Skocz do zawartości

**wrzesień 2009 :-)** | Forum o ciąży

Moni

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ata38

5633

• Kar_ola

6268

• Mimi83

2040

• Karola83

2094

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Karola, ale bomba 😁 zdjęcia superaśne!!! To z różyczką przesłodkie 🙂

Ania dostała hiacynta w doniczce i chciała go zjeść :laugh: :laugh: a biedny nawet jeszcze nie kwitnie, trzeba poczekać 😉

To Wam wrzucę ile glutenu jest w różnych produktach, żebyście orientacyjnie wiedziały - żeby dziennej dawki nie przekroczyć, bo to nie przelewki 😉

Dziecko karmione piersią może dostać 2-3g glutenu (pół łyżeczki kaszy manny) codziennie (przez dwa miesiące) od 5 miesiąca a na mleku modyfikowanym od 6 miesiąca.
Ważne jest to żeby dziecko dostało taką samą dawkę codziennie przez te dwa miesiące - wtedy ekspozycja przebiega prawidłowo. Jeśli nie zacznie się w tym momencie to gluten można podać dopiero po 10 miesiącu!

Potem dziecko karmione piersią po tych pełnych dwóch miesiącach może już normalnie jeść kaszki glutenowe, biszkopty itd. bez ograniczeń a dziecko na mleku modyfikowanym przez kolejne dwa miesiące może dostawać tylko ok. 6g glutenu na dzień (cała łyżeczka kaszy manny).
Takie stopniowe wprowadzanie i oswajanie organizmu z glutenem zapobiega celiakii i cukrzycy jakiegoś typu (nie pamiętam)
Czyli po ukończonym 7 miesiącu życia można dawać raz dziennie, przy karmieniu mlekiem mod., zamiennie:
kasza manna - 6 g - 1 czubata łyżeczka
biszkopty (śr.3 cm) - 7,5 sztuki
biszkopty (śr.5 cm) - 3 sztuki
herbatniki Pepti Beure - 7gram - 3/4herbatnika
kuskus - 3,5 g - pół czubatej łyżeczki

Zawartość glutenu w 100 gramach produktu [g]
mąka pszenna - 9,2 g
Kasza manna - 8,7 g
kuskus - 13,8 g
makaron - 10 g
płatki pszenne - 9 g
płatki jęczmienne - 9,8 g
biszkopty - 3,4 g
herbatniki - 7 g
chleb zwykły - 5,3g
chleb żytni jasny - 4 g
chleb graham 7,5 g
kajzerka 7,3 g
bułka wrocławska - 7,0 g
paluszki 9,6 g
chałka 6,5 g

• Mamusia
hej 🙂
my z Natką jednak na antybiotyku 🥴
wczorajszy dzień bardzo udany i kwiatowy 🙂Natalka dostała kwiatka z bibuły i flipsy 🙂

zimno się zrobiło, przez odstatnie dni,a że my chore to spacery odpadają 😞
dziś zaczynam naukę masaży jamy ustnej u logopedy w przedszkolu Bartka 😉 ciekawe jak młody bedzie sięczuł 🥴

Toju Ty jedna Nas do pionu stawiasz 🙂zawsze informujesz o wszelkich nawykach żywieniowych 🙂nowościach 🙂
mi nigdy tonie przeszkadzało 🙂z chęciom czytam, czy postepuje prawidłowo czy też robie jakieś błędy 🙂Tak trzymaj 🙂
dla Ciebie 😘

Monai27 napewno M Ci wynagrodzi wszystkie samotne dni z nawiązką 🙂

• Mamusia
Dzień dobry

Karola 😘 na zdrówko.

Ja dziewczyny dosłownie wysiadam-nie mam już siły. Kolejna nocka do bani. Znowu nie spał. Pierwsza pobudka o 1 potem o 2 i do 4 nie spał. Ale nie to jest najgorsze nie śpi , bo to jakoś bym przeżyła, ale to że jak się obudzi to cały czas płacze , jęczy itp. Już mi nerwy puszczają powoli ☺️ . Nic nie pomaga: ani noszenie, lulanie nie chce ani dyda, ani smoczka ani butelki. Normalnie porażka 😞 Dałam mu już czopka Viburcol, smaruje dziąsła i dooopa blada.Ehh.. 😞 Żeby w dzień tak było to jeszcze , ale nocki już mnie wykańczają.

Teraz śpi, usiadłam póki dziewczyny śniadanie jedzą. Muszę jeszcze Olę do szkoły naszykować i poćwiczyć z nią czytanie.

Miłego dnia babeczki.

P.S
U nas wczoraj tulipanki królowały 🙂 . A Ola dostała krokusy w doniczce w szkole 🙂
Tojeczka, ja też czytam co piszesz. Chociaż nie do wszystkiego się stosuję ☺️ . Chyba jednak nawyki stare mi pozostały po dziewczynach w niektórych przypadkach:P

• Mamusia
Monia biedulko trzymaj się 🙂
Ja mam tak od wczoraj, ale w dzień 😞wydaje mi się, że po podaniu antybiotyku...mała jest piskliwa, tylko naręcach śpi,cycaniechce,smoka też nie...naewt apetyt mniejszy...amoże to też ząbki...nie mam pojecia...
Kochana sił Ci życze 🙂

• Mamusia
Hej Kobitki 🙂

My dzisiaj z Dobrusią byłyśmy pół dnia w szkole u Huberta 🙂Mój syn recytował wiersze i śpiewał piosenki na przedstawieniu z okazji Dnia Kobiet, a my biłyśmy mu brawa 🙂 Dzieciaczki z grupy Hubcia oblegały moją Dobrusię a pani wychowawczyni to się w niej zakochała 🙂 nosiła ją na rękach ,a małej bardzo się to podobało 🙂

Moni cierpliwości życzę Kochana,jutro na pewno będzie lepiej 🙂

Karola dla Natki 😘

• Mamusia
Hej.
Monia27 mozesz być dumna z Humbcia 🙂

ja po spotkaniu z terapeutą-logopedą 🙂Pani dokt. wszystko mi tłumaczyła, a ja notowałam 🙂nastepnie uczyłam się na sobie masażu sensorycznego polegającego na szczotkowaniu rąk,nóg oraz masażu poprzez ucisk na dłonie, łokcie, nogi 🙂 wszystko muszę robić synkowi co 2godziny 🙂czeka nas około pół roku ćwiczeń,a potem dopiero ćwiczenia wymowy prawidłowej 🙂

po tym spotkaniu i słowach które usłyszałam, to widzę,że naprawdę nie jest dobrze 😎 nawet to, że młody lubi na głowie stawać,to wynik nie rozwiniecia się jakiegoś zmysłu 🤪

po obiedzie wybyłam z Batim do miasta 🙂T kaską Nam sypnął,więc poszaleliśmy 🙂każdy zadowolony,a T dostał mały torcik w kształcie serducha do kawki 🙂

Moni 😘

• Mamusia
Hej kobietki,
dzień jakoś zleciał, przed nami nocka-już się boję 😞 . Zaraz mykam do łóżka, bo wolę być chociaż trochę wyspana.

Monia27 😘 dla dzieciaczków 🙂

Karola, to "trochę" pracy Was czeka z Batmi. Ja podobnie miałam przez rok(chociaż to na pewno nie to samo) , jak z Olą do logopedy chodziłam. Trzymajcie się dzielnie.

DOBRANOC
Spokojniej nocki

• Mamusia
Hej Kobitki 🙂
dzisiaj mieliśmy dzień pełen przygód, a Ania to już szczególnie. Była ze mną na poczcie i na lumpkach 😁 obie coś zgarnęłyśmy 🙂
Po południu pojechaliśmy do teściów i babiszon mały tak się rozglądał strasznie po ich mieszkaniu, że szok 😲 zaczyna więcej zauważać i kojarzyć że nie jest u siebie 🙂
Potem byliśmy jeszcze u babci M 🙂 tam zrobiła furorę jak zwykle 🙂
No a największa przygoda to była w drodze powrotnej, jak jechaliśmy przez ciemny las na rezerwie i modliliśmy się żebyśmy dojechali do pierwszej stacji benzynowej dobre 15km 🤪 🤪 Udało się. 🙃

Wczoraj wieczorem z okazji Dnia Kobiet Ania przewróciła się pierwszy raz w pełni samodzielnie z brzuszka na plecki :laugh: 🙃 🙃 🙃
No i się biedna doczekać nie może na jakieś konkretne jedzenie, aż się cała trzęsie jak widzi że coś jemy. Mamusia jednak nieugięta 😉 poczekamy jeszcze te 3 tygodnie. Dałam jej na pocieszenie polizać jabłuszko, ale się krzywiła :laugh: :laugh:

Monia buziak, żeby noc przespana była! Ja tam nie piszę tego po to żebyście się do tego stosowały koniecznie, po prostu dzielę się z Wami 😉 Sama też to wszystko trawię i jak sobie to do Was napiszę i potem przeczytam to więcej rozumiem 🙂 😎

Moniu27 to impreza się udała 😁

Karola83, ja Ciebie podziwiam że Ty masz siłę jeszcze na te siłownie i różne inne vacum biegać 🤢

Karola, dla Ciebie pójdzie kolejny buziak - z takimi rodzicami którzy tak pracują ze swoimi dziećmi aż chce się współpracować, na prawdę!!! 😘

• Mamusia
hejka!

Monia 😘

a tak mie się od rana przypomniało, że miałam Was zapytać (znowu ☺️ ) czy wprowadzacie od 6-go m-ca kubki niekapki?
boponoć dziecko powinno się już z nich uczyć pić ale są ja zwykle dobre i złe opinie o nich.

Toju na takiej siłowni to tylko czysty relax jak dla mnie :laugh: a dodatkowo poprawiam swój wygląd (taką mam nadzieje, bo efektów jakiś zniewalających to nie widać choć samopoczucie o wiele lepsze 😉 )

Anulka faktycznie miala dzień pełen wrażeń :laugh:

Monia27 brawa dla Hubcia, mama pewnie dumna z synka 🙂
a nie dziwota, że Dobrusia również furorę robi, piknotka z niej przecież :laugh:

uciekam bo mi tu dziecko świruje na kolanach i samo próbuje pisać :laugh:

• Mamusia
Hej !!!

Karolcia 😘
co do niekapka,to ja jeszcze nie podaje 🙂dla mnie za wcześnie 🙂jeszcze poczekam, ale pamiętam,że Bartek nie pił z niekapka,tylko od razu z kubeczka wolał 🙂

my dziś pobudka o6.30 😎 T wychodził do pracy, a moje skarby okupowały rodzinne łoże 😁 🙃 😁
mała nadal marudna 🥴 taka jakaś przytulaśna 😆 ale to na pewno wina choroby 🥴

Toja moja to jak jem coś to w orbitę by wyskoczyła, tak chciałaby zkosztować 🙂nie raz już dostała do pociumana bananka, jabłka, skórkę od chlebka,kukurydziane chrupki i biszkopty.

Bartek dziś sam poprosił o masaż przed przedszkolem. Wczoraj zrobiłam tabelkę i po każdym tygodniu, bedzie wizyta na basenie lub kulkach /tak sugerowała P.doktor/ . Młody zakreśla serduszkami udane masaże, ale widać,że odlicza do wizyty w którymś z tych miejsc 🙂

kurka a mnie dół dopada, jeszcze 11dni work...work...work 😞

Miłego dnia 🙂

• Mamusia
Dzień dobry!! 🙂

Kurce nie wieże!!ale się wyspałam 🙂 Mała zlitowała się i dała pospać dziś mamusi:P
Teraz się wścieka bo pieluchę ubrałam na pupę a ona tak uwielbia na golaska śmigać 🙂

Oj widzę ,że mała nie da mi popisać,uciekam zajrzę później 🙂

Miłego dnia 😘 😘

Moni dla Ciebie 😘

• Mamusia
Hej kobietki!

Ostatnie parę dni to jakaś masakra 😮 Młody 4 noce nie spał, chyba górne ząbki próbują się przebić. A ja każdą chwilę jego drzemki odsypiałam 🙂 Poza tym choróbsko powaliło mnie z nóg, ale już dziś da się normalnie funkcjonować. Ważne, że Kubuś zdrowy się uchował. Tylko teraz M. choruje 😞

Zmykam, bo młody dobiera się do tatusia papierów. Cwani9aczek dojdzie już wszędzie 😉

Buziam 😘

• Mamusia
Ufff, wreszcie mam chwilkę 🤢 Młody przez ostatnie parę dni jest marudny i piskliwy, nie można go na chwilę zostawić, bo zaraz upomina się o uwagę 😮

Ja tez daję już Kubie chrupki i biszkopty. Biszkopcika zjada 1-2, ale część i tak ląduje na nim. A chrupki kukurydziane mniej go interesują, bardziej się nimi bawi i przekłada z rączki do rączki, czasem tylko liźnie 😉
I też zaczęłam mu wprowadzać bebilon 2-kę, teraz ma proporcje pół na pół, za parę dni odstawię 1-kę całkiem. No i mniej już tego mleka pije, raz w nocy i z 2 razy w dzień. Oprócz tego rano i wieczorem kaszkę, obiadek, owocki, soczki lub herbatkę i biszkopciki. W ogóle to do mleka z butelki robi się niejadek, woli łychą 😉

Wczoraj załatwiliśmy chrzciny i mamy w Poniedziałek Wielkanocny. Czekaliśmy aż się zrobi cieplej, z reszta sam ksiądz nas do tego namawiał 🙂

Tyle u nas 🙂 Zmykam popsiątać, bo na weekend mamy gości na trzy dni, trzeba się "odgruzować". Ostatnio, przez to wykańczanie domu nic mi się tutaj nie chce nawet z wierzchu ogarniać :P

Aha! Przypomniało mi się, że wczoraj byłam w pracy i od wszystkich po kolei usłyszałam, że super wyglądam i wróciłam juz do formy ☺️ ☺️ ☺️ Miło czasem cos takiego usłyszeć...

Kar_ola ja juz w tym tygodniu wracała bym do pracy 🤨

• Mamusia
u mnie zaganiany dzień, że szok.
Rano pojechaliśmy kupić fotelik, bo jak wkładałam Łucje do nosidełka to jakaś taka obrażona była na mnie i ciasnawo strasznie, wo dodatku całe syruchy już jej wystawały 🤢
więc dziecię me wozi się już iście po królewsku 😉

Później ja udałam się na ploty do koleżanki a A. miał dokończyć obiadek z córa i zabrać ją na spacer.
ale tak pięknie nie było po 1,5 godz grzałam do domu na sygnale a przez ten czas to odebrałam chyba z 10 tel. dziecko ryczało w niebogłosy a na widok mamusi uśmiech 🤔
dziwne bo przecież dość często zostaje z nim sama no ale miała dzień na maumsię i już swja droga zmęczona już była, także jak o 14 wyszłam na spacer to wróciłam po 3 godz (Łucja przespała calutki:woohoo 🙂 i popędziłam na vacu.

teraz dzieciątko śpi ja poprasowała, poskładałam i teraz z czystym sumieniem mogę sobie odpocząć :laugh:

• Mamusia
Byliśmy dzisiaj u nefrologa, z nerkami Ani ok. Wyniki moczu super 🙂

Karola83 jak kobieta lepiej się czuje to automatycznie lepiej wygląda 🙂

Karola obiecany buziak! 🙂 😘

Inka, u nas też mieszkanie czeka na odgruzowanie...

Monia27 Ania też lubi pupcię wietrzyć 😁 😁

• Mamusia
A co do niekapków... Nie wiem, ja chyba Anię będę uczyć pić przez słomkę, bo dobrze wtedy ćwiczą mięśnie aparatu mowy 🙂
Chociaż niekapek wygodny - szczególnie ten który na prawdę nie kapie 😁 😁
Myślę że niekapek jest lepszy od butelki ze względu na profilaktykę próchnicy 🙂

• Mamusia
Witam!!!
u Nas mrożno i słonecznie:laugh: wczoraj spotkałam pediatre i powiedział, że mam Natalkę na dwór zabrać na spacer; sama nie wiem bo ma kaszelek i katarek, do tego antbiotyk wciąż jej podaje 🥴
kolejny dzień maruder włączony od świtu 😉 dobrze, że noce całe przespane już są 🙂

miłego dnia 🙂
MIMI 😘 za nieobecność usprawiedliwioną 😉

• Mamusia
Witam czwartkowo 😉

U nas nocka nawet nawet,jedno karmienie dwa pojenia i przytulanki do cycusia 🙂Teraz mała leży na macie i ćwiczy 😉 a ja zaraz śniadanko idę wcinać 🙂

Wczoraj byłam z małą na lumpku,znalazłam dwa nowe super śliniaczki:laugh: jeden z rękawkami adamsa a drugi ceratkowy h&m,naprawdę świetne 🙂trafiła nam się też słodka sukieneczka na lato 🙂 ach to lato kiedy ono będzie 😎

Miłego dnia Kochane moje 🙂 buziaki 😘 😘 😘

• Mamusia
hello!

u nas od kilku dni rano mroźno ale słonecznie i mega przyjemnie, dlatego korzystamy ile się da i spacerujemy, dziś obowiązkowo też się wybierzemy :laugh:

ja już czuję wiosnę w powietrzu i od razu mam inne nastawienie :laugh: swoją drogą wczoraj zakupiłam 2 pary ślicznych baletek na wiosenne spacerki więc tym bardziej mam dobry humor :laugh:

Karolka 😘

Przyjemnego dnia :pinch: