Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Heja, wróciłam z pobrania krwi. Głodna jestem nieziemsko ale jeszcze bardziej nie chce mi się z łóżka ruszać... Zapiję wodą i jakoś do obiadu wytrzymam 😉 Na obiadek ugotuję sobie kalafiorka 😁 😁 😁

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂
Ja dziś spałam makabrycznie, jakieś koszmary mi się śniły 😞 Dziś jadę do gina, niech mnie przebada, to się uspokoję, bo w końcu coś mi na mózg padnie... 😜

Mixi, z tą wanienką i stelażem to bym się wstrzymała. Nową wanienkę na allegro kupisz za 20 zł, a stelaż można używany kupić czasem za niecałe 30 zł. Ja mam tylko wanienkę i chyba stelaża nie będziemy kupować, bo wanienkę będziemy stawiać na dużym stole, gdzie będą też pod ręką wszystkie przybory do kąpieli. A takich zabawek, grzechotek, pałąków to pewnie dostaniesz w prezentach od znajomych, rodziny od groma, jak się Maleństwo urodzi 😁
Aisza, przystojniacha z tego Borysa 🤪 A co do ubranek to mam po jakieś 7 sztuk z rozmiaru 56 z kaftaników, śpioszków i trochę więcej bodziaków. A z rozmiaru 62 brakuje mi kaftaników i śpiochów i tych muszę dokupić. Ale też nie za dużo, bo mam sporo bodziaków 62 i 6 szt. półśpiochów 62. Poza tym dwa komplety dresowe i 3 rampersy (jeden 56 i dwa 62).

Doti napisał(a):
A i trendy do spacerów się chyba zmieniają, bo mi koleżanka mówiła że teraz położna jej powiedziała właśnie, że może od razu z dzieckiem na spacer iść... I też nie kąpią już dzieci codziennie w szpitalu tam gdzie rodziła tylko po narodzinach i to wszystko.

Doti, ja sądzę, że to nie tyle tredny co pewnie jakieś zalecenia stowarzyszeń ginekologów i położników i do tego rozwój medycyny. Dla przykładu - moje starsze koleżanki z pracy ciągle mi mówiły, że aby brodawki nie pękały przy karmieniu to powinnam je już w ciąży hartować poprzez pocieranie ich po kąpieli twardym ręcznikiem 😮 A potem dowiedziałam się, że obecnie jest to absolutnie zakazane zwłaszcza w 3 trymestrze, bo pocieranie powoduje produkcję oksytocyny a ta przecież wywołuje skurcze macicy 😮 Dobrze, że nie posłuchałam moich mądrych koleżanek i kupiłam sobie czystą lanolinę i nią smaruję od tygodnia brodawki w celu hartowania 😁

• Mamusia
Hej brzuszki 🙂 Wczoraj wróciliśmy z wyjazdu, nieziemsko zmęczeni. Ślub i wesele w ponad 30 stopniach z nie do końca sprawną klimą na sali- masakra :/ i w niedzielę miałam tak nogi spuchnięte, że kostek nie miałam... A M jako świadek został na weselu do końca, wrócił koło 5.30. Ja się kładłam o 3... 🤢
Dziś idę do gina, zobaczymy co u Wojtka ciekawego 🙂

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Ja chce sobie kupic masc Maltan na sutki 🙂

Sprawdziłam w necie tę maść Maltan, bo nie słyszałam o niej. Widzę, że ma jakieś właściwości też lekko znieczulające, więc pewnie będzie super przy bolesnym karmieniu. I chyba musi być słodka, bo to glukoza 🤪
Ja narazie stosuję tylko tę oczyszczoną lanolinę - Lano-maść Ziajki.

• Mamusia
Witam 🙂
Ja wstałam jakąś godzinę temu, ale dopiero co dupsko z wyra wywlokłam 🙂
Karolka ja już mam kupiony Maltan, żeby 2 m-ce przed porodem `hartować` sutki 🙂
M poszedł po bułki i drożdżówki na śniadanie 😁 a ja wzięłam się a ciastka 🙂

• Mamusia
Ja już teraz zaczęłam smarować sobie cycki lanoliną, bo ostatnio tak koszmarnie mnie swędziały brodawki, że to było nie do wytrzymania 😮 Trochę idiotycznie bym wyglądała, jakbym w miejscu publicznym ciągle po cycach się drapała, hehe 🤪 A ta lanolina naprawdę mi pomaga 🙂

• Mamusia
Ja tez ta mascia chcialam smarowc suty jeszcze przed porodem, ale moze ta lanoline najpierw wyprobuje 🙂 chociaz M. ciagle niezadowolony, bo go do cyckow nie dopuszczam, to moze jak sobie Maltanem posmaruje to mnie znieczuli i bedzie mogl sobie pofolgowac 😁 😜

• Mamusia
I dzięki dziewczyny 🙂 Mój śpioszek uśmiechał się przez sen ale gin nie zdążył zdjęcia zrobić 😁
A co do Maltanu to też mam i też zaczynam smarować sutki przez dwa miesiące przed porodem to może pomoże jak piszą i nie będą pękać i boleć. 🤔

• Mamusia
ja jeszcze nic nie kupiłam, ani dla maleństwa ani dla siebie... (no jedynie krem na rozstępy) jeszcze teraz M wyjeżdża, więc zostaje z tym wszystkim sama 😮 chociaż on twierdzi że jak zjedzie to sporządzimy całą wyprawkę... zobaczymy czy zdążymy 😁
w dodatku dzisiaj i jutro robotnicy kończą robić poddasze więc urządzanie naszego kącika też zostaje na mojej głowie... i jak tu się nie denerwować? 😞

• Mamusia
Witam Wrzesnioweczki 🙂.
Kiedy macie w planach pakowanie toreb do szpitala?.
Jak czytam ze isa jeszcze nie ma nic kupionego to az zwatpilam czy nie za szybko sie wzielam za zakupy.......(mam juz wyprawke w 95 %),ale od poczatku mam tez ciaze zagrozona przedwczesnym porodem wiec troszke inna sytuacja....
Tak wiec kiedy planujecie pakowac torby?

• Mamusia
isa8 napisał(a):
ja jeszcze nic nie kupiłam, ani dla maleństwa ani dla siebie... (no jedynie krem na rozstępy) jeszcze teraz M wyjeżdża, więc zostaje z tym wszystkim sama 😮 chociaż on twierdzi że jak zjedzie to sporządzimy całą wyprawkę... zobaczymy czy zdążymy 😁
w dodatku dzisiaj i jutro robotnicy kończą robić poddasze więc urządzanie naszego kącika też zostaje na mojej głowie... i jak tu się nie denerwować? 😞

Nie łam się ja też wszystko sama kupuje bo mój M. w delegacji całymi tygodniami i jestem zadowolona bo mi przynajmniej nikt się nie wcina i wszystko jest po mojemu 😉 a czas szybko zleci i nawet nie zauważysz jak będzie z powrotem. Głowa do góry 😁

• Mamusia
ja mam termin na 20 września więc chyba zdążę w sierpniu skompletować całą wyprawkę... gorzej będzie jak małemu się pośpieszy 🤔 w każdym bądź razie na 1 września myślę mieć już spakowaną torbę do szpitala 🙂

• Mamusia
Ja mam wyprawkę prawie kompletną - brakuje tylko wózka i łóżeczka ale to dlatego, że czekam aż mama wróci z Niemiec bo obiecała, że kupi 🙂 A co do torby to mam zamiar na początku sierpnia już się spakować bo 10 mam wesele a różnie to bywa więc lepiej niech będzie gotowa. 😁

• Mamusia
Witam mamusie- w sobote wyszłam ze szpitala, dalej twierdzą że na 99% będzie to spory wcześniak. Ja torbę pakuję po każdym wyjściu ze szpitala, piorę, prasuję i wkładam z powrotemn 🙂 Dzięki temu jakby coś, nie muszę w stresie niczego szukać. Jeżeli chodzi o zakupy dla dzieciaczka to w real są przeceny na body ( 5 zł- a są bardzo ładne), śpioszki, pajace itd. Są też chusteczki z pampersa 20 zł za 4 szt- cena bardzo przystępna,

• Mamusia
Malgosia1986 napisał(a):
No ja juz szpiatal zaliczyłam 4 razy i pewnie to nie koniec 😞 W piątek mam obronę mgr, chyba muszę zacząć się uczyć 🤢

powodzenia na obronie! mówią że to tylko formalność 😉
ja mam obronę 12 lipca 🤪