Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
A u nas noc nie ciekawa. Mały zasnął dopiero o 23 i to musiałam go usypiać na rękach i wstał o 1:40 i od tamtej pory budził się co godzinę na cyca. Masakra. I od rana na rękach bo chce mu się spać a nie może zasnąć i jak go tylko odłożę to zaraz wstaje. Kolejny dowód, że go nie wolno chwalić. 😞

• Mamusie
Witam sie 🙂 tak jak wczoraj pisalam, nadeszla godz. 23 i mala zasnela 😮 ale nie na dlugo bo juz o 1.30 byla obudzona, pozniej o 4 i 7 i od tego czasu niby spala, ale jeczala i sie wircila, ze praktycznie my juz nie spalismy...cos jej sie kupka ostra zrobila, bo ja odparzyla 🤨 a przewijam ja przy kazdym przebudzeniu, wiec zdziwilam sie, bo wczoraj tego nie bylo...dostalam masc od kolezanki ze szpitala, linomag ale robiony na potrzeby szpitalne, wiec mam nadzieje, ze szybko pomoze...teraz oczywiscie pora na lezenie w lezaczku z wibracjami 🙂

wiecie co, od wczoraj strasznie mnie prawa piers boli, tak jakbym miala ja posiniaczona...jak dotykam to jest jeszcze gorzej. Sprawdzalam, czy czasem jakies grudki czy guzki sie nie porobily jak u Izy, ale nic nie wyczulam. Jak mala z niej pije, to ledwo wyrabiam... 🤨

• Mamusie
witam się po nieprzespanej nocy 🤢 młody nie radzi sobie z bąkami i kupami, a że kupę wali po każdym karmieniu, to się wybudza, co chwilę z przeraźliwym płaczem... boli go kurna, a ja nie wiem, co na to poradzić... teraz padł i już godzinę śpi, aż ciekawa jestem, kiedy znów się wybudzi... oby pospał jak najdłużej, bo i dla niego i dla mnie była to ciężka noc... sama też bym się zdrzemnęła, ale ciągle w domu jest coś do robienia... pranie prasowanie sprzatanie... chyba dziś sobie daruję...
oooo... już stęka... 😞

• Mamusie
inirtam napisał(a):
witam się po nieprzespanej nocy 🤢 młody nie radzi sobie z bąkami i kupami, a że kupę wali po każdym karmieniu, to się wybudza, co chwilę z przeraźliwym płaczem... boli go kurna, a ja nie wiem, co na to poradzić... teraz padł i już godzinę śpi, aż ciekawa jestem, kiedy znów się wybudzi... oby pospał jak najdłużej, bo i dla niego i dla mnie była to ciężka noc... sama też bym się zdrzemnęła, ale ciągle w domu jest coś do robienia... pranie prasowanie sprzatanie... chyba dziś sobie daruję...
oooo... już stęka... 😞

To jest właśnie najgorsze - ledwo uśpisz malca a tu bąki go budzą - tragedia. My też tak mamy niestety. 😞

• Mamusie
dzień dobry
u nas nocka przespana od 22 do 4 🤪 i potem od 7 do 9. podoba mi się 😁
od wczoraj mega napiepsza mnie w krzyżu. chyba od dźwigania fotelika bo bylismy wczoraj na zakupach w 3 sklepach do których nie wjechałabym wózkiem.
lewdwo podnosze małego 😞 mam świeczki w oczach jak mam wstać. ciekawe czy mi apap pomoże. jak nei to musze jakaś maść przeciwbólową kupić bo wykituję 😞

• Mamusie
hej hej, u nas nocka minela calkiem spoko, mala usnela kolo 23 ale to jej normalny czas wstala o 2;30 a potem o 6;30 no i teraz nakarmiona itp spi sobie , ciekawe jak dlugo..
katar ciagle jest ale frida dziala cuda i kropelki rowniez wiec moze wkrotce pozbedziemy sie kataru..
pogoda taka sobie, siedzimy w domu przez ten katar 😉 😉

dzisiaj Naisha konczy miesiac, ale zlecialo 🤪

• Mamusie
Witam się i ja...
Wczoraj wykąpałam małego po 22 dostał flachę i spał do 3 jednym cięgiem... ale od 3 istny szał ciał... tak źle, tak niedobrze, cyca niby chce niby nie... i tak w kółko, trudno rozszyfrować o co mu tak naprawdę chodzi :/ i jak idzie kupsko, pierdy albo ulewanie i bekanie to jest jeden pisk... co za chłop!
teraz leży sobie w leżaczku i ma minę jakbym mu coś zrobiła bo tak marszczy czółko i patrzy na mnie z byka 😁 aż mi go szkoda... ale nie będę go brała na ręce bo nie chce go przyzwyczajać...

w nocy po kąpieli dałam mu flache... jak się o 3 przebudził to mój M chciał robić kolejną butlę to go wysłałam ale spowrotem spać 😁 małego przystawiłam do cyca i tak do 7 nie mógł się z nimi rozstać a mi to na rękę bo chce żeby mi zreperował moje piersi i poziom mleczka 😁 i chyba całkiem dobrze nam idzie 🙂 tylko szkoda mi małego bo przy cycu strasznie się wierci, denerwuje, stęka a czasami płacze... nie wiem czy to przez to że mało idzie mleka, czy ze zmęczenia czy dlatego bo z butli idzie bez większej pracy z jego strony... nie wiem ;/

Karolka ja na początku też miałam tak jak Ty... dopiero później zrobiły mi się guzy ;/ jeśli cały czas cie tak boli jak siniak to masuj pierś, rób ciepłe okłady i często przykładaj małą do chorej piersi. (nie zazdroszczę bo ból nie do opisania)
dzonatalie wszystkiego najlepszego dla Naishy! 🙂 ale leci...

• Mamusie
witam się i ja,

aisza, inirtam, ja mam to samo, jak tylko młoda uśnie po karmieniu to jak ją odłożę to zaraz stęka sobie i po 10- 15 min się budzi.. nic w domu nie można zrobić bo zaraz ryczy i trzeba ja brać z powrotem
w nocy "odpukać" chyba sie ustabilizowało u nas wszystko i budzi się co 3 godziny, po kąpieli jest karmiona do ok. 20.30, wiec potem pobudka około północy, o 3.00 i 6.00 mniej więcej, tylko najgorsze jest, że potem do ok.12-13 nie zaśnie na dłużej niż góra 30 min, robi sobie tylko drzemki kurna
więc na spacer to zazwyczaj około 13 wyjeżdżam z nią jak już zaśnie to wtedy w wózku 2-3 h sobie pośpi a ja moge np. zakupy zrobić a tak poza tym to wszystko w biegu robię
..kończę bo znowu ryczy

• Mamusie
Witam się 🙂
Moja Natalka kończy dziś 2 tygodnie 🙂 Dokładnie 30 minut temu 😁 (edit: no tak, jeden dzień wyrwany z życiorysu przez zapalenie piersi i Natę odmłodziłam - wczoraj skończyła 2 tygodnie 🙃 🙃 )
Dziś ma też pierwszą wizytę u pediatry. Ciekawe, ile waży moja mała buba 😁
A ja wczoraj przeżyłam chyba najgorszy dzień w życiu. Zaczęło się w niedzielę wieczorem od lekkiego pobolewania lewej piersi. Potem doszły lekkie bóle mięśni i stawów w całym ciele. W nocy pod kołdrą, w szlafroku i przy odpalonym ogrzewaniu trzęsłam się jak w delirce. W poniedziałek rano miałam już lewą pierś twardą jak kamień, zaczerwienioną i gorącą. Do tego bolała jak cholera. Temperatura skoczyła mi do 38,5 stopni. Ból mięśni i stawów była tak okropny, że nie byłam w stanie ruszyć się z łóżka. Dobrze, że M jest w domu. Zajął się Małą przez cały dzień. Ja tylko chodziłam pod prysznic co godzinę, by polewać ciepłą wodą tę pierś i odciągać mleko, bo Mała nie chciała tej piersi ssać. Co chwila łykałam paracetamol, ale niestety po południu temperatura skoczyła mi do 39,6. Na oczy już nie widziałam z bólu i wycieńczenia. Naprawdę nie zdawałam sobie sprawy, że zapalenie piersi to tak paskudna sprawa. Jako że paracetamol nie pomagał zdecydowałam się odstawić Natkę całkowicie od cycka i wzięłam Fervex, który zawsze na mnie dobrze działał przeciwgorączkowo. Wieczorem udało mi się w końcu ulżyć chorej piersi, bo ściągnęłam na tyle dużo mleka, że przestała być tak twarda. W nocy temperatura zeszła mi do 37,5. Dziś jest już o wiele lepiej. O 6 rano wzięłam jeszcze jeden Fervex.
Isa, teraz wiem, co przeszłaś z tym zapaleniem piersi i tym bardziej Cię podziwiam za samozaparcie w karmieniu. Ja prawie cały dzień leżałam w łóżku a M dokarmiał Natkę z butli odciągniętym pokarmem. Ja po prostu nie byłam w stanie palcem ruszyć, by dziecko nakarmić.

Zastanawiam się tylko teraz, kiedy mogę Małą do cycka znowu przystawić. Nie wiem ile ten Fervex z organizmu się wydala. Któraś może wie?

• Mamusie
edith napisał(a):
dzień dobry
u nas nocka przespana od 22 do 4 🤪 i potem od 7 do 9. podoba mi się 😁
od wczoraj mega napiepsza mnie w krzyżu. chyba od dźwigania fotelika bo bylismy wczoraj na zakupach w 3 sklepach do których nie wjechałabym wózkiem.
lewdwo podnosze małego 😞 mam świeczki w oczach jak mam wstać. ciekawe czy mi apap pomoże. jak nei to musze jakaś maść przeciwbólową kupić bo wykituję 😞

mnie wczoraj na spacerze złapał taki mega ból w krzyżu i nie wiem od czego ale mocno trzymałam się wózka i z zaciśniętymi zębami wracałam do domu,
i jak tylko dotarłyśmy to mąż mi przyłożył gorący termofor, siedziałam z nim godzinę prawie i wiesz że pomogło 🙂 może też spróbuj sobie rozgrzać te plecy

• Mamusie
Kurcze, ale straszne sa te zapalenia piersi 😮 mam nadzieje, ze mnie to jednak ominie 🤔
Moja Ula jest chyba robokopem 😮 od rana nie spi, tylko ciagle chce sie tulic, oczy wielkie i sie patrzy, a ja ledwo dycham po tym czestym budzeniu sie w nocy...wczoraj bylo to samo, a jeszcze kilka dni temu przesypiala prawie caly dzien i nie moglam jej dobudzic 😮 kurde co sie z nia dzieje? wytrzymala jest na maksa...

• Mamusie
karolka84 napisał(a):
Kurcze, ale straszne sa te zapalenia piersi 😮 mam nadzieje, ze mnie to jednak ominie 🤔
Moja Ula jest chyba robokopem 😮 od rana nie spi, tylko ciagle chce sie tulic, oczy wielkie i sie patrzy, a ja ledwo dycham po tym czestym budzeniu sie w nocy...wczoraj bylo to samo, a jeszcze kilka dni temu przesypiala prawie caly dzien i nie moglam jej dobudzic 😮 kurde co sie z nia dzieje? wytrzymala jest na maksa...

Karolka to ten czas kiedy zaczynaja juz nie spac tak dlugo w dzien, moja pierwsze 2 tyg spala dnie i noce, a teraz ucina tylko drzemki na 20min max w dzien, za to w nocy spi ladnie,
ale mam to samo, ja jestem padnieta po wstawaniu w nocy czasami chetnie bym teraz spala a jej sie zbiera na tulenie, i podziwianie pokoju 😁

• Mamusie
teraz mi zasnela 🙂 ciekawe na jak dlugo 😮 😁 nie chce, zeby spala calymi dniami, ale troszke by mogla, bo tak to nic w domu nie mozna zrobic...wczoraj, zeby posprzatac mieszkanie musialam posadzic ja w bujaczku i wlaczyc odkurzacz, to siedziala spokojnie i patrzyla zainteresowana 😁 jak go wylaczylam, to juz sie denerwowala, no wiec odkurzacz caly czas chodzil, a ja ogarnialam w tym czasie lazienke, kuchnie i mylam podlogi 🙂

• Mamusie
karolka84 napisał(a):
teraz mi zasnela 🙂 ciekawe na jak dlugo 😮 😁 nie chce, zeby spala calymi dniami, ale troszke by mogla, bo tak to nic w domu nie mozna zrobic...wczoraj, zeby posprzatac mieszkanie musialam posadzic ja w bujaczku i wlaczyc odkurzacz, to siedziala spokojnie i patrzyla zainteresowana 😁 jak go wylaczylam, to juz sie denerwowala, no wiec odkurzacz caly czas chodzil, a ja ogarnialam w tym czasie lazienke, kuchnie i mylam podlogi 🙂

ja probuje moja sadzac w lezaczku i puszczam jej muzyke z tego lezaczka i slucha czasami zasnie ale nie na dlugo , w ogole jakos nie przepada za lezaczkiem, woli na moim lozku lezec i patrzec w okno 😁

• Mamusie
To znow Ula lezaczek uwielbia, a ja wlacze jej wibracje to juz w ogole 🙂 no ale staram sie jej za dlugo na nim nie trzymac, no chyba, ze zasnie 🙂 muzyczki ma dwie ulubione, jednak jest z takiej stonogi co wisi na lozeczku i sie ja rozciaga, wtedy gra, a druga z projektora z kubusiem puchatkiem, ale niestety jeszcze wyswietlanych w ciemnosci obrazkow nie widzi, wiec tylko muzyczke puszczam 🙂

• Mamusie
Natalce właśnie się tak się ulało, że ufajdała sobie pół głowy 🤪 😁 Co do potówek, to moja ma ich sporo na prawym policzku. Mam nadzieję, że szybko jej zejdą.

Kiedy odpadły u Waszych Maluszków kikuty? Bo moja kończy dwa tygodnie a kikut w pępku dalej siedzi i jakoś nie wygląda na to, by za szybko odpadł…

Efek, Emaleth, dzięki za dobre słowo apropos baby bluesa 🙂 Pewnie nie raz jeszcze zdarzy mi się taki dzień, ale damy rade 🙂
Efek, myśmy z M się trochę wykosztowali i kupiliśmy butelkę Medeli Calma. To taka specjalna butelka na podciśnienie, że mleko nie będzie wypływało, jeśli dziecko porządnie nie zassie. U nas to zdaje egzamin, bo zwykłej standardowej butelki bym nie podawała, tym bardziej że musiałam się nieźle z Małą napracować by wrócił jej odruch ssania. Bałabym się że znowu zaniknie odruch ssania i zrobi się wygodnicka. I jednak uważałabym na smoczek uspokajający. Niektóre dzieci nie mają z tym problemu, ale ja musiałam Małej odstawić jednak smoka. Był straszny wrzask i lament, że nie ma czego possać, ale niestety smoczek uspokajający spowodował, że Nata nie otwierała szeroko buźki do karmienia i płytko chwytała cyca, co z kolei skutkowało pokrwawionymi brodawkami. Do smoczka wrócimy za kilka tygodni 🙂
Natalia, wierzę, że jednak wynik kariotypu będzie dobry i żadnego zespołu nie ma. Współczuję Wam tych nerwów. Trzymajcie się, kochani 😘
Inirtam, widzę, że Ty też przeszłaś gehennę z karmieniem. Moje brodawki też były pokaleczone, naderwane i popękane i też przy każdym przystawieniu Małej to wyłam jak opętana. Ale najważniejsze to się nie poddać 🙂 Karmienie piersią to naprawdę ciężka praca nad sobą i dzieckiem 🙂
Karolka, z tą piersią naprawdę uważaj. Ja też nie miałam grudek a pierś bolała mnie właśnie tak jakby była posiniaczona. Ogrzewaj tę pierś zanim podasz Uli – np. ciepłymi okładami albo zanurz ją na 5 minut do miski z ciepłą wodą i wtedy podaj Małej. I karm z tej piersi jak najczęściej. Nawet co 1,5 godziny. Chodzi o to, by ułatwić wypływ pokarmu i nie doprowadzić do zastoju. Jeśli Ula nie opróżni Ci tej piersi to odciągaj pokarm. Bo wierz mi, zapalenie piersi to cholernie paskudna sprawa.

• Mamusie
Deira zaczelam wlasnie ja na nowo ogrzewac przed podaniem, bo na tydzien sobie to odpuscilam i teraz mam 😮

Mojej Uli kikut odpadl po 5 dniach, ale smarowalam gencjana na spirytusie. Wczoraj byla polozna to powiedziala, ze juz jej sie wszystko wygoilo i mam jeszcze z tydzien poprzemywac woda utleniona 🙂

• Mamusie
Deira współczuje tego choróbska, ja miałam dosłownie to samo co Ty tylko że gorączka dobijała już 40stopni i narobiło się kilka guzów na tej piersi więc było bajecznie ;/
wracaj szybciutko do zdrówka!
co do kikuta mojemu odpadł jakoś w 2 tygodniu 🙂

Karolka ja z małym mam to samo co Ty... jakiś napompowany jest energią na maxa! ja nie wiem skąd on tyle jej ma... chyba ze mnie razem z pokarmem sobie bierze bo ja powoli wysiadam i nie mam czasu sie naładować 😞;/ 😁

i już stęka i jęczy... o ludu!!

• Mamusie
Iza Ula spi od godziny 🤪 normalnie w szoku jestem 🙂 myslalam, ze sie przebudza, ale tylko smoka wyplula i sie wyciagnela krzyczac 🙂
Boze ale jestem zestresowana tym cyckiem 🤨 jak sie mala obudzi to jej go podstawie i niech sobie ssie do upadlego, a ja najwyzej sobie poplacze z bolu 🤔