Skocz do zawartości

Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka 😉
Ja sie czuje nawet nawet 😉
Czasem dowli mi bolem plecow albo skurczem w lydkach ale ogolnie nie narzekam 🙂
Dzis naprawde zapowiada sie fajny dzien. Pogoda ladna wiec chyba zalicze spacerek z mezem 😜
Milego dnia Mamuski 🙂

• Odpowiedzi 287
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mam pytanie na temat USG. Widzę, że niektóre z was piszą o skierowaniu na to badanie. Ja osobiście chodzę do prywatnej kliniki. Miałam już USG robione 3 razy. W poniedziałek idę na kolejne, ze względu na wizytę kontrolną (szyjka się skróciła). Zastanawiam się czy to jest szkodliwe? Wiem też, że w Stanach (tam wcześniej mieszkałam) robią tylko 3 USG na całą ciąże. A tak poza tym to jak często macie wizyty u lekarza?
Pozdrawiam

• Mamusia
Maja podobno wskazane jest miec max 6 razy usg w czasie ciazy. Jakby nie bylo to jest to badania w ktorym urzadzenie poprzez fale ultradzwiekowe ktore sa przesylane na plod wykazuje nam obraz maluszka. Ryzyko w tym badaniu w malym stopniu wplywa na plod ale podejrzewam ze zbyt czeste robienie usg moze wplynac na maluszka w jakis sposob. Jesli lekarz nie ma podstaw do wykonywania tego usg to niech go nie robi tak o... zeby np. tylko tobie pokazac maluszka. Jeszcze zdarzysz sie nim nacieszyc 😉
Ja osobiscie mialam robione usg w 5 tyg jak mi stwierdzil gin ciaze, pozniej niw mialam potem w 12 tyg znowu ostatnio nie mialam i teraz dopiero bede miec wiec wyglada to tak na przemian w moim przypadku. Pewnie zalicze jeszcze max trzy i razem bedzie okolo 5 razy 🙂
Zreszta wpisz sobie na necie usg- na czym polega to zasiegniesz wiecej informacji. Ja osobiscie nie odczuwam miec co mc usg bo uwazam ze moze to zaszkodzic.
Pozdro 😉

• Mamusia
Dzień Dobry Mamusie 🙂 Jak Wasze dzisiejsze samopoczucie?? U mnie znów strasznie pada, dobrze, że wczoraj zrobiłam zakupy na obiad .... Co do USG, to ja miałam już jedno w 12 tyg ciąży, będę miała nastepne w tym miesiacu i prawdopodobnie jeszcze jedno pod koniec ciąży... A wizyty mam co miesiac 🙂 Mieszkamy w Anglii i tutaj jest troszke inny system prowadzenia ciąży niż w Polsce, np. z lekarzem miałam tylko styczność jak posżłam powiadomić swoją przychodnie o tym wspaniałym fakcie,że jestem w ciąży; a teraz wszystkie badania i USG wykonywane jest przez położne...

• Mamusia
Hej 😉
Wlasnie mam kumpele w Anglii w Rugby i ona mi opowiadala ze jej ciaze prowadzi polozna i na samym poczatku miala kontakt z ginem tylko. Tez ma za 2 tyg trzecie usg i wydaje mi sie to sluszne. Najwyrazniej tam juz opieka doszla do tego ze to szkodzi zbyt czesto 😜
Ja uciekam do 19-stek i czekam tam na was Mamuski 😉
Pozdrawiam i zycze milego dnia 😉

Elo
Usg mam robione na każdej wizycie (dopochwowe) takie krótkie, rzut oka czy bije serducho i na krwiaka - stąd pewnie tyle usg - przez krwiaczysko. Jak leżałam w szpitalu miałam na sali dziewczynę, która była tam od ponad 2 tyg i usg robiono jej co 2-3 dni, także napewno troche to szkodzi, ale w pewnych sytuacjach jest niezbędne. Dlatego mimo że strasznie mnie kusi żeby iśc już teraz na usg, to jednak czekam na skierowanie od gina, co by z tą ilością nie przeginać. No i cały czas mam nadzieję, że krwiaka już nie będzie i przede wszystkim poznac nareszcie płeć 🙂
Leće na spacerek z mężuchem i kundlami póki słońce świeci 😜
Pozdrawiam, buziaczyska

• Mamusia
A ja od razu wiedziałam że to Ty Diuna 😜
Witajcie!
Ja miałam usg robione do tej pory raz teraz w okolicach 20 tygodnia będę miała drugie a póżniej pewnie ostatnie trzecie...choć ja chyba pójdę sobie jeszcze na to 4d z mężem prywatnie bo normalnie to chodzę do zwykłej przychodni.
Myślę że jeśli wszystko jest dobrze to nie ma sensu robić więcej usg żeby nie szkodzić maluszkowi... 🤔
Jeśli chodzi o inne kraje to np.moja szwagierka z Niemiec miała usg co 2 miesiące ale to dlatego że była po 30 i dlatego że oni mają za to kase więc najchętniej robiliby co miesiąc podobno... 🤢
Ja tak jak pisałam chodzę do zwykłej przychodni i wizyty początkowo miałam co 2 tygodnie a teraz mam co miesiąc.Ciążę równocześnie prowadzi lekarz i położna.Muszę przyznać że czuję że dbają o mnie i mojego maluszka 😆
Wcześniej byłam zapisana do przychodni która jest na kasę chorych i jednocześnie prywatną i mimo superowych warunków nie byłam zadowolona.Czekałam 2 tygodnie na wizytę a tu okazało się że lekarz już nie przyjmuje w tej przychodni i przestraszyłam się żę może tak się stać pod koniec ciąży... 😮
Maju jeśli szyjka się skróciła jeśli są jakieś wskazania do tego żeby zrobić usg częściej to powinnaś się zgodzić i nie martwić bo wtedy trzeba kontrolować maluszka ale głupotą jest robić np.żeby tylko zobaczyć i mieć zdjęcie...choć ja wiem że to cudowne...mogłabym cały czas oglądać dzidzię już tu Diuna miała ostatnio z tym oglądaniem ciekawy pomysł 😁
Uciekam do 19 🙂 😁 😆 😘

• Mamusia
Witajcie 😉 Wlaśnie zaczelam 18 tydzień, maluch coraz częściej daje znać o sobie: czuje jak się wierci i czasami kopnie 😉 Brzuszek już coraz bardziej widoczny.
Dowiedziałam się , że to prawdopodobnie synuś ; )

jak wy się czujecie?
wiecie już płeć dziecka?
jeśli tak to jakie macie zachcianki przy córeczce/synusiu?

Mi się chce bardzo spać, nie umialam się uczyć i musiałam się przepisac na tryb zaoczny 😜
a jeżeli chodzi o "zachcianki" to jem wszystko co słodkie ! ; D

hej dziewczyny, jak wam mija kolejny tydz? moje maleństwo z dnia na dzień coraz mocniej kopie, a mi oprócz braku sił na cokolwiek czas miło mija 🙂martwi mnie jedynie moja waga otóż od miesiąca stoi w miejscu. czy któraś dziewczyna też tak ma tzn, nie tyje? z usg wnika że dziecko zdrowe i nawet spore. pozdrawiam buterfly 😉

• Mamusia
Gość napisał(a):
hej dziewczyny, jak wam mija kolejny tydz? moje maleństwo z dnia na dzień coraz mocniej kopie, a mi oprócz braku sił na cokolwiek czas miło mija 🙂martwi mnie jedynie moja waga otóż od miesiąca stoi w miejscu. czy któraś dziewczyna też tak ma tzn, nie tyje? z usg wnika że dziecko zdrowe i nawet spore. pozdrawiam buterfly 😉

tak się zdarza u mnie było to samo tzn waga jak przytyłam 2 kg to póżniej długo w miejscu stała prawie 2 miesiące ale zmieniała mi się objętość brzucha 🤪

• Mamusia
Gość napisał(a):

Ja mam tak samo.Na poczatku troche przytylam,a teraz waga stoi w miejscu.Od prawie 1,5 miesiaca kg nie przybylo..Za to w pasie cm przybywa 😁 No i brzuszek nareszcie jest widoczny 🙂