Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A moje dziecko znowu śpi, po szczepieniu z drzemy zrobiła sobie 2h spania, pobawiłyśmy się 1,5h i padła znowu. Może zamiast szczepionki dostała zastrzyk na uspokojenie 😁
Nie udało mi się z tego wszystkiego wyjśc na spacer, ale może to i dobrze, bo może gorączki dostać i co będę leciała na łeb i na szyję do domu, a może jej się darcie włączy poszczepienne.

Fredeczka, laseczka z Ciebie jak się patrzy. Ćwicz ile tylko masz sił, jak jeszcze Ci zostało 5kg, chociaż nie widac tego na zdjęciu, a przynajmniej zagrasz na gulu temu frajerowi.

Wiola, policzek wygląda paskudnie, ale spokojnie, zejdzie i nie będzie śladu. Swoją drogą ciekawe od czego.
Moja Nati na szczęście jest bez żadnych skórnych problemów, ciemieniuch, odparzeń, itp.
Co do dziąseł, to już sama nie wiem, na dole są twardsze niż na górze, może zęby może nie. W każdym razie jak wsadzam jej palec do buzi to od razu gryzie, nie ma odruchu ssania na palec tak jak miała jako noworodek. Cieszy się jak jej masuje dziąsełka i wszystkie zabawki gryzie straszliwie. Gryzaki coś nie teges, woli te twardsze. No i od jakiegoś dosyć długiego czasu zaczęla mi gryźć sutki 🤢 Gryzie i ciągnie do siebie, piorun jeden.

• Mamusia
Ewunia, u mojej też wszystko w porządku, od urodzenia ani kataru, kaszlu, bólu gardła, nic, mam nadzieję, że tak zostanie byle dłużej.
A te przeziębienia to normalne, w końcu zmiania pór roku, nawet dorosłym się zdarza zaziębiać.

• Mamusia
Moje dziecie za chuga wacława nie chce pic ani wody ani rumianku ani yadnej innej herbatki 😠 😠 😠 😠 😠 😠 a od wczoraj nie dawałam jej mojego mleka bo skoczyły mi sie morozonki i juz dzisiaj kupy niet 😠 😠 😠 wiecie co ja mam wrazenie, ze mi Bog testuje cierpliwosc bo juz na prawde ze wszystkim, doslownie ze wszystkim jest przeginka. Myslalam zeby jej ugotowac kompocik z jablek, moze chociaz to wypije. Jak myslicie nie jest za mala? Mi juz rece opadaja i mozg staje 🤢 nie mam wiecej pomyslow na core 😲 🥴

• Mamusia
Oj Wiolu, bardzo Ci współczuję, ale jak sama wiesz to Twoje serduszko i dla niej Twoja cierpliwośc nigdy się nie skończy.

Z tym kompocikiem poczekaj jeszcze. Dzieci karmione mlekiem sztucznym mogą robic kupę co kilka dni, 3-4, nawet raz na tydzień. I to jest jak najbardziej normalne. Wynika to z tego, że mleko jest dobrze przyswajane i nie ma się z czego ta kupa zrobić.
Obserwuj tylko Majeczkę czy sie nie pręży i czy nie ma oznak bólu brzuszka, a konkretnie jelitek, bo jak tak to ma zatwardzenie. Podobno też maluchy, które nie robią często kup, oddają dużo gazów, o bardzo brzydkim zapachu.

A tak na końcu, to zrobisz jak uważasz, jak brak kupy, nie daje Ci spokoju to daj kompocik, może Maja nie będzie chciała go pić, więc wtedy zostanie Ci czekanie i obserwacja.

• Mamusia
Wiolu ja się nie znam, ale myślę, że skoro można dawać kupione soczki to kompocik ugotowany w domu też nie zaszkodzi.

Martuś ojjj nie jest łatwa sprawa z macierzyństwem :laugh: a to dopiero początek!

Zawsze wydawało mi się, że przy drugim dziecku jest prościej, a teraz wiem, że przy kolejnej ciąży będę jeszcze bardziej spanikowana. Teraz jestem świadoma co to miłość do dziecka i jak ważne jest jego zdrowie!

AgaK a co przepisał Wam lekarz?

• Mamusia
MartoEr jego to ja mam w dupie. nie robie tegodl aniego tylko dla siebie :P

Ojj jest jeszcze do zrzucenia jakies min 7-8kg. obeceni waze 65kg :/ czyli waga sprzed ciazy osiagnieta tylko ze na udach i na dupie skora zaczyna mi wisiec wiec poki co przystopowalam, niech skora sie troche ujedrni i wtedy znowu dieta dukana 🙂 i mam nadzieje,ze szybko pojdzie te 7-8kg :P

Wiolka ja Cie poprostu PODZIWIAM za ta cierpliwosc anielska.

AgaW ojj 😞( mam nadzieje,ze Lenka szybko wroci do zdrowia!

• Mamusia
Oj Aguś, dużo zdrówka dla Lenki, cos nam się dzieci posypały 😞 😞 😞 😘 😘 😘

Własnie dzwoniłam do lekarki, powiedziała, że narazie póki ma to świństwo na twarzy mam nie dawać Mai soczków, tyko wode i rumianek.A na to paskuctwo kazała mi kupic Mustele selatopia krem do twarzy i dopiero jak po tym nie przejdzie to mam się przejechać. Zaraz teściu pojedzie i kupi, mam nadzieje, że to pomoże i że nie jest to zmiana atopowa bo sie powiesze 😞

Macieżyństwo to najwspanialsza ale tez najcięża robota na świecie, w dodatku dożywaotnia 😉

• Mamusia
Hahahaha rozwaliłaś mnie ta anielska cierpliwoscia bo ja jej za grosz nie mam, za to mam mantrę, która mi pomaga w ciężkich chwilach, polecam, jest bardzo prosta : japierkurwadole, japierkurwadole, japierkurwadole...... i tak w kółko aż się zrobi lepiej :laugh: :laugh: :laugh:

• Mamusia
haha Wiola obudziłam przez Ciebie Emile :laugh: jak przeczytałam to słowo 🤪 :laugh:
Kurcze biedna Majeczka,mam nadzieję że po kremiku jej przejdzie 😘

AgnieszkaW tak mi przykro że Lenka tak się pochorowała,no ale co się dziwić jak taka zrąbana pogoda jest 😞
Zdrówka dla niej 😘

Fredeczka nie będę oryginalna i powiem że wyglądasz zajebiście 🙂

A ja też coś kiepsko się czuję katar załapałam od iśki i gardło mnie pobolewa,mam nadzieję że Emila nie łapnie ode mnie 🤢
Byłyśmy na zakupach no i oczywiście nie obeszło się bez zakupów dla Emilki kupiłam jej 3 bluzeczki i kurteczke cieńszą na wiosne :laugh:

• Mamusia
A i zapomniałam dodać że Wiki jak zwykle słodziutka 🙂
A moja się bawiła i padła,pewnie zmęczyła się zakupami 🤪
[img size=344]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/P3150097.JPG" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

EWO LEKARKA PRZEPISAŁA LENCE ZINNAT, MUCOSOLVAN I ACIDOLAC.

POWIEM WAM ZE GDYBY NIE TEN KASZEL TO NAWET NIE WIEDZIAŁA BYM ZE MOJE DZIECKO JEST CHORE, BO JEST BARDZO GRZECZNA, SMIEJE SIE I GAWORZY JAK ZDROWE DZIECKO 🙂
ZA TYDZIEŃ MAMY IŚC NA KONTROL I PRZEZ TEN CZAS ZERO SPACERÓW.

MITTKO EMILKA ŚLICZNA 🙂
A JAK JĄ WOZISZ NA ZAKUPACH? W WÓZKU CZY W FOTELIKU? GRZECZNA JEST? BO JA Z MOJĄ MARUDĄ TYLKO DO BIEDRONKI WJEŻDZAM WÓZKIEM I TO NA TAKIE EKSPRESOWE ZAKUPY :laugh: :laugh:

WIOLU WSPÓŁCZUJE CI. ALE TAK TO BYWA Z DZIEĆMI. DBASZ O NIE , PIELĘGNUJESZ A I TAK COŚ SIE DZIEJE...

KURDE TAKI DOBRY OBIADEK ZROBIŁAM, SURÓWKĘ Z KAPUSTY WŁOSKIEJ I MARCHEWKI Z MAJONEZEM, UDKA UPIEKŁAM I ZIEMNIACZKI DO TEGO I JAK TO WIOLA PRZEKLINA JAPIERKURWADOLE ZAPOMNIAŁAM POSOLIC ZIEMNIAKI HAHHAHA

COS MIAŁAM JESZCZE NAPISAĆ ALE ZAPOMNIAŁAM. JAK MI SIE PRZYPOMNI TO DOPISZE 🙂

A

• Mamusia
dobra mantra Wiola :laugh:

Mittko ale się Emilia rozwaliła :laugh:

A ja już wymiękam z moim śliniakiem :P Właśnie założyłam mu trzeci śliniak bo tamte już przemoczone, poza tym ciągle musi mieć coś w buzi bo jak nie to ryk. Zostawiłam go na chwilę samego to już kołdrę zajadał :laugh: Od soboty strasznie się to nasiliło. Pytałam teściowej to mój mąż jak skończył 4 miechy miał już pierwszego zęba.

• Mamusia
AgnieszkoW fajnie by było jak byś tym mucosolvanem robiła inchalacje wiem że tak w szpitalu dzieciaczkom robili tym które miały właśnie takie schorzenia.No ale niestety do tego trzeba inchalatora 🤢 gdybyś bliżej mieszkała to bym Ci pożyczyła 🤪
A na zakupy takie większe jeśli już musze ją wziąść to biore do fotelika zasadzam w wózku w sklepie i dawaj na szczęście jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mi lamentowała.Dziś jeździła oglądała wszystko dookoła i potem wlnęła komara 🤪 oczywiście trzeba jeździć.Czyli babcia z dziadziusiem wozili a mama zakupy robiła 🤪

Ja też jestem baaaardzo ciekawa które nasze dzieciątko dostanie pierwsze zęby.A i niekoniecznie z tym wczesnym wychodzeniem i psuciem ząbków.Mojej Dominice pierwszy ząb wyszedł dopiero jak miała 10 miesięcy 🤪 i niestety szybciutko zaczęły się psuć 🤢 także u Emili moge prędko nie doczekać się ząbków :P

• Mamusia
hej, zaczęłam nadrabiać forum i doczytałam tylko do postu AgiW o chorej Lence i chciałabym ją szybko ostrzec. Basia w wieku 6 tyg, na infekcję objawiającą się kaszlem i katarkiem, poza tym dolegliwości brak została potraktowana zinnatem i lakcidem, czyli w sumie tym co Lenka. Kuracja ta bezpodstawna jak się okazało, bo nie była to infekcja bakteryjna, na którą działają antybiotyki, a wirusowa, której żaden antybiotyk nie pomoże zakończyła się grzybicą układu pokarmowego, silną alergią i zachwianiem flory bakteryjnej organizmu. Dlatego moja córcia ma teraz ogromne problemy ze skórą i bardzo cierpi. Zanim podasz Lence antybiotyk, idź do innego lekarza, niech zbada, czy to na pewno infekcja bakteryjna, jeśli tak niech zrobi antybiogram i dobierze najlepszy antybiotyk, wierz mi dałabym bardzo wiele,żeby cofnąć czas i żeby Basia tego zinnatu nie dostała.

• Mamusia
wiola, Basi niestety tak zaczynało się paskudztwo, z którym walczymy, zdjęcia sprzed paru dni nie wstawię, bo zbyt drastyczne. Zmykaj do alergologa, a z maści pier...mestele,leć po nanobase, na Basi wypróbowałam wszystko chyba co możliwe, dopiero ta maść, z lekami doustnymi przeciwalergicznymi pomogła

• Mamusia
wróciliśmy od lekarza i... nic

dostałam recepte na sól fizjologiczną do noska i mam nawilżac powietrze w mieszkaniu bo może stąd ten kaszel. Płuca i oskrzela czyste, gorączki brak, dziecko spokojne, uśmiechnięte.

Mam nadzieje, że nic poważniejszego sie nie rozwinie, lekarka z 4o letnim stażem pracy chyba by sie nie pomyliła co?