Skocz do zawartości

WRZESIEŃ 2011 - ŁĄCZMY SIĘ :) | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

kasia1986 napisał(a):
ja już po wizycie 🙂
wszystko ok, maluszek się wiercił - nie dał sobie posłuchać serduszka 🙂
ruchy powinnm poczc w tym lub przyszłym tygodniu. To, że jeszcze ich nie czuje może być spowodowane, że mam rozciągniętą macice i duzo płynu, stąd jeszcze nie czuje 🙂
szyjka zamknięta, wizyta za miesiąc
usg za tydzień 9.05 🙂
aha, i przytyłam przez ostatni miesiąc 4 kg ;/ czyli łącznie 5 do przodu 😞 😞

Nie martw się ja też jeszcze nic nie czuję, lekarz mnie uspokaja że w 22 tyg pewnie dopiero. Czekam i czekam 🙂 🙂

• Odpowiedzi 58,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Asia19874

5726

• Agamu

4062

• czarna79

3418

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Przyszłam się tylko przywitać, nie wiedziałam, że mężatki są takie zajęte, hahaha 😁 🙃 😁
Kasia, cieszę się, że małe takie żywotne i zdrowe 🙂

kamiska napisał(a):
AsiulkaZG83 napisał(a):
Kamiska,a gdzies Ty tam skakala???HEHEH Ty to masz wesole te fotki 😎 🤪

a to było na żaglach w tamtym roku byliśmy na wielkich jeziorach tydzień super sprawa! 🤪

marzy mi sie cos takiego 🤪

kahlanik napisał(a):
Przyszłam się tylko przywitać, nie wiedziałam, że mężatki są takie zajęte, hahaha 😁 🙃 😁
Kasia, cieszę się, że małe takie żywotne i zdrowe 🙂

Madziu malzenstwo to dop.poczatek haha ,pozniej bedzie jeszcze lepiej ,nie bedziemy mialy czasu na nic ,a szybka kąpiel to bedzie jedyna spr.jaka bedziemy mogly zrobic "dla siebie "haha 😎 😜 😁

• Mamusia
Cześć Laseczki! U mnie pogoda barowa-pada i zimno brrrrrr. Mam pytanie do Was, czy któraś czuje może taki ucisk na klatkę piersiową??Mi się to od paru dni zdarza rano i wieczorem szczególnie-czy to jest normalne??W poniedziałek idę do gina to go zapytam, ale mam nadzieję, że Wy też mnie uspokoicie 🙂 Miłego dzionka 🙂

• Mamusia
letka82 napisał(a):
kalais napisał(a):
letka82 napisał(a):
kalais napisał(a):
letka82 napisał(a):
kalais napisał(a):
letka bedziesz rodzic w legnicy? do jakiego lekarza chodzisz?

Jeżdżę do lekarza do Lubina do Ziółkowskiego i chyba też w Lubinie będę rodzić. Z tego co się orientowałam to szpital lubiński jest lepszy niż w Legnicy.

ja chodze do kowalika i prawdopodobnie bede rodzic w legnicy, choc opinii negatywnych slyszalam bardzo duzo

jedna szkola rodzenia podobno ta fajniejsza jest w szpitalu, druga na piekarach B,ale w lipcu otwiera się nowa szkola rodzenia tez w szpitalu ( dla legniczaninek bezplatna), prowadzona przez lekarzy i polozne z legnickiego szpitala. Ale kurcze nie wiem czy czekac do lipca, bo to ze ma się otwotrzyc w lipcu to jest troche umowne, a nie chce sie obudzic z przyslowiowa"ręką w nocniku", moze sie zgadamy i bedziemy razem chodzic do jednej szkoly rodzenia?
Moja przyjaciółka chodziła do Kowalika przez całą ciążę i bardzo go sobie chwaliła dopóki nie doszło do porodu 😞 Potem zdanie natychmiast zmieniła. Ale to jest oczywiście indywidualna kwestia 🙂 Ja do Ziółkowskiego chodzę od zawsze, wyciągnął mnie z kilku niefajnych sytuacji, więc pomimo tego że od kilku lat mieszkam w Legnicy nadal jeżdżę do niego do Lubina. Zwłaszcza że przyjmuje na Fundusz 😉

no zobaczymy jak bedzie u mnie, poki co jestem z niego zadowolna, a jak bedzie na porod to czas pokaze 😎, letka bedziesz chodzila do szkoly rodzenia?

Wybieram się i Legnica byłaby mi bardziej na rękę, bo odpadają dojazdy. A czy Ty już się orientowałaś co i jak? Bo ja jeszcze nie, zbieram się ale coś nie mogę się zmobilizować 🙂

• Mamusia
Witajcie brzucholki! Ale sobie pospałam... hohoho... dopiero niedawno otworzyłam oczęta 🙂 tylko o 4 w nocy do kibelka mnie pogoniło oczywiście po arbuziątku... u mnie też leje, jak wczoraj wieczorem zaczęło tak skończyć nie może, no więc nici ze spacerku, chyba że się później przejaśni

• Mamusia
hej dziewczyny u mnie pogoda ładna ale zato zimno stasznie wczoraj przed kąpielą się na chwile położyłam i musiałam czekać na męża by mi pomógł wstać bo nie mogłam się ruszyć tak mnie strasznie dół pleców bolał że masakra nawet się nie mogłam przekręcić 😞

• Mamusia
Dziewczyny mam takie pytanie, właśnie zaczęłam się zastanawiać nad tym, jak wygląda sytuacja po porodzie, chodzi mi o te wizyty położnej w domu. Czy do niej tzn połoznej trzeba się jakoś specjalnie zapisywać, czy po prostu zapisując dziecko do przychodni automatycznie położną oni wysyłają????? I czy takie wizyty są "obowiązkowe"?? Wiem, że mamy jeszcze czas, ale jestem kompletnie zielona w tych sprawach.

• Mamusia
Agamu napisał(a):
Dziewczyny mam takie pytanie, właśnie zaczęłam się zastanawiać nad tym, jak wygląda sytuacja po porodzie, chodzi mi o te wizyty położnej w domu. Czy do niej tzn połoznej trzeba się jakoś specjalnie zapisywać, czy po prostu zapisując dziecko do przychodni automatycznie położną oni wysyłają????? I czy takie wizyty są "obowiązkowe"?? Wiem, że mamy jeszcze czas, ale jestem kompletnie zielona w tych sprawach.

Chętnie też się dowiem 🙂

• Mamusia
mariola-s napisał(a):
Agamu napisał(a):

Chętnie też się dowiem 🙂

ja słyszałam od koleżanki która niedawno urodziła córcie że ze szpitala informują położną i ona czasem bez zapowiedzi przychodzi do nas do domu

• Mamusia
hej dziewczyny
a ja mam pytanie odnośnie obrzęków,mocno puchną mi kostki u stóp nawet rano mam lekko opuchnięte i zaczęłam się martwić bo sytuacja trwa 1,5 tyg.czasem delikatnie puchną też palce u rąk 😞niby w ciąży stan normalny ale rano też są delikatnie opuchnięte 😞 macie może podobny problem?

• Mamusia
kamiska napisał(a):
hej dziewczyny
a ja mam pytanie odnośnie obrzęków,mocno puchną mi kostki u stóp nawet rano mam lekko opuchnięte i zaczęłam się martwić bo sytuacja trwa 1,5 tyg.czasem delikatnie puchną też palce u rąk 😞niby w ciąży stan normalny ale rano też są delikatnie opuchnięte 😞 macie może podobny problem?

ja na szczęscie jeszcze nie. Może ogranicz sól i pij więcej wody niegazowanej?

• Mamusia
mariola-s napisał(a):
kamiska napisał(a):
hej dziewczyny

może jeśli chodzi o wodę to troszkę za mało piję rzeczywiście ale soli nie używam

• Mamusia
kamiska napisał(a):
mariola-s napisał(a):
kamiska napisał(a):
hej dziewczyny

może jeśli chodzi o wodę to troszkę za mało piję rzeczywiście ale soli nie używam

ja też zaczynam puchnąć. POd koniec będzie jeszcze gorzej. Wieczorem bardzo mocno bolą mnie nogi od kostek w dół. A u rak też puchną, musiałam już zdjąć obrączkę i pierścionek i do konca ciązy juz ich pewnie nie założę.
Stosuj kremy chłodzące, chłodne kąpiele na nogi i trzymaj często nogi powyżej kolan

• Mamusia
Agamu napisał(a):

położna przychodzi ta, która jest przypisana do danego pediatry 🙂
mnie bardzo pomogła jej wizyta. W umie miałam dwie. Nie sprawdzała mi krocza, jedynie pokazał jak opiekowac się maluchem, rozmasowała mi piersi bo bardzo słabo leciało mi mleko i miałam twarde jak kamienie. Nie ma co się bac tej wizyty - tylko może nam pomóc 🙂

• Mamusia
kamiska napisał(a):
hej dziewczyny

Gdy dokuczają ci obrzęki, zastosuj się do prostych rad:
jak najczęściej odpoczywaj ze stopami w górze; gdy leżysz, wkładaj pod stopy poduszkę albo zrolowany koc, by lekko unieść nogi
nie wykonuj żadnych ciężkich prac
nie przebywaj zbyt długo na słońcu
noś specjalne rajstopy ściągające dla kobiet w ciąży, nie zakładaj natomiast skarpet czy podkolanówek ze zbyt obcisłym ściągaczem
noś przewiewne buty (z naturalnych materiałów); muszą być wygodne: mieć szerokie noski, niski obcas i grubszą, elastyczną podeszwę amortyzującą wstrząsy podczas chodzenia pamiętaj o odpowiedniej diecie, która zapobiegnie nadmiernemu czy zbyt szybkiemu przybieraniu na wadze
używaj jak najmniej soli
pij dużo wody – płyny poprawiają filtrację nerkową i pozwalają usunąć z organizmu wiele toksyn
do snu układaj się na lewym boku
siedząc, często zmieniaj pozycje; od czasu do czasu wstań, pospaceruj trochę, rozruszaj się aby złagodzić uczucie ciężkości stóp i zlikwidować opuchliznę wokół kostek, po przyjściu do domu owiń łydki (niezbyt ciasno) ściereczkami zmoczonymi w chłodnej wodzie, po 15 mi-nutach zdejmij kompres; możesz też przygotować chłodną kąpiel nóg z dodatkiem kilku kropli olejku lawendowego, herbacianego, rumiankowego lub rozmarynowego albo wmasować w stopy i łydki żel chłodzący
stosuj preparaty chłodzące

• Mamusia
dzięki za rady Leginsik
większość z porad stosuję już od tygodnia i myślę ze jest i tak poprawa w stosunku do tego co było 1,5tyg temu
natomiast niepokoiło mnie to że czasem rano też sa lekko opuchnięte ale widocznie trzeba wiecej odpoczywac a nie wciaz spacerowac 🙂

• Mamusia
AsiulkaZG83 napisał(a):
mariola-s napisał(a):
Będę musiała chyba się wybrać na zakupy letnie, bo nic na mnie nie pasuje, dzisiaj przymierzałam spodenki, spódniczki i lipa... nic się nie dopina. Pewnie przy okazji jakiegoś filmu, czekam na kac vegas 2 😆

aj nic nawet nie mow..ja to ostatnio we wszystkim wygladam jak baleronik...bylam niedawno polazic po sklepach..chcialam kupic sobie jakas sukienke na te Komunie siostrzenicy meza(bo to juz w te niedziele:blink 🙂i albo byly sliczne i ..oczywiscie za male,albo wygladalam jak rozwora w rozszerzanych,odcinanych fasonach,a obcislej nie chce za bardzo,bo bioderka tez wychodowalam i zadek nie maly ...takze nie mam pojecia w czym pojde,,, 😮 🤢
Moze macie jakies fajne pomysly ,linki ,bo ja jestem zielona w co sie ubrac i jak tak dalej pojdzie to chyba w niedziele sie zle poczuje .. 😉

Asia ja na komunię syna zakupiaLm takie niby eleganckie ale i poźniej moge nośić bardziej na tzw"luzie"spodnie czarne alladynki do tego zakupię jakąś fajna bluzeczkę np.panterka z różem bądź turkusem do tego wygodny chodzień 🙂i torebka przez ramię malutka 😁mi sie nie bardzo usmiecha wydawać kase na ciuchy ciążowe dlatego jak juz kupuje to takie co spokojnie zaloże jeszcze po ciązy 🙂Ja troche cichów ciążowych dostałam od siostry i bratowej ,ale po bratowej to niewiele skorzystam bo ona przed ciaża i w trakcie ciązy miała wagę kogucią wiec na teraz jeszcze mam a potem będę sę martwic.Chociaz latem pewnie wystarcza ze 3 kiecki i ciąze sie obleci 😁