Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hmm, to może na 2 śniadanie zamiast mleczka też zacznę dawać chlebek. Tylko zastanawiam się co tam dodawać do niego, bo taka kromeczka z masłem, to tak niezbyt mnie przekonuje. No i czy taka kromeczka wystarczy?
Kurcze, ja już się w tym wszystkim gubię. Najchętniej to dawałabym cały czas tylko mleczko, owocki i zupki z małymi drobinkami. A tu kurcze trzeba powoli wprowadzać "normalne posiłki".

• Mamusie
Dokładnie malamyszko. Linki linkami ale nie można dać się zwariować. Najważniejsza jest nasza matczyna intuicja i zaufanie do sprawdzonych osób i metod. Powodzenia
Może do chleba dodaj jeszcze jogurt naturalny?
Też zmykam, muszę posprzątać i zrobić na jutro gulasz bo teściowa do nas zawita na obiad. Drugi raz od narodzin Ani będzie... Szewc bez butów chodzi hehe

Miłego dzionka

• Mamusie
hejka kochane
Dzieki za slowa wsparcia...
Wogle wczoraj jak mala polozylam spac to sie rozplakalam, czolam sie tak okropnie po tym zdazeniu i mysl, ze moglo by sie jej cos stac nie dawala mi spokoju !!!! TO straszne... Dzis balam sie jej dac banana nawet, a nie mowiac juz o innych rzeczach...
No i chyba po kaszce na mm ma troche zatwardzonko bo od wczoraj w kazdej zmienionej pieluszce byl maly wyduszony klocek 🤔 zobaczymy co to bedzie. Wogle kupilam juz ostatnio puszke formuly na wszelki wypadek jakby mego mleczka nie starczylo, ale jak narazie odpukac jest na styk...
Kurcze zawsze jak mamy wolne to pada deszcz- chcialam wyjsc na spacerek czy cos bo ciagle tylko w tych domach siedzimy. ehhh obejzalysmy z Alusia krola lwa 😁 znaczy ja ogladalam a ona zerkala od czasu do czasu no a teraz spi a ja gotuje zupe dla nas, ale nie przyprawialam i dam ja rowniez ALusi. Meczy mnie takie oddzielne gotowanie juz czasami.
Malamyszko co do podawania sniadanka normalnego to ja mysle, ze na wszystko jest jeszcze czas. Ja powoli daje Ali rozne rzeczy ale po troszku najpierw, a jak skonczy rok to wtedy juz bez obaw bedzie jest to co my. Wczoraj np dalam jej troche swojej kanapki z szynka i serem na razowym chlebku i tak wsowala 🙂 ale to byly tylko 2 gryzy puki co. Co do parowek to ja wiem, ze tam wszystko co najgorsze, ale ja w sklepie kupuje takie baby robione z kurczaka specjalne dla dzieciaczkow i sama je zawsze jadlam i walsnie ostannio myslalam, zeby dac Lusce, ale jeszcze poczekam. Ja niestety od malego strasznie uwielbialam parowki i mortadele- nic dla mnie istnialo, zadna tam szynka 😉 😉 😉 i chocby nie wiem co mi mowili to nie przestalam tego lubic hehehe tak juz mam ☺️ ☺️

• Mamusie
Sobolinku ja ostatnio na stronie jak szukalam butow dla Ali zobaczylam, ze sa podzielone na sekcje i pierwsze butki powinny byc jak kapciuszki, drugi juz na twardszej podeszwie, a trzecie wlasnie juz takie stabilne i za kostke.
Evek tak sie ciesze, ze Szymcio wstal w lurzeczku hehehe widzisz jaki spryciaz w koncu zaryzykowal hihihi malenstwo moje kochane 😘 😘 no i rowniez gratki dla Michcia za wstanie teraz sie zacznie dziewczyny. 😁 🤪
Joasiu kurcze trzymaj sie kochana z tym zabkowanie u ALi bylo tak samo przy zabkach i tez na poczatku nie bylo zadnego znaku ze to wlasnie cos tam sie przebija, ale jak zaczela zaciskac wargi to wiedzialam juz co sie swieci. Oby nie byla to choroba !!!
Nic uciekam obiadek dokonczyc puki Luska spi
😘

• Mamusie
Cześć
Ja tylko na chwilę bo padam.
22 listopada umówiłam Anię na USG bioderek i normalną wizytę u mojego ortopedy. Kurczę 250 zł, ale wolę mieć pewność, że to nic groźnego, niż później patrzeć jak moje dziecko się męczy.

Przed chwilą przeglądałam sobie najnowszy numer DZIECKO ... i w rubryce Poznajmy się zauważyłam moją Anię 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 Zdjęcie już troszkę nieaktualne, ale fajnie mi się zrobiło jak ją zobaczyłam 🙂

Dobry wieczor kochane mamusie
Małamyszko ja tez daje Zuzi chlebek z maselkiem czasami z pasztetem drobiowym ,nie wydaje mi sie ze kromeczka chleba to dla dziecka malo wrecz przeciwnie,dzieci maja male zoładki,i taka kromeczka to bardziej im zapelni brzuszek niz mleczko,a pozatym my za 2 i pol miesiaca skonczymy rok i ja przyzwyczajam Zuze stopniowo dl wszystkiego a nie dopiero jak rok skonczy
Sobolinek ,szkoda ze nie znalazlas odpowiednich bucikow,moze jeszcze sie zastanowisz nad tym czy wogole kupowac i bedziesz dokladnie wiedziala co zrobic po wizycie u lekarza,jakby co to ja kupilam w galerii Auchan w Mikolowie w sklepie Darbut,tam tez jest sklep z Bartka i Ecco dla dzieci,ale one moim zdaniem nie spelniaja takich funkcji jak Emel,
Joanna,kurcze trzymam kciuki zeby to tylko ząbki były a nie nic powazniejszego

• Mamusie
Hej 😘
Dzięki za odpowiedzi 🙂 Cieszę się (chociaz tak właściwie to nie ma z czego 😜 ), że nie tylko ja mam problemy z pamięcią. Na pewno ma na to wpływ to, że nasze dni są do siebie podobne, ale i tak drażni mnie, gdy dwa dni później nie potrafię sobie przypomnieć co robiłam 😮

Nanusiu, szok 😞 Wyobrażam sobie ten stres jaki przeżyłaś 😞 ja na samą myśl wewnętrznie drżę. Nic dziwnego, że po wszystkim się popłakałaś, gdy nerwy schodziły. Trzymaj się dzielnie. No i odwagi w oferowaniu Ali jedzonka po tym wszystkim.

Joasiu, u mnie wyszły rude, ale pewnie dlatego, że mam jaśniejsze naturalne włosy. Też muszę wybrać się do fryzjera i zrobić jakąś fajną fryzurkę, bo trochę się zapuściłam ☺️ Tylko muszę najpierw znaleźć taką, która się do mnie uśmiechnie 😉 Oby Blance zeszła temperatura i okazało się to chwilową sprawą.

Sobolinku, fajny link, tylko szkoda, że nie zawsze jest opisane jak konkretnie stymulować dziecko. Muszę zapamiętać, żeby Ulka jak najdłużej bokiem chodziła, żeby jej nie prowadzać. Ale u nas do chodzenia to jeszcze hoho, albo i dłużej 😜 Pewnie, że dobrze, że umówiłaś się do lekarza. Będziesz spokojniejsza, gdy dowiesz się co i jak. A na pewno wszystko jest w porządku. A z tymi bucikami to Zawitkowski powtarzał, żeby były miękkie, miały sztywny zapiętek i nie usztywniały kostki (jeśli z nóżkami jest wszystko w porządku). Mi ciężej (inaczej) chodzi się w butach za kostkę, a co dopiero dla dzieciątka, które dopiero uczy się chodzić, przecież przy chodzeniu cała stopa i staw skokowy pracują. Tak jak pisałaś, najlepiej by było na boso.

Evek, Malamyszko, gratulacje dla Waszych synków. Dzielne chłopaki 🤪

• Mamusie
Nanusi kochana wiem o jakiej bezsilności mówisz, okropne uczucie, ja miałam trochę inną sytuację (nie wiem czy u którejś z was to było) na 4 dobę od uradzenia podczas przebierania Jula mi posiniała i jakby nie oddychała, była calutka fioletowa chwyciłam ją na ręce, zaczęłam nią trząść, klepać, krzyczałam i płakałam, Jula się rozpłakała i zaczęła nabierać kolorów, wszystko wróciłam do normy, ja byłam przerażona bo myślałam że ją tracę, strasznie spanikowałam. Lekarz wyjaśnił mi że po prostu napięła się gdy robiła pierwszą właściwą kupę, a że to taka kruszyna to był to dla niej nie lada wyczyn. To trwało chwilę ale dla mnie wieczność i nigdy więcej nie chcę tego przeżywać.

tu jest cała seria filmików jak postępować w różnych wypadkach oparzeniach, urazach itd..
http://www.youtube.com/watch?v=eMoECVLEPKs&feature=related

• Mamusie
Sobolinku fajna ta strona,
zauważyłam że Jula często chodząc na czworakach siadała w "katastrofalny sposób" i nawet nie miałam pojęcia że to źle, to samo z tym chodzeniem za rączki. Dziś cały dzień ją obserwowałam mam nadzieję że jeszcze sobie nie zaszkodziła.

• Mamusie
100 latek dla Gabrysia!!!!! Dużo dużo zdrówka i jak najmniej upadków podczas nauki wstawania i chodzenia 🙂
Sobolinku gratulacje za fotkę Ani w gazecie, a ty wysyłałaś tak? czy ktoś wysłał? 🙂

Dzieki za filmiki o pierwszej pomocy, trzeba się zapoznać dokładnie!

Temp już w nocy nie było, ale za to nocka zaliczona do niewyspanych 😞 najpierw obudziła się o 22:30 i nei chciała zasnąć do 00:30 (ja się wyjątkowo wcześniej położyłam po 21:00 z nadzieją wyspania) a potem co chwilę dosłownie sie budziła, wierciła, ma trochę spuchnięte dziąsełka więc chyba to zęby :/ musze ją zawieść do złobka :/ odczekam jeszcze chwilkę czy jej temp nie podskoczy....
Miłego dnia kochane!