Skocz do zawartości

Kalisz i okolice | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
akinorewka napisał(a):
te podstawowe bezpłatne i może jescze przeciw pneumokokom zobaczymy 🙂 a Ty?

Ja te podstawowe płatne raczej ale muszę się szybko zdecydować bo na 6 ty pediatra mówiła nam że są te bezpłatne a płatne na 8 tygodni. Jeśli chodzi o pneumokoki to nie wiem kiedy się dziecko szczepi i ile kosztuje także jeszcze nie myślałam o tym 🙂

• Mamusia
Aniu,nie przejmuj się swoją "zielenią" w kwestii dzieci - ja też nie byłam lepsza 😉 Większość mam w ciąży się szkoli, zapisuje do szkół rodzenia, czyta książki i gazety o dzieciach, a ja.. No cóż, poszłam na żywioł i jakoś jeszcze żyjemy, i to całkiem szczęśliwie - nie zagłodziłam Wandzi, nie utopiłam w wanience, nie leży tydzień w jednej pieluszce, także chyba jest ok 😉 Wielu rzeczy dowiaduje się człowiek jak już to dziecko się pojawia i pojawiają się konkretne problemy, a tak - chyba wiele rzeczy robi się intuicyjnie 🙂 Nie jest to aż takie skomplikowane jak się na początku wydawało. Ja się bałam pierwszych kąpieli i nie wiedziałam jak ubierać dziecko, w sensie w co i ile warstw itp., a jak przyszło co do czego, to jakoś daliśmy radę. A z czasem to już w ogóle nabiera się we wszystkim wprawy, tak, że z amkniętymi oczami będziesz przewijać i przebierać 🙂 Także NOŁ STRES 😉!
Martuś, a może to coś nad pępuszkiem to się Gabrysi jakieś tam po prostu gazy zbierają i stąd ta wypukłość? Daj znać co lekarz powie! A w ogóle jeśli okaże się ten lekarz jest ok i nie zdziera za bardzo, to bym Cię prosiła o namiary na niego, bo dobrze mieć kogoś w zanadrzu 24h 🙂 A co do mleka - na początku spróbowaliśmy bebilon, najzwyklejsze pod słońcem, nie żadne HA, nie żadne AR itp., tylko taki zwykły. Ale Wandę trochę wysypało na buźce, to zmieniliśmy na NAN HA. Póki co wydaje się że wszystko ok. A Ty czym karmisz Gabrysię? A Wera? A Renia tylko piersią, czy też jakaś mieszanka? No i ciekawe co z Malwiną, bo jej już dawno u nas nie było?
Ulcia, a co u Ciebie 🙂? Jak samopoczucie?
Śniło mi się wczoraj, że znów byłam w ciąży, tylko że w drugiej 🙂 Masakra! Ale miałam stresa, tym bardziej że lekarz powiedział (naprawdę, nie w śnie), że po cesarce następną ciążę można planować za 2-3 lata, żeby się szwy zrosły. A ja sobie w tym śnie pomyślałam, że jak ja we wrześniu w kieckę ślubną się wcisnę? I że to za szybko, że mi się szwy porozrywają 🙂 No masakra, mówię Wam 🙂 A potem się obudziłam 😉 Zresztą, na następną ciążę nie ma narazie szans, bo wiatropylna nie jestem, a o seksie jakoś tak zupełnie nie myślę. Aż mnie to przeraża, że o sfrustrowanym Karolu nie wspomnę 😉.. Mam nadzieję, że wszystko z czasem wróci do normy. Tylko współczuję przez ten czas Karolowi 😉..
Co tam u Waszych maleństw słychać? Jakieś postępy w rozwoju zauważacie 🙂? I co myślicie o szczepieniach na pneumokoki? Bo się cały czas wahamy 😞.. O ich cenie to nawet nie wspominam, ale to już drugorzędna sprawa.. Jak mi lekarz przedstawił cennik, to się za głowę złapałam 😞..
Kończę, Wandzia się budzi 🙂 Pa brzucholki 🙂 I te już bez 😉

Witajcie kobietki jak tam wasze malenstwa te w brzuszku i te na swiecie?ja dzis mało w nocy spałam bo małego brzuszek bolał i bardzo prostował nózki połozna stwierdziła to tez dzis 😞Kazała mi kupic COLINEX na kolke i mowi ze dobre sa czopkiVIBURKOL N uzywałm je do pierwszego syna bardzo uspokajaja i mój syn duzo po nich spał 🙂teraz mozna kupic je bez recepty na szczescie 🙂Teraz mój skarbus spi i wieci jak on kicha to musze uwazac bo bardzo jest silny i podnosi głowe nawet połozna była w szoku 🙂Teraz se biedny odsypia ja tez musze sie troszke połozyc bo spałam w nocy 2 godzinki potem zajrze 🙂

• Mamusia
Fajnie dziewczynki ze u was ok az wam zazdroszcze ze juz macie swoje pociechy przy sobie wiem ze nie raz poprostu brakuje sił ale jak sie spojrzy na malenstwo to wszystko przechodzi wiem cos na ten temat teraz tak sobie mysle jak nasze zycie bedzie wygladało jak pojawi sie mały na swiecie napewno nie chciała bym zeby chorował jak moja Ola ale na to juz nie mam wpływu 🙂Olusia juz nie moze sie doczekac kiedy pojawi sie braciszek odlicza juz dni 😉nie wiem jaka bedzie reakcja z jej strony jak juz przyjdziemy ze szpitala ale mysle ze jakos damy rade 😉Ewusia a u mnie ok czuje sie dobrze nawet bym powiedziała ze mam wiecej energi ale i wiekszego streas przy drugim inaczej na wszystko sie patrzy Paweł mówi ze przesadzam ze z pierwszym sobie poradziłam doskonale to z drugim tym bardziej ale ja czuje swoje 🤔a teraz jestem na etapie rozgladania sie za wózkiem juz wszystkie ciuszki mam kosmetyki powolutku kupuje i jeszcze mnie meczy wózeczek ale rozgladam sie za uzywanym nawet dzisiaj jade obejrzec jeden bo wiem ze za nowy trzeba dac kupe kasy i do konca sie go nie wykozysta 🙂ale sie rozpisałam 🤨zajrze potem bo ide umyc okno bo juz jest okropne ☺️

• Mamusia
Hej kobietki
Ale ostatnio ta pogoda beznadziejna, juz chyba wolałam jak był śnieg. Co prawda zero mobilności i zimno było ale tak ładnie biało. Tak juz tęsknie do wiosny, no bo poza pogodą juz urodzę 🤪
Ewuś co do Twojego snu i opinii lekarza to z tego co sie orientuje to po cesarce po roku można spokojnie zajść w ciąże. Znajoma w drugie urodziny pierwszego dziecka urodziła drugie. Choć pewnie im dlużej tym lepiej, ale myśle ze rok to bezpieczne minimum. Inna koleżanka jest 8 miesiecy po cesarce i lekarz zgodzil sie na "prace" nad kolejnym. Kiedys mi ktoś tłumaczyl że po pionowym cięciu trzeba tak długo czekać, przy poziomym ponoc duzo szybciej. Z drugiej strony to takie stresujące że nie można zajść w ciąże bo to niebezpieczne itd... 🤔
Ale cóż takie życie, czego sie nie robi dla dzieciaczków
Jakaś melancholia mnie ogarnia. Dobrze że zawsze można zwalić winę na hormony 😁

dziewczyny mam pytanie odnośnie owoców i warzyw podczs karmienia piersią??? które jecie a które zdecydowanie odstawić przynajmniej na samym początku??? bo ja juz zgupiałam , wszedzie co innego mówią i piszą że już sama nie wiem 😞 boję sie cokolwiek jeść... wiem że nie można wzdymających ale które to są te wzdymające??? i pestkowe i cytrusy... to praktycznie żadnych nie można 😞 a warzywa które???

Własnie widze ze tu cisza nastała masz racje hmm dziewczyny zajete pewnie swoimi pociechami.Ciewkawe co z Malwinka nic sie nie odzywa.Dziewczyny ja sie narazie mecze po nocach bo mały sie budzi co półtora godziny czasami co 2 godz na jedzenie a w dzien spi 🙂musze go jakos przestawic teraz spi od10.30 obudze go o13.30 bo pójdziemy na spacerek na pół godzinki musze go juz przyzwyczajac a wogóle jest prwaie 10 stopni wiec moge isc a co tam u was co? 🙂

hej ja jeszcze nie byłam na spacerku z małą, dopiero zaczniemy werandowanie od jutra 🙂 a ty renia nie zle zaczęłaś już hertować 🙂 ja pomału zacznę od werandowania a po kilk dniach wyjdziemy na spacerek 🙂 teraz rzeczywiście ładnie jest na dworku że można by było wyjść ale dzisiaj znowu była u mnie położna i mówiła że najpierw lepiej kilka dni tak w domku przy oknie na chwilę a potem dopiero na dwór 🙂 a w czwartek idziemy do lekarza na kontrolę i przepisze Agatkce witaminkę D3 i da skierowanie na bioderka i umówimy sie na szczepionki a na biderka idziemy 2 lutego do szpitala na poznańską 🙂

no nie chcę zapeszać ale ładnie śpi w nocy 🙂 zasypia ok 23-24 a budzi sie ok 6-7 🙂 a w dzień tez śpi po 3-4 godz i troche marudzi zanim zaśnie no i wieczorem zanim zaśnie to trzeba ja ululać nosić wypieścić i wogóle 🙂

Witam kobietki ja własnie wróciłam z moim skarbem ze spacerku.Moja połozna kaze mi teraz co dzien wychodzic nawet jakby było zero stopni.Chyba ze by padło i było wietrznie to kazała zostac w domku 🙂No to masz fajnie Weronika ze ci przesypia cała noc mój wczoraj poszedł o 21.30 spac to obudził sie o 1.00 a potem co 2 godzinki do karmienia 🙂Marta cos sie nieodzywa co tam u niej? 🙂Teraz mój spi zreszta on cały dzien spi szkoda ze nie odwrotnie 🙂

• Mamusia
Hej dziewczynki: Witam nową mamuśkę 😉 U nas ok- byliśmy u pediatry prywatnie i okazała się super kobietą- wszystko dokładnie wytłumaczyła odnośnie kolki i diety jaką powinnam mieć, zważyła Gabrysię i waży już 4520 kg także powiedziała, że to waga ciężka ha ha 🤪 Polecam kobietki tą pediatrę -ona pracuje w szpitalu także super 🙂 Przyjmuje u siebie w domu także zawołała nawet swojego męża chirurga żeby zobaczyć czy mała nie ma przepukliny. Na prawdę super wrażenie odniosłam i jakby się coś działo to do niej będę chodzić. Jednak prywatnie to prywatnie- siedzieliśmy z gabinecie jakieś dobre pół godziny i nie spieszyło się jej tylko po woli wszystko tłumaczyła, zbadała gardło, węzły chłonne, pachwiny itd. Jakby ktoś chciał namiary dawać znać 😉 Co do spacerków my wychodzimy do - 5 stopni ale jeśli nie jest wietrznie i nie pada deszcz. Wczoraj spacerowaliśmy dobre 2 godziny bo pogoda jak same wiecie dopisała 🙂 Super, że Wery Agatka tak dobrze śpi, moja budzi się różnie w nocy- co 2,3 godziny na karmienie tak jak u Reni i dlatego też pediatra stwierdziła, że mała tak dobrze na wadze przybrała 😆 Idę do mojej piranii bo coś marudzi 🙃

Martus jakbyś mogła to podaj nr do tej pani doktor i gdzie ona przyjmuje i nazwisko, jak nie chcesz na formum to na nk albo sms-em 🙂
a o ta kolkę pytałaś sie bo Gabrysia ma czy tak dla własnej wiedzy? bo moja Agatka cos wieczorami bardzo marudzi, od ok 18 do 24 nie może wogóle zasnąć 😞 najada się , ma sucho i różne rzeczy robimy żeby ją uspokoić i nic, tak jakby brzuszek ją bolał, kopie nóżkami, zwija sie, krzywi buzię, wytyka język i popłakuje tak jakby z bólu, nie wiem czy to ta kolka czy co? A później zaśnie tylko szkoda żeby sie tyle czasu męczyła 😞
a i Martuś powiedz nam co sie nowego dowiedziałaś o diecie? 🙂

Weronika mój tez tak czasmi kopie i zwija sie z bólu mi kazała przykładac ciepła piluszke na spiochy robimy mu samolot i po poł godz przychodzi i robi po tym wszystkim kupke a potem juz jest ok.Mówia ze to moze byc jak zle ssa piers lub butelke nałapie sie powietrza i przez to ,ale mozesz sie popytac jeszcze.Daje mu co dzien 2 krole ESPUTIKON wieczorem jest dobre na wzdecia i kolki.Martus to twoja super warzy ciekawe ile mój .Dzis spał od 10tej rano do 18tej 🤪tylko zjadł i spał nawet ze spaceru jak go przebrałm zjadł i spał 🤪

o dzięki za radę, jak sie powtórzy dzisiaj to spróbujemy tez tak zrobić i zobaczymy czy pomoże 🙂 bo właśnie chodzi o to że jej jakby ciężko zrobić kupkę bo robi tylko 1 ewentualnie 2 na dzień i wtedy sie tak zwija i pręży i męczy 😞 czytałam o tych masażach brzuszka, o "samolotach" i innych to zobaczymy, a ja jej daje 1 raz dzinnie po jedzeniu plantex duo pół herbatki bo całą nie wypija ale nie wiem czy to cos daję czy nie, dzisiaj jak zaczęła marudzić i postękiwać dałam jej tą herbatkę i wypiła prawie pół i zasnęła przed 18 i do tej pory śpi czyli trochę jakby pomogło, bo codziennie ok 18 zaczynało się to marudzenie do północy a dzisiaj zasnęła, zobaczymy na jak długo 🙂

• Mamusia
Witaj Karolino
Mamy mamusię z podobnym do Ciebie termienm, ale chyba zostala w szpitalu na dłużej bo już się długo nie odzywa. Co do sal porodowych to są jednoosobowe, każda ma swoją łazienke. Sale poporodowe są dwu lub trzy osobowe tez z łazienkami. Co do opieki poczytaj historie forum tak gdzieś od grudnia, dziewczyny jak rodziły to opisywały porody i opiekę. Miłej lektury

Weronika napisz jak tam wczoraj minoł wieczór czy mała potem płakała?Mój poszedł spac o 22ej ale potem co 2 godz budził sie do jedzenia ale spał dalej najgorzej mu zasnac pierwszy raz bardzo sie denerwuje.Ja Plantex duo sama pije jedna saszetke dziennie bo wiem ze mój mały niewypije a wiem ze my tez mozemy 🙂Jesli chodzi o opieke w szpitalu są rózne opinie 🙂

• Mamusia
Witam was dziewczyny i nowa przyszła mamusie 🙂Dawno mnie tu nie było wiec nadrabiam wasMartusia jak mozesz to podaj namiary na ta doktorke wrazie czego dobrze miec takiego kogos ja wam powiem ze z moja Ola jezdziłam doGłowinkowskiej i na poczatku byłam bardzo zadowolona a potem juz miała tyle ludzi ze nie zawsze miała czas do przyjecia no i za wizyte zadała sobie sporo takze teraz wolała bym cos zmienic słyszałam takze o Kazmierczakowej ze bardzo dobra doktórka? 🤔Aciekawa jestem co tam z Malwinka nikt nie ma z nia kontaktu?