Skocz do zawartości

czerwiec 2011 | Forum o ciąży

nika1306

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Kasia567 moja mama dla moich siostrzenic też gotowała w garze, raz w tygodniu... ja pieluchy też będę wygotowywała 🙂 ale teraz pralki lepsze i mają odpowiednie programy 😉
Butterfly moja teściowa tak rodziła, na spokojnie, jak odeszły jej wody, to się umyła, spakowała, poszła na taksówkę i pojechała urodzić i urodziła w przeciągu 2 godzin 🤪 opanowana kobitka z niej 🙃

ok ja uciekam na miasto skompletować torbę do szpitala 🙂 i wózki pooglądać 😉

• Odpowiedzi 11,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hey laski!
Kasiullla a Ty co w wawie robisz? zmiana planów?

Wiecie co, wyobraziłam sobie, jakby to wszystko wyglądało: dziecko w łóżeczko, monitor oddechu na nim, maszyna rozpoznająca płacz, niania elektroniczna, w razie co podchodzisz do niego z odkurzaczem bo ma katar!!!! nebulizator! strach się bać 🙂
Myślę że to wszystko trochę przesada, nakręcanie kasy, co do niańki to sie sprawdza jak ktoś ma duży dom i dziecko ma pokoik, no nie wiem gdzieś an 2 piętrze... ale tak z pewnością usłyszymy że wyje 🙂

• Mamusia
Witaj Marta!
Butterfly a co tych kąpieli przed porodem, jak czytam jakieś opisy porodów, to zawsze jest tak, że te laski piszą mniej więcej: mam skurcze - mówi do chłopa, a on na to: idź sie wykąp i ogól! normalnie jak rozkaz.... jakby ten poród tylko sie sprowadzał do tego że on ma wydać taką komendę, masakra....

• Mamusia
ja mam juz jedno dziecko ma 6 lat i wiem ze te nianie elektroniczne do niczego nie sa potrzebne bo wiadomo ze dziecka samego sie nie zostawia

a co do porodow ja pierwsze dziecko urodzilam w przeciagu 10min od odejscia wod nie mialam czasu nawet sie spakowac a o kapieli nie bylo mowy a na domiar zlego urodzialam sama z pomoca sasiadki bo pogotowie nie dojechalo w pore bo byla zima i mocno zasniezone drogi ale na szczecie moja juz 6letnia corcia jest zdrowa jak ryba tylko ze jak juz lekarz przyjechal ja stojaca z dzieckiem na rekach 40 min w lazience to mi stwierdzil ze dobrze ze urodzilam bo on pierwszy raz do porodu przyjechal i zle odcial pepowine i moja malutka miala pepuszek zszywany ale jest ok

• Mamusia
no zebys wiedziala ale wazne ze corcia jest zdrowa i ze mialam tak dobra sasiadke mimo ze nie pielegniarke a mi pomogla. boje sie co teraz bedzie jak pierwszy porod tak poszedl to teraz chwila moment i tez moge urodzic nie chce nawet myslec jak to bedzie

• Mamusia
Witaj Marta. Będzie druga córa, wiesz już?
Małgorzatta, nie w sumie bez zmian. Wróciłam do Wawy i tak jak planowałam będe tu do 22 maja. Potem kierunek rodzice i tam już zostanę do porodu i jakiś miesiąc po.
Ja po tym pobycie u rodziców czuje się jak świnka, Obrzarstwo na maxa. Teraz
+10,5kg na liczniku. 😁

• Mamusia
Wiecie co, wyobraziłam sobie, jakby to wszystko wyglądało: dziecko w łóżeczko, monitor oddechu na nim, maszyna rozpoznająca płacz, niania elektroniczna, w razie co podchodzisz do niego z odkurzaczem bo ma katar!!!! nebulizator! strach się bać 🙂
Myślę że to wszystko trochę przesada, nakręcanie kasy, co do niańki to sie sprawdza jak ktoś ma duży dom i dziecko ma pokoik, no nie wiem gdzieś an 2 piętrze... ale tak z pewnością usłyszymy że wyje 🙂

Malgorzatta, Usmialam sie, masz ode mnie oklaska 😁

• Mamusia
Mam zupełnie inny rozkład dnia niż Wy i jak zwykle ponadrabiam, rozpiszę się i znowu będę w plecy... 🤢 Zrobiłam to canneloni i wszystkim smakowało!! 😎 a takie niedobre miało być...
Marta normalnie szok... właśnie takiej opcji się obawiam, bo nawet jeśli nie urodzę w mgnieniu oka, to do szpitala mam (ostrożnie jadąc) pół godziny, mąż i cała rodzinka tutejsza mdleje na widok krwi/ strzykawki/ okrzyku 'rodzę'... 😁 więc mogę mieć problem z dotarciem na miejsce...
Kasienkaks ja mam już +15kg!! 😞 (licząc od najniższej wagi na początku ciąży) a jeszcze prawie 2m-ce ponoć największego przybierania przed nami... 😮

• Mamusia
Mikaanka, mnie mówią, że teraz wszystko już będzie szło tylko w dzidziucha.
Mnie jak ktoś pyta kiedy rodzę to mówię, że za miesiąc. Z usg 25 czerwca, z om 14 czerwca, a ostatnio wg Naegelego 12 czerwca, a że ostatnio kobitki rodzą między 37 a 38 tyg. to liczę włąsnie że to już za miesiąc.

• Mamusia
kasienkaks napisał(a):
Mikaanka, mnie mówią, że teraz wszystko już będzie szło tylko w dzidziucha.
Mnie jak ktoś pyta kiedy rodzę to mówię, że za miesiąc. Z usg 25 czerwca, z om 14 czerwca, a ostatnio wg Naegelego 12 czerwca, a że ostatnio kobitki rodzą między 37 a 38 tyg. to liczę włąsnie że to już za miesiąc.

OBY.... bo ja zauważyłam, że takie mi się udka tłuściutkie zrobiły... że masakra... a taka laska ze mnie była... wysportowana, gibka, jędrna, a tu hipcio.... ☺️

• Mamusia
kasienkaks no proszę to mamy obie na 12 czerwca,fakt że mi tak zjechało z 2 lipca 😁 ale wiesz chłopców się przenosi niby, chociaż ja sobie nie wyobrażam,bo jak donoszę do 40 ponad tyg to mały ile ma ważyć? 6 kg xD
mikaanka no ale te tuczne 2 miesiące to mają być tuczne dla malucha, niekoniecznie dla mamusi, a skoro mamusie maja już zapas to wystarczy ostrożnie z dietą i powinno dużo nie przybyć 🙂

• Mamusia
Rozmawiałam z lekarzem o tym przenoszeniu pierwszych dzieciaczków, a szczególnie chłopaków i powiedział, że to absolutnie nie jest reguła. Kiedyś zdarzył mu się przypadek, że kobieta w 36tc z 2cm rozwarciem przechodziła jeszcze, ale to przypadek mocno zapamiętany, więc WOW 😉
tak jakby jeszcze któraś miała torbę do spakowania: http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,4859,1,torba-do-szpitala-co-zabrac-ze-soba-do-porodu

• Mamusia
Dziewczyny, nie straszcie mnie z tym przenoszeniem, bo ja mam z OM 28 czerwca, a ostatnie USG na 22 czerwca i nie wyobrażam sobie dłużej! Cały czas mi sie wydaje, że zaczynam rodzić 😁 Naczytałam się bzdur i teraz mam. Aż się wzięłam za sprzątanie żeby nie myśleć za dużo. I zrobiłam naleśniki ze szpinakiem, którego nie znoszę... To jak dzidź teraz najwięcej tyje, to jakiego dużego ja urodzę, jak tydzień temu mial już prawie 2 kg?? 🙂

• Mamusia
mi lekarz zrobił symulację i stwierdził że 3200g mały będzie miał najwięcej, ale ja tak licze na 3 kg po cichu... ja też mam z tym terminem, co jestem u lekarza to inny termin, zaczęło się od 24 czerwca (w sumie tego sie trzymam), teraz cały czas wychodzi ze dziecko jest o tydzień starsze więc niby 17 czerwca.... raz usg pokazało 1 lipca... a za każdym razem jestem badana jednym i tym samym usg.

• Mamusia
my własnie wróciliśmy od lekarza mała waży 1837g a jutro stuka 32tydzień, lekarz mówił że mieści się w przedziale, nie za mała nie za duża, obrócona jest już główką, potwierdził że dziewczynka 😁 mam pytanie czy wy odemujecie ubranie jak się ważycie w gabinetach? bo nie wiem w końcu jak sama to liczyć,

• Mamusia
waze sie w domu bo w gabinecie wychodzi ze wiecej przytylam 🙂
ale to dlatego ze za pierwszym razem mi odjeli za ubranie ponad pol kilo a teraz nie odejmuja 😠
Tez slyszalam ze dzidzia tyje w ostatnich miesiacach najwiecej, a kto tyl wczesniej i dlaczego???? !!!tak sie tylko zastanawiam 😉
Z ta dieta teraz to nie tak latwo bo jak na zlosc wczesniej mniej mi sie jesc chcialo niz teraz. Ciagle mam na cos ochote i jem wieksze porcje niestey, swieta tez nie pomogly, ale coz, licze na karmienie piersia, podobno dobrze miec troche tluszczyku do karmienia. Ostatnio tyje prawie po 1 kg na tydzien i to chyba troche za duzo.