Skocz do zawartości

Ruchy płodu | Forum o ciąży

KasiaKasia22

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja jestem obecnie w 21 tygodniu. "Motylki" czułam już od ok. 18 tc ale w ostatni weekend czuję już wyraźne rozpychanie się mojej pociechy. Jakie to przyjemne! Mąż jak mi położył rękę na brzuchu to tez poczuł 🙂
A dziś rano dzidziuś się dość długo nie ruszał to ja do niego: "halo mały jesteś tam?" a tu za ok pół minuty kopniak
NIEPRAWDOPODOBNE :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

• Odpowiedzi 321
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Na pytanie kiedy powinnysmy zaczac czuc ruchy bobo trudno jednoznacznie odpowiedziec. Zasada jest taka: u mam pierwszy raz w ciazy ruchy (czytaj: babelkowanie, motyle, mrowienie itd.) powinny byc wyczuwalne miedzy 18 a 22 tygodniem ciazy. W kazdej kolejnej ciazy jest szybciej o 2-3 tygodnie. Oczywiscie jest to tylko przyblizenie i nie ma zastosowania jesli to kolejna piata czy dziesiata ciaza bo czuly bysmy ruchy pociech jeszcze przed jego/jej poczeciem 🙃
Nie ma najmniejszych szans by czuc malucha przed 12-nastym tygodniem bo wowczas mierzy maksymalnie do 6-7 cm i nie ma jeszcze na tyle sily by nas "kopnac".
Cierpliwosci - jak sie zacznie wiercenie, to jeszcze sie zdarzy, ze nie bedziecie mogly zasnac z powodu ruchliwego brzucha...

• Mamusia
czesc Wam! Ja jestem w ciazy z 1. dzieckiem i powiem Wam ze pierwsze ruchy poszulam w 19tc. I to bylo dziwne, siedzialam przed laptopem i wydawalo mi sie ze glodna sie w jednej chwili poczulam... a okazalo sie ze moj Smerfik sie poruszyl! I pozniej juz tak z kazdym dniem coraz mocniej i mocniej. Teraz wiem kiedy maluszek juz ma pore czuwania, kiedy spi... Zawsze tak kolo 16.00 do 16.30 mocniej pokopie, pozniej zalezy to juz od tego co robie, a ze ja uwielbiam baraszkowac w kuchni, wiec jestem na nogach i gdy juz usiade zeby odpoczac to wtedy pare razy Smerfik daje znac o sobie. No i pozniej tak kolo 10, czasami 11 w nocy troszke sie pokolysze i spi. 🙂 To niesamowite uczucie! 🙂
Powiem Wam, ze jak poczulam ruchy maluszka, a teraz mocniejsze kopniecia, to tak juz naprawde sobie uswiadomilam, ze nosze w sobie swoje dzieciatko! 🙂 Do tej pory do mnie to jakos nie docieralo, moze dlatego tez, ze mam bardzo aktywna ruchowa prace i ze brzuszek zaczal mi rosnac dopiero teraz!?
Pozdrawiam Was przyszle mamusie! Dbajcie o siebie, bo pozniej bedziecie juz na "TO" mialy troszeczke mniej czasu! 🙂
buziaki, Monia

• Mamusia
Nio ja za bardzo wczesniej nie czułam, jakies tam delikatne bulgotanie moze. A teraz od jakichś dwóch dni ostre kopniaki juz, az sie wczoraj rano pzrestraszyłam, w ogole sie nie spodziewałam. A teraz wyczekuje tych ruszków maluszka z utesknieniem. Tez chyba do mnie dopieor teraz dochodzi, że tam w srodeczku siedzi taki malutki człowieczek uzależniony tylko ode mnie i moją rolą jest dbać o niego... cudowne... jeszcze muszę się przywyczaic troszkę, bo narazie to dla mnie dziwne jest, takie mocniejsze odezwy...
I moje maleństwo tez ma takie pory na ruszanie się... rano, jak przyjde do pracy, potem po południu cisza, leże i wyczekuję,a tu nic, i troszkę pod wieczór sie porusza, ale w nocy narazie mam spokój(chyba śpi razem ze mną).

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Czesc wam dziewczyny..dopiero co do was dolaczylam 🙂
Ja tez juz czuje ruchy malej Julki 😉 nawet juz babcie i ciocie swoja kopnela no i tatusia oczywiscie tez..Teraz to juz taka odwazna jest ze kto ja dotknie to wszystkich kopie 🙂ale to po mamie 🙂 🙂 🙂
Ja juz sie nie moge doczekac sie kolejnej wizyty..a idziemy do p.Doktora 19.11 tak wiec juz niedlugo 🙂
Pozdrawaiamy serdecznie 🙂

• Mamusia
Ja moją niunię poczułam na samym początku 18.tc. I w ciągu kilku dni zrobiła się tylko aktywniejsza! Były to delikatne kopniaczki. A teraz w 21. już na maksa daje znać o sobie-po jedzeniu, w ciągu dnia, pod wieczór w łóżku.... 😆 Wtedy to tak szybko zasnąć się nie da :laugh: Także jestem ciekawa co będzie dalej! Już niedługo się zacznie wkładanie nóżek pod żeberka... Przeżyjemy :P

• Mamusia
Kochane ciezarne dziewczynki!!!
Co do ruchow plodu to kazda ciaza jest inna, kazda z nas odczuwa czestsze lub rzadsze ruchy i nie ma sie co martwic. Czytalam ostatnio taka ksiazke i tam pisze, ze tak samo jak my czasami mamy zle czy smutne dni to nasze dzidzie rowniez nie zawsze sa w humorze skakac i kopac caly czas!!!Wszystko jest dobrze, tylko nie stwarzajmy sobie problemow, krorych nie ma,pozdrawiam was wszystkie!!! 😉

• Mamusia
czes dziewczyny ja dolaczylam niedawno jutro zacznie sie 19 tydzien wedlug lekarza mam w brzusiu malego kawalera otatnio troche szalal na jeden dzien sie uspokoilo i zaczelam sie martwic ale dzis znowu dal mi popalic wie chyba jest dobrze jestem troche przewrazliwiona bo przez blad lekarza pierwsze malenstwo stacilam w 30 tc a to mja druga ciaza pozdrawiam

Cześć wam ja nie mam co narzekać na ruchy mojego maluskza bo z tego co piszecie to moje nigdy nie jest bez humoru heh on cały czas się wierci i kopie jak opity 😁 😁 😁 Ale to jest najwspanialsze uczucie 🙂 Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamusie 🤪 🤪