Skocz do zawartości

Witajcie | Forum o ciąży

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Agus dzieki za odp w sprawie pepowiny :**** Ja tez dostalam probki pampersow z biedrony i powiem ze sa calkiem fajne szt wychodzi po 51 gr jedynki uzywam i sa super miekkie 🙂 jestem ciekawa jak wieksze rozmiary... bo moja siostrzenica uzywala wiekszych i strasznie przepuszczaly zapach moczu 🤢 My kupilismy biedronkowe na sprubowanie ale tak to kupowalismy pampersa bo jak sie trafi promocja np 49gr za szt to lykamy wtedy te.
Moj brzdac je, ciezko zeby mu sie odbilo a pozniej haft 😠

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Karolinko ja bym teraz jak szła do szpitala wzięła
cienki szlafrok albo w ogóle- miałam frotte cieplutki, a na położniczo noworodkowym jest tak ciepło że ilekroć go założyłam to zaraz ściągałam bo byłam cała spocona :|.
Skarpetek miałam 4 pary - wzięłabym maksymalnie 2, jedną parę zużyłam zakładając na wyjście.Miałam tak ponacinane krocze że nie była wstanie się schylić i ich ubrać, zresztą było ciepło 😁
podkłady poporodowe- położne w moim szpitalu zaopatrywały nas w ligline, rarytas to to nie jest, ale te podkłady są ogromne jak pieluchy i zajęły mi pół torby.
Miałam 4 pary śpioszków, teraz bym wzięła max 2 szt., było ciepło więc położę i ja zakładałyśmy tylko mody a nożki grzały się w rożku. Poza tym ja czułam sie niezbyt dobrze i dosyć niepewnie przy małej i każde ułatwienie w przebieraniu było dla mnie cenne 🙂
Papier toaletowy- nie brałabym w ogóle.

• Mamusia
Ja w ogole nie kupuje drogich pieluch (choc teraz, ktore nie sa drogie :/), bo tak, jak Aga napisala i tak to wszystko idzie do kosza. Jak dzidzia nie ma problemow na skorze pupci to nie widze sensu przeplacac. A i duzo moch znajomych mam, ktore sa w Polsce tez z Dady kupowaly glownie.

• Mamusia
atomota napisał(a):
Hej Dziewczynki?

Piękna pogoda dziś na razie 15 stopnii, ale o 14stej ma być 18:|. Już mi sie marzą spacerki. Korzystając z okazji że mała śpi wyszła sobie trochę na taras połapać tych pierwszych ciepłych promyków słońca 🙂.

Kiedy zaczynacie werandować malucha? Mi położna kazała już w tym tyg zacząć. Także myśl jutro pierwsze przymierzenie 10 minutowe zrobić jak będzie spała.

Ilonka mi powiedzieli że nie ma potrzeby werandowania przy takich temperaturach na zewnątrza - od razu spacerek i ja myślę to zrobić już w weekend - jesli będzie tak jak teraz prawie 20 stopni! I tez pytałam na jaki długi spacer - czy 15 min na początek , to pani się uśmiechnęła i powiedziała 🙂 " jak chce Pani się ubierać dziecko, pakowac te wszystkie bambetle po to żeby wyjść na 15 min to spoko 😉 😉 więc zapytałam z uśmiechem , czyli rozumiem że nawet godzinka może być ? pokiwała głową 😁

• Mamusia
Karola zależy jaki szpital i jaka pogoda ..
U mnie w salach było 26 stopni ! I w pierwszej dobie używałam rożka ( z podkładem gąbkowym ) i nam się dziecko przegrzało, potem musieliśmy go ubierać tylko w body z krótkim rękawem ( a oczywiście takich miałam w domu najmniej bo najwięcej pajacyków 😠 ) i pocił się strasznie więc trzeba było zmieniać.
Pieluch tetrowych wzięłam 5 - teraz wzięła bym więcej.
Koszule nocne.. ja miałąm dwie z rękawem 3/4 ( jedna z nich taka z przodu na zakładkę - sprawdzają się przy dużych piersiach tylko na guziki ! i dwie z krókim - wiec teraz wzięła bym tylko z krótkim - ale nie przypuszczałam że zamiast koszul to powinnam bikini wziąć do tego szpitala 😁
Ja akurat dobrze że wzięłam papier bo był tylko szary w toilet.
Potwierdzam co do szlafroka - wzięłam 2 frotte i cienki z ikei i użyłam raz taki cieńki.
Wzięła bym herbatę żeby sobie zrobić. Coś słodkiego - wafelki, biszkopty itd,

• Mamusia
Karola koniecznie weź jakąś ziołową herbatę, kawę zbożową jeśli lubisz (dobrze wplywa na laktację). Szlafrok potwierdzam jak najcieńszy.
U nas niepotrzebny okazał się rożek bo dostałam szpitalny i pampersy (zabrałam całą paczkę) a zużyłam może 10, bo w pierwszej dobie używałam szpitalnych tetrówek. Tak radziły położne bo to zdrowo dla bioderek dziecka i tak też robiłam.
Polecam ręczniki paierowe - wygodne do podmycia się, a normalnego ręcznika nie brudzisz. No i nie trzeba już srajtaśmy 😁

Madzia bierz Oliwiera po każdym karmieniu do odbicia, nawet jak nic z tego nie wyjdzie. Dziecko z czasem powinno wyrobić sobie taki nawyk. U Nas się odbija i to szybko, ale Aniela jak się pręży to i tak ulewa.

• Mamusia
No, to w takim razie zrobię przegląd tej mojej torby jeszcze raz- dzięki dziewczyny, że chciało Wam się z maluchami przy cycku o tym wspomnieć 😘
Myślę żeby zapakować małej body z krótkim, bo wczoraj był ukrop na dworze, a na porodówce pewnie Sahara. No i ten szlafrok i ręczniki papierowe 🙂
Dzięki jeszcze raz 😘

• Mamusia
gunia141 napisał(a):
Karola
Polecam ręczniki paierowe - wygodne do podmycia się, a normalnego ręcznika nie brudzisz. No i nie trzeba już srajtaśmy 😁
.

😁 Smieje sie, ale ma kobieta racje 🙂 U nas na szczescie reczniki papierowe byly jako standardowe wyposazenie - w kibelkach (oprocz bialego papieru 😜 ), jak i na salach plus na kazdej sali takie papierowe dlugie...nie wiem jak to nazwac.., ale uzywalo sie je, zeby podlozyc pod dziecko, takie a la przescieradelko..

I tez sie zgadzam, co do odbijania - po kazdym jedzeniu odbijac i u nas tez sie potwierdza, ze czesto jak sie maly prezy, to chce mu sie odbic (mimo, ze mu sie odbije po jedzonku ladnie). A i nie jest konieczne przekladanie dzidzi przez ramie, wystaczy podniesc do pozycji siedzacej, podtrzmywac glowke i lekko po pleckach mozna glaskac/pomasowac. To tak na marginesie, bo sobie przypomnialam hehe 😜

No a u nas od bardzo niedawna co go odbijam ,to mi zwraca nieco i nie wiem czemu, bo nigdy nie mial z tym jakis wiekszych problemow, a teraz jak sobie odbije, to dosc tego wychodzi 🤨

• Mamusia
Madera29 napisał(a):
No, to w takim razie zrobię przegląd tej mojej torby jeszcze raz- dzięki dziewczyny, że chciało Wam się z maluchami przy cycku o tym wspomnieć 😘
Myślę żeby zapakować małej body z krótkim, bo wczoraj był ukrop na dworze, a na porodówce pewnie Sahara. No i ten szlafrok i ręczniki papierowe 🙂
Dzięki jeszcze raz 😘

no wez sobie jakies body z krotkim jak macie takie temp. no i jak na oddzialach dalej tak cieplo, bo nie chcesz dzidzi przegrzac.

• Mamusia
Hej dziewczynki!

Ja też średnio się czuje. Mąż w pracy. Niby jest niunia ale dom wydaje mi sie taki smutny. Ogólnie słoneczko świeci, a mi smętnie :|. Może dlatego że siedzę w domu i nie wychodzę już półtora tygodnia, a nie byłam i nie lubiłam tak siedzieć :|.

Marze o tym aby choćby przyjść na ogród urządzać warzywniak.
Dziś była teściowa ze swoimi rozkazami w stosunku do małej :|. Mam już dość tego babska :|.

• Mamusia
atomota napisał(a):
Hej dziewczynki!

Ja też średnio się czuje. Mąż w pracy. Niby jest niunia ale dom wydaje mi sie taki smutny. Ogólnie słoneczko świeci, a mi smętnie :|. Może dlatego że siedzę w domu i nie wychodzę już półtora tygodnia, a nie byłam i nie lubiłam tak siedzieć :|.

Marze o tym aby choćby przyjść na ogród urządzać warzywniak.
Dziś była teściowa ze swoimi rozkazami w stosunku do małej :|. Mam już dość tego babska :|.

rozkazami?? wtf??

• Mamusia
Ikonka trzymaj się i nie daj sobie wejść na głowę. Moze Ci coś doradzić ale nie rozkazywać, miała swoje lata świetności jako mama :P u mnie gina stwierdziła depreche i muszę na jakieś plastry hormonalne się rzucić. Chociaż mam nadzieję, że przejdzie mi jak juz wyjdziemy z tego cholernego szpitala bo musiałabym przestać karmić a walczyłam o to..

• Mamusia
Hej Grubaski 🙂 Jutro na całe szczęście wychodzimy 🙂 wczoraj same w nocy dzisiaj zaś z małym koncertowiczen za firana 🙂 zakochałam się 🙂 trochę problemów było jutro jeszcze usg jej zrobią i mam nadzieję, że będzie super 🙂 buziaki

• Mamusia
Oj Sylwus kochana - trzymaj sie dzienie! 😘 Pobyt w szpitalu - zwlaszcza duzszy, niz sie przewidywalo naprawde potrafi byc dobijajacy, ale gorsze dni baaaaardzo czesto sie zdarzaja po porodzie. Zalezy jak sie czujesz , ale moze nie trzeba jeszcze zadnych hormonow? Moze jak wrocicie do domciu poczujesz sie lepiej? Brak snu, przejsciowe problemy z dzidzia, szpital, szalejace hormony - wszystko robi swoje, ale pomalu to sie powinno normowac. Nie bierz moze jeszzcze nic, ale obsrerwuj pilnie (Ty i mezus czy partner) swoje samopoczucie, bo jesli faktycznie cos ten tego, to od razu dzialac. Masz byc szczesliwa mama, depresja duzo odbiera z macierzynstwa i nie tylko 🤨 Zastanawiam sie czy depresje mozna leczuc jakos nie farmakologicznie??
A i pamietaj, ze nawet jesli bedziesz cos brac, to jesli konieczne bdzie podanie mm, to nie badz za surowa dla siebie! A ja trzymam kciuki, zeby szlo po Twojej mysli - bo to bardzo wazne. Buziaczki kochana, w razie czego wiesz gdzie pisac, zeby sie wygadac itp itp 😘 😘 😘

• Mamusia
klk1509 napisał(a):
Hej Grubaski 🙂 Jutro na całe szczęście wychodzimy 🙂 wczoraj same w nocy dzisiaj zaś z małym koncertowiczen za firana 🙂 zakochałam się 🙂 trochę problemów było jutro jeszcze usg jej zrobią i mam nadzieję, że będzie super 🙂 buziaki

wracaj do nas i opowiadaj! 😘
Bedzie dobrze no i oczywiscie cieszymy sie, ze sie zakochalas 🙃 😆 🙂 😘