Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Szczęśliwamama: u mnie hiv i toxo są na nfz...z resztą nie pomogę... zapytaj google 😉

Ja byłam pytać o tego coombsa ale kosztuje 50zł a to dla mnie za dużo, zwłaszcza że i tak mam skierowanie.... jakoś wytrzymam i poczekam na wyniki u gina.

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
marylu345 napisał(a):
Jak macie mocne nerwy przeczytajcie na czerwcowkach jak lasce zrobili cc. Brrrrr

przeczytalam i zaluje 😮 🤨 🤨 ale juz slyszalam przypadki, ze znieczulenie nie zadzialalo jak powinno...

Głównie z uwagi na takie historię, wolę poród naturalny. Ból tak czy siak jest, ale jak wywołuje go natura to i przeżyć go można. Ją to wogóle już samej igły w kręgosłup sie boję, ale podobno nic nie boli.

• Mamusia
szczesliwamama napisał(a):
Drogie koleżanki,
Czy któraś z Was miała już robione badania: ASPAT i AMYLAZA? Co to takiego? I czy badanie na Toksoplazmozę jets refundowane? Bo moj gin powiedział, że nie ze na HIV i Toksoplazmozę trzeba sobie prywatnie zrobić.

Pozdrawiam 🙂

ja miałam refundowane oba 🙂
aspat i amylaza to enzymy, coś masz z wątrobą?

• Mamusia
ja byłam przy baaardzo cięzkim 22-godzinnym porodzie mojej siostry, który chcąc nie chcąc skończył się cesarką 🤢 drugim razem też miała cięcie i tu i tu wszystko było sprawnie i bezboleśnie... bardzo szybko doszła tez do siebie i w zasadzie od razu miała maluchy przy sobie... obie mamy taką budowę ciała, że pewnie mnie tez cc czeka, ale ja jakoś nie mam parcia na poród sn 🤔 niektórym może wydać się to dziwne, ale dla mnie w zasadzie bez różnicy, choć chyba nawet wolę szew na brzuchu. Ważne, żeby maluch był zdrowy i żeby dla niego było jak najlepiej... a tak samo cc, jak i sn ma swoje plusy i minusy 😉

• Mamusia
Szczęśliwamama u mnie hiv i toxo są na nfz, na pierwszej wizycie dostałam na to skierowanie i zrobiłam... 🙂 a z resztą to nie mam pojęcia... ja jak narazie za żadne badania nie płacę, wszystko mam robione na nfz 😉

• Mamusia
isa8 napisał(a):
Szczęśliwamama u mnie hiv i toxo są na nfz, na pierwszej wizycie dostałam na to skierowanie i zrobiłam... 🙂 a z resztą to nie mam pojęcia... ja jak narazie za żadne badania nie płacę, wszystko mam robione na nfz 😉

ja mam tak samo... zapłaciłam tylko za usg 4d, ale to na życzenie mojego męża, w efekcie nie zrobiło to na nim jakiegoś dużego wrażenia, stwierdził, że więcej widzi w 2d 😮

• Mamusia
własnie od czego to zależy, że niektóre z was płacą za badania, gdzie większość z nas idzie na te same badania na nfz? 😮
nie czaje tego 😁
mój gin mówi, że badań nigdy za wiele i co wizytę mam jakieś skierowanie na badanie i zawsze na nfz...

• Mamusia
inirtam napisał(a):
Drogie koleżanki,
Czy któraś z Was miała już robione badania: ASPAT i AMYLAZA? Co to takiego? I czy badanie na Toksoplazmozę jets refundowane? Bo moj gin powiedział, że nie ze na HIV i Toksoplazmozę trzeba sobie prywatnie zrobić.

Pozdrawiam 🙂

Amylaza jak i lipaza to enzymy, ale trzustki. Mój pies miał robiony poziom tych enzymów, gdy bardzo chudł i okazało się, że nie trawi całego pokarmu.

Moja dzidzia kopie okrutnie, pierwszy syn tak się nie tłukł 😉

• Mamusia
september napisał(a):
inirtam napisał(a):
Drogie koleżanki,

Pozdrawiam 🙂

ja miałąm ASPAT na wątrobę robiony... i z tego, co pamiętam w dużym stężeniu występuje w wątrobie, sercu i mięśniach... a amylaza może być trzustkowa lub ślinowa i odpowiada, za trawienie węglowodanów...

Amylaza jak i lipaza to enzymy, ale trzustki. Mój pies miał robiony poziom tych enzymów, gdy bardzo chudł i okazało się, że nie trawi całego pokarmu.

Moja dzidzia kopie okrutnie, pierwszy syn tak się nie tłukł 😉

• Mamusia
w zasadzie przy każdym usg może Ci to lekarz powiedzieć, ale nie ma tak naprawdę takiej potrzeby... jeśli to Twoje pierwsze maleństwo, to terminem porodu dla lekarza jest właśnie ten wyznaczony z OM... tylko w przypadku dużych rozbieżności pomiędzy terminem z OM a terminem z usg, można brac pod uwagę ten z usg

• Mamusia
Ijeszcze takie pytanko, jestem w 24 tc i na razie miałam wyznaczoną datę podoru tylko na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki, kiedy lekarz na usg może mi powiedzieć o terminie porodu ustalonym na podstawie usg?

Lekarze na postwie usg wyzaczaja date w 12 tyg, wtedy jest najbardziej wiarygodna. Potem każde usg też pokazuje date, ale moj gin trzyma sie tej z 12 tygodnia (tak samo robią lekarze znajomych) i przesunie date tylko jeśli wystąpi różnica ok 2tygodni.
Więc powinnas mieć już dawno wystawiona datę?

• Mamusia
dokupiłam truskawki i inne składniki do ciasta, ale jakoś zapał straciłam...
kumpela jednak nie wpadnie, bo mąż ją w kuriera wrobił i musi siedziec w domu i czekac na niego 🥴

hmm... coś bym porobiła, ale ile można kurna porządkować rzeczy w szafkach 🤢