Skocz do zawartości

czerwcowe Maleństwa 2013:) | Forum o ciąży

MartaMartaMarta

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
armiatko dziękuję za linki. Na pewno zakupię któryś z tych specyfików i oby mi ulżyło 🙂

Mamuska2706 wzruszający ten filmik a bobas śliczny 🙂

Mam takie pytanko do Was czy na wynikach z pierwszego USG prenatalnego macie coś wpisane w polu pęcherz moczowy?Jakoś tam wpadły mi w rękę te wyniki i stąd pytanie.

• Mamusia
Filmik słodki, aż Emkowi go pokazałam. Szkoda, że u nas w szpitalach tak nie robią.
Też mam czasem lekkie krwawienie z nosa. Wyczytałam, że tak może być więc spox
Jestem w trakcie 16 tygodnia i ruchów nie czuję 🥴 Wiem, że to wcześnie ale bardzo bym chciała już Maleństwo poczuć. Wizytę mam w sobotę.

• Mamusia
to prawda filmik śliczny jak i dzidziuś ale przyznam się że na początku myślałam że dzidziusiowi krzywda się dzieje. Bałabym się tak dzidziusia pod wode dawać.
To jest moja pierwsza ciąża i zastanawiam się czy dam sobie radę po urodzeniu, czy aby krzywdy maleństwu nie zrobie. Czy wy też tak macie? Mam nadzieję że wszystko przyjdzie w swoim czasie.
Ale mimo wszystko już nie mogę się doczekać. Dziś wydawało mi się że maleństwo kilka razy mnie lekko kopło, ale nie jestem pewna czy to możliwe w tym tygodniu. Po prostu chciałabym już je poczuć.

• Mamusia
to prawda filmik śliczny jak i dzidziuś ale przyznam się że na początku myślałam że dzidziusiowi krzywda się dzieje. Bałabym się tak dzidziusia pod wode dawać.
To jest moja pierwsza ciąża i zastanawiam się czy dam sobie radę po urodzeniu, czy aby krzywdy maleństwu nie zrobie. Czy wy też tak macie? Mam nadzieję że wszystko przyjdzie w swoim czasie.
Ale mimo wszystko już nie mogę się doczekać. Dziś wydawało mi się że maleństwo kilka razy mnie lekko kopło, ale nie jestem pewna czy to możliwe w tym tygodniu. Po prostu chciałabym już je poczuć.

• Mamusia
ja tez sie bałam jak to bedzie jak bede msiala go przebrac wykapac ale mysl ze to twoje dziecko i to ze ty chcesz dla niego jak najlepiej sprawia ze poprostu samo wszystko przychodzi nabiera sie techniki i nie jest tak ciezko. co do tego filmiku hehe dzidzia taka spokojna ślimaczek maly 😘 ja jak mojego malego kapalam to wrzeszczal jak oparzony jeszcze jak by zobaczył ktos ze chce go tak zanuzyc to by pomysleli ze jestem druga wasniewska 😁 u nas kąpiel trwala 5 minut a potem przytulanie w reczniczku uwielbiał to i masażyki oliwką jak mu paszki podnosilam i smarowalam to tak fajnie wspolpracowal bo wiedzial juz co bede robic 😉) piekne byly te chwile ale juz nie dlugo powrocą i to mnie cieszy hehe ja tez ruchow nie czuje a jak sie klade wieczorem to wyczekuje ale nic przyjdzie pora

• Mamusia
Mi tak było spieszno do tych ruchów, że ciągle wyczekiwałam tego momentu 😆 teraz jak je czuję codziennie to momentami nie jest mi do śmiechu. Dzisiaj jest jakieś pobudzone na wieczór strasznie się rusza, dostałam kilka razy po pęcherzu. Kopie ze wszystkich stron i jak się skóra za bardzo przez to napina to.czuję taki lekki dyskomfort. Za kilka tyg. To.dopiero będę narzekać. Mam wrażenie jakby już teraz ważyło z pół kg a to przecież niemożliwe 🙃 już niedługo wszystkie poczujecie dzieciaczki 🙂 i będziecie mogły o tym pisać.

• Mamusia
Ja jeszcze czekam na ruchy maleństwa ;-( a wierci się strasznie bo wczoraj było słuchanie brzuszka na leżąco i łapaliśmy go na chwilkę i już zmykał aż w końcu wstałam i wtedy zrobiło mu się ciasno i siłą ciężkości umiejscowił się niżej i wtedy dał się posłuchać...

• Mamusia
magdad86 napisał(a):
A czy to możliwe,żeby poczuć bicie serca pod ręką?

Przez skórę nie można poczuć serduszka malucha. Ja z początku myślałam, że właśnie pod palcami wyczuwam jego puls jednak gdy przyłożyłam tam mój detektor tętna to się okazywało, że to moja tętnica brzuszna 🙂 Teraz już wiem 🙂 Ale maluszek gdzieś tam może być w pobliżu bo ostatnio gdy używałam detektora to nałożyły mi się oba tętna jego i moje 😁

• Mamusia
Mamuska2706 napisał(a):
świetny filmik dodaje dziewczyny jak macie facebooka to obejrzyjscie swietny dzidziuś https://www.facebook.com/photo.php?v=301458786641371&set=vb.182909998312&type=2&theater

Cudny film, oglądałam 2 razy! Czekam na takie chwile.
Dobrego dnia dziewczynki! Mnie już dopada stres przed USG genetycznym 15 stycznia... Ech... Byle do wtorku.

• Mamusia
armiatka napisał(a):
Mamuska2706 napisał(a):
świetny filmik dodaje dziewczyny jak macie facebooka to obejrzyjscie swietny dzidziuś https://www.facebook.com/photo.php?v=301458786641371&set=vb.182909998312&type=2&theater

Dobrego dnia dziewczynki! Mnie już dopada stres przed USG genetycznym 15 stycznia... Ech... Byle do wtorku.

armiatko wiem, co czujesz, bo ja też już myślę o tym USG genetycznym. A do tego jakieś schizy dostaję , bo przeglądałam ostanie wyniki genetycznego badania i nie ma tam wzmianki i nerkach wątrobie i pęcherz pisze, że trudny do oceny. Nie wiem czy te narządy dopiero później widać na USG ehh same nerwy podczas tej ciąży. Kiedyś tyle badań nie było i pewnie człowiek był spokojniejszy.

• Mamusia
Dziś byłam na badanich w labolatorium i własnie zadzwonili do mnie, że jedna s próbówek nie nadaje sie do badania bo powstał skrzep i muszę przyjść raz jeszcze.
Ciekawa jestem jaka była przyczyna, czy mam tak gęstą krew czy za długo leżała u nich...
Spotkałyście się może z czymś takim?

• Mamusia
hania83 napisał(a):
armiatka napisał(a):
Mamuska2706 napisał(a):

armiatko wiem, co czujesz, bo ja też już myślę o tym USG genetycznym. A do tego jakieś schizy dostaję , bo przeglądałam ostanie wyniki genetycznego badania i nie ma tam wzmianki i nerkach wątrobie i pęcherz pisze, że trudny do oceny. Nie wiem czy te narządy dopiero później widać na USG ehh same nerwy podczas tej ciąży. Kiedyś tyle badań nie było i pewnie człowiek był spokojniejszy.

Moja lekarka w ogóle nie wspominała o narządach 🤨 a przy córce jak robiłam to napisane mam, że brzuch w normie, żołądek widoczny, pęcherz moczowy widoczny, ręce i stopy widoczne itd.

• Mamusia
hania83 napisał(a):
magdad86 napisał(a):

Przez skórę nie można poczuć serduszka malucha. Ja z początku myślałam, że właśnie pod palcami wyczuwam jego puls jednak gdy przyłożyłam tam mój detektor tętna to się okazywało, że to moja tętnica brzuszna 🙂 Teraz już wiem 🙂 Ale maluszek gdzieś tam może być w pobliżu bo ostatnio gdy używałam detektora to nałożyły mi się oba tętna jego i moje 😁

Moje jak ma złość to kopie w detektor 😁 a tak ogólnie to coraz trudniej mi je namierzyć, a jak złapię to ucieka po kilkunastu sekundach, już wieki nie badałam jego tętna. Pomiar na moim urządzeniu musi trwać min. 1 minutę tylko jak? 😁

• Mamusia
Kerry napisał(a):
magdad86 napisał(a):

Nie wydaje mi się... myślę, że to Twój puls 🙂

Dziecko chroni pęcherz płodowy, warstwy naszego tłuszczu, mięśni, skóry, więc to raczej niemożliwe.

• Mamusia
Ja na pierwszym genetycznym z 14 tygodnia mam "bez cech patologicznych", potem o kości nosowej, o NT i o łożysku. Może połówkowe będzie dokładniejsze.

Dziewczyny macie teraz więcej śluzu niż na początku ciąży? Jak to nie śluz to może popuszczam mocz. Sama już nie wiem. Zapytam w sobotę.

• Mamusia
Blue napisał(a):
hania83 napisał(a):
magdad86 napisał(a):

Moje jak ma złość to kopie w detektor 😁 a tak ogólnie to coraz trudniej mi je namierzyć, a jak złapię to ucieka po kilkunastu sekundach, już wieki nie badałam jego tętna. Pomiar na moim urządzeniu musi trwać min. 1 minutę tylko jak? 😁

Ja jak na razie bez problemów wychwytuję malucha i detektor także bez problemu wyświetla mi jego tętno, jest na tyle czuły, że nawet gdy maluch jest w oddali to wychwytuje jego tętno. Też czasem kopie w aparat 🙂 Czekam na ciekawsze odgłosy czkawkę itp. 🙂 A używam go dosyć często, bo mam nadciśnienie i przy okazji mierzenia sobie ciśnienia i maleństwu czasem sprawdzam puls 🙂 Jak dotąd ma zawsze w normie, dziś 150 🙂