Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Dzień dobry 🙂

Majka mi dzisiaj wstała o 6 😮

Isa może Szymonkowi się poprawiło po tym mleczku i ma tak samo, jak Maja 😁 Ona też dużo śpi, jest grzeczna, potrafi sama się bawić dość długo. Też jakiś czas temu pisałam na forum, że martwię się tym, że tyle śpi i jest taka grzeczna 😁 Ale widać, że nic ją nie boli, jest najedzona i szczęśliwa 😁 Jeśli cię coś niepokoi to lepiej skonsultować to z pediatrą.

Mixi u nas w parafii ksiądz chciał dokument z bierzmowania ale powiedział, że jak chrzestni nie będą mieli to nic się nie stanie 😁

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Cześć
Jestem zalamana, nie wiem co dolega małemu. Od pewnego czasu co sie obudzi to tak ryczy ze nie da sie go uspokoić. Wygina przy tym kark. A kilka ostatnich dni to w ogóle dziwnie sie zachowuje. Wczoraj jak dostał tego ataku płaczu, od razu chciałam na pogotowie- czegoś takiego wcześniej nie słyszałam 😞 sprawdziliśmy mu temperaturę a on miał 34,5 stopnia. I jak spał lekko wypukle ciemiaczko 😞 od razu pojechaliśmy na pogotowie, tam oczywiście znow lekarz rodzinny przyjmował, i wg niego mały jest super zdrowy. Dałam mu listę objawów które ma od paru dni, ale stwierdził ze wg mnie wszystko jest źle z dzieckiem:/ a ja czuję ze jest coś nie tak 😞 powiedziałam ze w takim razie proszę na piśmie, ze tego dnia i o tej godz. Dziecko jest zdrowe... Dopiero wtedy stwierdził ze z odzialu pediatrycznego obejrzy małego lekarz.
Pediatra generalnie uważa ze to wina tego leku na reflux, jedynie co nie pasuje to ta niska temp 😞 jestesmy od 5 w domu i ciągle ogrzewam małego a on ma 35,7 😞 i co chwilę ten przerazliwy ryk! Boję sie bo lekarz zaczął coś mówić o zapaleniu opon mózgowych 😞 cały czas małego obserwuje, i już sama nie wiem kiedy to ciemiaczko będzie na tyle wypukle zeby bylo oznaką tej choroby 😞
Słabo mi sie robi co chwilę, jak ja mogłam do takiego czegoś doprowadzić 😞 wiecie jakie jeszcze są objawy zap.opon u niemowląt?

• Mamusie
Marylu dobrze ,ze się nie dałaś spławić .
Odnośnie zapalenia opon mózgowych to Ci nie pomogę tyle co właśnie przeczytałam w necie.
Obserwuj małego i jak coś to jedz znowu ,ważne żebyście reagowali.
Nawet jeżeli miało być to być 4 razy dziennie .
Trzymajcie się kochani 😘 😘
Nie obwiniajcie się jesteście dobrymi rodzicami ,każdego bobasa mogło to spotkać.
Raczej wszędzie pisze o podwyższonej temperaturze przy tego typu chorobie.

• Mamusie
marylu trzymajcie się ciepło!
co za lekarze 😠 ;/ wracaj do PL... niech się zajmą Twoim maluszkiem bo widzę że tam masz same spięcia i żaden lekarz nie potrafi wam pomóc;/ albo im się nie chce...

też nie wiem jakie są objawy zapalenia opon mózgowych.... sandra pewnie będzie wiedziała...

biedny Krzyś 😞

• Mamusie
Wlasnie nie wiem skąd u niego taka niska temp. Nie mogę znaleść przyczyny- chyba ze organizm jest już tak wykończony 😞
Jeszcze myślę czy w takim stanie bezpieczna byłaby podróż samolotem. Boję sie trochę ze w czasie lotu cos mogłoby być nie tak
Mixi dzięki:*. Ale ciężko nie mieć sobie za złe.
Trzymajcie kciuki

• Mamusie
Dzień dobry Kochane 🙂
Nasza nocka w porządku choć ranek przyszedł za szybko...
Marylu nie obwiniaj siebie, bo jesteś wspaniałą mamą! Spróbuj zmierzyć temp innym termometrem bo moje elektroniczne wszystkie pokazują poniżej 36stopni a tradycyjny pokazuje właściwą temp. Spóbuj znaleźć kompetentnego lekarza bo z tego co słyszę dookoła, w GB i IRL wszystko jest super poza opieką medyczną...

• Mamusie
Dzien dobry 🙂 U nas nocka tez super 🙂 tylko Maja jak sie obudzila o 4:40 na jedzenie tak do 6 nie spała:-/ potem padła i ja tez i spalysmy do 8 🙂 teraz sie bawi sobie w łóżeczku 🙂 Wiecie,że oni na wypisie napisali ze Mała ma fenotypowe cechy zespolu downa:-/ masakra!!!!!!!!!!!!!!!!
Milego dzionka

• Mamusie
Marylu trochę poszperałam w necie i piszą, że przy zapaleniu opon mózgowych występuje gorączka, może zrób tak jak napisała Doti i zmierz innym termometrm temperaturę, moje elektroniczne również ją zaniżają 🤨 I gdyby faktycznie podejrzewano u małego tę chorobę myślę, że raczej skierowali by go do szpitala a nie puścili do domu 😮

Niepokojące sygnały

Ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych może mieć przebieg osty lub podostry. W pierwszym przypadku szybko pojawiają się objawy oponowe, którym towarzyszą zaburzenia świadomości. Przebieg podostry charakteryzuje się rozwojem objawów w ciągu kilku dni, zwykle są one poprzedzone infekcją górnych dróg oddechowych. U większości dzieci z zapaleniem opon o etiologii bakteryjnej występują: gorączka, nudności i wymioty, słaby krzyk, pobudzenie, światłowstręt, skóra o odcieniu sinobladym, porażenie nerwów czaszkowych, zaburzenia źrenicze, drgawki (źle rokują). Objawy aseptycznego zapalenia wyglądają podobnie, mają jednak mniej nasilony charakter.

Wy musicie czekać na jakieś listy ze szpitala ? A nie macie może możliwości przylotu do Polski? Jejku, nie wiem, jak mogę wam pomóc 😞

• Mamusie
Dzień dobry Kochane.

Marylu strasznie Ci współczuję. Oby się okazało że to wszystko nic poważnego i Krzysiu zdrowiutki. Przypomniało mi się, że jak ostatnio byliśmy z Marcinkiem w szpitalu to była jedna babeczka z córcią która miała refluks (ale w szpitalu była na coś innego), no i mówiła, ze na ten refluks to właśnie za bardzo nic się nie robi, tylko czeka, aż dziecko z tego wyrośnie-dawała tylko małej zagęszczasz do pokarmu i spała pod kątem, żeby główkę mieć wysoko. Tylko ona nie miała problemów z jedzenie...jadła bardzo chętnie...
a z tym wypukłym ciemiączkiem to nam właśnie kardiolog mówiła, że jak wypukłe to może być zwiększone ciśnienie w główce, no i gdy dziecko płacze, ma gorączkę lub jakieś infekcje.

PS.
Test zrobiony-ciąży brak ;D

• Mamusie
Witam,

Marylu, wspolczuje...takie to wszystko przykre w tym kraju tez mam czesto dosc tej opieki az sie wymiotowac chce 😞 !! Biedny Krzys, walcz jak tylko mozesz z Nimi choc wiem jakie to ciezkie 😞 oby jak najszybiej pomogli mu ....tez mi.sie wydaje ze przez sam refluks Krzys nie czul by sie tak i nie meczyl....sciskam mocno:* dawaj znac jak tylko bedziesz miala jak 😞

Buffy, a jednak 🙂

• Mamusie
Buffy czyli to tylko urojona ciąża 😉
marylu oby z dnia na dzień było coraz to lepiej... trzymam kciuki!
Deira masz wiadomość na prv 🙂) wysłałam Ci linki z tymi ćwiczeniami o które prosiłaś... jak narazie bardziej skupiam się na ćwiczeniach z mel b (brzuch, nogi i pośladki) a te z jillian michaels od czasu do czasu ...
Pati ja dopiero idę na szczepienie 29.01 więc raczej to sam od siebie jest taki trochę przymulony... zobaczymy jak będzie po szczepieniu.
natalia czyli Majunia ma śladowe objawy zespołu Downa?! 😞 dziwne, lekarz chyba by to wychwycił na usg połówkowym jeszcze jak byłaś w ciąży...

dzisiaj się kupa pcha a młody ją zatrzymuje... i wtedy płacz, niestety stwierdziłam że pomoge mu jak już będzie nieźle nam dokuczał... nie chce go przyzwyczajać do tego że ktoś ciągle robi z nim;/ ... ale i tak nic go nie powstrzyma od spania na macie... dzień 3 - mata zaczarowała Szymona... śpi, budzi się, mało zje, popłacze, pobawi i dalej śpi...

• Mamusie
tak, tak - ciąża jak najbardziej urojona 😜 a okresu nadal nie ma, ale jak już wiem, ze to nie przez ciążę to może sobie nie być 😉

Isa mój Marcinek też miał taki okres że dużo spał...nawet wtedy zapisywałam ile śpi, ale okazał się, że w normie, tylko ja po prostu wcześniej bylam przyzwyczajona że przez kolki nie spał prawie wcale, więc jak zaczął spać normalnie to mi się wydawało, że cały czas śpi. Może też sobie spisz i czasu Szymek na sen przeznacza. ale mi się wydaje że wszystko jest dobrze 🙂

• Mamusie
buffy moja mama mi to samo mówi, że tylko mi się wydaje że dużo śpi, bo wcześniej w ciągu dnia przesypiał w sumie może z 1h... a jak nie spał to marudził i ciągle na rękach... teraz to dziecko anioł... (obym nie zapeszyła 😁)

dzisiaj uciekamy na 2gie urodziny Nikoli (męża chrześnicy, kupiliśmy kilka tunik, rajstopek i słodycze) mam nadzieje że się spodoba małej modnisi 😉
a jedziemy z małym, oby był tak samo grzeczny jak w domu... a czeka nas 1h jazdy...

miłego dnia mamuśki.

• Mamusie
Dziewczyny oczywiscie ze mam sprawdzony termometr. Przy pomocy drugiego zwykłego i sobie też sprswdzam dla porównania... Mały wczoraj był po prostu zimny, na buzi i raczkach sinoblady + miał ciemny trójkąt pod nosem 😞 teraz ma na sobie polarowy śpiwór, otulony jest w koc i ja go przytilam i ma 36,1. Więc wracamy do normy.. myślę ze jeśli bylo by to zapalenie opon, tp chyba by szybko postepowalo? liczę na to ze będzie coraz lepiej sie czuł 🙂
agnmam tak z godzinę drogi do ukraińskiej pediatry, która teraz była ba urlopie...:/
Natalia a w szpitalu nic nie mówili nt. Zespołu? Majeczka wygląda na zdrowa dziewczynkę 🙂

• Mamusie
Isa udanej imprezy. Na pewno Nikolka bedzie zadowolona z prezentów 🙂
marylu nam właśnie mówili żeby bardzo zwracać uwagę na zasinienie wkoło ust, bo jak się długo utrzymuje to moze być coś z układem krążenia - u nas właśnie tak było w związku z serduszkiem Marcinka

• Mamusie
marylu napisał(a):
Dziewczyny oczywiscie ze mam sprawdzony termometr. Przy pomocy drugiego zwykłego i sobie też sprswdzam dla porównania... Mały wczoraj był po prostu zimny, na buzi i raczkach sinoblady + miał ciemny trójkąt pod nosem 😞 teraz ma na sobie polarowy śpiwór, otulony jest w koc i ja go przytilam i ma 36,1. Więc wracamy do normy.. myślę ze jeśli bylo by to zapalenie opon, tp chyba by szybko postepowalo? liczę na to ze będzie coraz lepiej sie czuł 🙂
agnmam tak z godzinę drogi do ukraińskiej pediatry, która teraz była ba urlopie...:/
Natalia a w szpitalu nic nie mówili nt. Zespołu? Majeczka wygląda na zdrowa dziewczynkę 🙂

może to jest sprawa kardiologiczny jeśli mu sie robi trojkat siniczny...wiem,że Majka też tak miała i siniała i ciagle zimne nozki i raczki ale temp miala zawsze normalna...W szpitalu nic,bo nie robili zadnych badan tylko jedynie genetyk moze zrobic...zastanawiamy sie czy jechac czy nie:-/

• Mamusie
isa8 napisał(a):
Buffy czyli to tylko urojona ciąża 😉
marylu oby z dnia na dzień było coraz to lepiej... trzymam kciuki!
Deira masz wiadomość na prv 🙂) wysłałam Ci linki z tymi ćwiczeniami o które prosiłaś... jak narazie bardziej skupiam się na ćwiczeniach z mel b (brzuch, nogi i pośladki) a te z jillian michaels od czasu do czasu ...
Pati ja dopiero idę na szczepienie 29.01 więc raczej to sam od siebie jest taki trochę przymulony... zobaczymy jak będzie po szczepieniu.
natalia czyli Majunia ma śladowe objawy zespołu Downa?! 😞 dziwne, lekarz chyba by to wychwycił na usg połówkowym jeszcze jak byłaś w ciąży...

dzisiaj się kupa pcha a młody ją zatrzymuje... i wtedy płacz, niestety stwierdziłam że pomoge mu jak już będzie nieźle nam dokuczał... nie chce go przyzwyczajać do tego że ktoś ciągle robi z nim;/ ... ale i tak nic go nie powstrzyma od spania na macie... dzień 3 - mata zaczarowała Szymona... śpi, budzi się, mało zje, popłacze, pobawi i dalej śpi...

no wlasnie a w ciązy bylo wszystko ok przezornosc karkowa 1,3

• Mamusie
Z tego co mówicie to czeka nas jeszcze wizyta u kardiologa... Ale to napewno już w polsce bo tu to ja poprostu nie ufam lekarza.
Tak sie tu na forum wyzalam, bo nie chce rodzinie mówić o tym bo wszyscy popadna w stan nerwowy... Natalia wiesz, zawsze lepiej zrobić badania, nie będziesz miała ciągłych wątpliwości... 3mamy

• Mamusie
Dzień dobry 🙂

Czy jest coś co poprawia kobiecie nastrój bardziej niż udane zakupy???
Dziś wybrałam się na małe szaleństwo zakupowe, upolowałam na przecenach camelowy płaszczyk, który widziałam już w listopadzie i strasznie mi się spodobał, ale szkoda mi było wtedy wydać na niego 359 zł, a dziś kupiłam go za 179! 🤪 🤪 🤪
A do tego jeszcze torebkę też za ½ ceny (79zł) i kobaltową spódnicę za 39 zł przecenioną z 99 🙂 🤪

No i zakupiłam sobie jeszcze nowy stanik do karmienia 🙂 bo ten, który mam noszę od 4 m-cy w sumie codziennie i po pierwsze mi się znudził, a po drugie już troszkę się wyciągnął, albo nie tyle co wyciągnął, co mnie się zmniejszył obwód pod biustem i po prostu już tak dobrze nie trzyma piersi jak na początku, teraz kupiłam ten model cafe latte firmy alles
juppi! 🤪 🙃 ale się cieszę, z tego płaszcza najbardziej!

Mixidixi, nie chce Cie załamywać, ale u nas bynajmniej chrzestni muszą mieć zaświadczenia ze swoich parafii, że nie ma przeciwwskazań do bycia chrzestnymi, czyli są wierzący, ale bierzmowanie też musi być obowiązkowo, no i oczywiście kartki od spowiedzi

Marylu, trzymam kciuki, żeby okazało się, że Krzyś zdrowy, ale tak jak piszą dziewczyny lepiej iść do tego kardiologa sprawdzić czy jest ok wszystko

Natalia, kiedy s już chyba też pisałaś, że na jakimś wypisie lekarze wpisali podejrzenie zespołu Downa i nawet chyba robiliście jakieś badanie genetyczne w tym kierunku, tylko o ile dobrze pamiętam coś źle pobrali czy źle zbadali, że wyników nie dostaliście, tak? I chyba mieliście te badania powtarzać? Nie robiliście ich?

• Mamusie
Witam 🙂
a od nas tescie juz pojechali - ufffff jakos przezylam 😉 wyslalam ich z Ula na spacer a ja sie troche porelaksowalam w domku a pozniej polatalam po kilku lumpach - obok mnie otworzyli nowy, sa ekstra ciuchy, oczywiscie sie obkupilam i wydalam tylko 50 zl 😁
Marylu bardzo wspolczuje, trzymam kciuki, zeby Krzysiowi sie polepszylo :* i zebyscie normalnego lekarza znalezli!

Mixi ja zostawalam chrzestna bez slubu koscielnego i nawet kartki ze spowiedzi nie musialam dawac 😜 w parafii dostalam tylko swistek, ze jestem praktykujaca katoliczka i tyle 🙂 wszystko zalezy od ksiedza i parafii...