Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Isa ja tak samo planuję ubrać małą do chrztu. Tylko zamiast spodni sweterek. No i kocyk jeszcze wezmę. Kombinezon mam kremowy ale nie mam zamiaru specjalnie kupować nowego na jeden dzień no i kocyk dokupiłam kremowy bo stwierdziłam że ładniej będzie pasował 🙂 a że nie lubię naszego proboszcza to niech się tylko spróbuje doczepić 😠

My w tą sobotę już chrzcimy także powoli zaczynam się stresować. Tyle rzeczy mam jeszcze do załatwienia. Dobrze że M w czwartek i piątek wziął urlop 🙂 A jeszcze w środę jadę w końcu na przegląd do ginia 😉

A Ola dzisiaj od rana tylko je i kupka i tak na zmianę. Nie wiem czy na MM to normalne? Bo na piersi to wiem że po każdym jedzeniu może robić kupkę. I coś mi się te kupki nie podobają chyba będę musiała odwiedzić pediatrę jak tak dalej będzie... 🥴

Witam.
widzę że piszecie o chrzcie. To też przede mną. my mamy dopiero 29 grudnia.
Mała bedzie miala prawie 4 miechy.heh. nakarmię ją przed wyjazdem i w butelce bede miala herbatke w razie w,więc placzu z glodu się nie obawiam.z resztą ona pije już co 4 godziny a nawet rzadziej, nie jest już takim łasuchem jak kiedyś.Jesli karmicie piersia,to tez przeciez mozecie zabrac troche herbatki w butelce i tym wyciszyc głod, w koncu to tylko godzinka.u mnie nawet niecała.,chyba pół godz.
Mała coś ostatnio jeszcze później zasypia bo o północy.ale za to śpi do 8 rana. dzis tak spala,potem 1,5 godz nie spala i od 9.30 spała mi do 13.00. teraz znów spi tez juz godzinke. szok. Nikola waży już 6,8 kg. masakra,jest co nosic.
My mamy chrzciny na 30 osób aż. tak wyszlo bo mam sporo rodzenstwa a oni swoje rodziny. na szczęście w restauacji to będzie,więc spokój.
Moja też nie lubi na brzuszku leżeć. i nie umie się przewracac z brzucha na plecy. jedynie z boku na plecy. w drugą stronę tez nie potrafi.
Kurde upodobala sobie leżenie główkę mając w prawo i zawija jej się ucho i wkurza mnie to,bo boje sie zeby odstającego nie miala. kładę ją na lewym boku i jak na plecach to by miala glowke w lewo. jednak w snie i tak odwraca na prawo. Główkę ma okrągłą,na szczescie nie ma spłaszczonej od tego nierownego lezenia ale to uszko....zakładam jej nieraz opaskę bo nie chce zeby miala odstające.Tak jak ta dziewczynka w "M jak miłość" co grała w "TYLKO MNIE KOCHAJ" też ma jedno ucho odstające, prawe.
za trzy dni ma trzy miesiące 🙂 w mikołajki 🙂
ja małej zakładam w chrzciny ubranko które kupilam na necie,juz w rozm 74 bo teraz niektore 68 są jej małe. niestety linku nie mogę wkleić. nazywa się to zimowe ubranko na chrzest śnieżka.
pod to będzie jeszcze miala sukienke biala i potem w restauracji spodenki i ten kozuszek jej zdejme i bedzie w samej sukience na długi rekaw.

• Mamusie
Witam sie wieczorem... wykonczona jak nigdy. Milnka dopiero zasnelapo godzinnek walce po podaniu nurofenu.. masakra. Zeby jej ida na bank. Ma dwie kreseczki przeswitujace pod dziaslami. Jutro idziemy na szczepienie to pokaze doktorce niech to oceni czy to juz to 🙂 bo czytalam ze t bial kropki o ktorych piszecie to nie konieczni zeby tylko jakies kanaliki zapchane..:/ sama juz nie wiem co jest z moja malutka ...

• Mamusie
Witam 😉
Marylu, Agn, Iza dziękujemy z Tymkiem za mile słowa 😉
Iza dodalam aktualne zdjęcie, bo tamto było jak miał miesiąc dlatego taki malutki 😉 raczej wszyscy mówią, że duży właśnie, a mnie samej to ciężko określić wiadomo 🙂.
Myślę że ćwiczenia na brzuszku idą nam co raz lepiej choć szału nie ma ale jest ok 😉.
Mój to je różnie czasem 180 czasem 100 zazwycZaj co 4 godziny.
Ogólnie nie narzekam w nocy śpi ładnie, w dzień to zależy od humoru ale też śpi tylko raz krócej raz dłużej dziś akurat spał w dzień dośc dużo na zmianę z zabawa także fajnie 😉 .

Również zazdroszczę Tym którzy sa po chrzcinach, my to dopiero w okolicach kwietnia niestety....bo czeka nas załatwianie paszportu dla Tymka żeby pojechać do Polski co na sama myśl mnie przeraza jazda z małym dzieckiem do Londynu gdzie nie mamy blisko...ale cóż nie ma wyjścia.

Dobranoc 🙂

• Mamusie
witam,
u nas w miare, mały zasnął o 21 i pobudka o 00, 3,6 i już od 6 jak codziennie jesteśmy na nogach i dopiero teraz udało mu się usnąć...
zaczynam się zastanawiać nad odstawieniem MM w nocy... bo widzę że przez to zanika mi pokarm ;/ kurde... a tak ładnie mi śpi po MM...

no i mój Szymuś od 21 do 6 rano śpi sam w kołysce 🙂 dopiero o 6 zabieram go do siebie.

mixidixi ślicznie wyglądasz i kiecka śliczna!!
latka śliczny Tymuś 🙂 w cale nie jest taki duży... na mojego Szymka też każdy mówi że duży że wygląda jakby miał z 4 miesiące itp...

• Mamusie
Hej witam się.
Dzięki dziewczyny naprawde super sie czuje w tej sukience bo fałdka na brzuszku zakryta.
A ja od rana łapie siuski z super efektem ,aż jestem z siebie dumna .
Mój mąż kupił te woreczki ,ale ja wziełam małą obudziłam ,pieluszka w dół na kolana i pojemnik przyłożyłam ,siuski prosto do pojemnika sie zrobiły . Z tymi woreczkami to roznie bywa pamietam ze starsza jak sie meczylam .
U nas dzisiaj zima śnieg za oknem .
Moja mała do 16 je cyca co 2 godziny ,ale od ok 17 juz co godzine .
Poprostu te jej napady płaczu uspokajam podaniem cycka i jakos wczoraj przetrwaliśmy ,nie powiem mielismy kryzysowa sytuacje mąż już się szykował żeby jechac do szpitala ,ale o dziwo smoczek załagodził .
Zobaczymy jak to dzisiaj będzie ,ale kolki to na pewno nie są bo się nie pręży tylko jest niemiłosierny wrzask aż się zanosi.

• Mamusie
Isa ,ale jak są kolki to jesteście w stanie małego uspokoić ?
Jak długo one trwają u Was ( godzinowo)?
Bo u nas płacz trwa nieraz 30 min ,a nieraz godzine maksymalnie ,oczywiście powtarza się ta sytuacja pare razy w ciągu dnia .

Kurcze to może ja to SS kupie ,bo mój teść z niemiec będzie u nas 17 grudnia 🤔

• Mamusie
mixidixi u nas najdłużej płacz trwał 1,5h ;/ płakał nawet w nocy o północy, popłudniu i nawet rano... i nie dało rady go uspokoić... ubraliśmy go i robiliśmy przejażdżkę samochodem i dopiero wtedy się uspokajał, ...robił się bordowy a nawet czasami nie mógł złapać tchu... i wcale się nie prężył. Byłam u pani doktor to powiedziała że to są kolki i podała różne specyfiki które tylko podsycały cały ból więc wszystkie syropy, czopki itp odstawiłam i tylko SS pomógł... i do tej pory podaje i teraz jak płacze to spokojnie dajemy radę go uspokoić bez porównania jak było przedtem...

• Mamusie
U nas nocka standard. Mały zasnął przed 21, pobudki o 1:30, 4:50 i od 6:30 na nogach. Jestem nawet wyspana, choć dzisiaj miałam problem z ponownym zasypianiem.
Apropos kolek, to też czasami wydaje mi się,że Kuba je ma, chociaż się nie pręży.
Wczoraj był strasznie marudny i popłakiwał, dałam mu SS, poszły bączki, aż cały był spocony i zasnął przytulony do mnie.
Czasami zamiast SS daję 10 kropelek espumisanu i tez pomaga, można go podawać profilaktycznie, tam mi moja pediatra mówiła, bo nie uzależnia.
🙂

• Mamusie
Część dziewczy!

Mixi ładna sukienka 🙂 A ty jaka laska, kto by pomyślał, że 3 miesiące temu urodziłaś dziecko 😉

Pestka ja też ciągle pilnuje uszek Mai, ponieważ ciągle jej się wyginają, szczególnie prawe, więc roboty mam z tym co nie miara 😁 A niestety jak założę jej opaskę, to się wścieka 😁

Natalia długo twoje maleństwo wytrzymuje bez jedzenia 😮 Moja jeszcze je co 3 godziny po 120 ml. Oczywiście robię jej już 150 ml na wypadek, gdyby zechciała zjeść więcej ale zawsze zostawia 🤔 Jedynie w nocy robi sobie dłuższą przerwę.
Wczoraj np zjadła po 19:30, o 20 już spała i obudziła się o 4:30, zjadła i zasnęła do 7:30, obudziła się, zrobiła kupkę i o 8 przebrałąm ją i nakarmiłam. Jeszcze 30 minut pogadała do miśka w wózku i znowu zasnęła i tak sobie śpi 😁

latka
ale Tymuś cudnie wygląda 🤪

A my wczoraj byłyśmy na szczepieniu, cały weekend przeżywałam i się denerwowałama a tu taka niespodzianka! Maja tylko cichutko pisnęła i za chwilę uśmiech od ucha do ucha 🤪 Moja mała bohaterka 😁 Pierwsza córka, jak już rozumiała o co chodzi uciekała po całej przychodni i krzyczała "Ratujcie, chcą mnie zaszczepić!" 😁 Śmiechu z nią mieliśmy, bo biegłam za nią, za nami pielęgniarka i jeszcze pani dr nam pomagała a jak już ją wnosiłam do gabinetu to tak uczepiła się klamki, że nie można jej było od niej oderwać 😁 No i oczywiście dzieci, które czekały za drzwiami wszystkie w ryk, jak zobaczyły histerię mojej córci 😮
Na szczęście z tego wyrosła 😁

U nas za oknem biało, nie jest zbyt zimno ale nie mam dzisiaj weny do spacerów 🤨
Wolę wygrzewać tyłek przy kominku 😁

• Mamusie
dzień dobry,

mnie od kilku dni pobolewało oko i miałam lekko czerwone, czułam, że coś tam rośnie i dziś obudziłam się z opuchniętą całą dolną powieką, a do tego jest trochę sina z zewnątrz a od środka mega zaczerwieniona. Okazało się, że po wewnętrznej stronie dolnej powieki urosła mi jakaś gruda ropna. Dr google podpowiedział, że to najprawdopodobniej tzw. gradówka, coś w rodzaju jęczmienia tylko, że jest wewnątrz powieki. Generalnie wygląda to bardzo nieciekawie i nie wiem czy czekać kilka dni bo może sie samo wchłonie czy szukać jakiegoś okulisty... ehh 🤨
wyglądam jakby ktoś mi nieźle przyłożył 🤔

a poza tym zepsuł nam się licznik od ciepłej wody, zorientowałam się bo pokazuje taki sam stan co m-c temu i problemu by nie było, gdyby nie to, że mam go w pionie wentylacyjnym w kuchni (czyli jest w ścianie,)między blatem a szafkami i do niego jest tylko mały zamykany otwór zrobiony (nie wiem kto to tu tak wymyślił! 😠, żeby można odczytać stan, ale teraz jak trzeba wymienić to chyba będziemy musieli zdemontować połowę mebli, cały narożnik ze zlewem, płyta indukcyjna... no i nie wiem czy nie bedzie trzeba poszerzyc otworu a na ścianie mam założone czarne szkło kur.. jestem naprawdę zła 😠 nowa kuchnia, ma dwa lata i trzeba będzie rozpieprzyć