się ale dosłownie na chwilkę bardzo nisko wręcz przy samym spojeniu...ale w miarę upływów tygodni będzie coraz łatwiej, będzie coraz wyżej...

Najlepiej wychodziło mi słuchanie serducha stetoskopem w 1 ciąży, ale późno ok. 25-30tyg. 🙂 no i chyba muszę dołączyć do mamusiek chorujących 🤢 od wczoraj boli mnie gardło, ale kupiłam sobie dzisiaj lek to powinno być lepiej.

• Odpowiedzi 6,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
magdad86 napisał(a):
Jak tam? Brzuchy urosly przez Swieta?

Hej, u mnie brzuch nie urosl 🙂 ale oficjalnie moge potwierdzic, ze od 1 Dnia Swiat czuje ruchy dziecka i to na pewno nie sa jelita 😉 we wtorek wieczorem poszlam na dyskoteke i jak wocilam i sie polozylam do wyrka to takie koziolki fikalo, ze az bylam w szoku. przez caly wieczor dzidzia spala jak ja tanczylam a jak ja chcialam pospac to ono mi nie dalo 😁

• Mamusia
Hej ! Nie macie pojęcia jak się cieszę że święta mamy już za sobą! Wczoraj w kinie na Hobbicie byliśmy i chyba nieco się zawiodłam na filmie. Bo choć przeniosłam się do świata jak z marzeń i ze snów, to już wszystko było pokazywane i omówione we Władcy Pierścieni... No ale nie żałuje. Ja czasami, zdaje mi się że czuje maluszka, takie jak by muszki latały mi w jednym miejscu na samym dole brzuszka. A brzuszek chyba już ciut rośnie. Widze po spodniach które jeszcze się dopinają ale jak już dłużej posiedzę to mnie uwierają. Trzeba będzie po sylwku zaopatrzyć się w jakieś ciążowe spodenki. 😁 😁

• Mamusia
Ja mam wielki brzuch spokojnie przypomina 20 tydzień. W poprzedniej ciąży był na tym etapie co teraz jestem dużo mniejszy no, ale w końcu to drugie dziecko, więc mięśnie mam już porozciągane. Mój malec robi sobie przerwy w ruszaniu ostatnio z 2-3dni go nie czułam i się stresowałam. Nawet po słodkim nie miało zamiaru się ruszać. Dopiero wczoraj po chipsach je wzięło na pukanie 🙂 no i tak do wieczora. Dzisiaj też się już odzywa 🙂

• Mamusia
Blue napisał(a):
Ja mam wielki brzuch spokojnie przypomina 20 tydzień. W poprzedniej ciąży był na tym etapie co teraz jestem dużo mniejszy no, ale w końcu to drugie dziecko, więc mięśnie mam już porozciągane. Mój malec robi sobie przerwy w ruszaniu ostatnio z 2-3dni go nie czułam i się stresowałam. Nawet po słodkim nie miało zamiaru się ruszać. Dopiero wczoraj po chipsach je wzięło na pukanie 🙂 no i tak do wieczora. Dzisiaj też się już odzywa 🙂

Myślę, że na tym etapie ciąży to ruchów dziecka na pewno nie odczuwa się regularnie, gdyż maluszki są zbyt małe 🙂 Ja np. wczoraj w ogóle nie czułam nic a gdy zmierzyłam mu tętno detektorem to miało 150, także wszystko jest OK 🙂 Ciekawe kiedy zacznie się takie regularne odczuwanie ruchów i kopanie 🙂

• Mamusia
Hania tylko, że ja w pierwszej ciąży w 17tyg. to już widziałam te pukania jak się skóra podnosiła i ogólnie córka była bardzo ruchliwa, nie musiałam liczyć ruchów przez całą ciąże, może teraz po prostu mam spokojniejsze dziecko, albo jestem za gruba (6kg więcej niż poprzednio) ☺️ 😁

• Mamusia
Blue napisał(a):
Hania tylko, że ja w pierwszej ciąży w 17tyg. to już widziałam te pukania jak się skóra podnosiła i ogólnie córka była bardzo ruchliwa, nie musiałam liczyć ruchów przez całą ciąże, może teraz po prostu mam spokojniejsze dziecko, albo jestem za gruba (6kg więcej niż poprzednio) ☺️ 😁

Blue ja też mam parę kilo za dużo, ale miałam je juz przed zajściem w ciążę i też pewnie przez to rzadziej i słabiej czuję dzidzię. No i pewnie teraz jest spokojniejsza gdy i ja mam ciśnienie w normie, bo wcześniej ciągle dosyć często bolał mnie brzuch a teraz jak ręką odjął. Jest jakby mniej ruchliwe i pulsik ma w normie. A kiedy zapisujecie się na następne badanie prenatalne? Ja mam dzwonić ustalić termin w przyszłym tygodniu, żeby zdążyć je wykonać w 20tym tygodniu.

• Mamusia
Hej hej
No ja mam brzusio taki ciążowy od ok tygodnia.Ewidentnie się zaokrąglił i sterczy.Wyskoczył nagle-w pierwszej ciąży też tak miałam tyle tylko,że było to jakieś 2-3 tygodnie później.Też przez kilka dni nie czułam dzidzi,ale wczoraj jak miałam zasnąć to brykała.Zresztą ta dzidzia w domu też i wcale a wcale nie miała ochoty zasnąć.Łobuzy 🙃:silly 😁uży(tatuś)też miał ochotę na brykanie,ale jak inni brykali to temu tygrysowi musiała przejść ochota 😁

• Mamusia
magdad86 napisał(a):
Hugolinka za kare, moze Twoje dziecko nie lubi tancowac 😉
Armiatka ja juz w ogole w spodniach nie chodze, caly czas leginsy, jakos nie lubie jeansow ostatnio a w ciazy tym bardziej ;/

No musi lubic tanczyc bo u nas w domu ciagle gra muzyka i tanczymy z corcia, chyba, ze to synek i pojdzie w tatusia ( tanczy gdy wezmie troche na "rozluznienie " 😉

• Mamusia
Hugolinka napisał(a):
magdad86 napisał(a):
Hugolinka za kare, moze Twoje dziecko nie lubi tancowac 😉
Armiatka ja juz w ogole w spodniach nie chodze, caly czas leginsy, jakos nie lubie jeansow ostatnio a w ciazy tym bardziej ;/

No musi lubic tanczyc bo u nas w domu ciagle gra muzyka i tanczymy z corcia, chyba, ze to synek i pojdzie w tatusia ( tanczy gdy wezmie troche na \"rozluznienie \" 😉

To u nas jest na odwrót, ja tańczyć nie lubię i jestem w tym temacie kompletnym beztalenciem, za to tatuś z córką to są tancerzami roku 😁 mój to uwielbiał dyskoteki i te klimaty jak był młodszy, córa dryg do tańczenia ma po nim. Od małego bioderka w ruchu, ręce w górze 😎 jak idziemy na spacer i gdzieś leci muzyka z jakiegoś domu albo pubu to się od razu zatrzymuje i tańczy na środku drogi 😁

• Mamusia
Witam was serdecznie dziewczyny po świętach 🙂
u nas po świętach nie przybyło na wadze ani grama ale to dziwne bo przegryzałam wędlinę sernikiem 😁 dziwne te smaki strasznie 🙂
co do brzucha to odstaje juz widocznie a spodnie juz pozmienialam na takie z gumka i duzo wygodniej 🙂
co do nowych objawów ciążowych doszły upławy przezroczystej wydzieliny z piersi tzw. siary .. Nie wiedziałam że w tak wczesnej ciąży jest to możliwe ale po wczorajszej lekturze już wiem że to normalne chociaż powiem wam że to duże niedogodnienie aczkolwiek zakupiłam dziś wkładki laktacyjne i mam spokoj 🙂
Dzisiaj trafilam na wielka wyprzedaż body i śpioszków i nie mogąc się oprzeć kupiłam parę kompletow uniwersalnych bo płci przeciez jeszcze nie znam 🙂 Mówi się że nie kupuje sie ciuszkow tak wczesnie ale nie wierze w zabobony wiec dalam sie poniesc zakupowej goraczce 🙂

ostatnio odbywaly sie rozmowy na temat imion i nie możemy dojsc do porozumienia aby wybrać po jednym.. co do chłopca staneło na : WIktor, Hubert i Olaf a dziewczynki: Zuzanna, Kornelia, Laura, Amelia..

Wszystkie mi się podobają więc jestem zadowolona ze wspólnych wyborów 🙂 A wy już przymierzałyście się do imion ? 🙂

• Mamusia
Super imionka, podobają mi się Wasze typy imion, ale mam ograniczone pole do popisu, bo szukam imienia na M, bo ja jestem Magda a mój Marcin i chcemy, żeby dziecko też było na M. dla chłopca to bez dwóch zdań Marcel, ale dziewczynka zastanawiam się Marlenka-Marcelka 😁
18.01 dowiem się płeć ;]
W ogóle mój lek. jest zaje*** żadnych badań ani nic mi nie robi, przyszłam do niego i pow. że boli mnie głowa od 2 tyg. i nic, oprócz tego, że zwolnienie mi dal, to się cieszę, a czytałam, że głowa może boleć od złej morfologii... ale zrobię sobie ją niedługo na własną rękę, nie potrzebuję skierowania ;]
A 18. jadę do Pani dr która podobno poświęca na każdą pacjentkę z godzinę czasu, więc mam nadzieje, ze powie mi czy wszystko jest ok 🙂 Oczywiście prywatnie,bo na NFZ to 5 minut i do widzenia 😁
Już się nie mogę doczekać tej wizyty 😁

• Mamusia
A ja mam badanie prenatanle 15.01 także liczę, że może poznam wtedy płeć swojego lokatora 🙂 Co prawda jest mi ona obojętna, ale ciekawość jest 🙂 A co do imion to jedynie mam dla dziewuszki Lilka, dla chłopca jeszcze nie wiem 😉A po świętach mam 600g mniej niż przed , ale apetyt miałam niewielki i te wszystkie pyszności mnie aż tak nie kusiły, na szczęście 😁

• Mamusia
hania83 napisał(a):
A ja mam badanie prenatanle 15.01 także liczę, że może poznam wtedy płeć swojego lokatora 🙂 Co prawda jest mi ona obojętna, ale ciekawość jest 🙂 A co do imion to jedynie mam dla dziewuszki Lilka, dla chłopca jeszcze nie wiem 😉A po świętach mam 600g mniej niż przed , ale apetyt miałam niewielki i te wszystkie pyszności mnie aż tak nie kusiły, na szczęście 😁

Ja tez jestem za Lilka 😜

• Mamusia
Anita0707 napisał(a):
Dziewczyny mam jeszcze pytanko...macie jakieś doświadczenia co do wózków jakieś swoje typy...

Najwazniejsze zeby byl lekki. Ja swoj pierwszy wozek fatalnie wspominam, bo byl sam w sobie ciezki a jak doszla Oliwka i torba to doslownie masakra a Olsztyn nie jest przygotowany na matki z wozkami wiec niejednokrotnie musialam ten wozek dzwigac. Ja poluje na quinny 3 lub 4. szukam jakis w dobrym stanie ale uzywanych.

• Mamusia
Ha ha ha! Tez mi po głowie Lilka chodziło... Lilianna. Pola i Lila... Zobaczymy. Fajnie by było ha ha
A co do wózków - dziewczyny ja pierwszy wózek kupiłam 3 w jednym jakąś spacerówkę na pompowanych grubych kołach. Wózek wyglądał lekko i nowocześnie ale był bardzo ciężki. I tak pisała Hugolinka - jakieś zakupy, ubranka na zmianę itp itd i wózek robił się ciężki nawet dla mojego męża. Oddaliśmy ten wózek jakiejś potrzebującej rodzinie. I kupiliśmy X-landera RUN. I to był strzał w 10! Za-je-bis-ty wózek. Lekki, wszystkie schody i progi, krawężniki pokonuje się nim prowadząc wózej jedną ręką. Ma specjalne zawieszki na siatki z zakupami. Ja spacerówki używam do dziś. Gondola czeka na nowego właściciela.

o taki właśnie wózek http://www.pramsworld.ie/?main=6&sub=6&item=24&lang=1 my kupiliśmy czerwono szary. Ale widziałam też ten pomarańczowo brązowy i żałowałam że nie wybrałam tego koloru. Bombnowy!

• Mamusia
Hej dziewczyny!!! Mogę się wtrącić ? 🙂 Ja z chłopakiem jak tylko dowiedzieliśmy się o ciąży to w 5 minut mieliśmy wybrane imiona 🙂 dla dziewczynki Oliwia, a dla chłopca Maksymilian 🙂 Myślałam jeszcze o Filipie, ale mój chłopak zawsze chciał Maksa 😉
A jak tam wasza waga, bo ja coś nie mogę przytyć 🙂
Pozdrawiam

• Mamusia
Hej hej
Dzisiaj mam szczęśliwy dzień co wizyt lekarskich i samych dobrych wieści.Zaliczyłam gastrologa i ginekologa oraz umówiłam się na badanie prenatalne na 21 stycznia.Co do maluszka wszystko wporząsiu zadrowiutko rośnie.Już wiemy kto mieszka w brzuszku.Właściwie jak w 12 tygodniu było powiedziane,że póki co nic tam nie ma tak do tej pory nic a nic się nie pojawiło 😁 Co bardzo ale to bardzo mnie raduje,bo faktycznie marzę o córeczce.Lekarz stwierdził,że nie sądzi,aby pani doktor na kolejnych prenatalnych podała inną płeć 🙂 Ja wiem,że każdy jest tylko człowiekiem i rzeczą ludzką jest się mylić no ale...wierzę w to.Ja obstawiam JULKĘ 😁

• Mamusia
co do wagi to ja wciąż spadam w dół i pewnie jak w pierwszej ciąży zacznę nabierać w 5 miesiącu 🙂
co do wózka to posiadamy TAKO JUMPER X i go uwielbiam,radzi sobie ze wszystkimi przeszkodami.Szukałam wtedy z aluminiowa ramą,na pompowanych kołach,na resorach,3 w 1 🙂