Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
o ale jest na to sposob- teraz powoli ograniczaj mu piers, a jak bedziecie nad morzem i nadal byloby duzo pokarmu to jak poczujesz ze piersi bola odciagaj do odczucia ulgi troche i wylewaj a Piotrusiowi dawaj tylko mieszanke, wkoncu laktacja zaniknie 🤪 🙂

Ja dzis dalam Olgusi na sniadanie kaszke orkiszowa, smakowala o dziwo 🤪 ja jak sprobowalam to az mnie wykrecilo 🤢 hehe ciekawe jak dlugo jeszcze bedzie jesctakie swinstwa bez protestu, kupilam jeszcze owsiana i trzy zborza, ciekawe czy je zje.

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Właśnie się dowiedziałam, że siostra mojego męża nie może być matką chrzestną, bo w kościele nie dostała zaświadczenia. Może być świadkiem chrztu. Czy wiecie co to za twór i czy oprócz takiego kogoś potrzebuję jeszcze i tak matkę chrzestną?

• Mamusie
Witam 🙂
Gofer u mnie było tak z laktacją, że po około tygodniu piersi już mi się nie robiły twarde tylko wtedy dzieci były mniejsze i nie piły takich ilości jak teraz 😉 a to też na pewno ma wpływ na to jak szybko można zakończyć laktację. Ja bym Ci radziła iść do ginekologa, który prowadził ciążę /albo do rodzinnego bo zapewne też mogą przepisać te tabletki/ i poprosić o receptę na tabletki wstrzymujące laktację.
Anetko na prawdę ten zabieg to nic strasznego 😉 A tymi badaniami ja się nie przejmuję. Nawet nie myślę o tym, że coś może być nie tak.
Nacudja ja co prawda słyszałam określenie świadkowie chrztu ale myślałam, że to równoznaczne z rodzicami chrzestnymi. Więc niestety nie pomogę w tej kwestii.
Dzisiaj ubrałam Zuzię w sposób następujący: niebieskie body z RÓŻOWYM KWIATUSZKIEM z przodu, jeansowe krótkie spodenki z KOKARDKAMI przy kieszonkach, niebiesko białe skarpetki z KWIATUSZKAMI, na głowie biała opaska z KWIATUSZKIEM a w buzi miała RÓŻOWEGO smoka w kształcie serduszka. W sklepie kobieta do mnie tekstem :" jejku jaki śliczny chłopczyk" 🤪 i pyta mnie jak ma na imię to ja jej na to ZUZIA a kobieta /chyba jakaś niedosłysząca/ "śliczne masz imię i w ogóle cały śliczny jesteś" 🤪 😁 😁 😁
A później w ogrodzie Zuzia zjadła pierwszą w życiu mrówkę... 🤪 i mam nadzieję, że ostatnią 😜

• Mamusie
Nacudja z tego wynika, że możecie wziąć tylko kogoś jako ojca chrzestnego i nie musicie matki chrzestnej a siostra męża będzie świadkiem chrztu ale nie będzie zapisana w kościele w księgach i nikt nie będzie tam wpisany 😉 I jeśli Wam to nie przeszkadza, że w papierach będzie tylko widniał ojciec chrzestny to ja bym wzięła ją jako tego świadka a na pewno będzie traktowała Igora jako chrześniaka 🙂
http://www.przewodnik-katolicki.pl/nr/ksiadz_odpowiada/chrzestny_czy_swiadek_chrztu.html

• Mamusie
tak tak dokladnie, swiadek chrztu to osoba, ktora stoi podczas chrztu na miejscu np. chrzestnej, ale nie jest zapisana jako chrzestna 😮 troche to glupie i bez sensu. Niestety nie w kazdej parafii chca sie na to zgodzic. Ja o tym kiedys czytalam jak mialam zostac chrzestna mojej siostrzenicy a mialam tylko slub cywilny. na szcescie zrobilo sie zamieszanie i zostalam normalna chrzestna 😁

Ania trzeba bylo powiedziec, ze ten chlopczyk ma na imię Zuzik 😉 ale rzeczywiscie dziwna baba 😁 😁

a ja Ule przechwalilam chyba...od kilku dni wydziera sie przy jedzeniu wieczornej kaszki, dwoje sie i troje zeby jej jakos ja podac, po przeciez w nocy jak sie obudzi to jej cycem nie przytkam, bo nie mam pokarmu 🤨 nawet z butli nie pije, ze by w nocy podac...ahhh jak mam ja karmic przed snem to juz chora jestem...poza tym przy zabkowaniu ma takie ostre kupska ze ciagle jest odparzona 😮 czekam teraz czy obudzi sie z wrzaskiem tak jak wczoraj...trzymajcie kciuki, zeby spala do rana 🙂

• Mamusie
Karolka mi się żal kobiety zrobiło, że ma coś ze słuchem 😞
A Uli jednak chyba dokuczają te ząbki skoro tak marudzi i nie chce jeść 😞
Zuzia całe szczęście jest normalna tylko kupy też troszkę zaczęły odparzać dupkę i zaczęłam smarować oliwką, żeby natłuszczona była. Mam nadzieję, że się krostki nie zrobią.

• Mamusie
Gofer, ja te tabletki na zatrzymanie laktacji zastosowalabym w ostatecznosci bo to straszna uderzeniowa dawka hormonow, ale recepte warto miec, jakby sie nie udalo samemu tak szybko zatrzymac latacji. Na oslabienie laktacji dziala picie naparu z szalwi( choc jest ochydna w smaku) i i mieta- obie pilam przy nawalach, rzeczywiscie oslabiaja laktacje ale napewno nie zatrzymuja od razu.
Ania- pamietam ze jak przestawalas karmic to pisalas ze nie masz pokarmu ze odciagasz laktatorem 20-30 ml i dlatego przechodzicie na mm, to jak mialas tak malo to az tydzien piersi byly twarde? matko az sie przerazilam bo w takim ukledzie calkowite odstawienie zajmie mi chyba ze 2 miesiace a niedlugo tez juz bede musiala

• Mamusie
Danusia ja odciągałam laktatorem taką ilość a wiadomo, że dziecko wyciąga z cyców nawet 3x tyle co odciągnie laktator. A przeszłam całkowicie na mm dlatego, że Zuzka przestała chwytać pierś bo się przyzwyczaiła do butli a nie dlatego, że nie miałam mleka bo gdyby normalnie chwytała cyca to sprawa wyglądałaby inaczej. Odciągałam jeszcze mleko i przelewałam do butli ale w końcu stwierdziłam, że dla takiej ilości nie będę się męczyła co 2h z maszynką przy cycach jeśli to nawet nie starczy na jeden posiłek...
Po około tygodniu piersi nie robiły mi się twarde a mleko jeszcze jakiś czas miałam jak nacisnęłam cyca ale wtedy to już tylko wieczorami odciągałam po kąpieli. Nawet nie można tego nazwać odciąganie bo po prostu masowałam cyce z pieluchą w ręku i mleko leciało na pieluchę. Ale było już wtedy takie bardziej przeźroczyste niż białe i nie było tego aż tak dużo.
Karolka u nas tylko zaczerwieniona dupka jest ale krostek nie ma...

• Mamusie
Dzięki za informacje 🙂
To co ja mam teraz zrobić. Wziąć taką "niepełnowartościową" chrzestną? 😉 Czy to, że nie będzie jej w papierach ma jakieś znaczenie? Bo może to się będzie jakoś za Igorem wlokło w przyszłości. Iść znów do księdza, że mamy taką sytuację czy postawić go przed faktem dokonanym i iść tam dopiero z papierami? Kurde zawsze pod górkę 😞

• Mamusie
Ech, my też mieliśmy kandydatkę na chrzestną ale okazało się, że bez ślubu jej kościelnego to nici z tego 😞 I my zrezygnowaliśmy. Ale na szczęście mieliśmy innych chrzestnych "w zapasie" a na Agnieszkę poczekamy przy następnym dziecku 😉 może się to tego czasu zdecydują na ślub (choć biorąc pod uwagę, że mają fory w dostaniu się do przedszkola, bo niby samotna matka, a Aga jest teraz w drugiej ciązy to raczej nieprędko się zdecydują). Pewni gdybyśmy nie mieli innych kandydatów to byśmy się właśnie na takie rozwiązanie zdecydowali...

Trochę mnie podłamałyście z tą laktacją 😞 Ja do niedawna miałam problemy z pokarmem, byle stres i od razu mi się zmniejszała laktacja więc sądziłam, ze nie będzie z tym problemów. Ale widzę, że jednak będą bo teraz ze mnie leci tyle, że pułk wojska bym wykarmiła 😞

• Mamusie
Aniu ale sie usmialam .. :P No moze kobita rzeczywiscie byla lekko niedowidzaca i glucha tyle jej 😁 ja z checia bym zobaczyla Zuzie tak ubrana ..
W ogole dziewczyny ! Aktualizujcie zdjecia waszych bobasow bo jestem ciekawa jak wygladaja wszystkie, tak szybko sie zmieniaja .. 🙂

Ja tam sie cycuje poki moge, dzieki bogu nie mialam od poczatku zadnych problemow z laktacja, zastojami, guzkami, na poczatku troszke nawal ale to chyba kazda miala , samo sie jakos unormowalo .. Pamietam raz mialam tylko takiego glaza z cycka jak maly 6 h nie pil bo spalo mu sie jakos dobrze w nocy , musialam sobie troche ' spuszczac' zanim sie obudzil bo by mi pekl chyba:P Ogolnie to tak myslalam zeby karmic do roku czasu ale coraz rzadziej i rzadziej az w koncu przestac..

Co do chrzestnych to jak w Polsce jest nie mam pojecia , widze tylko ze ksieza lubia sprawiac problemy.. wyobrazcie sobie jak my musielismy szukac TRZECH dla Olivera......

U nas wczoraj nocka spokojna jednak, maly obudzil sie o 2 zjadl i poszedl spac , potem jadl o 7 i spal do 8 🙂 takze nie bylo tak zle jak sie obawialam.. Dzisiaj caly dzien bylismy na dworze ,malysie nawdychal swiezego powietrza ze o 20.30 juz wykapany , padl w lozeczku jak tylko go polozylam.. W koncu i do nas doszly cieple dni 🙂 na sobote planujemy sobie isc na polanke , zrobic grillka i poodpoczywac w sloneczku 🙂 Juz sie ciesze na to.. 🙂 🙂

• Mamusie
Hej kochane 🙂

Gofer, ale Piotrus ma ładne "paszportowe" zdjęcie 🙂

Anecia ja staram sie aktualizowac foty na bierzaco, ale w tyg nie mam kiedy zdjeci malej robic, jedynie na weekendy 🙂

A Ula spala super, od 18.40 do 6.10 🙂 oczywiscie przy wieczornej kaszce sie podarla, porzucala, ale juz pozniej padla sobie 🙂 nie wiem o co jej chodzi 🤨

• Mamusie
Danusia może źle się wyraziłam. Po prostu chciałabym, żeby ten chrzest był taki w porządku. Z komunią za moje dziecko i w ogóle. Chyba 3 razy w życiu (chrzest, komunia i ślub) mogę tego oczekiwać od chrzestnych... A tu lipa. Taki świadek chrztu raczej do komunii nie pójdzie, bo żyjąc w grzechu nie dostanie rozgrzeszenia w czasie spowiedzi. No ale innych kandydatek nie mamy za bardzo, zwłaszcza ze strony Adama, więc zrobimy jak jest.

Gofer śliczny Piotruś 🙂 Jak urósł 🙂

• Mamusie
Hej 🙂
Nacudja ja mam troszkę zdystansowane podejście do kościoła i dla mnie akurat jest ważniejsze, żeby rodzice chrzestni uczestniczyli w życiu dziecka i byli obecni na wszystkich uroczystościach takich jak komunia, bierzmowanie czy ślub no i oczywiście wszystkie urodziny dziecka, święta itp. A co do przyjmowania komunii świętej to akurat dla mnie jest w drugiej kolejności bo to sprawa indywidualna każdego. No ale dla każdego ważne jest coś innego więc to Wasza decyzja 🙂
Anetko akurat kurcze wczoraj nie zrobiłam Zuzi zdjęcia jak była tak ubrana ale jak jeszcze w to ubiorę to zrobię zdjęcie i wstawię 😉 Anetko jak to trzech chrzestnych?? 🤪
Gofer ale Piotruś wydoroślał 😁

• Mamusie
Nacudia- mi tez by nie zalezalo na komuni tak bardzo jak na tym zeby chrzestny uczestniczyl w zyciu dziecka tak jak Ania pisze, ale jesli to dla Was jest wazne to moze wezcie kogos z poza rodziny- np dobra kolezanke?
Gofer- Piotrus wyglada na tym zdjeciu bardzo "dorosło"

a my dzis do szczepienia po poludniu 😮

• Mamusie
Dziękuję, dziękuję 🙂 Faktycznie trochę nam wydoroślał. Ale nadal sam nie siedzi i ma mało włosków. Przy Igorku Nacudji wygląda jak łysa pała 😉
A zdjęcia takie robimy od pierwszego miesiąca u fotografa, raz na miesiąc, w rocznicę urodzin Piotrka. Żeby mu wkleić potem do albumu i żeby można było miesiąc po miesiącu patrzeć jak się zmieniał 🙂

Dawaliśmy Piotrusiowi marchewkę przez ostatnie 3 dni. Ale chyba już nie sposób dalej nie zauważać wysypki, która się po niej pojawiła 😞
No nic. Chyba dziś poeksperymentujemy z ziemniakiem. Tak się cieszyłam, że brokuły się przyjęły, ale przecież nie można jeść codziennie tylko brokułów... 😞

• Mamusie
aneciia1 napisał(a):
Haha Karolka ! Kurde szansa dla Ulci na kariere no ! 🙂 Mowilam ze dziewczyna ma potencjal ! 🙂 a skad oni Was wzieli??

kiedys byl jakis konkurs na fb przez nich organizowany i zapisalam przy okazji Ulcię do ich banku twarzy...zupelnie o tym zapomnialam 😁

• Mamusie
JA tam Ulcie juz widze w reklamie pieluszek albo innych pierdkow co reklamuja w tv dla bobasow 😁 ona i jej wielkie oczy plus mega usmiech 😁 no wyobraz sobie ! 🙂

No ziemiak rzeczywiscie nie powinien go uczulic , wiec trzymam kciuki! no i z tymi zdjeciami Gofer super sprawa .. 🙂 szkoda ze my na to nie wpadlismy.. chociaz jak ogladam album ze zdjeciami to widac jak sie zmienial.. :P