Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
To już wiemy po kim Wiki taka gibka, haha 😉
Serio uważaj na siebie.

Ciekawe przepisy na ciacha, może kiedyś mnie natchnie. Może nawet niedługo bo Karol bedzie miał urodziny i zażyczył sobie 2 ciasta do pracy, hahahahahahahahaha! -> 😮
Nie wiem tylko ile w tym żartu a na ile mówił serio :P
Poza tym zamówiłam sobie na grouponie muffin makera więc będę kombinować jak przylezie 😁

Dzwoniłam do mojej Madzi co ma Jagódkę tą malutką. Ma strasznego doła, bo znowu mała ubyła 300gram, a lekarze patrzą na Magdę jak na wyrodną matkę, która dziecko głodzi, bo ma kilogram za mało jak na swój wiek. Problem jest taki, że ona zasypia przy cycku bardzo szybko, a jeśli dostanie mleko modyfikowane to już z cycka nie chce. Dziewczyny karmiące co jej poradzić? 😞 Miała też swego czasy brzyda na cycka, więc Magda odciągała i dawała jej z butelki, wtedy jej się podobało. Niejadek straszliwy. Jak ją można zachęcić do jedzenia? 😞

• Mamusie
ladyy aconato lekarze
chodzi mi oto czy nie karzą jej dokarmiać?

a jesli z butli jej pasuje
toja bym przstawiała bardzo duzo
ale teżnp.starała siędaćjej 2 razy butlezeswoim mlekiemzjakaskaszką
co by było bardziej tresciwe
a dzidziawogóle jest wpełni zdrowa
mozebrak apetytu jest z czymspowiazany

No właśnie to samo miałam napisać. Powinna sobie odciągac i dodawać jakiejś kaszki, żeby mała jadła konkretniejsze posiłki.

Ej pojechałam po sloiczki i mleko, i mi zaczęło buczeć w uchu, jak stanęłam na parkingu to dobrze,że w takim miejscu że nie było nikogo, bo haftowałam.
wróciłam, odebrałam chłopa z roboty, w uszach mi dzwoni i w glowie się kręci, teściowa straszy,że mam wstrząs mozgu 😮 ja pierdolę 😲 😁

Robię chili con carne, bo odkąd leliva wspomniała, mam chcicę 😎

Dzieciok dzisiaj kończy 4 miesiące, więc z tej okazji dostanie kaszkę 🙂

• Mamusie
Astra napisał(a):
No właśnie to samo miałam napisać. Powinna sobie odciągac i dodawać jakiejś kaszki, żeby mała jadła konkretniejsze posiłki.

Ej pojechałam po sloiczki i mleko, i mi zaczęło buczeć w uchu, jak stanęłam na parkingu to dobrze,że w takim miejscu że nie było nikogo, bo haftowałam.
wróciłam, odebrałam chłopa z roboty, w uszach mi dzwoni i w glowie się kręci, teściowa straszy,że mam wstrząs mozgu 😮 ja pierdolę 😲 😁

Robię chili con carne, bo odkąd leliva wspomniała, mam chcicę 😎

Dzieciok dzisiaj kończy 4 miesiące, więc z tej okazji dostanie kaszkę 🙂

Astra calkiem mozliwe.
Moze przejadz sie do lekarza..........boli cie głowa?

Jagoda jest z serii dzieci wiszących non-stop na cycku. Więcej się nie da już jej przystawiać. Tyle, że niewiadomo ile ona je, a ile śpi. W szpitalu np. dokarmiali ją bo Magdzie popękały sutki i już nie mogła wyrobić, a ta płakała jak tylko się ją odstawiło od cycka. Magda dała jej smoka i czasem mała dostawała w szpitalu trochę Enfamilu to było ok. Oczywiście nawiedzona doradczyni laktacyjna mało się nie przekręciła jak się o tym dowiedziała. Ona uważała, że sutki mają popękać na początku, a kobieta ma zacisnąć zęby i karmić takimi. Ile się Magda napłakała to tylko ja wiem. Generalnie ona płakała, że ma ssaka, który ją zjada, a ja płakałam, że moje dziecko w ogóle nie chce nawet na chwilę zassać cycka 😉
W domu Magda przeszła już na samego cycka. Ta laktacja się ustabilizowała, sutki zahartowały. No i mała je od początku na żądanie, ale słabo przybiera na wadze. Do tego ciągle choruje i już była 2 razy na antybiotyku (także nie wiem gdzie to działanie antyciał od matki). Ostatnio miała brzyda na cycki i chciała tylko z butelki - może przez upał, bo tak to najchętniej chciałaby wisieć na cycku cały czas. Lekarze nie każą Magdzie dokarmiać, ale teraz coś mi zaczęła płaczliwym głosem mówić, że patrzą na nią jak na wyrodną matkę, która dziecko głodzi. Zdenerwowana była. W piątek się prawdopodobnie widzimy to mi wszystko opowie. A u małej teraz zapalenie pęcherza podejrzewają. Umówiła się z jakimś innym doradcą laktacyjnym, mam nadzieję, że też nie trafi na taką idiotkę jak ta dyplomowana ze szpitala, bo się dziewczyna w końcu podda, a szkoda by było skoro dziecko z cyca ciągnąć chce. Czasem też Jagódka ma tak, że chce tylko z jednego cycka pić i drugi prawie Magdzie eksploduje od mleka, ale za chiny ona go nie weźmie, zaraz w ryk, chce tylko tego jednego. Wtedy Magda odciąga z tego, z którego mała nie chce pić. Innego dnia znowuż lubi tego cycka, a drugiego nie. Strasznie wybredna jest 😉

Astra szuraj do lekarza, a nie tu ludzi straszysz. Wszystkiego naj dla Wiki. Coś tu nie pokazywało, że ona dziś 4 miechy kończy.

Jeszcze jak Magda odciąga to mała potrafi 200ml wydoić z butelki no to mało nie je. Czy może być tak, że jej pokarm jest niedobry, za mało tłusty czy coś? Czy myślicie, że ona tak choruje z niedożywienia?

• Mamusie
Moja mała też non stop na cycu wisi ale ona przybiera ładnie na wadze. Ponad 6 kg już waży 🙂
A ja mam schizy jakieś, lekko plamię, bolą mnie pachwiny tak jak w ciąży i brzuch tak jakbym okres miała dostać, a no i sikam bardzo często, mam nadzieję, że w ciąży nie jestem 😮 kurde drugi rozdarciuch by mi się urodził 🤪.
A w ogóle muszę iść do gina, bo jak już zrobię siku i się podetrę i wstaje z kibelka to za każdym razem poleci mi jeszcze spora ilość siuśków pomimo tego, że już mi się nie chce siku 😮Z kręgosłupem zamiast być lepiej to jest coraz gorzej, jutro idę do rodzinnej po skierowanie do ortopedy bo nie wyrabiam.
Obiad zjedzony, zaraz usmażę naleśniki dla Michała i zapiekę ze szpinakiem.
Bye 🙃

• Mamusie
hejo dziewczyny, zgłaszam się, ze jestem u rodziców, i chyba was nie nadrobie, po tym całym tygodniu. u nas ok, podróz z pzrerwa u meza brata na wsi, zuzia poszalała i pojechalismy do rodziców. dzis spałam prawie do - to sie nazywa weekend. ale oczywiscie pzrerwy w nocy były, wiec nie tak ze ciągiem spanie. teraz Zuzia spi a Iga szaleje na macie. my po obiedzie, jak zuzia wstanie to lecimy nad rzeke. choc w sumie pogoda nie 30-stostopniowa, ale duszna, meczaca i nic sie nie chce.
zmykam do nich.. i nie piszcie za duzo bo nie dam rady nadrobic 😞
PS. a tu nie mam netu na WiFi w telefonie bo routera nie ma 😞

No nie wiem Lady, czemu to tak pokazuje, dzisiaj 31, więc dzisiaj kończy 4 miesiące 🙂

A głowa mnie nie boli, nie mam objawów wstrząsu mozgu, miałam go 2 razy więc wiem jak to jest 😁
Ja mam tak prędzej z niedożywienia, bo nie zrę za wiele. Rano kawa i kawałek czekolady, jem tylko małą porcję obiadu, a przed spaniem piję szklankę wody z cytryną i spać.

• Mamusie
lady no dla takiego skrzata jużdwa antybiotyki to dużo
amoim zdaniem gdzieśniedozywienie jak najbardziej moze wpływać na wiekszą poddatnosc na infekcje
aczkolwiek moja kumpela karmilamałą cycem, pieknie rosła a chorowała jakszalona

a ona lady je wszystko czy ostrą diete stosuje
kurde szkodamałej
ja niemampomysłu o co chodzi
no aleprzeciez takiemalenstwo anmii też się moze nabawic, ma takie badania porobione

drugi przykład
mojej kuzynki do końca niewiem jak było bo tylko ze sżłyszenia wiem
mała nie chciała spac, tylko na cyc wisiała
a jak przeszłana mleko sztuczne toobie odetchneły
a ona tez kilku doradców prosiła o pomoc

Kasia może drugie dziecko będzie aniołkiem 😉 Bardzo często tak bywa. Mojej przyjaciółki matka zawsze tak wspomina jakim to ona była strasznym rozdarciuchem, a jej młodszy brat taki grzeczny aniołek. Generalnie do tej pory jej brat jest ulubieńcem mamusi, bo studia skończył - informatykę, ma dobrą pracę jak na informatyka przystało, a Dorota nic z tych rzeczy 🙃 Ona tak se żartuje zwykle o tym, bo brata kocha bardzo. Dobry chłopak jest naprawdę, zawsze jej pomoże. Widać ma to od urodzenia 😉

Sztunia: raczej je wszystko tylko unika niektórych rzeczy: cytrusów, pomidorów, czekolady i wszystkiego wydymającego. Była na diecie jak mała trochę kolki miała, ale teraz jej przeszły. Nawet smażone już je.

• Mamusie
lady_m4ryjane napisał(a):
Sztunia: raczej je wszystko tylko unika niektórych rzeczy: cytrusów, pomidorów, czekolady i wszystkiego wydymającego. Była na diecie jak mała trochę kolki miała, ale teraz jej przeszły. Nawet smażone już je.

tojuz nie wiem
bo znowu myslalam ze np. ona sama ma bardzo dupita diete

Wiadomo po co się karmi cycem - dla dobra dziecka
Ale jak jest odwrotnie, to nie widzę powodu, by się katować psychicznie, a dzieciaka fizycznie, bo skoro traci na wadze, to znaczy,ze je za mało, albo nie tak wartościowo, jak powinno.
Zastanowiłabym się nad dokarmianiem, tylko tu trzeba sobie rozważyć, że to się może różnie skończyć i oby nie skończyło się tak jak u mnie z Bartkiem, on po porodzie dostal od położnej butlę i dopiero mi go dali do cyca. Dostawał 4 butle dobowo w szpitalu już, on musiał byc dokarmiany, a i tak leciał z wagi. W domu chciałam bardziej cycem, bo wiadomo,ze nie ma to jak w domku na spokojnie, ale spadł do 2 kg w ciągu kolejnego tygodnia i też się na mnie patrzyli jak na sadystkę. Więc dalam butlę raz, drugi i dziesiąty i pokarm w cyckach szlag trafił mimo odciągania. Laktator to jednak nie dziecko i za wiele się zdziałać nie da.
Ale dzisiaj nie żałuję, bo to właśnie ten wybór był dla jego dobra, moje mleko tak tyle o ile dostawał gdzieś do 3 miesiąca, ze dwie porcje dziennie z bólem udoiłam, był dostawiany, ale on nie miał tego odruchu ssania i te moje wklęsłe suty z dupy mu nie pomagaly w niczym. tak se myśle, bo jakbym wtedy sie nie zaniepokoiła jego wagą i sama nie zgłosiła do lekarza to ciekawe jak by to się skończyło... takie dzieciaki lecą z wagi w szybszym tempie niż przybierają.

Pilnuje bardzo posiłków. Nawet jak u mnie była wzięła sobie wałówę i jadła co chwilę, bo jeszcze jej się ciągle jeść chce przy tym karmieniu 🙂 Szkoda mi tej małej Kruszynki, jest taka fajowa. Oczy ma tak ogromne, czarne. Prawdziwa Jagódka 😉 Imię dopasowane w 100%.

Astra właśnie jak ona daje modyfikowane to mała nie chce z cycka już wcale, także to jest teraz kwestia podjęcia decyzji moim zdaniem, ale nie chcę jej tego mówić skoro lekarze wcale tak nie sugerują :/ Ona nie jest jakaś strasznie nawiedzona na tym punkcie, że musi karmić dla swojej psychicznej ulgi, niezależnie od okoliczności. Jak każda matka by chciała karmić, ale chyba to już się nie uda.

Moja to ostatnio śpi stale na brzuchu, antyuduszeniowa poduszka od feretti jednak się przydaje, chociaż ona ma buzię na bok i ja mam ją na oku, to i tak się boję. sama tak się kładzie i już.
Sztunia Wiki rzadko się zdarza 3-godzinna aktywność, jakbym z nią była caly dzien na spacerze,to cały dzień prześpi. Ona jeszcze jak noworodek 😁

• Mamusie
nie wiem lady
na pewnotrzeba kazdy krok konsultowaćz lekarzem
i trzeba wybraćopcje taką żeby dzieckozaczeło tyc
nawet jesliten cycek mapojsc w odstawke

bedac u lekarza na szczepieniu
zaczelsimy rozmawiac o ospie
i zapytałam sie czy dzieckokarmione piersiamoze dostać ospy
powiedziałże tak
że jeśli matkamiała bardzo cieżkąospę i niewtworzyła odpowiedniej ilości pzrecwciał to mozedostać
wiecmoze idąc tymtropem, wmałej mleku wogole jest czegos tammniej ze taksiedzieje
nie wiem
no i patrzacpo polce sama zaczynamzmieniac zdanie na temat tresciwoscimelkamatki