Skocz do zawartości

Pazdziernik 2013 | Forum o ciąży

SyLa1205

Rekomendowane odpowiedzi

teraz niby na 100% chlopiec 🙂 kupowalam ciuszki, ale w neutralnych kolorach. Wczoraj male zakupy zrobilam kupilam juz kocyk, butelki, obcinaczki i szczotke 🙂 z kazdej wyplaty cos 🙂 bo pozniej by mnie za kieszen pociagnelo 🤨

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hmm, młoda powiem tak, być moze tak jest że będzie chłopak ale u mojej znajomej która właśnie mniej więcej w tym samym tygodniu co Ty teraz jesteś, dowiedziała się że będzie chłopak a w 20 tyg. okazało się że jednak na 100% dziewczynka 😉 wtedy niby też było 100% więc sama widzisz jak to jest z tym 100% 🙂 dlatego ja czekam conajmniej do 22 tyg. tak jak dowiedziałam się z młodym, że będzie to synek bo wtedy bardziej już można określić płeć dziecka 🙂
a zakupy - to fajnie że sobie "dozujesz" przyjemność z zakupów dla dziecka 🙂

• Mamusia
paella napisał(a):
hmm, młoda powiem tak, być moze tak jest że będzie chłopak ale u mojej znajomej która właśnie mniej więcej w tym samym tygodniu co Ty teraz jesteś, dowiedziała się że będzie chłopak a w 20 tyg. okazało się że jednak na 100% dziewczynka 😉 wtedy niby też było 100% więc sama widzisz jak to jest z tym 100% 🙂 dlatego ja czekam conajmniej do 22 tyg. tak jak dowiedziałam się z młodym, że będzie to synek bo wtedy bardziej już można określić płeć dziecka 🙂
a zakupy - to fajnie że sobie "dozujesz" przyjemność z zakupów dla dziecka 🙂

paella pewnosc co do plci to bedziemy mialy jak sie maluszki urodza 🙂)
ja sie dowiedzialam z mlodym w 13tc i sie sprawdzilo, bo ewidentnie cos latalo miedzy nogami. duzo zalezy od jakosc sprzetu usg. u nas to wyszlo na prenatalnych, czyli tam gdzie sprzet jest super, bo moja gin to dopiero w 17tc cos zauwazyla.

a zakupy ja tez sobie dozowalam, i fajnie 🙂
teraz jeszcze nic nie kupuje bo w sumie nie mam co, wszystko jest...

WITAM,
widzę że wy o porodach płci a ja ciągle w strachu od dwóch dni czy dziecko będzie zdrowe. W czwartek miałam usg poszłam zobaczyć kość nosową której lekarz nie mógł znaleźć na badaniu genetycznym bo dziecko było tak obrócone że nie dało rady. Od początku czułam niedosyt tej informacji ale co zrobić. NT wyszło 1,2 i reszta była ok, lekarz nawet nie zalecał mi testu PAPPA. Po ostatnim usg gdzie kości nosowa stwierdził że nie ma kazał rozważyć aminopunkcję. Skonsultowałam to w tym samym dniu z jeszcze innym lekarzem, powiedział że nie jest to wyrocznia i często kość nosowa wprowadza zamęt ale ryzyko jest i tylko aminopunkcja w tej chwili da mi pewność że nie ma zespołu Downa. 09.05. zapisałam się na zabieg do szpitala, umieram ze starchu i tylko modle się by wszystko wyszło dobrze.

Przeglądałam własnie usg z poprzedniej ciąży i nie mam tam w ogóle wpisane czy ta kośc była czy nei a nt było 1,7.

Boże jak ja się boję.. 😞

• Mamusia
Dg - nie zamartwiaj się na zapas, ja wiem że to się łatwo mówi czy pisze, ale czasem ten stres wyrządza równie dużą krzywdę, nie potrzebne Wam to teraz, trzymam kciuki i cierpliwości dla Ciebie - a tak dla pocieszenia jak ostatnio robiłam badanie przezierności to też miałam stres już na samym badaniu, lekarz trzy razy robił USG bo dziecko ciągle się obracało, przy trzeciej próbie zanim się położyłam na kozetce musiałam wcześniej podskakiwać parę minut 😉 no i następnie 5 dni czekałam na wynik wad genetycznych z krwi, podałam numer telefonu męża bo stwierdziłam że padnę jak ja odbiorę.
DG - TRZYMAM MOCNO KCIUKI!!!!

• Mamusia
DG trzymam kciuki!!!Nie pocieszam Cię bo wiem ,ze to i tak nic nie da bo sama byłam w tej sytuacji i dopiero jak się na badaniu okazało,że wszystko jest Ok to się uspokoiłam.Ale trzymam mocno kciuki i jestem pewna,ze wszystko będzie dobrze 🙂
Powiedzcie mi czy bierzecie jeszcze kwas foliowy i jakieś witaminy?Lekarz nic nie mówił o kwasie a czytałam,że już nie muszę go brać.
Co do porodu to mam nadzieję,że się zmieniło bo to jednak było lata temu (17 i 20 lat) 😁

• Mamusia
Kwas foliowy brałam do 12tc, a teraz prenatal clasic, 3 x dziennie magnez (podobno potrzeba nam go teraz znacznie więcej niż przed ciążą) i jodid 100 raz dziennie ze względu na tarczycę, ale gdzieś czytałam że kobiety w naszej szerokości geograficznej mają niedobory jodu i powinny go uzupełniać.

Figaa usg genetyczne miałam robione w 13tc Nt wyszło 1,2 a dziecko było tak obrocone i w dodatku ta taśma uniemożliwiała zobaczenia kości nosowej, kilka razy zmieniałam pozycję nawet dopochwowo mi robił ale wtedy było widać dziecko w przekroju dostałam wypis z tego badania gdzie napisał kości nosowe obecne trudne do oceny. Powiedział że jak mnie to będzie męczyć to mogę przyjść później zmierzyć tą kość.Teraz wiem że w sumie trzeba było iść od razu następnego dnia, poszlam w czwartek no i zaczął się koszmar, kość slabo widoczna. niby zmierzył 1,4a powinna mieć 4,8mm. Ale napisał kość nosowa hipoplastyczna, długość nie do oceny, rozważyc amniopunkcję.Tego samego dnia o 22:30byłam u innego specjalisty twierdzi że jest w czołówce w wykonywaniu usg kości nosowej nie mógł znaleźć. 😞 Jestem zdołowana i bliska obłędu.

• Mamusia
dg - my chodzimy na prenatalne zawsze do tej samej babki, jest najlepsza na slasku i ma ogromne powoazanie w klinice w katwicach gdzie rodza sie na prawde chore dzieci. i jak pytalismy ja o kosc nosowa to ona mowi ze nie wazne jak duza, wazne zeby byla widoczna. ale skoro zapytalismy to ja zmierzyla i zaraz sprawdze ile miala u Julka. Kosc nosowa miala 1,5 mm. Mierzona tak jak mowisz w przekroju, podluznym, czyli jakby z profilu. Teraz jak bylismy to juz nie mierzyla, po prostu powiedzial ze jest. a co do nt to u nas 1,6 i to jest bardzo malo, norma jest do 2,5mm. Wiec mysle ze na prawde nie masz sie czym martwic!!! Ale jesli amnipunkcja uspokoi Cie na reszte ciazy to powinnas ja zrobic. Bedzie dobrze, nie zamartwiaj sie 🙂)) zreszta te badania usg ktore wszystkie robimy, moga sugerowac podjerzenie jakiejs wady, ale nawet w przypadku eweidentnie przekroczonych norm w 60% rodza sie zdrowe dzieci!!!

Solenizantka tylko u mnie w 16tc ciężko było ją znaleźć i lekarz twierdzi że ich nie było po prostu. Sam siebie zdenerwował. Nic muszę odgonić czarne myśli i jakoś przeżyć do wyniku amniopunkcji i nie zwariować przed wynikiem. 😞

• Mamusia
Dg bedzie dobrze zobaczysz!! 🙂 🙂 wszystko sie ulozy 🙂 🙂

Tak po za tym too witaam 😉 ja dzis troszke zrobilam zakupow dla maluszka kilka pajacykow bodziakow 🙂 juz by wykupila cala wyprawke najlepiej hehe ale trzeba sie wstrzymac 🙂 ja musze sie umowic do swojej lekarki na wizyte i zobaczymy chyba nabawilam sie anemi jestem blada zimno mi itd nawet zelazo nie pomaga... mdlosci mam nadal minimalne przewaznie wieczorem i z samego rana kilka naciagniec i spokoj na reszte dnia.
Z jedzeniem to sie chyba troche musze zmuszac. No i ja juz witaminy jem i powiem wam jak narzekalam kilka dni temu na hu**owe wlosy to teraz miekkie delikatnie iw ogoole woow 😁 😁

Z gorszym newsow to odnawia mi sie przekulina... ble wiedziaalam naszczescie tylko z jednej strony. I czekam wlasnie na ortopedyczny pas ciazowy z Polski ktory odciaza kregoslug i brzuszek mam nadzieje ze sie sprawdzi.

U mnie zaczal sie okres ze brzuch i cycki juz swedza non stop nie da sie wytrzymac a len zwycieza i nie chce mi sie smarowac buuuuuuu

A jak wasze libido? 😁 bo moje chyba warjujee 🤪 hehe

Caly czas rozgladam sie za lozeczkiem dla dziecka tym razem chce drewniane i zastanawiam sie nad rozmiarem chyba kupie te szersze nie standardowe bo wtedy wiecej miejsca i pozniej boki sciagac i mam lozko. Hmmm macie jakiegos faworyta?

• Mamusia
Cześć dziewczyny,
Dawno mnie nie było, ale miałam kryzys, podczytywałam Was, ale jakos sił już brakowało by napisać.
Maks mój się rozchorował , dostał takiej wysypki na całym ciele, puchł mi w tak szybkim tempie , że szok, 15 opinii różnych lekarzy, zadne leki na niego nie działały, w końcu okazało się , że to uczulenie prawdopodobnie po antybiotyku i musiał dostawać zastrzyki sterydowe i od kilki dni juz z nim lepiej. Ja juz też lepiej się czuje, nie ryczę codziennie ( no chyba ze się wzrusze na reklamie monte 😁 ) a tak to myślę ze kryzys minął !! Jeszcze tylko 3 tygodnie i mąż wraca 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Jutro mam też wizytę u ginka i mam już nadzieje , że dowiem się co tam noszę 🙂 a najlepsze jest to , że idę tam z mężem i Maksem 🙂 na długi weekend mąż przyjeżdza, więc super się złożyło. Widzę, żę niektóre z Was już wiedzą jaka płeć, super, ale zazdroszczę...
Wybieracie się może na USG 3D 4D ? myślicie ze warto? Ja z Maksem nie byłam i zastanawiam się czy teraz nie pojść??
DG bardzo Ci współczuję , że musisz się tak teraz denerwować, wierzę i trzymam mocno kciuki, że wszystko będzie dobrze, MUSI BYĆ !!!!!!!!
Solenizantko jak przeczytałam , że będziesz mieć córeczkę to aż mi się zachciało córki hehehe i już nawet imię wybrałam 🤪 a tak chciałam synka drugiego hehe no zobaczymy czy jutro bedzie coś widać u mnie 🙂
Ale mi Was brakowało ... ☺️

• Mamusia
Dobry!
Po wizycie: wszystko ok, maleństwo waży 230g a ile mierzy to mi nie powiedział, ułożone jest miednicowo, tak jak Maks siedział tak do 35 tygodnia, już myslałam ze bedzie cesarka, wiec teraz na razie sie nie stresuje tym. Co do płci to nie był pewny i nie chciał mówić, ale mówił cos o jakichs blaszkach co świadczyło by o dziewczynce 🤪 Ale pewny nie był, więc jeszcze czekam 🙂

• Mamusia
Fela58 gratuluje dobrych wiadomości! 🙂
Zazdroszczę Wam dziewczyny, że macie tak szczegółowe informacje o dzidziach, ja ostatnie usg miałam 27marca i muszę czekać do 22maja. Nie wiem czy tylko u mnie taka długa przerwa. Na ostatniej wizycie - 26.04 pani gin tylko mnie wygniotła i dała posłuchać serduszka przez parę sekund, do tej pory jestem rozczarowana, że nie podejrzała maleństwa.. ale od początku miałam już chyba 6 usg więc może chce ograniczyć, nie wiem. Muszę uzbroić się w cierpliwość 🙂
Od wczoraj jem cytryny..

• Mamusia
dg ostatnie usg miałam, przełom 12/13 tydzień i teraz będę czekała do 20/21 tygodnia na kolejne, prawie dwa miesiące przerwy stąd moje pytania czy miałyście takie odstępy czasu
dg jak Twoje samopoczucie?

Figa to ok. w sumie nie ma potrzeby robienia usg w międzyczasie jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, choć usg nie ma zupełnie najmniejszego nawet negatywnego wpływu na malenstwo. Prywatnie zazwyczaj robi się przy każdej wizycie ale to wynika z chęci podgladania malenstwa przez mamę. 20-21tc to kolejne ważne badanie gdzie można sprawdzić funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Jeszcze troszkę i ty się doczekasz no i wtedy określenie płci jest b.dokładne.
U mnie z samopoczuciem lepiej od dwóch dni mam bardziej pozytywne myśli, czuję wsparcie wielu osób i kilka osób modli się za nas i tak jakoś mam nadzieję że Bóg nas wyslucha i będziemy się cieszyć zdrowym bobasem 🙂.