Skocz do zawartości

czerwiec 2011 | Forum o ciąży

nika1306

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
dziwne pierwsze słyszę, że nóżek prostować nie można 🙃 chociaż nie mówię hop bo nie wiem do końca jak pomiary dziecka będą wyglądać tutaj 🙂
Oj laski tak najgorsze to jest to czekanie, za każdym razem jak idę do galerii to boję się, żeby gdzieś w sklepie wody mi nie odeszły... szkoda, że to jest taka niewiadoma... złapie i już 🙂 i nie da się tego zatrzymać... byle mnie tylko nie złapało w najmniej odpowiednim momencie 🙃

• Odpowiedzi 11,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
wczoraj próbowałam przyspieszenia ale nie dałam rady podbrzusze bolało i mała wariowała
i weź się tu bzyknij?! zostało drażnienie brodawek ale po jakimś czasie wybucham śmiechem bo są takie wrażliwe hehehe może chociaż te 15min coś da 😉

no i stanęłam dziś rano na wadze, -0,7kg jak tak dalej pójdzie to nie wiem..
Gosiu ładna fotka i brzusio ładnie się odznacza, chyba większość tych kg poszło w brzuszek, co?

• Mamusia
Goska fajne zdjecie, Ty taka drobna kruszynka no i Borysek okragly 😁 😁 😁.
Czerwcowka, ja jak mialam skurcze poczatkowe to przy jednym ukleknelam tak zabolalo. Zapomnij ze pojedziesz. Daleko czy nie daleko musisz znalezc inny sposob. Ja tez jestem sama w domu, chyba odloze tez na taxi, gorzej jak tam mi wody odejda, obciach troche.
Z drugiej strony dam mojemu znac, w 40min powinien dojechac do domu, a przeciez porod nie trwa 5min, to najwyzej poczekam na niego. Polozna przyjdzie najpierw sprawdzic rozwarcie to bede wiedziala mniej wiecej ile jeszcze czasu mam.
Ja lece sie wykapac i ubrac i ide do sklepu. Musze zrobic 2 rundy bo nie uniose tyle. Ziemniaki musze kupic i oczywiscie duzo picia.
Moj ukochany zazyczyl sobie dzis stroganoffa.
Trzeba sie ruszac, moze to przyspieszy porod 😁. Pozniej z Adim troche potanczymy ze szmatka i poprasujemy mu spioszki 😁.

• Mamusia
Malgorzatta napisał(a):

Dżizas jak tak czytam o waszych nocnych rewelacjach, toja czuje że nie jestem w ciąży, ja nadal nie wstaje, nie budzę się ani nic....

No ja mam właśnie to samo.. Gdyby nie ten brzuch i czasami jakiś skurcz to kompletnie bym nie wiedziała,że jestem w zaawansowanej ciąży... Jak tak czytam jak cierpi czerwcówka to az mnie dreszcze przechodzą. Masakra jakaś.

Malgorzatta na tym zdjęciu to brzuszek wydaje się znacznie większy niż na poprzednim 🙂 Śliczny jest. Ale powiem Ci, że Ty masz takie szczupłe nogi!! Ja w ciąży w udach mam prawie tyle co w brzuchu 😁 No, może przesadzam, ale naprawdę będe miała co zrzucać, mimo, że przyszło "tylko" 15kg...

• Mamusia
Czerwcówka ja też miałam ambitny plan na przyspieszenie przedwczoraj... ale analogicznie jak u Ciebie tak mnie brzuch bolał, że nawet myśleć mi się nie chciało w tej materii 🙂
hehe ja codziennie robię masaż sutek, naciągam je, bo są trochę płaskie i obawiam się, że mogę mieć problemy z karmieniem 🤢

Gocha niech on się tak nie śmieje, bo jeszcze sam gdzieś wyrżnie 😜 🙂

• Mamusia
agata tutaj w tym kraju w ogole lekarze sa pojebani za przeproszeniem, faszeruja Cie paracetamolem w ciazym bo mowia ze to jedyny srodek przeciwbolowy ktory nie szkodzi ciazy. Tylko 2 usg + 1x badanie krwi na cala ciaze. Jesli nic sie nie dzieje to zero badania moczu, nie wspominam juz o wizytach u ginekologa i podstawowych badaniach, tego tu nie ma.
Po porodzie 2-3 godziny masz wypad do domu od razu.
Nie pomoga Ci przy porodzie i nie natna, tylko sama sie rozrywasz, pozniej zszyja i sa zadowoleni.
Ogolnie porod odbywa sie bez obeznosci lekarza, chyba ze cos jest nie tak.
Lezalam w szpitalu 3 dni, gadalam z ludzmi, przysiegam ze 80% przypadkow to lekarze nie byli w stanie poinformowac pacjentow co im dolega.... czeski film, oni tutaj nic nie wiedza.

• Mamusia
jutro mam na 8 rano ktg w przychodni przyszpitalnej i konsultację lekarską
i mam nadzieję że te bóle coś zwiastują i coś tam się już otwiera 😉
bo jak powie twarda i dalej zamknięta to normalnie nie wyjdę 😉
i nawet nie zechcę zejść z samolotu!! no ale mam nadzieję że nie będzie tak źle i mała będzie współpracować 😎

u nas też poród odbiera położna, lekarz tylko jak sobie np wykupisz asystę (jak z priv położną) albo tylko jeśli poród nie przebiega prawidłowo lub masz np cukrzycę

• Mamusia
No wlasnie nikt !!!
Tutaj nie ma co zaskarzac sluzby zdrowia, zapomnij.
Byl przypadek kiedys pamietam ze kobiecie nie ta noge co trzeba amputowali i gowno, nikt za to nie beknal.... porazka.
Slyszalam ze na obszar Europy to wlasnie w Holandii jest najwiecej przypadkow smiertelnych przyporodach. Glownie jest to spowodowane tym ze tutaj wiele kobiet decyduje sie na porod w domu. W razie komplikacji nie zawsze zdazy sie do szpitala.

• Mamusia
Jakie standardy?
Przestan, tutaj chodzi o kase, zeby jak najwiecej zaoszczedzic.
Ja sie musialam prosic jak debilka o badanie moczu bo myslalam ze te klocia w pochwie to przez zapalenie pecherza. W koncu sie doprosilam, asystentka u lekarza domowego zbadala mocz w ciagu 1,5 sekundy.... ale prosic sie musialam kilka razy.
Ja tutaj za ubezpieczenie place 135 euro miesiecznie i w dodatku mam jeszcze 165 euro wlasnego ryzyka + wlasny wklad za porod ok. 180 euro. Ja nie rozumiem za co tutaj sie placi skoro i tak gowno z tego.
W Polsce czasem przesadzaja z tymi badaniami jak tutaj czytam, no ale jakies podstawy powinny obowiazowac. Uwazam ze raz w miesiacu usg + badanie krwi i moczu to nie sa duze wymagania.

• Mamusia
to ja nie mam co narzekać na Irlandię, tu jest opieka łączona wizyty w szpitalu i u lekarza, tyle, że ogólnego, ale ja się wycwaniłam i znalazłam polskiego ginekologa, tyle że dojeżdzam do dublina, ale co mi tam dzidzia najważniejsza. tu w szpitalu średnio co 2-3 tyg wizyty, zawsze badaja mocz, krew miałam badaną tylko dwa razy.. USG za każdym razem w szpitalu... lekarz też mi robił, do lekarza też się zanosi mocz i tam bada mocz za pomocą jakiegoś tam paseczka... tak na szybko, ale zawsze to coś, może chociaż wykluczyć białko... a poród jest tylko z położnymi, chyba że faktycznie coś idzie nie tak to przychodzi lekarz. Także nie jest aż tak źle... widzę że bywa gorzej 🤢

• Mamusia
agata szczerze mowie ze tu jest porazka, dlatego ja nigdy nie korzystam z pomocy lekarskiej (pomijajac ciaze), a niestety ubezpieczenie jest tutaj obowiazkowe, inaczej nawet bym sie nie ubezpieczala.
Porod jeszcze jakos zniose, w koncu to rzecz naturalna, ale na przyszlosc to naprawde boje sie o swoje dziecko tutaj. Jedyna moja nadzieja to ze bedzie zdrowy jak ryba 😁.

• Mamusia
wiec ja wrocilam...juz wypilam goraca czekolade na uspokojenie bo dzisiejszy poranek kosztowal mnie duzo nerwow i energii...
Poszlam do tego lekarza rodzinnego, ktory nawet nie chcial mi moczu zbadac, stwierdzil ze to objawy grzybicy- dal mi recepte na masc i tabletke docipkowa i SLUCHAJCIE TEGO- powiedzial ze jak do 2tyg mi sie nie poprawi to mam wrocic i mi zrobi wymaz...no i TU nie wytrzymalam! Opierdolilam go...ze ja mam termin za tydzien i nie mam czasu czekac 2tyg i ze czop mi odszedl wiec infekcja moze byc niebezpieczna dla dzidzi i wogole co on sobie mysli...
No i nagle dalo sie dac mi leki na grzybice co w 3 dni powinny pomoc, dalo sie zrobic wymaz i wyniki bede do 3 dni! No qrwa mac.
Tylko ze ten lek jest tak skomplikowany w zaaplikowaniu ze musze na mojego P. poczekac zeby mi pomogl...
A jak mi ten wymaz robil to tak gleboko wzwiernik wsadzil to jestem w szoku ze mi wody nie odeszly...oj. nie mysle juz o tym bo sie tylko denerwuje.
Ide na spacerek sie zrelaksowac a potem moze sie zdrzemne.