Skocz do zawartości

Witajcie | Forum o ciąży

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hejka,

byłam w pracy w odwiedziny, dostarczyłam im ostatnie chorobowe, ale tak się dopatrzyłam że wystawiła mi je do 4-ego, a skierowanie na poród mam 3-ego. Dziwne.
Podpytałam też jak to jest z macierzyńskim, potrzebny jest im tylko skrócony odpis aktu urodzenia dziecka i od tego dnia sami wyliczą mi zasiłek, muszę tylko telefonicznie zadeklarować jaki wariant wybieram (w zasadzie jestem już zdecydowana na te 22 tygodnie + potem na wniosek 4 tygodnie dodatkowe). No i wakacje - urlop wypoczynkowy dla nauczycieli też wykorzystam.

Ada ja się nie mogę rozpakowywać bo nie jestem jeszcze nawet spakowana 😁 😁 😁 Będę się teraz oszczędzać, tak już nie łazić i nie przemęczać. Myślę że do 3-ego dotrwam, także nie wywołuj wilka z lasu 🙂.
A Ty faktycznie przemyśl jeszcze swój termin, jeśli możesz konkretnie się umówić to może lepiej święta spędzić jeszcze spokojnie w domu, a na porodówkę wybrać się tuż po. Tym bardziej że w okresie świąt nie ma chyba wypisów ze szpitala?

Mnie sie podoba wizja mojej planowanej daty, tym bardziej że Tomek zapowiedział już szefowi urlop od 25-ego bez konkretnej daty powrotu 😁 Niestety wiem że przed dziesiątym będzie musiał wrócić do pracy bo jest odpowiedzialny za zrobienie wypłat pracownikom, a prawie 500 chłopów nie zrozumie że nie dostało przelewu na czas bo żona ich przełożonego urodziła 😜

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A w naszym łóżku przegrodę robi nam ostatnio Hela 🙂 Odkąd poszła do przedszkola chyba emocjonalnie to przeżywa na swój sposób i jak się ocknie w nocy to wędruje ze swojego pokoju do nas do sypialni i pakuje się do wyrka. Jak usnie to T. przenosi ją zpowrotem do siebie i tak w kółko 😁
Tak myślę, że jak jej to nie przejdzie to będziemy musieli na jakiś czas spać ospbno. Ja w sypialni z Anielką, a T. z Helką.
I tu widać uroki bycią rodzicem 🤪

Ilona widzę że idziesz w moje ślady, zakupy Ci w głowie. Ja torebkę kupiłam, takz z filcu jak chciałam, Kurtkę też upatrzyłam, tylko na buty nie mogę się zdecydować 😉

• Mamusia
Aguś mnie na wiosnę zawsze ogarnia chęć zakupów i zmian.
Zmiany mam gwarantowane że nastąpią, gorzej z zakupami.
Kupiłam sobie sukienkę wieczorową, obcisłą ale w niej widać wszystkie wałki brzuszkowe 😁.

Aguś a z kim zostawisz dwoje maluchów w domu jak będziesz w pracy (jedno z przedszkolu) a maleństwo?

Ja też chce korzystać z podstawowego wymiaru, chyba że nie będę miała z kim Małej zostawić, ale jak na razie zadeklarowała się Mama. Teściowa też się zadeklarowała ale jak zaszłam w ciąże to się wycofała 😁. Niani wolałabym nie zatrudniać, bo raz że obca osoba a dwa że będzie gadanie że dlaczego nikogo z rodziny nie zatrudniliśmy:P.

Dziś w telewizji śniadaniowej minister pracy i polityki społecznej potwierdził iż nadal na chwilę obecną we wrześniu wchodzą zmiany dot. urlopów rodzicielskich. Także dziewczyny nadal żyjemy nadzieją.

• Mamusia

Dzisiaj od 8 na nogach bo jakis w dupe kurwa zyczliwy sasiad stwierdzil,ze nie podoba mu sie to jak Kuba zaparkował na zakazie i zadzwonił na SM ... i o 8 stuku puku - dobrze,ze znajomy to obeszło sie juz 2 raz bez mandatu bo to juz 2 raz ten uprzejmy lokator zgłasza 🙂 Taka byłam zła,ze jak dowiem się ktory to,to wezme Franka kupę i zaniose mu na wycierAtomówkę wsadzę w ten rząd jak Nam niaczke 😎
od rana gulasz na ogniu a Ja zrobiłam sobie drzemke od 10-11 😁 ... musiałam bo byłam ZOMBIE !
Teraz szyku,szyku i uczelnio witaj ! Tak mi sie nie chce ... ale jak mus to mus 🙂
Tyle sie wiecznie do Was napocę jak jestem w wannie badź w szkole i nagle odświerza mi tel. str. i nie wysyla 😠 ...
ps: Zaobserwowałyście może w swoim śluzie takie glutki ? Chodzi mi o takie jakby skrzepy śluzowe 😮e dadzą roku wolnego !!!

• Mamusia
Gunia mi lekarz wystawil teraz zwolnienie do 25.03 wiec pozniej bedzie mi sie juz liczyl macierzynski jesli nie urodze.
hehe i do mnie zadzwonila tesciowa (troche niekumata) i mowi:to sie nie zalapiesz na wydluzony macierzynski bo jak wejdzie to od 1 wrzesnia 😁 😁 😁 juz mi sie nie chcialo jej tego tlumaczyc.zreszta tak jak mowicie jeszcze musimy zyc nadzieja.a jak wejdzie to skorzystam z przyjemnoscia.
dalej nie mam ochoty na sex.ostanio sie skusilam i mnie jakos bolalo w srodku.moze sie tam skurczylam przez ta abstynencje 🙃 no i mezowi musi dalej wystarczac zadowalanie w inny sposob 😜 no ale staram sie przy tym jak moge 😜 😁
co do ubezpiecznienia to ja dalej wyswietlam sie na czerwono w ewusiu nie wiedziec czemu bo mam juz wszystko uregulowane w ZUSie.mam na to polozone.... wezme do szpitala ost wplate ZUSowska i juz.
sprztam od samego rana bo boje sie ze jak usiade na tylku to zasne na siedzaco 🤢

• Mamusia
Agata jezeli grudki biale serowate to moze byc drozdzyca a jezeli biale glutowe to moze czop ci odchodzi powoli 😜 strzelam tylko

Gunia, moja Maja tez potrafi do nas w nocy przyczlapac.na szczescie rzadko, ale komicznie wtedy wyglada.Zatacza sie bidulka w pol snie, w rekach pielucha, misiu, butelka duza z woda i w buzi butelka ze smokiem. 🙃 a jak przychodzi rano to szepta nam do uszka "pobudka, dzisiaj rano juz jest" 🙂

• Mamusia
Znalazłam coś takiego i robię sobie rachunek sumienia

Objawy przedporodowe:
Opuszczenie brzucha - główka dziecka obniża się w kierunku wchodu do kanału rodnego, co powoduje również:
a) Uczucie ucisku na pęcherz moczowy i częstsze oddawanie moczu- TAK
b) Zmniejszenie ucisku na przeponę - łatwiej się oddycha -TAK
c) Brak przyrostu ciężaru ciała - przed samym rozpoczęciem porodu możesz wręcz stracić na wadze- NIE WIEM
d) Narastające zmęczenie (ciąża bardzo dała się we znaki) lub nagły przypływ energii (instynkt "wicia gniazda") TAK- ZMĘCZENIE
f) Zmiany wydzieliny pochwowej - staje się obfitsza i bardziej gęsta (?)
g) Wydalenie czopu śluzowego tzn. galaretowatego "korka" zamykającego macicę w kanale szyjki - NIE
h) Pojawienie się różowych upławów - podczas skracania i rozwierania się szyjki macicy pękają drobne naczynia krwionośne-NIE
i) Nasilenie skurczów przepowiadających tzw. skurcze Braxtona-Hicksa-NIE(lece na scopolanie)
h) Biegunka -NIE

Wnioski: chyba jeszcze mam czas 😁.

• Mamusia
Ilona ja przy Helence do pracy wracałam jak miała prawie 9 m-cy i niemalże do 3 r.ż. miała opiekunkę. Z Weroniką pożegnałam się dopiero w grudniu jak przeszłam na chorobowe.
Teraz też będę szukać niani bo teściowa ma gospodarstwo i nie da rady być cały czas przy małej, poza tym to starsza kobieta nie ma już tyle energii. I tak będzie mi odprowadzać Helę jak będę musiała być w pracy wcześnie rano i czasem pewnie ją odbierze z przedszkola.
W wakacje ogłoszę że poszukuję niani, do listopada ktoś się znajdzie 😎 Mój wymiar godzin pracy nie jest taki tragiczny, bo nawet jak mam jakieś nadgodziny to i tak nie przekaracza 30h tygodniowo. Także nie jest tak źle.

A z chorobowym to jest tak że lekarz może go wystawic z datą po porodzie, zresztą zawsze może być tak że urodzimy przed terminem. Ale od dnia porodu dziecka jest zawsze naliczany już macierzyński.
To i tak lepsza opcja niż tak jak u Ady.
Z Helą miałam zwolnienie do 23., urodziłam 27 i niestety macierzyński leciał od 23.
Więc korzystniej jest jeśli zwolnienie mamy na dłużej niż planowana data porodu, a chociaż dokładnie do daty porodu 😉

Jadę po srajdę bo zabieram ją na 15 do fryzjera. Ciekawe czy będzie buczeć 😮

• Mamusia
Witam dziewczynki. Adriana dzieki za opisanie swojej sytuacji dotyczacej cesarki. Wiem ze kazdy porod jest inny ale przynajmniej wiem co mnie moze czekac. Wazne zeby maly zdrowy byl. A tak w ogole to niemoge sie doczekac chwili kiedy go zobacze 😁
Mam kolyske od kol tylko teraz czeka na zlozenie... Po malu tez uwijam sie z praniem i prasowaniem.

• Mamusia
Oj dziołchy dziołchy 🙂 czytam i się śmieję do monitora 😁 z was
Fajne mamy to nasze forum, takie wyluzowane 🙂 czytam od czasu do czasu inne i tam dziewczyny już w 18 tyg zaczynają wyprawki szykować 🙂 i poważne tematy 🙂 a tu u nas plan jak pojechać na porodówkę aby zdąrzyć na powtórkę na wspólnej - swoją drogą Agata w sobotę masz ciągiem 4 odcinki 😁
Ja się nawpierdzielałam kanapek z jajkiem i pomidorkiem u babci i mnie żołądek napieprza na maksa - ale babcia zawsze jakieś takie lepsze te kanapki robi 😮 i zjadłam chyba 6 na raz 😮