Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
krusyna napisał(a):
Shelby - niebieski wzięłam 🙂
Ciastek był dziś prawie cały dzionek ze swym ojcem i dał biedakowi ostro w kość 😁 A niech szanowny pan mąż wie, jak to jest 😁 😜 😉 Chociaż szczerze pisząc, to nam się taki dzionek daaawno nie trafił, no ale mama to mama 🙃
Jak wróciłam i zajrzałam do księcia mego, to przywitał mnie dziki pisk, wyciągnięte łapki i wielgachny uśmiech.... aż mi się cieplutko zrobiło 🙂 Mój słodki 7. miesięczny i 10,790. kilowy brzdąc 🙂

Siedem miesięcy jak to leci a jeszcze niedawno nie mogłysmy sie doczekac jak nasze maluszki wyskoczą

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
14A11 napisał(a):
krusyna napisał(a):
Shelby - niebieski wzięłam 🙂
Ciastek był dziś prawie cały dzionek ze swym ojcem i dał biedakowi ostro w kość 😁 A niech szanowny pan mąż wie, jak to jest 😁 😜 😉 Chociaż szczerze pisząc, to nam się taki dzionek daaawno nie trafił, no ale mama to mama 🙃
Jak wróciłam i zajrzałam do księcia mego, to przywitał mnie dziki pisk, wyciągnięte łapki i wielgachny uśmiech.... aż mi się cieplutko zrobiło 🙂 Mój słodki 7. miesięczny i 10,790. kilowy brzdąc 🙂

Taa... mam wrażenie, że kolejne miesiące biegną coraz szybciej... a ja tak strasznie chciałabym, aby ten etap ciastkowego bobasa trwał nieco dłużej

• Mamusie
shelby a co może być u nas? jutro mamy szczepienie na pneumokoki i coś tam jeszcze 🤔 wiec dowiem się ile ważymy i mierzymy. Wiki również protestuje krzykiem i płaczem jak się coś mu zabierze,ładnie siedzi sam oraz stoi sztywno, wczoraj świętowałam rocznice z mężem po raz pierwszy nie miałam wikiego przy sobie przez trzy godziny! Cały czas myślałam o nim ale tamten wieczór spędziłam bardzo miło. Któraś mamusia idzie na wesele my również byliśmy początkiem maja i zabraliśmy małego ze sobą był główną atrakcją zaraz po młodych 🙂 był bardzo spokojny i potrafił spać przy orkiestrze z tym że gdy oni przestawali grać on się budził, był z nami na sali od 14 do 20 a następnie teściowa go wzieła do domku, musze wam powiedzieć że było wspaniale zostaliśmy zakwaterowani w domku ok 20 metrów od jeziora więc naprawde było pięknie (ahhh te poranki z herbatą przy wschodzącym słonku nad jeziorem, coś niesamowitego! ) teraz końcem czerwca również wyjeżdzamy w góry na tydzień a następnie jade w rodzinne strony na prawie miesiąc więc będe mieć pomoc przy wiktorku (obie babcie i dziadek) i mam nadzieje że troszke odpoczne sobie, i to było by na tyle co u nas, jutro napisze ile wazymy i mierzymyjak znajde chwilke bo jutro bede mieć wiktorka i 5 letniego rozrabiake na glowie przez caly dzień.. ciekaw ajestem czy dam sobie rade z nimi, jednak co mnie nie zabije to wzmocni! i również szukam fotelika oraz lżejszej spacerówki
madziu_m3 czy mogła byś wstawić jakieś zdjęcia z balonikami? jestem bardzo ciekawa jak to wyglądało

• Mamusie
taaak czas szybko leci, ja jak idę do sklepu to nadal patrzę na słoiczki kaszki itp po 4miesiącu 🙂 dopiero po chwili do mnie dociera i zmieniam półke 😁

Cherry zdecydowanie u nas bunt! a największy jak Mai kończy się chrupek czy biszkopt czy cokolwiek innego to chce jej wymienić na inny bo ten już taki wymamlany, ale wtedy jest taki płacz i panika że muszę jej dać do drugiej rączki 🙂
no i z zabawkami też tak jest - szczególnie z pilotem do tv, telefonem,laptopem.. 🙂

ja znów robiłam dzis porządek Mai w ciuszkach bo już kilka razy wzięłam coś małego i dziś stwierdziłam że trzeba przegląd zrobić 🙂 i oto dwie relamówki ubyły 🙂

• Mamusie
a i jeszcze o zupce
Maja potrafi zjeść czasem nawet 200ml zupy 🙂 do tego 3 albo 4 razy mleko po 210ml, kaszka 150 ml obiadek - tu różnie od 130-200ml , deserek 130ml , danonek i przekąski - biszkopty chrupki itp
a wygląda to zazwyczaj tak:

8:00 mleko 210ml
10:00 kaszka 150ml(5miarek kaszki+3sucharki lub biszkopty)
13:00 obiad (zazwyczaj zupka - róznie raz kalafiorowa,raz jarzynowa,rosołek - albo dwa spore ziemniaki z masełkiem, czasem do tego buraczki no różnie - zależy co gotuje)
15:00 mleko210ml
18:00 deser 130ml
20:00 mleko z kleikiem,kaszką , sucharkami..

między tymi posiłkami przewijają się biszkopty,chrupki i inne dobroci 🙂

i dodam że ma niedowage 😮 bo wazy 6700 , a powinna 6800. Poprzednio miała 0,5kg nadwagi. Lekarka powiedziała że skoro ona jest tak ruchliwa to nigdy nie będzie miała nadwagi - bo Maja oczywiście zaczęła machać nóżkami rękami 🙂 mi się wydaje że sporo je dlatego byłam zdziwiona tą niedowagą

• Mamusie
jadwiga-róża - różne

początkowo wydawało mi się że najlepsze są te typowo dla dzieci typu nestle hipp.. ale kiedy kupiłam Mai chrupki z hippa to były tak twarde że od tamtej pory Maja dostaje najzwyklejsze i chrupki i biszkopty. Ostatnio kupiłam w realu te z tipa i smakowały, biedronkowe też lubi 🙂 i nic się nie działo. Flipsy też dorwałąm w biedronce bezglutenowe i mięciutkie - o niebo lepsze od hippa

• Mamusie
właśnie ja również kupiłam te z hieppa i rzeczywiście są mega twarde, i ostatnio kupiłam w carrefourze takie długi rownież bez glutenu i z odrobiną soli mieciutkie i wiki zjada pol takiego palucha raz dziennie i nie wiem czy mu dawać więcej.. wsume to moje dziecię żyje tylko na kaszkach chciała bym by jadł ładnie jak wasze maluszki jednak nie potrafię mu wprowadzić stałych godzin posiłków :/ zje domowy rosołek czy troszkę pomidorowej jednak nie umiem go nauczyć jeść innego jedzenia. taka przestroga dla mamusiek dzieciaczków skazowych czytajcie etykietki słoiczków, gdyz wczoraj kupiłam słoiczek delikatny kurczak z ziemniaczkami w domu przeczytalam sklad i i okazało się że ten sloiczek zawiera ser z mleka 😮 wiec troszke sie zdziwiłam

• Mamusie
Heh kochana ja juz wiele przeglądów zrobiła i ciuszki podzieliłam na trzy grupy:
-na czerwony krzyż
- do sprzedania- juz troche sprzedałam
- dla drugiego bobasa - tu odkładam sprawdzone, najładniejsze i najwygodniejsze egzemplarze...

Z fotelikiem juz zdecydowałam i zakupię fotelik Fisher Prica = koszt około 270 PLN. Jest to fotelik produkcji teamtex - robia foteliki pod marka fishera, nania lub ferrari. Mają dość dobre oceny testów Adac - sprawdzałam na niemieckich stronach. Uzyskałay 3 gwiazdki - czyli zadawalające. Wole kupic fotelik który ma testy zrobione bo jak obejrzałam fil od tych chicco to głowa mnie az zabolała.

Wiele fotelików polskich producentow nie przeszło tych testów bo adac to niemeicki autoklub....

http://allegro.pl/fotelik-sam-rider-fisher-price-0-18-kg-nowosc-i2369913370.html

Mamusie musze pochwalić moją córcię bo wczoraj na zamknięcie 7 miesiąca jak jej podałam ręce to wstała i później juz usiąść nie chciała tak jej sie spodobało. A jaka zdziwiona była!

Lala rzeczywiście Maja mało waży ale to może dlatego że ma taką zgrabną mamusie!! Moja Emi ma co najmniej 8800g ale dokładnie nie wiem. No i je dużo mniej niż Maja. Dałam jej wczoraj chrupka i zjadła całego a te końcóweczke która została w rączce całą du buzi włożyła i połknęła i chyba jej sie to przykleiło gdzieś bo od tamtej pory i pokałsuje tak jakby chciała to oderwać siłą gardełka.

Lala świetny pomysł z tym pudełeczkiem dla Mai. Ja nawet pępuszek zachowałam 🤪

Planuję kupić fotelik RECARO ale taki od 9-36 żeby był na dłużej bo strasznie syzbko te dzieci rosną i będzie jeden zakup. Ale duży wydatek na raz więc to jeszcze przemyślę.

• Mamusie
Czesc,

My zaraz lecimy z Kubusiem na spacerek, póki co drzemie. Dzisiaj spałam 3 h, a pobudka już o 5. Mam już sesję na uczelni, więc jestem z małym prawie cały czas.

Ja kupiłam na początek chrupki hippa kukurydziane, niestety ostatnio znikły, więc kupiłam zwykłe kukurydziane takie długie, bez żadnych dodatków. Kubuś je ubóstwia, ale jak je zje to wszystko jest brudne, fotelik, ciuchy, nawet w oku potrafi mieć chrupka. Co di ciastek mam stracha, mam te hippa w domu, jak je sobie namacza, to takie duże kawałki ma w buzi i pytanie czy on to będzie potrafił połknąć... Zabieram mu wtedy i jest taki ryk, że szkoda gadać...

Widzę, że większość dzieci siedzi, u mnie Kubuś siedzi sam tylko z podparciem.

• Mamusie
hej Mamusie tak czytam o tych chrupkach i powiem Wam, że ja daje Oskarowi chrupki, ale to pod mega ścisłym nadzorem, bo on jak się rzuci na niego, to by pół do buzi włożył...a wy jak dajecie? Bo ja się boję dać mu chrupka do reki żeby sobie sam ciumkał, bo mam stracha, że za duży kawał mu do buzi wpadnie!

A i miałam w pokoju jedna pusta ścianę, kiedyś wisiał na niej plakat w antyramie, ale już przestał mi się podobać, chciałam więc lustro w srebrnej ramie, ale to znowu się Mojemu nie podoba, więc zamówiłam napis na ścianę....i wygląda tak 🙂

• Mamusie
hej my po szczepieniu nastepne dopiero po roku ufff oniec jak narazie!!!!!!!!
cherryy...widzialas ten fotelik fisher prica na zywo??? on jest strasznie waski taki wydaje mi sie niewygodny szczegolnie w zimie jak ubierzesz dziecko w kombinezon to go tam nie zmiescisz....bedzie mu niewygodnie niewiem ja tak uwazam bo widzialm w sklepie jest bardzo ladny i wogole ale to siedzisko ma takie małe (oczywiscie nawet po wyciagnieciu wszlkich wkladek)

• Mamusie
Hej!! 🙂 🙂
Widzę,że rozmowa o fotelikach?? I ja też się zastanawiam, jaki wybrać 🤨
Cherry mi też się podobają te z Fisher Price, bo są ładne i niedrogie. Jak patrzę na ceny co niektórych to mi aż o tak się robi 😲 😮 Mnie nie stać kupić fotelik za 800zł 🤢
Jeszcze czytałam dużo pozytywnych opinii o 4Baby Weelmo... Tylko, że kolorystyka jest taka... ponura 🤔

Yenefer, ja też daję Zośce flipsa tylko z mojej ręki 😁 więc witaj w klubie! Panicznie się boję, że ugryzie jakiś większy kawałek tymi dwoma zębami 🙂 🙂
A napis na ścianie ciekawy 🙂

Jadwiga- roza, mam nadzieję, że Wiktorek dzielnie zniósł szczepinie 😉

Madzia_m3 nie przejmuj się!! Kubuś jest indywidualnością i nie musi robić wszystkiego co inne dzieci 🙂 🙂 Może mu się nie chce jeszcze samemu siedzieć? Przyjdzie na to pora!! 🙂 🙂

• Mamusie
krusyna - też weźmiemy niebieski 🙂 ach te bobasy - ukochana mama! 🙂

jadwiga-roza - to my jedziemy na wesele, ale niestety nie mamy możliwości, żeby gdzieś Maksia "odstawić" na noc, więc zostawiamy go w domu z babcią, gratulacje z okazji rocznicy :*

lala - też niedawno przeglądałam ciuchy - łącznie z tymi co już były wcześniej odstawione to 3 torby 😉 ale Maja faktycznie dużo je 😁

Cherry - a co, wie Kacperek, co dobre! 🙂

Marinel - brawko na 7 miesięcy! i na stanie!

madzu_m3 - Maksiowi daleko do siedzenia 😉

yen - ale super ściana 🙂 :* a chrupka daję do ręki i faktycznie wszystko brudne 😁 ale jeszcze nigdy się nie zakrztusił

aaa_aniusia - wreszcie będzie można odpocząć od tych szczepień, no nie? 😁

judziu - my kupimy 9-25kg

• Mamusie
Widzę, że temat fotelików, ja na razie nie kupuję większego, bo Oskar to drobny chłopczyk i mieści się jeszcze w starym, zresztą mało podróżujemy teraz, do sklepu i do brata na wieś...ale jak będę wybierać to myślę,że od 9-18kg, no i raczej na pewno nie droższy niż max 400zł, najzwyczajniej nas na droższy nie stać, zresztą tak jak pisałam, dopóki Mój nie wróci, to mało co gdzieś jeżdżę.

• Mamusie
My następny będziemy mieli 9-18, ale Kubuś w swój się też mieści jeszcze bez problemu.

Kubuś dzisiaj podczas 3,5 h spaceru nie zmrużył oka. Efekt taki, że teraz śpi jak zabity.

Dzisiaj podałam pierwszy raz pomidorową z kluseczkami hippa od 7 miesiąca, zdziwiłam się bo widzę, że jest też w składzie sól jodowana.

• Mamusie
Hej,

fakt nie widziałam fotelika na żywo ale w weekend pojadę do sklepu i zobaczę ... chociaż chyba widzieliśmy no ale podjadę i looknę jeszcze raz.... Widziałam za to fotelik Nania i ten wyglądał okej. A to to samo co Fisher. Nas też nie stać na droższy. Zdecydowałam się na ten do 18 kg ponieważ czytałam że są one bezpieczniejsze niż te do 36. !8 kg waży trzyletnie dziecko więc wtedy ponownie wymienię. W każdym razie każdy kupuje co jemu pasuje 😜 😜 😜 Generalnie mi chodziło o tani fotelik który ma testy ADAC. ktoś kiedyś pisał o Hektor 2 ale czytałam opinie że dzieci się w nich strasznie pocą. Pół godziny i maluch mokry.

No dziś dzień był zaskakujący . Młody na spacera sam siada w wózku i patrzy sie dookoła 🤪 🤪 🤪 Dziś w ogóle spacer był świetny 😁 A jak bylismy w sklepie to zaczepiał ludzi dookoła krzykiem ejjjjjjjjj eeeeeeeeeeeee ooooooooooo 😮 😮 😮 Normalnie ARMADO ATRAKCJA 🤪 🤪 🤪

Po południu dałam mu "nowe" owocki jabłko + owoce leśne. Matko dziecko sie tak na nie rzuciło że słoiczek mi wyrywał a jak przełozyłam do miseczki to o mało miski na głowę sobie nie załozył.

Marinel kiedys pytałaś czy jem już wszystko. Tak jem . Jadłam już nowalijki, truskawki, świeżego ananasa a nawet gołąbki lub ostrą zupę węgierską!!! Małemu nic a nic nie było.
Także Ty też śmiało próbuj.

Yen napis rewelacja 🙂 🙂 🙂 Uczyłaś się łaciny ? ehhhh te sentencje chyba na koniec studiów na egzamin musiałam wykuć 500 Sami na obrączkach mamy Amo te, ama me ...

• Mamusie
troche zali 😞

Dziś wróciała moja mama po miesiecznej nieobecnosci pojechalam do niej z Kuba i po paru minutach juz był babci ale jak zobaczył mojego tate to sie rozpłakał Tata spytał czemu a ja powiedziałam ze nie poznaje kiedy go ostatnio widziałeś (2 miechy temu) A on sie odwrocił i wyszedł z domu i jak wyjezdzałam wieczorem to jeszcze go nie było Na dzien dziecka tez nie przyjechał Totalna olewka Kuby ale dookoła sie chwali ze ma super wnuka tylko ze nic o nim nie wie Płakac mi sie chce taki dziadek to nie dzidek Ja mieszkam z tesciami i po dniu dziecka chciał wpasc wiec spytałam czy ma cos dla Kuby bo był dzien dziecka (zapominiał) i byłoby mi głupio przed tesciami to powiedział ze nie bo kasy nie ma ale fajki i piwkok codziennie W koncu nie przyjechał bo powiedziałam zeby wpadał po obiedzie a on myslał ze go na obiad zaprosze i ze mu warunki stawiam kiedy ma przyjechac a ja sie zwyczajnie umawiałam i mowie ze ja nie mieszkam u siebie tylko u tesciów nie gotuje wiec nie wypada mi zapraszac kogokolwiek na obiad to obraza Normalnie zyc sie nie chce a tak poza tym to czekamy na zeba