Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Emilia1991 to napewno będzie dziewczynka 🙂
Na moim poprzednim usg dzidzia tak się wierciła, że nic nie widział lekarz. Teraz kolejne 2 maja! i już sie nie mogę doczekać 🙂
Emilia staraj się pić dużo płynów, żeby się nie odwodnić. W czasie ciąży organizm od razu "wyrzuca" to co może być nieświeże. 🤢
Mój też przechodzi ciążę bardzo intensywnie 🙂 czasem bardziej marudzi odemnie:P

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/844/002nft.jpg/][IMG]http://img844.imageshack.us/img844/8320/002nft.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

A oto mój synek. 🙂 Właśnie wróciłam od lekarza mały sie kręcił i machał rączkami a nawet usmiechnął się do mamusi 🤪 co to za cudne uczucie. Lekarz powiedział, że wszystko z małym w porządku. 😁 Ja za to dostałam Terdyferon bo hemoglobina spadła i oczywiście znowu skierowanie na badania bo mam nadal zapalenie pęcherza. Ale i tak jestem szczęśliwa.

• Mamusia
Aisza gratuluje 🙂 witam sie z wami dziewuszki...bo tak jakos od rana jak Bartek poszedl do pracy troche robilam w domku po poludniu spedzilam az 3 godziny na dworze ... poprostu uwielbiam taka pogode 🙂 🙂 🙂 oby na majowke bedzie ladna,bo spedzam je na rynku we Wrześni wieczorkami 🙂 dobrze,że do domku mam bliziutko z rynku 🙂 po tym spacerze mi kregoslup wysiada 😞 bylam u Bartka w pracy i slyszalam tylko ale masz ładny brzuszek i jaki już duzy...itd...dziewczyny są nie ogarnięte stwierdzilismy 😁 macie jakis pomysl na kolacje?? 🤢

• Mamusia
A u mnie po pieknym dniu nastapila prawdzila wiosenna burza z letnim deszczykiem - super sprawa, a powietrze jakie czyste 🙂
Ja na kolacje na pewno zjem swiezy chleb z prawdziwym pasztetem od rzeźnika i malinowym pomidorem 🙂 mniam mniam, ostatnio mam na to faze 😉
A co do majówki to musi byc piekna pogoda - w koncu wybieramy sie nad morze ze znajomymi 😁 juz odliczam dni 😁

• Mamusia
Emilia1991r napisał(a):
bo wczorajszym jak napisala ktoras z nas ze kreseczka na brzuchu jest na chlopca zaczelam sie zastanawiac ile w tym prawdy bo ja juz ubranka rozowe mam 😲 😮

Ja nie mam kreseczki a dzisiaj okazało się że chłopczyk 🙂 za to sprawdził mi się chiński kalendarz urodzeń 😉

• Mamusia
Ja właśnie odmrażam sobie pizzę Guseppe,zobaczymy co to za cudo 🙂 Przekroiłam na pół bo stwierdziłam że nie ma co się obżerać 🙂 Zrobię w piekarniku, bo z mikrofali tak mi nie smakuje 🙂 Ja nawet wolę te pizze gotowe,mrożone niż świeże z pizzerii,heh głupia jestem.
Co do mężczyzn, to najlepsze,jak też rozwarcie będą mieć hahahahahaha 🙃 🙃 🙃 🙃
Ja wczoraj kupiłam sobie baletki,mam nadzieje że będą wygodne na dłuższą trasę,bo w sklepie to prawie wszystkie są wygodne.
Dziewczyny mam do Was pytanie, wiem że wybiegam daleko do przodu, ale jak to z Wami jest,kiedy planujecie po urodzeniu wrócić do pracy? Bo ja już się stresuje bo dostaje teraz 950zł miesięcznie z Zusu a macierzyński trwa bodajże 16 tygodni i można potem chyba o 2 tyg przedłużyć. Boję się że po 4 miesiącach nie wyrobimy z kasą,że nie wyżyjemy z jednej wypłaty 😞 A takie malutkie dziecko do żłobka,no serce się kroi a w dodatku najpierw musiałabym tą pracę znaleźć,co jak wiadomo nie jest proste,bo tu gdzie robiłam,to dużo km od domu,późne powroty do domu a musiałabym małą odbierać ze żłobka,także nie ma szans. Jestem chyba głupia że już się tym martwię,ale boję się co będzie,bo dziś szefowa mojego M wołała go i mówiła delikatnie by szukał innej pracy bo szykują się zwolnienia 😞 Ogólnie mam doła,wszystko kręci się wokół kasy,bez niej ani rusz kurde. Wszystko drożeje, a płace są śmieszne...Nawet nie liczę że jak znajdę pracę to dostane coś powyżej minimalnej kwoty..

• Mamusia
Aisza2612 napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):
bo wczorajszym jak napisala ktoras z nas ze kreseczka na brzuchu jest na chlopca zaczelam sie zastanawiac ile w tym prawdy bo ja juz ubranka rozowe mam 😲 😮

Ja nie mam kreseczki a dzisiaj okazało się że chłopczyk 🙂 za to sprawdził mi się chiński kalendarz urodzeń 😉

Mi też się sprawdził i powiem Wam że przy następnym dziecku, gdy będziemy chcieli chłopca,by była parka, mimo że to tylko głupia tabelka, zasugerujemy się nią i może się uda 🙂 W coś trzeba wierzyć 🙂

• Mamusia
Pestka ja niestety po macierzynskim musze wracac do pracy, bo z jednej wyplaty nie damy rady wyzyc 😞 Maluszek bedzie musial isc do zlobka (o ile tam bedzie miejsce dla niego, bo to tez nie jest takie pewne niestety 😞 ), bo dziadkowie mieszkaja za daleko a na nianie raczej nie bedzie nas stac...bedzie ciezko, ale jakos trzeba bedzie sobie poradzic...

• Mamusia
Witam się wieczorkiem.
Najpierw najważniejsze: Aisza GRATULACJE! Piękny Synuś!

Moje dziecię zasnęło właśnie po całodniowym szaleństwie na powietrzu. Ja też już mam dość, kręgosłup mnie boli jak nie wiem. A jak tylko się położyłam na łóżku, to Mała wypięła się w okolicach mojego pępka i zaczęła fikać jak szalona 😁 Leżę więc i odpoczywam i zajadam się delicjami brzoskwiniowymi...

• Mamusia
Pestka24 napisał(a):
Aisza2612 napisał(a):
Emilia1991r napisał(a):

Mi też się sprawdził i powiem Wam że przy następnym dziecku, gdy będziemy chcieli chłopca,by była parka, mimo że to tylko głupia tabelka, zasugerujemy się nią i może się uda 🙂 W coś trzeba wierzyć 🙂

O tym samym pomyślałam hi hi 😁

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Pestka ja niestety po macierzynskim musze wracac do pracy, bo z jednej wyplaty nie damy rady wyzyc 😞 Maluszek bedzie musial isc do zlobka (o ile tam bedzie miejsce dla niego, bo to tez nie jest takie pewne niestety 😞 ), bo dziadkowie mieszkaja za daleko a na nianie raczej nie bedzie nas stac...bedzie ciezko, ale jakos trzeba bedzie sobie poradzic...

Właśnie,my też chyba nie damy rady.My mamy dziadków na miejscu,ale niestety nie wchodzi to w grę,bo jedna babcia pracuje a druga jakby to delikatnie powiedzieć, lubi być z dzieckiem ale raz na jakiś czas. Wiadomo, to męczące a ona wychowała już kilka i ma już dosyć. No właśnie, za żłobkiem trzeba nieźle czekać, chyba zgłosić dziecko będzie trzeba od razu po narodzeniu. Masz chociaż dokąd wracać, ja muszę zacząć wszystko od nowa i szukanie tej pracy też pewnie potrwa miesiące,ale za coś żyć trzeba. Już próbuję jakoś dorobić, rozprowadzam katalogi z kosmetykami,ale to wielkie nic, wiara nie ma kasy,mało zamawiają, w zeszłym miesiącu ani jednego zamówienia, a poprzednio miałam z tego 20zł zysku...Żeby był jakiś pomysł na biznes...

• Mamusia
Pesteczko od początku tego roku przysługuje 24 tygodnie macierzyńskiego, a dla tych co urodzą bliźnięta 37 tygodni... Poza tym zawsze możesz starać się o zasiłek wychowawczy. Jeśli macie żłobek państwowy blisko, to najlepiej już idź się zapytaj jakie są realia przyjęcia. Jeśli tylko prywatne, to u nas jest to koszt 900zł miesięcznie,więc w ogóle się nie opłaca przy zarobkach poniżej 2000zł :/

• Mamusia
Doti napisał(a):
Pesteczko od początku tego roku przysługuje 24 tygodnie macierzyńskiego, a dla tych co urodzą bliźnięta 37 tygodni... Poza tym zawsze możesz starać się o zasiłek wychowawczy. Jeśli macie żłobek państwowy blisko, to najlepiej już idź się zapytaj jakie są realia przyjęcia. Jeśli tylko prywatne, to u nas jest to koszt 900zł miesięcznie,więc w ogóle się nie opłaca przy zarobkach poniżej 2000zł :/

Gdzie kobieto 2000zł, w życiu nie zarobie takich pieniędzy. Dostanę to co muszą dać,czyli minimalną kwotę wynagrodzenia. Muszę zapytać kumpeli ile płaci za swoją córę w żłobku. A to nie wiedziałam że 24tygodnie

• Mamusia
No niby mam gdzie wracac, ale mamy z mezem troche dziwna sytuacje, bo pracujemy razem w malej firmie, ktora dopiero sie rozkreca. Umowa jest ok, jak na razie praca stabilna i wszystko si. Ale jesli w firmie by cos nie poszlo i oglosilaby swoja upadlosc czy mialaby inny problem to momentalnie razem zostajemy bez pracy 😞 a takie sa niestety ciezkie czasy, ze z takimi malymi firmami wszystko jest mozliwe. to mnie strasznie niepokoi...

• Mamusia
A ja chyba posiedzę trochę na wychowawczym bo nie mam z kim dzieciątka zostawić a pracuję w banku od 9:30 do 17:30 a czasem dłużej a u nas żłobli najpóźniej do 16 dzieci trzymają. Zresztą wcale mi się tam nie chce wracać chociaż już mi mówią, że czekają. Chyba, że znajdę inną pracę w ludzkich godzinach to wtedy może się uda.

• Mamusia
No niestety takie są u nas realia. Nie wiem jakie ceny są gdzie indziej. Najgorsze jest to, że w takim żłobku prywatnym za dziecko w pieluchach płaci się 900zł a bez pieluch 600, a wszystkie środki czystości + mleko muszą zapewnić rodzice. Więc wychodzi na to, że za przewijanie czyjegoś dziecka biorą 300zł w miesiącu. Ja nawet nie pytałam bo po prostu to nie opłacalne u nas.... To samo wychodzi jakbyś nianię zatrudniła....

• Mamusia
no my tez mam taki problem...ale narazie dajemy rade a pozniej nie wiadomo jak bedzie...ja pracy nie mam bede musiala szukac od nowa,ale jesli po urodzeniu Małej Bartek wyjedzie te 4 miesiace jakos dam rade z małą,bo bede mieszkac u mamy no i jakos oby rok przelecial i zobaczymy...a żłobki...hmmm we Wrześni jest JEDEN i to trochę daleko 😠 wiec nieweim jak to bedzie....chociaz jeszcze nad tym myśleliśmy z Bartkiem by po tym roku mnie ściągnąć z małą...ale jak to będzie wielki znak zapytania...niech najpierw Bartek wyjedzie...apropo tego macierzynskiego ja czytalam ze jest 18 tyg?!

• Mamusia
To widzę Natalia że u Ciebie to już wogóle wielkie zmiany. Współczuję Ci rozłąki z ukochanym,ja bym chyba się zaryczała ale co zrobić ,skoro trzeba to trzeba.Potem może Ciebie czeka przeprowadzka, dużo więc będzie się dziać. Ja czytałam też przed chwilą że 24 tygodnie.
http://www.ofeminin.pl/prawa-kobiet/urlop-macierzynski-2011-dodatkowy-urlop-macierzynski-2011-d16116.html

• Mamusia
Nie, 22 tygodnie plus 2 dodatkowe 🙂
Jazamiaerzam wrocic do pracy, ale na szczescie zyje nadzieja, ze moja mama nam pomoze i zostanie z dzidziutem 😉) ale wiadomo, ze roznie byc moze... Ale taki jest plan A.. 🙂)

W Poznaniu panstwowy zlobek w tej chwii kosztuje 371zl oplata stala plus okolo 100zl na zywienie..czyli 471 zl... a pryatne okolo 900-1300..

A co do tych rpzesadow to wszystkie mozna wsadzic miedzy bajki.. 😉 a to, ze sie rodzi tego samego dnia co sie ruchy poczulo to juz wogole nie wiem skad sie wzielo 🙂) ale przesady dotyczace ciezarnych chyba beda towarzyszyc do konca swiata 😁