Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Ania ja w sumie nigdy nie byłam szczupła, to jedno ciastko w tę czy we w tę nie robi mi różnicy 😁

Igorek załapał chyba jakiś własny rytm dnia 🙂 Najpierw pobudka między 8 a 9, drzemka przed spacerem koło 11-12, spacer, drzemka koło 16-17 i to tak do 19, potem kąpiel i niestety trochę się trzeba namęczyć nim zaśnie. Od kilku dni podobny schemat. Wybijają go z rytmu niespotykane wydarzenia, jak wizyta w pracy czy u rodziców 🙂

• Mamusie
Oj tam dziewczyny my w koncu tez bedziemy tak szczuple jak chcemy 😜 Ja tez mam parcie na slodkie, ale Uli szkodzi, bo ma zatwardzenia, no wiec staram sie baaardzo ograniczac. Jak bylam u rodzicow to sobie pofolgowalam, wiec teraz stop! 😁
Ja staram sie tak przyzwyczaic Ule, zeby jej ostatnia drzemka konczyla sie najpozniej o 16.30, bo kapiemy ja o 19 i pozniej tak kolo 20 zasypia...oczywiscie sa tez wyjatki, ze zasypia kolo 22, ale rzadko 🙂

• Mamusie
Ja też chciałam zrobić odcisk rączki i nóżki w glinie ale moja świadkowa powiedziała, że to wcale nie jest takie proste bo ta glinka nie dość, że twarda to jeszcze szybko wysycha. Ona robiła to w 2 osoby i średnio im wyszło. Polecała bardzo zamiast glinki kupienie takiej specjalnej farbki, ktora jest w 100% bezpieczna,może ją dziecko nawet zjeść. Maluje się nią łapkę i nóżkę i robi odbitkę na kartoniku. Też ponoć fajnie wygląda.

Ja dziś rano dostałam telefon z przychodni 😞 Mieliśmy jutro iść z Piotrusiem do neurologa ale pani doktór się rozchorowała i dopiero za tydzień nas przyjmie 😞 A ja już od tygodnia się denerwuję i nie mogę spać po nocach 😞
Za to Piotrek zrobił mi dziś niespodziankę, rozwarł swoje mocono zaciśnięte piąstki i zaczął delikatnie łapać zabawki 🤪 🙃 😁 Więc duży postęp 🤪 Główki co prawda nadal nie podnosi leżąc na brzuchu i nie przekreca się na boki. Ale zawsze już coś 🙂

• Mamusie
A! Nacudja, kupiłaś już ten dicoflor? Mi poleciła go pani neonatolog. Ale Piotrek zupełnie nie chciał go jeść. Trzeba było rozpuszczać w duuużej ilości melka i dawać z butelki bo inaczej pluł na kilometr. Poczytałam opinie na bangla.pl i okazało się, że dużo osób twierdzi, że te krople mają paskudny smak. A Biogaia ma podobne właściwości a jest zupełnie bez smaku więc nie ma problemu z podawaniem.
I jeśli chodzi o zielone kupki: dowiadywałaś się w końcu u lekarza co sądzi? Piotrek miał przez pierwszy miesiąc takie kupki. Jak był w szpitalu z rotawirusem to lekarce bardzo się nie podobały, bo jeszcze na dodatek były bardzo rzadkie. I powiedziała że to może być a 😉 efekt rotawirusa b.) alergia na coś c.) taka uroda Piotrusia. Nie wiem co w końcu było przyczyną ale Piotruś dostaje biogaję + bobotica którego uwielbia nad życie, ja odstawilam nabial i kupki się zmienily na musztardowe albo brązowe

• Mamusie
Karolka ja tam mu pozwalam na razie spać. Odsypia wszystkie te dni kiedy nie zmrużył nawet oka poza spacerem 😉 Poza tym delektuję się godziną lub dwiema gdzie mogę zrobić coś innego niż bawienie dziecka 😉
Gofer kupiłam. Mam taki w kapsułkach. Rozpuszczam proszek z wodą i podaję mu zakraplaczem. Nie pluje 🙂 Podaję na razie 2 dni, ale zmian nie ma. A w ogóle to coraz bardziej się jednak zastanawiam czy nie ma tego azs 😞 Wysypka na twarzy i ciele, sucha skóra głowy, zielone i luźne kupki. Może coś jest na rzeczy 😞 tylko co jest alergenem...?

• Mamusie
no wlasnie- w kauflandzie maja byc takie kubki superbabcia i superdziadek 🙂 jak beda fajne to tez kupie 🙂
Co do tych odciskow to my dostalismy takie cos, reki wogole sie nie dalo bo miala 3 tyg i rece zacisniete, nozke zrobilismy ale tak sobie wyszlo, ciezko wyczuc kiedy jest idealna konsystencja a szybko to schnie

Olga wlasnie oglada kiepskich 😲

• Mamusie
Dady też jeszcze ie miałam. Od urodzenia tylko właśnie chusteczek z Pampersa używamy i jakoś się do nich przyzwyczaiłam więc zapach wydaje mi się ok 🙂 Byłam w Rossmanie i nie widziałam, że są w promocji 😞 A może kupię jedną paczkę Dady w biedronie na próbę i te z Cleanic, a jak się nie sprawdzą to będę ich używała do demakijażu 🙂

• Mamusie
ja mam te cleanica chusteczki ale narazie nie stosowałam u Asi tylko właśnie do demakijażu to do tego na pewno się nadają 🙂, są delikatne nawet ładnie pachną ale nie wiem jak pupa na nie zareaguje...
moja Asia właśnie leży i namiętnie ciąga pięści aż odgłosy idą 😁 , jak tata jej przeszkodził to się zezłościła i zaczęła krzyczeć hehe

• Mamusie
Nacudja napisał(a):
Nareszcie zasnął. On chce być noszony przodem do świata, a ja się przy tym wyginam do tyłu, żeby nie był za bardzo w pionie. Nie wyrabia mi kręgosłup 😞

a może nosidełko by się sprawdziło w takiej sytuacji ? 🙂 Można i przodem i tyłem nosić w nim dziecko 🙂

• Mamusie
Aniu, ale nosidełka to najczęściej po ukończeniu 4 miesiąca można używać ze względu na kręgosłup. Ja już moją wsadzałam do nosidełka, ale ono jest na tyle szerokie w środku, że Mała się "gibie" na boki.

Moja ma w ciągu dnia dwie długie drzemki. Pierwsza tak od 11-12 do około 14, a potem od 16-18. Potem koło 20 jest kąpana i koło 21 zasypia 🙂 Tak jej się to ładnie uregulowało 🙂 Chociaż ma oczywiście dni, kiedy ma w nosie harmonogram dnia 😁

Znikam do łóżka 🙂 Jeszcze Natalię podkarmię, żeby mi się obudziła dopiero około 3, bo o 6 ja wstaję. Na 8 jedziemy na szczepienia.
Dobrej nocki 😘

• Mamusie
cześć dziewczyny! muszę się Wam trochę wyżalić bo już nie radze sobie z tym wszystkim 😞
jest mi bardzo ciężko, zwłaszcza, że Karolek zrobił się ostatnio okropnie zazdrosny o Tomusia, robi wszystko na przekór, wspina się ma krzesła i stoły a ja nie zawsze mam jak go stamtąd wziąć gdy karmie małego, w ogóle nie chce mnie słychać 😞 już nie wiem co mam robić.... stres jest ogromny i przez to chyba mam coraz mniej pokarmu 😞