Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mi jeszcze żołądek daje we znaki się, najgorszy stan jak jestem głodna. Tak więc unikam sklepów, bo tam mi zawsze burczy w brzuchu 😉 idę jutro na wizytę, może 2 raz zobaczę swoją dziecinkę.
Maiha Ty dwa do tyłu ja dwa do przodu, jak tak dalej pójdzie będę się turlać. Dziś dopiero dowiedziałam się, że mogę iść na zasiłek chorobowy w Krusie ( jestem studentką i mąż mnie ubezpiecza w Krusie) myślałam , że tylko w Zusie tak można. Warunek jest taki, że nie mniej niż 30 dni, nie więcej niż 180 dni. Ja pewnie pociągnę do samego porodu ( tak mi sugerował lekarz z powodu wcześniejszego poronienia)

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ale Strzauka śliczny brzuszek, mój dzisiaj jakoś się pojawił 🙂 pewnie do jutra znika bo ma taką tendencję :P no ale na razie fajnie wygląda :P

Ja dzisiaj miałam ciężką noc, brzuszek mnie coś ciągnął i bolał - mój pomasował i trochę przeszło. Teraz siedzę w pracy i dalej jakoś nieswojo się czuję.Pobolewa was czasem też?

Wczoraj byłam u lekarza, pobadał wszystko ok, ale usg dopiero 31.01. - prenatalne, a tak chciałam zobaczyć małego. Zalecił więcej czerwonego mięsa, nabiału itd. itp. a sama myśl o tym mnie odrzuca :P Bo mały pragnie frytek hehe

pozdrowienia

• Mamusia
akinimod dzięki 🙂 też mam problem z żywieniem, bo to co jeść powinnam wcale mnie nie pociąga...
co do bólu brzucha to tak - czasem się zdarza. lgin pozwala brać no-spę ale puki co staram się przeczekać ten ból, bo jest do zniesienia 🙂 no i bardzo boli jak kicham, mam wtedy takie skurcze...

• Mamusia
Witamy dziewczynki!
U nas 3 kg na minusie i poczucie wciaz kiepskawe....wlasnie maz parzy kawe ( bo my 6 godz za wami) i nie moge, musze sie ewakuowac do najdalszego pokoju, tak okropnie mi przeszkadza zapach kawy!!!!. No ale, czekamy na koniec pierwszego semestru i na apetyt. Tak cos czuje , ze nadrobimy szybciutko. Ja powiem prawde, ze boli brzucha mocno nie mam, a z tego sie ciesze 🙂. I jest mi strasznie zimno , caly czas...nie moge sie ogrzac normalnie. Echh. Za to w lato bede narzekac ,ze za goraco, hehe. A nachodzimy sie z brzuszkami w upaly dziewczyny 🙃

• Mamusia
hej dziewczynki
wlasnie mi lekarka zadzwonila ze mam zapalenie drog moczowych i musze antybiotyk brac kurcze boje sie ze moze zaszkodzic dzidzi, ale chyba lepiej wziasc zeby sie z tego nic wiekszego nie zrobilo. Przepisala mi amoksycykline czytalam ze jest bezpieczna w ciazy. Bralyscie moze we wczesniejszych ciazach antybiotyk?

• Mamusia
Aguska- amoksycilina to forma penicyliny (zdaje sie ze jedna pol syntetyczna a druga syntetyczna, dokladnie to nie wiem 🥴 ) a ta jest na liscie bezpiecznych lekow. Wylecz sie bo jeszcze sie bardziej rozchorujesz. Ja nie musialam na szczescie borykac sie z chorobami w pierwszej ciazy, ale mialam grozbe pare tyg temu jak mi sie maz z angina rozlozyl ( wlasnie bral amoxyciline- stad tez wiem, bo sie dowiadywalam "na zas"). WIem, ze ciezko przelknac jakiekolwiek proszki w obawie o dzidzie...no ale musisz sie wyleczyc a lekarze chyba wiedza co robia:-).

• Mamusia
Jeśli to jest sprawdzone, że jest jakies zapalenie to radzę wziąść. Zapalenie jest gorsze od antybiotyku.
Ja trafiłam na lekarza szewca, 3 tyg męczył mnie katar, przeraźliwy. Stwierdził, że to pewnie zapalenie zatok- antybiotyk. Po tygodniu jak nic mi nie przechodziło poszłam do innego lekarza, stwierdził od razu- uczulenie. Najlepiej sobie ufać....

• Mamusia
Biore ten antybiotyk, poczytalam troche i sie uspokoilam ze amoxycyklina jest bezpieczna w ciazy( wiadomo lepiej nic nie brac, ale jak trzeba to nic nie poradzimy). Kidys mialam odmiedniczkowe zapalenie nerek ktore wlasnie mi sie przyplatalo z nieleczonego zapalenia dróg moczowych wiec wole nie ryzykowac.
Dziewczynki jeszcze troszke i brzuszki beda juz bardzo widoczne 🙂 juz sie nie moge doczekac a najbardziej to nie moge sie doczekac pierwszych ruchów dzidzi 🙂
W pierwszej ciazy czulam dopiero ok 18 tyg mam nadzieje ze tym razem bedzie troszke wczesniej a jak u was bylo?

• Mamusia
Ja w pierwszwj ciazy 19 tydz i pare dni jak mi Ellunia zasunela kopniaczka :-) no ja tez czekam na to z utesknieniem, ponoc drugim razem ma byc szybciej. Dzis o dziwno zauwazylam , ze brzuch sie zrobil taki...no inny. Jeszcze nikt by nie powiedzial, ze ciazowy ale ja juz widze zmainy 😜.

• Mamusia
strzauka brzusio cos urusl?? ja jeszcze niecale 3 tygodnie do usg w 12tym tc

u nas w szkocji nie mowila plci w wiekszosci szpitali ja chyba ide do tego gdzie mowia ale to jeszcze za wczesnie mysle ze ok 20tego tyg sie dowiemy jak bede w polsce

ja nie pamietam kiedy poczulam we wczesniejszej ciazy ale na poczatku bylo to takie delikatne jak motylek jak czasem w jelitach sie cos dzieje ale czesciej 😉

w drugiej ciazy ma sie wczesniej czuc?? czyli kiedy najwczesniej??

• Mamusia
Strzauka ja myślę że znacznie za wcześnie na poznanie płci-ja na takim etapie nie chciałabym poznac płci bo lekarz ma 50% szans ze zgadnie, bo tak na prawdę narządy płciowe dopiero zaczynaja się wykształcać, więc lekarz nawet na najlepszym sprzęcie może się pomylić w tak wczesnej ciąży a Ty się juz nastawisz a jak potem okaże się że jednak sie pomylił to będzie Ci ciężko (wiem bo mam znajomą która miała mieć dziewczynkę a później okazało się że jednak chłopak) wybrane imie juz miała i wyprawkę zaczeła kompletować-ale zrobisz jak zechcesz

ja dopiero na USG połówkowym około 20 tygodnia zapytam czy widac juz płeć wcześniej nie chce wiedzieć 🙃

• Mamusia
agadko różnie mówią, są mamy które nawet w 16 tygodniu już coś czują ale to też duzo od budowy ciała zalezy szczuplejsze kobiety moga poczuć ruchy wcześniej ale tak mówią a jak jest naparawde to same się przekonamy już nie długo, ja po ciuchu licze na ruchy około 18 tygodnia:P ale zobaczymy jak to będzie 🙂

• Mamusia
Odnalazłam tą stronę i chce żeby mi towarzyszyła w przebojach ciążowych.. nie mam żadnej koleżanki która w ciąży jest lub była, wiec porozmawiać nie ma z kim.
trochę się przedstawie 🙂 mam na imie Milena i od 15 grudnia wiem ze bede mamą, chyba nie musze mówić jak bardzo się cieszę 🙂

wszystko jest super, cieszę się bardzo ,brzuszek wywaliło, serduszko słyszałam, rączkami do mnie machało i jest bardzo ruchliwe (ma długą pępowinę), spodnie wszystkie ciasne, na egzamin ide w opiętej spodnicy bo tylko w tą się mieszcze, i mam zakażenie pęcherza, biore biseptol i furagine.. i mam ochote cały czas leżeć z głową nad miską tak mi jest niedobrze, aż sobie nie radze już...

• Mamusia
ja dzis dostalam krawienia 😞 bylam od razu u lekarza i byl to prawdopodobnie krwiak jakis, podobno czasem sie tworzy razem z lozyskiem, wystraszylam sie i to bardzo, ale dziecko na szczescie nic nie jest ladnie mi raczka pomachalo, serduszko bije 😁 mam lezec, 2 tyg zwolnienia luteina i nospa. oby wszystko bylo dobrze a i jeszcze sie dowiedzialam ze dziecko jest troszke starsze 🙂 termin porodu przesunal mi sie na 6 sierpnia! nie sie rodzi kiedy chce aby wszystko bylo dobrze!!!!!!!!!!!!

• Mamusia
Hej dziewczynki. Czesc Mamlena!
Ja to gdzies czytalam, ze w kolejnej ciazy to mozna juz niby i w 15 tyg cos poczuc i tak jak pisze maiha, ponoc duzo zalezy od budowy ciala mamy. No a jak bedzie, to juz sie niedlugo przekonamy i tyle...co ja pisze, toz to cala wiecznosc jeszcze hehe 😉
A wszystkie dziewczynki chcecie znac plec dziecka? My w pierwszej ciazy zostawilimy sobie najwieksza nispodzianke na sam koniec! I nie powiem, niespodzianka zycia byla jak mi powiedzieli, ze to dziewczynka...bo mi wszyscy mowili, ze chlopak. No tym razem chyba (?) chce wiedziec.

• Mamusia
az mi ciarki po plecach przeszły jak pierwsze zdanie przeczytałam, i widze ze nie tylko ja sie ciesze z kazdego dodatkowego dnia do porodu 🙂 ja już chciałabym miec taki brzuszek i zeby sie poruszał, chce wiedziec i czuc cały czas ze tam jest 🙂