Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
kasiuniaa1603 napisał(a):
A w ogóle to zaczynam się poważnie niepokoić moim zdrowiem.... mówiłam Wam jakiś czas temu, że waga mi leci strasznie w dół... no i w poniedziałek się ważyłam i mam już 41kg.... nie wiem już co jest grane.... a niby morfologia w porządku.... no i nie mam praktycznie już ani tyłka ani cycków.... MASAKRA!!!! 🤢 🤢 🤢 🤢

kasia, badałas tarczyce???? mi po porodzie tez zlecialo 10kg, okazalo sie ze to przez nadczynnosc tarczycy. dostalam leki, zaczely dzialac i juz z 8 kg odzyskałam ☺️

mozesz sobie prywatnie zbadac w kazdym laboratorium TSH, FT4 , zaplacisz jakies 50zł i bedzie wiadomo,

• Mamusie
wanilia napisał(a):
chloe napisał(a):
wanilia napisał(a):
My już w domku, mam nadzieje że zdążę chociaż Anice odpowiedzieć zanim mnie młoda zacznie wzywać 😜 Ja nawet o Was pomyślałam po tej dzisiejszej wizycie bo to Ty chyba pisalaś że Kalinka mostki robi>? Takie mostkowanie to podobno nie jest prawidłowy odruch..A jeśli chodzi o asymetrię to Weronika wyciaga jedną stronę ciałka a drugą skraca i faktycznie to widac jak się wie na co patrzeć. Postaram się zrobic foto. W dodatku zaciska te kciuki i rehabilitantka powiedziała ze nie wie czy na tym etapie nie będzie już trzeba jej czegoś na rączki założyć 😞 Na brzuszku mam jej póki co nie męczyć bo i tak nieprawidłowo leży. Mam masować paluszki i pokazała mi jak nosić Weronikę ale dosyć ciężko tak wytrzymać. Grunt że wreszcie wiem o co chodzi

dobrze ze poszliscie do tej rehabilitantki, lepiej pozno niz wcale!!!!
a te piastki to caly czas zaciska? bo do jakiegos czasu dziecko ma prawo, chyba do konca 3-go miesiaca, a potem coraz rzadziej, np w stresie albo jak sie czyms "zajara" jak to powiedzial nasz rehabilitant 😉 i np pierwsza neurolog jak ogladala Julka to on byl na maksa spiety i go duzo gorzej ocenila, a u drugiego neurologa Julek sie usmiechal i od razu raczki byly rozprostowane piastki 🙂 mostki tak samo w nerwach sa czasem. a asymetria u nas polegala na tym ze czasami Julek trzymal prawa raczke wyzej niz lewa...

Zaciska często i mocno, do tego kciuk przyciągniety do dłoni. A asymetria jest niestety mocna i dotyczy całego ciałka, jutro postaram się wrzucić foto.

moj braciszek tak mail, dokladnie jak piszesz, kciuk zamkniety w dloni i ukladal sie skrecony w literke C, a teraz smiga i nikt by nie poznal ze chodzil kiedys na rehabilitacje! jedyne co to jak chodzil to na poczatku duzo sie potykal, wiecej niz inne dzieci, a teraz nie jest najlepszy w sportach ktore wymagaja dobrej rownowagi. Ale jak ktos tego nie wie to sie nie pozna 🙂

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
a ja tal sie zaczelam zastanawiac...czy wasze dzieci jak leżą na pleckach też tak bardzo preża cale ciałko co chwile???Bo Kalina tak robi, jak ja przewijam i chce zdjac pieluche to czasami nie moge tak mocno prostuje nozki i je razem trzyma, ze nie moge tej pieluchy wyjac. do tego bardzo czesto sie spina, jakby byla czyms podjarana 🙂 ma któreś tak??

nieee...
podobno to tez oznaka wzmozonego napiecia.. mowilas neurologowi?

• Mamusie
meliska napisał(a):
A my dziś znowu wyskoczyłyśmy w nosidełku na zakupki i wychodzę z piekarni, no drzwi jeszcze nie zdążyłam zamknąć jak "jedna pani drugiej pani", że ona w tv oglądała, że takie nosidła to strasznie niebezpieczne są 😮 no ja pier*** innych tematów nie mają, ale do domu wpadłam i za przeszukiwanie neta się wzięłam... opinie oczywiście różne, ale jakiegoś skończonego badziewia w końcu nie mam, mała stabilnie trzyma główkę, no i nie zapie*** w nim 24/dobę 😠, więc chyba aż tak strasznej krzywdy nie robię dziecku memu ☺️

a do nas w chuscie sie wszyscy usmiechaja, normalnie czuje sie jak jakis celebryta, hehe, no normalnie wszyscy!! a male dzieci mowia "patrz mamo, pani tam niesie dzidziusia" no normalnie az sie usmialam!!! 😁 i zeby to jedno dziecko, dzisiaj chyba z czworo tak mowilo!!
a jeden Pan mi powiedzial z emusi mi powiedziec dzien dobry bo tak mu sie podobam, hahah, no to byl tekst tygodnia!!! ta chusta jakas zaczarowana, czy co? 😉))

• Mamusie
Meliska streszczenie rewelacja 😁 masz talent 😁 a Julcia widzę, że bardzo mobilna 😁

mój Maciek dzisiaj w ciągu kilku chwil odwrócił się o 180 stopni, i w miejscu głowy miał nogi, ale widział przez to telewizor, a mały kinoman mi rośnie, bo dzisiaj ze mną cały serial oglądał, leżał na mnie i oglądał 🙂 mama moja coś do niego mówiła, ale nawet się nie spojrzał 😜 😜 😜 a w łóżeczku jak leży to zaraz w poprzek jest 😜

Kasiunia szybko lekarza odwiedzić! i buziaki dla Awada, żeby ząbkowanie jak najmniej boleśnie przechodził 😘

• Mamusie
masakra was nadrobic!!!
my dzis na dwoch spacerach, jeden 3 h, drugi tylko 2 😜
przyszla do nas zamowiona w poniedzialek zyrafka Sophie - jest mega - polecam!!!! 🙂))
meliska - niezle podsumowanie, estem pod wrazeniem Twojego ogarniecia 😉 a i foto tez niezle, a najlepszy podpis, dzis masz niezla wene widzie pisarska 🙂)
kasiunia - ja schudlam 19kg po ciazy, a zostalo mi jeszcze 4... karmienie robi chyba tez swoje. no ale na brak tylka czy cyckow to nie narzekam wiec sie jeszcze nie martwie...
Basienka, meliska - nie znam sie na nosidlach, ale pytalam rehabilitanta o chuste to jak najbardziej polecel, zreszta Zawitkowski tez namawia do noszenia w chuscie. podobno przy odpowiednim noszeniu mozna nawet wyrownac asymetrie, a o szkodliwosci prawidlowo zawiazanej chusty nie ma mowy. w chuscie kluczowe jest to ze ciezar ciala dziecka spoczywa na dolach podkolanowych, kolana sa wyzej niz biodra, pupa zwisa, a plecki sie ukladaja w fizliologiczne dla niemowlat C. na pewno nosilda mei tai tez sa zdrowe. a jakie Wy macie?

• Mamusie
tylko, że ja już dobry m-ąc nie karmię, bo przez ten spadek masy ciała zanikł mi też całkowicie pokarm 😞 Jeść jem i to spore ilości 😎 jutro podskoczę do rodzinnego to zobaczę, co uda mi się od niego wyciągnąć 🙂 Normalnie jak spojrzałam na siebie w lustrze to aż ni się ryczeć chciało nigdy nie wyglądałam aż tak źle.

• Mamusie
e no cześć 🙂 to popisałyście sobie.ja z koleżanką robiłam lukier plastyczny i barwiłyśmy go a potem robiłyśmy cuda i kwiatki.nie jest to takie łatwe jak się wydaje ☺️ no ale jakos tam wyszło a po położeniu na tort będzie eleganckie 🙂 dojdą do tego inne bajery więc zdjęcie będzie dla Was na pewniaka 😁 Kasiunia moja znajoma też schudła po porodzie jak szalona że skóra i kości i tak jak Aniqa mówi też miała tarczyce.leć do lekarza bo to nie przelewki! Meliska zapomniałaś dodać ze Weronika ma też zęba 🙂 Wanilia to nie ciekawie u Was się porobiło ale będziecie miały powód żeby się szykować,malować i stroić 🙂 poćwiczą Wercię i będzie dobrze 🙂 zapomniałam co jeszcze chciałam napisać...późno już więc i ja uderzam w kimono.dobranoc

• Mamusie
Witam dziewczyny 😁 😁 😁
Wreszcie zatrybilo mi forum!!! Juz myslalam, ze nigdy to nie nastapi, codzienne sprawdzanie czy moge sie zalogowac i czy cos innego zrobic i nareszcie sie udalo 🤪 🤪 🤪
Oby to sie juz nie powtorzylo...

Niestety nie jestem w stanie nadrobic, moz ktos pokrotce stresci mi wydarzenia ostatniego tygodnia? 😆

U nas jak narazie oki. Dorian pozbyl sie wrednej bakterii, mam nadzieje, ze na dluzej... 🥴

Brian przeszedl zapalenie pluc polaczone z jelitowka i o maly wlos uniknelam z nim szpitalu, ale juz jest ok, tylko mam problem z jego apetytem, bo jest strasznym niejadkiem 🤔

Aha no i jeszcze jedna zmiana, bo nie karmie juz malego piersia od dwoch dni, tylko odciagam mleko i karmie go butla, a to dlatego, bo sam tak wybral. Chyba przez to, ze czasami dostawal butle jak zostawialam go z kims innym i przy niej nie musial sie meczyc, a przy cycu robil mi jazdy, bo ciagnal dopoki lecialo mu strumieniami, a jak przyszlo do tego, ze musi sie troche wysilic i mocniej possac to byl krzyk i wyginanie sie, wiec wybralam takie rozwiazanie, dobre dla niego, przez co wypija wiecej mleka, bo karmie go teraz 5-6 razy dziennie i wypija ok 160ml, raz nawet 200ml, mojego odciagnietego mleczka, chociaz narazie nie mam tyle swojego zeby mu tylko je dawac to i tak jest ok, bo odciagam za jednym razem ok 160-180ml z dwoch piersi, 4 razy dziennie i 1-2 razy musze mu dac mieszanke. w nocy nie, bo on sie nie budzi do jedzenia. Jemu nie robi to roznicy wiec jest super, no i kupka tez nie jest najgorsza, tak raz dziennie 🙂 🙂 🙂 Obym tylko nie stacila pokarmu to bedzie super 😁

A teraz lece juz spac 🙂

• Mamusie
dorianna napisał(a):
Witam dziewczyny 😁 😁 😁
Wreszcie zatrybilo mi forum!!! Juz myslalam, ze nigdy to nie nastapi, codzienne sprawdzanie czy moge sie zalogowac i czy cos innego zrobic i nareszcie sie udalo 🤪 🤪 🤪
Oby to sie juz nie powtorzylo...

Niestety nie jestem w stanie nadrobic, moz ktos pokrotce stresci mi wydarzenia ostatniego tygodnia? 😆

U nas jak narazie oki. Dorian pozbyl sie wrednej bakterii, mam nadzieje, ze na dluzej... 🥴

Brian przeszedl zapalenie pluc polaczone z jelitowka i o maly wlos uniknelam z nim szpitalu, ale juz jest ok, tylko mam problem z jego apetytem, bo jest strasznym niejadkiem 🤔

Aha no i jeszcze jedna zmiana, bo nie karmie juz malego piersia od dwoch dni, tylko odciagam mleko i karmie go butla, a to dlatego, bo sam tak wybral. Chyba przez to, ze czasami dostawal butle jak zostawialam go z kims innym i przy niej nie musial sie meczyc, a przy cycu robil mi jazdy, bo ciagnal dopoki lecialo mu strumieniami, a jak przyszlo do tego, ze musi sie troche wysilic i mocniej possac to byl krzyk i wyginanie sie, wiec wybralam takie rozwiazanie, dobre dla niego, przez co wypija wiecej mleka, bo karmie go teraz 5-6 razy dziennie i wypija ok 160ml, raz nawet 200ml, mojego odciagnietego mleczka, chociaz narazie nie mam tyle swojego zeby mu tylko je dawac to i tak jest ok, bo odciagam za jednym razem ok 160-180ml z dwoch piersi, 4 razy dziennie i 1-2 razy musze mu dac mieszanke. w nocy nie, bo on sie nie budzi do jedzenia. Jemu nie robi to roznicy wiec jest super, no i kupka tez nie jest najgorsza, tak raz dziennie 🙂 🙂 🙂 Obym tylko nie stacila pokarmu to bedzie super 😁

A teraz lece juz spac 🙂

kiedy ty masz czas odciagac pokarm przy dwojce rozrabiakow?!?!! 🙂
fajnie ze Dorianek juz zdrow. Wspolczuje za to zapalenia pluc u drugiego synka!!

• Mamusie
meliska napisał(a):
Kasiunia tak w wielkim skrócie...
... produkcja ząbków wstrzymana... na razie tylko u Was, ale Wy chyba taśmowo lecicie 😉
... za to sezon słoiczkowy rozpoczęty 😜
... Basieńka rzuciła się w wir pracy 🙂
... NovaM pomiędzy karmieniami Kajtka maluje swoje komnaty 🙂
... Asia walczy z nałogiem 😞 i torty piec będzie pyszne 🙂
... Agami po rezonansie z pełną zamrażarą mleka 🙂
... Coq zabrała się za Yasminę na całego... teraz kurs włoskiego dziewczę ma 🙂
... Aga nóżkę Maciusia lada dzień do szyny przekłada 🙂
... Aniqa czeka na ten dzień kiedy Kalina cyca zassie 🙂
... Dori wyszła z Doriankiem ze szpitala i chyba rzuciła się w wir życia rodzinnego 🙂
... Marika rozstała się definitywnie z kolkami i częściej zagląda 🙂
... Guga czeka na małżona aż wróci z morza 🙂
... Katja przez nową pracę została wciągnięta 🙂
... Wanilia odkryła u Werci asymetrię, ale już się z paskudą rozprawia i mleczka idealnego szuka 🙂
... Beata pochłonięta została gotowaniem dla Sary 🙂
... Chloe spacerkuje ze zwierzyńcem swoim i Julka sika mlekiem 🙂
... Holi standardowo po chałupkach lata 🙂
... Ulka nam tu non stop reklamuje Biedronkę 🙂
... Pammat do ślubu z kopyta ruszyła 🙂
... a reszta mamusiek milczy 😞 chyba się oduzależniły 😉
PS
U nas ok... wiercimy się jak zwykle 😜

JAK O KIMŚ LUB O CZYMŚ ZAPOMNIAŁAM TO BEZ SKRUPUŁÓW MOŻNA PO MNIE JEŹDZIĆ ☺️

Doriana prosze oto najlepsze streszczenie jakie do tej pory padlo na forum 😉) by Meliska ;D

• Mamusie
a teraz powiem dzien dobry 😉 my na nogach bo akcja powodz w bloku jest 4 mieszkania zalane.. u nas kapalo ale nie zalalo nas i sasiadka nas obudzila tekstem "Pani ma male dziecko niech Pani wode nabiera bo zaraz odetna" hehehe wiec nabralam cala wanienke i 3 gary:P
poza tym wrocilam z rezonansu wczoraj po 4 godzinach i mlody jak dopadl cycke to myslalam ze ze skora ja zje;p ehhehe maly cyc mamusi:P
co do napiania to moj Kuba tak mial na poczatku rehabilitacji ale od kad raz w tyg chodzimy na rehabilitacje i ja w domu z nim cwicze to nie ma .. teraz jest adhd i upolowanie go na kocu graniczy z cudem....
meliska co do foto to ja wczoraj tez tak kube znalazlam.... koc na srodku a on obok szuflady wlasciwie za nia.. poza kocem 🙂 tez sie wystraszylam bo nie bylo mnie doslownie 5 minut:P

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
a ja tal sie zaczelam zastanawiac...czy wasze dzieci jak leżą na pleckach też tak bardzo preża cale ciałko co chwile???Bo Kalina tak robi, jak ja przewijam i chce zdjac pieluche to czasami nie moge tak mocno prostuje nozki i je razem trzyma, ze nie moge tej pieluchy wyjac. do tego bardzo czesto sie spina, jakby byla czyms podjarana 🙂 ma któreś tak??

Aniqa moja tak robi....więc chyba nie ma wyjścia i umawiaj neurologa abo rehabilitanta dziecięcego. Ja jestem strasznie zła bo o tym prężeniu, mostkowaniu mowiłam pediatrze juz miesiąc temu a on mi na to " a co by pami chciała żeby dziecko cały czas bez ruchu leżało?". A mogłybyśmy się już od miesiąca rehabilitiwać....całe szczęście że się uparłam i zaczęłam po lekarzach biegać
Co do noszenia w chuście to babka powiedziała ze to najlepsze co mogłyśmy zrobić bo wymuszamy symetryczną pozycję. I faktycznie ludzie się uśmiechają do nas 🙂
Kasiunia marsz do lekarza, może zaczniej od sprawdzenie propozycji Aniki

• Mamusie
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/232/sam1338.jpg/][IMG]http://img232.imageshack.us/img232/4736/sam1338.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
Aniqa tak wygląda asymetria Weronisi, ona tak ciągle leży że lewa strona skrócona, nawet w leżaczku leży krzywo..

• Mamusie
Dzien dobry! 🙂

Meliska twoja Julka jest niemozliwa. Uwazaj, wroze Ci rorabiake 😁 😜
Kasia dobrze, ze dzis idziesz do lekarza, mam nadzieje, ze bez problemu dostaniesz jakies skierowania.
Doraina dobrze, ze spokojnie siedzicie sobie w domu 🙂 U mnie z karmieniem jest to samo, w ostatnim czasie Mala malo jadla z piersi, a od jakis 4 dni odmawia tego kategorycznie. Tylko, ze ja daje wiekszosc modyfikowanego, bo mam malo swojego, ale chce powalczyc - tylko nie wiem czy samamym laktatorem sie da.
Chloe na nas tez podobno ludzie patrza, jak w chuscie chodzimy, malzon tak twierdzi, ja tam na ludzi nie patrze 😜
My dzis o 9 pobodka, ale Yasmine juz wcina mleko, moze jeszcze pospi.

Dziewczyny, myslicie, ze naszym dzieciom moze sie cos snic? 🤔 Bambina wczoraj obudzila sie z placzem, ale takim innym, glodna nie byla, nic jej nie dolegalo, dopiero przytulanki ja uspokoily. Juz drugi raz sie tak zdarzylo.
U mnie pieknej pogody ciag dalszy 🙃

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
Wanilia faktycznie na tym zdjeciu widac jak Weronika sie wygina. Ale ona tak caly czas, czy tylko momenty?
A ktowke tez taka mamy, tylko, ze niebieska 🙂

Bardzo często niestety, w rzeczywistości pewnie zawsze jest wygieta tylko nie zawsze to widać. Dziwne że nie zwróciłam na to uwagi.....
Krówkę? A ja myślałam że to wiewiórka 😁

• Mamusie
wanilia napisał(a):
coquelicot napisał(a):
Wanilia faktycznie na tym zdjeciu widac jak Weronika sie wygina. Ale ona tak caly czas, czy tylko momenty?
A ktowke tez taka mamy, tylko, ze niebieska 🙂

Bardzo często niestety, w rzeczywistości pewnie zawsze jest wygieta tylko nie zawsze to widać. Dziwne że nie zwróciłam na to uwagi.....
Krówkę? A ja myślałam że to wiewiórka 😁

Wazne, ze juz wiesz i ze mozecie nad tym pocwiczyc 🙂
Przyjrzalam sie, Ty masz innego zwierzaka 😁 Ale forma ta sama 😜