Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Witam.
Mała drzemie,wczoraj byliśmy na spacerze 🙂 -10 stopni było.Mała usnęła 🙂Wózek daje radę
w śniegu 🙂
Dzisiaj dałam Nikoli na śniadanie kaszke dostała od chrzestnej taka w słoiczku z HIPP taki większy słoik 190g kaszka mleczna na dobranoc z piszkoptami.Ale zajadała,zjadła cały słoiczek.Idzie już jej tak szybko jedzenie z łyżeczki że jestem w szoku.Wogóle nie wypluwa.
Ja zaczęłam wprowadzać u niej najpierw kleik ryżowy ale to nie jest za smaczne i mi wypluwała.Wiecej jej tego nie dałam,na drugi dzień dałam kaszkę ryżową z bananami.Zajadała ładnie.Kiedy indziej kaszke mleczną z malinami,deserków jadła już mnóstwo,herbatkę piła malinową z dziką różą a kiedy indziej soczek jabłkowo-marchwiowy.Nic kompletnie się nie dzieje. Ja się nie stresowałam tak tym wprowadzaniem pokarmów,trzeba dać i obserwować co się dzieje,jeśli będzie płakać to może brzuszek ją boli i wtedy odstawić to co daliśmy i podać za parę tygodni a w tym czasie coś innego próbować dać.Nie ma co panikować 🙂
Od kilku dni robię tak jak pisałyście,kładę ją na plecach i kulam na boczki a potem na brzuszek.W sobotę zrobiłam to znów a ona głowę jak wysoko podnosi!!!!!szok!!!! wołam męża on od razu fotki a ona już nie ryczy tylko śmieje się i zapiera rączkami 🙂 Z leżenia też za rączki się podniesie i siedzi.Jak już jej chwytam rączki to ona już się napina i wie że będzie siadać 🙂hihi.Nie myślałam że takie postępy zrobi.

• Mamusie
inirtam i tak trzymaj, ja posłuchałam znajomych, mamę i babcię i podawałam MM w nocy żeby mi spał... co prawda odrazu zauważyłam różnicę bo jak karmiłam w nocy piersią to co 40 min musiałam być na nogach i karmienie trwało nawet 30min jak nie dłużej... i prawie wogóle nic nie odpoczęłam, byłam mega zmęczona i nie cieszyło mnie to macierzyństwo... a jak dostawał MM to przesypia mi prawie całą noc, budzi się tylko 1-2 na jedzenie... a jak ma zły dzień, kolki itp... to niestety zdarza się że budzi się częściej ale już bardziej na przytulanie i na smoka...
coś kosztem czegoś...
teraz odwodziło mu się całkowicie jedzenie z cyca...... noo wczoraj miał ze 2 razy cycka ale nie jadł tylko ciamkał jak smoka 😁
także mogę powiedzieć że już całkowicie przeszłam na MM 😞

jak podajecie ten gluten? mąż mi kupił Kaszka manna z mlekiem z nestle... ale jeszcze czekam do 20stego 😉

• Mamusie
Latka myślę, że spokojnie już możesz herbatkę jabłko-melisa podać, ja bynajmniej już podawałam 😉
A co do kaszek to myślę, że możesz jeszcze z tydzień się wstrzymać. Ja najpierw podałam kleik ryżowy i kukurydziany ale Mai nie smakowały, zaczęłam więc podawać kaszkę bananową, najpierw jedną łyżeczkę, kolejny dzień dwie, teraz jest na trzech, przygotowuję najpierw mleczko, które je i dosypuję kaszkę, podaję na śniadanie z butli i bardzo jej smakuje. Jutro wprowadzam kaszkę z owocami leśnymi 🙂
Poza tym je już jabłuszko, marchewkę i marchew z ziemniakami i jak dzisiaj powiedziałam o tym pediatrze to była z nas bardzo zadowolona 😁

• Mamusie
Moja Ula na szczescie budzi sie tylko 2 razy w nocy na jedzenie i dostaje wylacznie cyca, takze w ciagu dnia. Nie bede jej na razie zmuszac do mm bo nie ma sensu skoro pokarmu mam wystarczajaco, a ona nie chce nic innego. Po 4 miesiacu sprobuje ta kaszke sinlac, zeby posmakowala troche innej konsystencji. A reszte wynalazkow bede wprowadzac po 5 miesiacu 🙂

• Mamusie
Karolka a podawałaś Uli już np jabłuszko itp. ??

kurde widzę Tusia już zaczeła i dużo z nas wprowadza już jakieś dobrocie dla maluszków a ja jeszcze nic i jest na samym MM ... myślicie że powinnam już coś podać? bo z tym glutenem czekam jednak jak skończy 4 miesiące...

może dzisiaj podam mu jabłuszko bo leży w lodówce w słoiczku.
mam wątpliwości co do marchewki (bo ona zatwardza) a mój Szymek ma problemy z zatwardzeniem więc chyba z tym się wstrzymam...

karolka84 napisał(a):
Pestka no to juz ladne smakołyki Nikola zajada 🙂 dobrze, ze jej nie szkodzą.
Widzisz, widocznie mala potrzebowala małeji pomocy z Twojej strony i postepy sa 🙂 super! 🙂

No właśnie,a teraz jak niepłacze na brzuszku to kładę ją jeszcze częściej bo ładnie sobie ćwiczy a wcześniej wkurzała się na maxa i to mnie zniechęcało bo wyła,zaraz pełno smarów itp 🙂
Co do smakołyków to mam taką książeczkę o podawaniu pokarmów i napisali tam,że dobrze jest wprowadzić kaszki na śniadanie więc tak jej robię.Na śniadanko kaszka,potem już tylko mleczko,ewentualnie troszkę deserku.Ciągle podstawą jest mleko.Dobrze że pije to mleko a nie marudzi 🙂

• Mamusie
14.02 idziemy na kolejne szczepienie to sie wtedy skonsultuje z pediatra i popytam. Ula tez ma jakies problemy z kupka bardzo czesto i tez nie chce jej zaszkodzic...

Pestka teraz to z dnia na dzien bedziesz widziala postepy u Nikoli, musi sie tylko rozkrecic 🙂
Ja probowalam malej podawac z mleczek enfamil, bebilon i nan pro, ale pluje tym w kazda strone, nawet lyzeczka nie chce 🤔 enfamil jeszcze na poczatku jako tako pila, ale spuchla po tym strasznie, ze az na pogotowiu bylysmy, no wiec teraz to sie boje go znow podawac.

isa8 napisał(a):
Pestka24 napisał(a):
Isa ja zaczęłam podawać małej 4 dni przed skończeniem 4 miesięcy. Nic jej nie było od samego początku.Ale wiadomo,każde dziecko jest inne.

a co najpierw podałaś??

Kleik ryżowy ale jej nie podchodził,kwasiła się to więcej już go nie dałam tylko na drugi dzień dałam jej kaszkę mleczno ryżową z bananami.Jadła ładnie,wiadomo dużo jej nie podałam bo pomalutku,stopniowo.Nic się nie działo,na trzeci dzień podałam już trochę jabłuszka i tak wprowadzałam.Kaszka jest codziennie rano a popołudniu ciut deserku.

Wasze dzieciaczki też tak lubią bajki oglądać? Moja siedzi w wózku i ogląda jak nie Mini Mini to Teletoon 🙂 a cała normalnie chodzi jak widzi te kolorowe postacie i słyszy ich głosiki.Cała się trzęsie 🙂

• Mamusie
My po lekarzu- dostaliśmu krople sinecod i jakiś płyn do inhalacji- obyło się bez antybiortyku.
Tymuś dostał już troszkę marchwi i jabłuszka ze słoiczka- nic mu nie było. Wczoraj spróbowaliśmy też kaszki z jabłkiem i też nic się nie działo 🙂 Powiedziałam o tym dziś pani dr bo troszkę bałam się, że to mimo wszystko za wcześnie ale powiedziała, że jak nic się nie dzieje to podawać w małych ilościach i obserwować- więc troszkę mi ulżyło 🙂

• Mamusie
a właśnie...
bo mówią że dzieciaczki na piersi nie muszą mieć tak szybko wprowadzanych kaszek, deserków itp... a do końca grudnia Szymek był na piersi... od czasu do czasu tylko w nocy dostawał MM ale od stycznia jest wyłącznie na MM i od czasu do czasu dostaje pierś...
czyli jak mam naszą sytuację rozumieć?! 😁
wprowadzać dania tak jakby był na MM czy pierś??

• Mamusie
mixidixiaga napisał(a):
Ja kupie zwykła kasze manne ugotuje na wodzie i wymieszam ze swoim mleczkiem i podam 🙂
Bo te wszystkie kaszki dla dzidziusiow to juz maja w sobie mleko modyfikowane , a ja nie chce jej tego podawac.
🙂

no ja wlasnie dlatego chce jej na poczatek ten sinlac podac 🙂

Mixi kaszki ryżowe nie mają w sobie mleka.mleko trzeba przygotować samemu, albo z paczki albo ściągnąc pokarm i dosypac kaszkę
Ale musi być napisane kaszka ryżowa a nie mleczno-ryżowa.
Ja mam ryżową z malinami,są też inne smaki z Bobovity i innych firm.Te ryżowe są nawet ciut tańsze

• Mamusie
Pestka24 napisał(a):
Wasze dzieciaczki też tak lubią bajki oglądać? Moja siedzi w wózku i ogląda jak nie Mini Mini to Teletoon 🙂 a cała normalnie chodzi jak widzi te kolorowe postacie i słyszy ich głosiki.Cała się trzęsie 🙂

mój ma to samo... wpatrzony w tv jak w obraz... lubi baje
a wczoraj włączyłam głośno mtv leżał w leżaczku i nogami jakby tańczył 😁
za często go nie przystawiam do tv tak jak Karolka... nie chce go przyzwyczaić i szkoda wzroku 😜