Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2014 | Forum dla mam

Julka85

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
biedronka123 napisał(a):
Jestem mega szczęśliwa 🤪 🤪 kriwak się wchłonął, więc zagrożenia dla dzidziusia już nie ma 😁 duphastonu brać nie muszę tylko magnez i folik 😉 bobasek ma 8,2 cm od główki do pupy, więc rośnie jak na drożdżach 😆 niestety nie dowiedziałam się płci...
Rozmawiałam z położną i polecała zamiast wanienki kupić wiaderko do kąpieli dla dzieci 🙂 podobno dziecko przyjmuje pozycję embrionalną i czuje się jak u mamy w brzuszku 🙂 jest bezpieczne, uspokaja malca i łagodzi kolki 😉 niestety linka nie mogę dodać 🤢

świetna wiadomość!!! 🙂 :* możesz już być spokojniejsza 🙂 ale duży Twój bobasek, mój ma dopiero 6,2 :O

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
biedronka123 super wiadomości, wow ale Twoje maleństwo rośnie, moje ma niecałe 8 a jesteśmy w podobnym okresie. Co do "wiadra" to też słyszałam, że jest dobre moja siostra omawiała ten temat na szkole rodzenia, ale później i tak kupiła wanienkę 🤢

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
Cześć 🙂
A o mnie nikt nie pamiętał, że miałam wizytę...? 😞
Na wizycie płci nie poznałam, ale tak jak i reszta widziałam plumkające maleństwo, bardzo ruchliwe 🙂 Rączki, paluszki, nóżki, główkę, nosek, kręgosłup, serduszko (i słyszałam)! 🤪 Przezierność karkowa w normie, więc cieszę się bardzo 🙂 Dziecię wygląda na zdrowe 🙂 Aha i jestem w 12 tyg. tak samo z USG jak i z ostatniej miesiączki 😉 Czyli tak jak mi kalkulatorek tu pokazuje 😜 I mierzy 6 cm 😉
A co do wyników, to prawie wszystkie mam dobre, oprócz tsh, bo za wysokie... Czy wiecie co to oznacza? 🤔

Kurcze beata8811 sorki tyle tych wizyt ostatnio się zbiegło, że już ciężko nadążyć kto i kiedy ☺️ Fajowo, że same dobre wieści ! 🙂 Bardzo to podtrzymuje na duchu jak się takie rzeczy czyta i samemu łatwiej pozytywnie myśleć. Zwłaszcza, że ja tak jak nowa koleżanka jestem urodzoną panikarą i do tego pesymistką.

U mnie też wszystko w porządku wyszło 🤪 Przezierność prawidłowa, kość nosowa również. Widziałam łapki, nóżki i serduszko 🙂 Maluch strasznie się wiercił i ciężko było wszystko pomierzyć, więc usg trwało prawie pół godziny, a żeby zmierzyć przezierność to Pani doktor musiała dodatkowo zrobić usg przezpochwowe. Dzidziuś ma 77, 2 mm i póki co nie widać siusiaka między nogami 😉 ale jeszcze wcześnie, więc podobno może się to zmienić 😉 Mąż był ze mną na usg i jak usłyszał, że nie ma siusiaka to chyba trochę się zawiódł 😁

A co do mówienia bliskim o ciąży to u nas było tak, że ja kilka dni po zrobieniu testu powiedziałam siostrze, bo nie mogłam wytrzymać ale miała zakaz mówienia komukolwiek 😁 Potem czekaliśmy z mężem do pierwszego usg, które miałam w 7 tygodniu i po usg powiedzieliśmy rodzicom i mojej przyjaciółce 🙂 No a potem się już rozniosło po babciach, ciociach itp. Pozostałym znajomym niedawno powiedzieliśmy ale jeszcze nie wszyscy wiedzą. W pracy też musiałam się przyznać 2,5 tygodnia temu, bo lekarz zalecił zwolnienie ze względu na plamienia.

• Mamusia
biedronka123 i jeszcze Tobie zapomniałam pogratulować 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Namnożyło się dzisiaj tyle tych postów, że już nie wiem co kto pisał ale fajnie mieć taką lekturkę jak się wróci do domu po ciężkim dniu w pracy i na dodatek tyle dobrych wiadomości 🙂

• Mamusia
igielka88 i znów z rana taka piękna wiadomość 🙂 super, gratuluje 🙂

Teraz tylko czekać, aż nasze Brzuszki zaczną ślicznie i zdrowo rosnąć 🙂 ja już tam widzę różnicę, do ulubionych jeansów się nie zapinam, ale to chyba bardziej dlatego, że zaczęłam zdrowo i regularnie jeść. Wcześniej praca, szkoła, człowiek cały czas w biegu, więc i na porządny posiłek czasu nie było. Teraz zastopowałam i bardzo mi ten stop odpowiada 😁 najchętniej to zaczęłabym już kompletować rzeczy dla dzidziusia, ale to za wcześnie. Jak myślicie, kiedy powinno się przygotowywać wyprawkę? 🙂

Miłego Dnia 🙂

• Mamusia
uhasasa ja o wyprawce nawet jeszcze nie myślę. Zacznę się interesować dopiero jak już płeć poznam a to dopiero ok 20 tc przy kolejnym USG (chodze na NFZ i nie robi się go na każdej wizycie). Wczoraj zainteresowałam sie tym wiaderkiem i nawet na youtube obejrzałam filmik, i przyznam, że chyba jednak jestem bardzo konserwatywna, bo to jednak nie dla mnie.

• Mamusia
sloneczna627 napisał(a):
uhasasa ja o wyprawce nawet jeszcze nie myślę. Zacznę się interesować dopiero jak już płeć poznam a to dopiero ok 20 tc przy kolejnym USG (chodze na NFZ i nie robi się go na każdej wizycie). Wczoraj zainteresowałam sie tym wiaderkiem i nawet na youtube obejrzałam filmik, i przyznam, że chyba jednak jestem bardzo konserwatywna, bo to jednak nie dla mnie.

Dokładnie, nie ma co się spieszyć. Ja też właśnie oglądałam te wiaderka i jakoś do mnie nie przemawiają 🙂

• Mamusia
uhasasa napisał(a):
sloneczna627 napisał(a):

Dokładnie, nie ma co się spieszyć. Ja też właśnie oglądałam te wiaderka i jakoś do mnie nie przemawiają 🙂

Widzę, ze wczoraj podbiłyśmy oglądalność filmów z wiaderkami na you tube 😁 a mnie trochę korci.. na szczęście jeszcze sporo czasu do namysłu 🙂

• Mamusia
Lippi napisał(a):
uhasasa napisał(a):
sloneczna627 napisał(a):

Dnkładnie, nie ma co się spieszyć. Ja też właśnie oglądałam te wiaderka i jakoś do mnie nie przemawiają 🙂

Widzę, ze wczoraj podbiłyśmy oglądalność filmów z wiaderkami na you tube 😁 a mnie trochę korci.. na szczęście jeszcze sporo czasu do namysłu 🙂

Jest tylko jeden szkopuł - jak kąpać noworodka, żeby nie zamoczyć pępka póki nie odpadnie? Ciężka sprawa... W grę wchodzi późniejszy okres więc i tak na początek trzeba mieć wanienkę 🙂 Poza tym jeśli któraś pójdzie do szkoły rodzenia i będą tam zajęcia z fizjoterapeutą (ja takowe miałam z pierwszym dzieckiem) to pewnie usłyszy, że do ukończenia pół roku przez dziecko nie powinno się go pionizować - tylko do odbicia. To nie jest naturalna pozycja dla takiego malucha - bardzo obciąża bioderka - z tego też powodu jest tylu przeciwników noszenia dzieci w chustach. Oczywiście - tak jak ze wszystkim to indywidualna sprawa każdej mamy - ja tylko dzielę się tym co sama usłyszałam 🙂

Ps. gratuluję wszystkim dziewczynom dobrych wyników 🙂 Ja, po wczorajszym pobieraniu krwi - standardowo anemia na poziomie 10 🥴

• Mamusia
Hej 🙂
Właśnie siedzę w pracy i weszłam poczytać co tutaj się dzieje 😉 Wczoraj nie mogłam wejść na net, bo chyba mam jakiegoś wirusa w laptopie 🤢
Przed chwilką wypiłam kakao, zjadłam bułeczkę z budyniem, a teraz Wam odpiszę 😜
Biedronka123 świetna wiadomość!!! 🤪 😘
Ja wiaderka kupować nie będę, na pewno kupię wanienkę 😉
Igielka88 cieszę się, że i u Ciebie również wszystko w porządku na badaniu 😆
Uhasasa ja planuję (przynajmniej jak na razie) kompletowanie wyprawki tak w 7-8 miesiącu ciąży.
alexia_79 w związku z tą anemią jakieś specjalne dawki żelaza bierzesz, czy jak?

Od stycznia chyba ja spróbuję zająć się tą tabelką w takim razie 😜

A gdzie się podziewają pozostałe dziewczyny, które na początku pisały? 🤔 Wracajcie! Mam nadzieję, że wszystko u Was ok...

• Mamusia
beata8811 napisał(a):

alexia_79 w związku z tą anemią jakieś specjalne dawki żelaza bierzesz, czy jak?

No niestety, zaczęłam brać, choć już wcześniej ginekolog mi je zalecił, w poprzedniej ciąży też tak miałam.. Dostawałam coraz to większe dawki, potem już nawet takie w płynie, ale wiele to nie pomagało. Ginekolog twierdzi, że zatrzymało spadek, potem utrzymywało się na poziomie 10 w porywach do 11 i dopiero po 36 tc zaczęło się samo normować, kiedy dziecko się w pełni rozwinęło. Najgorsze jest to, że mam zaparcia, a po żelazie będą jeszcze gorsze 🥴 Nie będę Wam tu pisać czego się w związku z tym nabawiłam.. Powiem tylko, że byłam na kilku nieprzyjemnych i krępujących wizytach u proktologa, pewnie po tej ciąży czeka mnie zabieg.. Echh.. A podobno ciąża to taki błogosławiony stan 🙂

• Mamusia
uhasasa napisał(a):
A o co chodzi z tą tabelką? 😁 bo nie wiem za bardzo 😁

Jest na naszym forum taki wątek "Dane do tabelki", gdzie wpisujemy swoje dane. I potem miała powstać taka tabelka danymi, ale kobzior, która założyła ten wątek już z nami nie pisze, dlatego pytałam czy ktoś przejmie to 😉

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
beata8811 napisał(a):

No niestety, zaczęłam brać, choć już wcześniej ginekolog mi je zalecił, w poprzedniej ciąży też tak miałam.. Dostawałam coraz to większe dawki, potem już nawet takie w płynie, ale wiele to nie pomagało. Ginekolog twierdzi, że zatrzymało spadek, potem utrzymywało się na poziomie 10 w porywach do 11 i dopiero po 36 tc zaczęło się samo normować, kiedy dziecko się w pełni rozwinęło. Najgorsze jest to, że mam zaparcia, a po żelazie będą jeszcze gorsze 🥴 Nie będę Wam tu pisać czego się w związku z tym nabawiłam.. Powiem tylko, że byłam na kilku nieprzyjemnych i krępujących wizytach u proktologa, pewnie po tej ciąży czeka mnie zabieg.. Echh.. A podobno ciąża to taki błogosławiony stan 🙂

Domyślam się czego się nabawiłaś 🤢 Współczuję 🤨

• Mamusia
Zaparcia to masakra w ciąży, ja stosuje różne rady typu otręby, jogurty, ale słabo pomaga i najlepiej mi jak się najem miksu wszystkiego...
Miałam dostać wyniki PAPP-a w sobotę ale mi powiedzieli że nie ma i mam zapytać we wtorek lub środę.. i wkręcam sobie...

• Mamusia
Dziewczyny ja od tygodnia czuje motylki w brzuchu a dzisiaj.... Dosłownie poczułam puk od drugiej strony, jestem w szoku 🤪 to było takie wyraźne , ze aż cieżko mi teraz w to uwierzyc 🤪 🤪 🤪
Gdyby to była moja pierwsza ciaza pewnie nic bym Wam nie napisała ale teraz to było chyba TO 🙃 🤪

Dokładne PUK od środka, takie energiczne, nie jakieś silne ale jestem niemal pewna, ze poczułam mojego małego kochanego "pasożyta" 😁 🤪
To nie było przelewanie w brzuchu, bulgotanie ani gazy tylko dokładne słabiutkie kopniecie, czułam to identycznie jak w pierwszej ciąży 🙃

Sądzicie, ze to możliwe bo aż sama nie mogę w to uwierzyc 🤪
Szkoda, ze tylko raz , moze niedługo zacznie sie powtarzać

Zdrowia Wam życzę 😘

• Mamusia
beatasz napisał(a):
Dziewczyny ja od tygodnia czuje motylki w brzuchu a dzisiaj.... Dosłownie poczułam puk od drugiej strony, jestem w szoku 🤪 to było takie wyraźne , ze aż cieżko mi teraz w to uwierzyc 🤪 🤪 🤪
Gdyby to była moja pierwsza ciaza pewnie nic bym Wam nie napisała ale teraz to było chyba TO 🙃 🤪

Dokładne PUK od środka, takie energiczne, nie jakieś silne ale jestem niemal pewna, ze poczułam mojego małego kochanego \"pasożyta\" 😁 🤪
To nie było przelewanie w brzuchu, bulgotanie ani gazy tylko dokładne słabiutkie kopniecie, czułam to identycznie jak w pierwszej ciąży 🙃

Sądzicie, ze to możliwe bo aż sama nie mogę w to uwierzyc 🤪
Szkoda, ze tylko raz , moze niedługo zacznie sie powtarzać

Zdrowia Wam życzę 😘

No ja właśnie dziś miałam wizytę i pytałam o to samo bo dokładnie to samo czuję, ale moja lekarz twierdzi że to mało prawdopodobne, aczkolwiek nie niemożliwe, zwłaszcza, że wg usg dziecko jest o tydzień "starsze" 🙂 A z wieści to mam takie, że muszę iść do hematologa, bo wyniki krwi są niepokojące - martwię się 🥴

Lippi - będzie dobrze, nie martw się 🙂

• Mamusia
Lippi napisał(a):
Alexia, Beatasz, Dzięki za dobre słowa. Alexia nie martw się, wszytko będzie dobrze, to w sumie świadczy o tym, że jesteś pod bardzo dobrą opieką i jest szybka reakcja na Twoje wyniki. Trzymaj się ciepło 🙂

No tak... Tylko obawiam się, że jeśli anemia okaże się niefizjologiczna to mogę trafić do szpitala, a tego bym baardzooooo nie chciała 🥴

• Mamusia
Hej dziewczyny:-) dołączam do Was z terminem na 7 czerwca 2014 , to moja druga ciaza\' mam juz synka 3 latka i 5 mc a teraz chyba bedziemy miec coreczke\' na dwoch poprzednich wizytach lekarz nic nie widzial miedzy nozkami ale powiedzial ze na nastepnej wizycie bedzie pewne kto kryje sie w brzuszku

• Mamusia
Od 6 tc leze w domku, na poczatku z powodu twardej macicy, a w 12 tc dostalam meeega krwotoku, odkleila mi sie kosmowka i powstal krwiak :/ lekarz dawal 20% na uratowanie ciazy ale ja sie nie poddalam, wierzylam ze bede miala drugie dzieciatko i teraz jest juz dobrze, nadal plamie ale to normalne po tak duzym odklejeniu, najwazniejsze ze dziecko jest zdrowe i rosnie :-) oczywiacie do 20 tc mam bezwzgledny nakaz lezenia, jest ciezko, ale dajemy rade - wszystko dla tej małej kruszynki