Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki dziewczyny-postanowiłam wrzuciś fotkę z letniego spacerku, brzuszka mi prawie nie widać w tej tuniczce

ja kupię leżaczek-bujaczek, ale dopiero w anglii jak dojadę do męża.
mam znajomą której bliźniaczki mają już po 13 miesięcy i do tej pory siadają na te leżaczki z butlą. a już dawno z nich wyrosły.

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witajcie Mamusie

ja tylko na chwilkę, wpadłam się przywitać, dziś strasznie zalatany dzień 🙂
Od rana zrobiłam higieniczno-kosmetyczne zakupy na all. (takie połogowe i noworodkowe), bo wczoraj jeżdziliśmy z mężem po sklepach i mało co udało nam się dostać, a poza tym gorąco i wszędzie pełno ludzi no i czasu strasznie dużo schodzi.
Przyszła paczka z ubrankami Nexta, ale do wysyłki podałam adres mojej mamy (bo mąż już dostaje białej gorączki jak widzi ile mamy ubranek dla Liwii i w sumie ma rację, ale jakoś nie mogę się powstrzymać ☺️ ☺️ ) i mama będzie dziś w Poznaniu to mi je przywiezie 🙂 Tylko będę musiała jakoś na dnie szafy je ukryć, żeby m. się nie zorientował 😁 😁 😁 chociaż on i tak nie jest na bieżąco 😁 😁 😁 😁

Pisałyście o termometrze z Lidla
my kupiliśmy go w środę i jest super, mierzy temperaturę w uchu i na czole, a poza tym temperaturę np. mleka lub wody. I cena bardzo przystępna- 45zł
Więc jeśli jeszcze uda Wam się dostać gdzieś ten termometr to myślę, że warto 🙂

Karolcia, Daniela i Pati super wieści 🙂 Gratuluję 🙂

Agnie-szka dobrze, że już wróciłaś 🙂

Pisałyście o wadze, ja mam +6 kg

Daniela napisał(a):
Mam pytanie do dziewczyn co są na zwolnieniu, ile zus wypłaca za pełny miesiąc zwolnienia?? I jak otrzymujecie pieniążki? na konto czy przekazem?

Daniela, ja ci kiedyś pisałam już o tym - chyba na sierpnióweczkach, jesli nie skasowałaś to sprawdź.
W największym uproszczeniu jest to podstawa naliczania ubezpieczenia chorobowego (średnia z 12 miesięcy) skorygowana o wskaźnik 13,71%. Tą kwotę ZUS pomniejsza o zaliczkę na pdof.

Tak się tylko na chwilkę wtrąciłam bo właśnie czytam zaległości, mam nadzieję, że nadrobię 🙂

• Mamusia
Witajcie Brzusie 🙂 Nareszcie weeken i bede mogla spedzic z wami wiecej czasu 🙂 huraaa 🤪
strasznie mi puchna nogi na tych praktykach 😞 wiedzialamz e beda kiedys puchnely ale nie za az tak i strasznie bola 😞 a jak nie nogi to kregoslup najgorzej jak wszystko na raz boli 😞 ... przeczytam z 5 stron zeby wiedziedc mniej wiecej o czym rozmawiacie 😉

Eleeza w poznaniu też taki upał?

ja na razie mam wolną rękę na zakupy dla naszej Liwieńki. męża nie ma, to ja mamę pod pachę i wio na miasto. tylko u nas o wiele mniej fajnych sklepów, także po wypłacie chyba przejadę się do Poznania 😁

• Mamusia
raspberry86 napisał(a):
Eleeza w poznaniu też taki upał?

ja na razie mam wolną rękę na zakupy dla naszej Liwieńki. męża nie ma, to ja mamę pod pachę i wio na miasto. tylko u nas o wiele mniej fajnych sklepów, także po wypłacie chyba przejadę się do Poznania 😁

Gorąco, ale jest wietrzyk, więc da się żyć 🙂
Ja robię zakupy ciuszkowe od kilku lat i od zawsze tylko dla dziewczynki więc mam aktualnie (po poukładaniu wszystkiego od nowa) uwaga....10 olbrzymich kartonów!!!! (w rozmiarach od 56 do 92cm) więc mąż ma duuuuużo racji. Jestem nałogowcem ☺️ ☺️ ☺️

ślicznie wyglądasz 🙂

Pati123, Agnie-szka a czy Wam w szpitalu mówili kiedy najlepiej brać fenoterol?
W sensie przed/po posiłku, na czczo..???

Z kontrolami z ZUS-u to jest tak, że kobiety w ciąży bardzo rzadko się kontroluje.
ZUS już przegrał mnóstwo spraw próbując podważyć zwolnienia także teraz są rzadko...
aczkolwiek to zależy oczywiście od przedstawicieli danego regionu.
Jeśli na zwolnieniu jest kod B1 to oznacza, że powinno się leżeć
i wtedy w przypadku kontroli powinno się być w domu.
(oczywiście w razie czego można przynieść zaświadczenie o np wizycie lekarskiej itp
ale wtedy musi się zgadzać data, godzina itd)
Natomiast jeśli jest B2 mamy prawo być poza domem.
Wtedy ZUS zostawia inf, że był z kontrolą i nas nie zastał i to my mamy się zgłosić do nich.
Tak to wygląda teoretycznie, ale ciąże są naprawdę rzadko kontrolowane 😉
Przynajmniej takie mam dane od koleżanki, która pracowała w ZUS-ie 😉

Eleezajasny gwint, podziwiam! od kilku lat? ale super, no i masz spokój z lataniem po ciuszki
ja też kupiłam kilka ciuszków (bo pracuje w sklepie sportowym) jak coś fajnego znalazłam,
a mój mąż zakupił skarpetki dla synka, chociaż jeszcze nie myśleliśmy o powiększeniu rodzinki. jak byliśmy w barcelonie (z herbem drużyny piłkarskiej) no ale córunia będzie je nosiła 😁

Ja sobie huśtawkę upatrzyłam taką http://allegro.pl/fisher-price-zen-hustawka-lezaczek-kolyska-gratis-i1644358951.html ale jest też leżaczek. 🙂

A co do ciuszków, to tak miałam wcześniej tak, że kupowałam coś, jak mi się spodobało, a potem zawsze komuś w prezencie dawałam.

Eleza A Ciebie podziwiam, nieźle się przygotowałaś. 🤪 A jak zakupisz coś nowego, to możesz powiedzieć, że w prezencie dostałaś heh. Moja kuzynka to maniaczka butów dla małej, tyle że Ona żadnych "nie kupiła, tylko dostała", ma bardzo hojnych darczyńców 😁 😁

dziewczyny, nic nie chciałam wam mówić bo nie jestem pewna, ale chyba niuńka mi się przekręciła. bo kopie wysoko pod żebrem albo po bokach na wys pępuszka.
no i jak położe się na plecach płasko to nie widzę kuleczki pod żołądkiem (a ostatnio jak byłam na wizycie to lekarz sprawdzał na usg i mowił ze to jest głowka)
chhyba zrobiła to wczoraj, jak sobie siedziałam na fotelu a ona mi tak się wiła w brzuchu jak wąż.
no zobaczymy za 2 tyg na wizycie 😁

Paninka napisał(a):
Andzelika dokladnie tak, u mnie to nie zawsze widac ale pod reka czuje jak delikatnie podskakuje, a jak jej przechodzi to zaczyna intensywnie kopac 🤪

Hmm.. To mój Mały to ciągle skacze hehe. Jest tak ruchliwy, że aż się boję co będzie potem. Może też dlatego nie odczuwam tego tak. A najbardziej kocham, patrzeć jak się brzuch rusza. Cudowne zjawisko 🤪 😁 🙂 🙂

• Mamusia
Dzięki kochane za opinie odnośnie tych leżaczków 🙂 Wiem,że na pewno go kupie. Jak zaczęłam się rozglądać to pomyślałam,że fajny by był taki na dłużej i ten co Daniela pokazałaś widzę,że raczej do takich bardziej długowiecznych można zaliczyć 🙂 Zastanowię się nad nim 🙂

• Mamusia
Andzelika napisał(a):
Paninka napisał(a):
Andzelika dokladnie tak, u mnie to nie zawsze widac ale pod reka czuje jak delikatnie podskakuje, a jak jej przechodzi to zaczyna intensywnie kopac 🤪

Hmm.. To mój Mały to ciągle skacze hehe. Jest tak ruchliwy, że aż się boję co będzie potem. Może też dlatego nie odczuwam tego tak. A najbardziej kocham, patrzeć jak się brzuch rusza. Cudowne zjawisko 🤪 😁 🙂 🙂

ja tez uwielbiam!!!! a jak przypomne sobie slowa ciotki ( urodzila w zeszlym roku) jak jeszcze nie czulam ruchow zebym modlila sie o to by jak najpozniej poczuc bo to okropne jest to zastanawiam sie jak ona mogla cos takiego powiedziec!

mapa napisał(a):
Pati123, Agnie-szka a czy Wam w szpitalu mówili kiedy najlepiej brać fenoterol?
W sensie przed/po posiłku, na czczo..???

Z kontrolami z ZUS-u to jest tak, że kobiety w ciąży bardzo rzadko się kontroluje.
ZUS już przegrał mnóstwo spraw próbując podważyć zwolnienia także teraz są rzadko...
aczkolwiek to zależy oczywiście od przedstawicieli danego regionu.
Jeśli na zwolnieniu jest kod B1 to oznacza, że powinno się leżeć
i wtedy w przypadku kontroli powinno się być w domu.
(oczywiście w razie czego można przynieść zaświadczenie o np wizycie lekarskiej itp
ale wtedy musi się zgadzać data, godzina itd)
Natomiast jeśli jest B2 mamy prawo być poza domem.
Wtedy ZUS zostawia inf, że był z kontrolą i nas nie zastał i to my mamy się zgłosić do nich.
Tak to wygląda teoretycznie, ale ciąże są naprawdę rzadko kontrolowane 😉
Przynajmniej takie mam dane od koleżanki, która pracowała w ZUS-ie 😉

Mapa, jest dokładnie tak jak piszesz. ZUS częściej kontroluje chorych a nie ciężarne kobiety, ale oczywiście ma prawo przyjść na kontrolę w każdym przypadku.
A propos mamuś, które są zameldowane w innym miejscu niż rzeczywiście mieszkają - w "teorii" (czyt. wg przepisów prawa) jest obowiązek aby zawiadamiać ZUS o każdej zmianie miejsca pobytu (nie tylko miejsca zamieszkania) he,he.
I wątpię czy znalazła by się choć jedna osoba, która spełniła ten obowiązek 😉
Ja, kiedyś rozmawiając z kobitą z ZUS zapytałam czy naprawdę chce, żebym ją informowała o zmianach miejsca mojego pobytu (pomieszkuję w trzech miejscach, ale najrzadziej w miejscu mojego zameldowania) - opowiedziałam jej, że w chwili obecnej nie mogę wskazać miejsca głównego pobytu bo mieszkam po kilka dni w każdym, i jeśli mam informować ZUS pisemnie o każdej zmianie to nic nie da, bo jak pismo do nich przyjdzie to prawdopodobnie będę już gdzie indziej 🙂
Kobieta wymiękła i powiedziała, że raczej nie będą mnie sprawdzać, ale jakby coś to mam odbierać pocztę tam gdzie jestem zameldowana.
I tyle mam przygód z ZUS-em, póki co.

Paninka napisał(a):
Andzelika napisał(a):
Paninka napisał(a):

ja tez uwielbiam!!!! a jak przypomne sobie slowa ciotki ( urodzila w zeszlym roku) jak jeszcze nie czulam ruchow zebym modlila sie o to by jak najpozniej poczuc bo to okropne jest to zastanawiam sie jak ona mogla cos takiego powiedziec!

Ciekawo co Jej w tym nie odpowiadało ... 😮 Masakra, przecież to takie uczucie, że nie da się tego opisać, ja to się nawet parę razy popłakałam, jak Kuba kopnął aż mi brzuch podskoczył 😁 No nie rozumiem jak można tego nie lubić, ale wiadomo co człowiek to inne upodobania.

• Mamusia
Mapa ja biore tabletkę fenoterolu co 3 godziny i jakbym co 3 godziny jeszcze do tego jadła to chyba bym nie mogła się ruszać 🙂
Nikt mi nic nie mówił odnośnie samego fenoterolu, natomiast wiem,że leki ogólnie najlepiej brać po posiłkach bo się lepiej wchłaniają 🙂

• Mamusia
Andzelika ja tu juz kiedys o niej pisalam, potrafi wszystko obrzydzic, meczennice z siebie robi i caly cas opowiada jak to sie poswieca swojego zycia nie ma itp. odkad maly jest na swiecie...taki typ, wszyscy wspolczuc powinni a ona na tronie siedziec bo ma dziecko 😮