Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2013 | Forum o ciąży

Gosia734

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Na mrówki można fajne preparaty kupić w Castoramie na dziale ogrodniczym, Zwykle są w proszku i rozcieńcza się je z wodą. Wypróbowałam bo wchodziły mi mrówki do domku przez taras. Działa. Mam spokój teraz z tymi małymi potworkami.

Co do lekarki to na pewno miała dobre intencje, może tylko niezbyt delikatnie to powiedziała. Ale lepiej zadbać teraz o siebie niż potem płakać, że się wygląda inaczej niż byśmy chciały. Ale tak naprawdę to najmniej kwestia wyglądu ale przede wszystkim zdrowia i dobrego samopoczucia. Lżej dla kręgosłupa i stawów.
Ja na przykład mam odwrotny problem. Jestem wiecznym chudzielcem i to wcale nie jest fajne. Miałam nadzieję, że po poprzedniej ciąży mi coś zostanie a tu guzik. Może teraz się uda. Trzymajcie kciuki. Wiecznie od każdego słyszę. Jakaś ty chudziutka, zadbaj o siebie, jedz, porób badania, to nie wypada w tym wieku... itp. A mnie szlag trafia bo mam po prostu taką przemianę materii 😞 Teraz też mam tylko piłeczkę z przodu i trochę mi pupa i piersi urosły a poza tym bez zmian.

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

no ja przed ciążą 80kg potem schudłam 4kg i przytyłam do 85,5kg, w sumie zawsze wazyłam 65kg mąż jak jeszcze bylismy para na rękach mnie nosił 😜 ale ja jestem z zawodu kucharką wiec jak zaczęlam nam gotowac to u mnie było 15kg wiecej a u mojego męża 35kg więcej, wzielismy sie za odchudzanie (sporty nocne tez) i sie pojawił maluszek w brzuszku mąż chudnie a ja wstrzymam sie do wrzesnia potem dolece do 65kg będę sobie lekko mięsna mamuśka 😜
wstawie potem foto dla porównania z teraz i z przed ciązy

• Mamusia
Dziewczyny zapomnialam Wam o czyms napisac. Ja akurat o tym nigdzie nie przeczytalam (ani w ksiazce o ciazy, z ktorej korzystam, ani na zadnym portalu, na ktory zagladalam).
Brzucha w ciazy nie wolno dotykac, naciskac, glaskac. Dostalam niezly okrzyk w szpitalu, ze glaszcze brzuch. Nie wiedzialam, ze tak nie mozna. Wrecz przeciwnie wszystkie ciezarowki, ktore widzialam do tej pory glaskaly swoje brzuszki.
Dotykanie brzucha prowadzi do pobudzenia macicy i wystapienia skurczy i doprowadznia do przedwczesnego porodu.
Ginekolozka powiedziala mi, ze mozna delikatnie polozyc reke na brzuchu i ja trzymac, ale nie glaskac sie, nie naciskac.
A jesli chodzi o mnie (po tej historii szpitalowej i tych przedwczesnych skurczach) nie jest wskazane nawet smarowanie brzucha kremem (oczywiscie myc brzuch moge, ale jak najmniejsza iloscia ruchow).

też zapytam co mój o tym sądzi ale pierwszy raz się spotykam z czymś takim 😮 miałam wstawić foto ale coś w laptoku mam z blutaczem a kabla w tym bałaganie nie mogę znaleść 😠 ale zrobione już mam może uda sie jutro 😁

• Mamusia
eveline9118 napisał(a):
zapytam o to lekarza mojego bo nie wyobrazam sobie nie posmarowac brzuszka kremem na noc i nie pomasować dzidziusia 🙂

co do smarowania brzuszka to jest to zabronione przy zagrozeniu przedwczesnym porodem - tak jak ja mialam podejrzenie i w mojej sytuacji, choc z szyjka macicy wszytko ok, to przeciez jednak wystapil twardy brzuch i skurcze. Dlatego lepiej dla mnie i mojej Coreczki chuchac na zimne.

• Mamusia
Ja jak w 1 ciąży leżałam w szpitalu to lekarze mówili aby jak najmniej dotykać brzusio i piersi. Bo to może przyczynić się do przedwczesnego porodu.
Ja najczęściej kładę tylko rękę aby sprawdzić czy się Dziubek rusza i przy smarowaniu no i oczywiście jak Hani tłumaczę, że w brzusiu jest dzidzia 😆

siemana z rana 🤪
my dziś szybko zaczynamy dzień jeden chłopiec poszedł do pracy a drugi był już głodny musiałam wstac i zjeśc bo normalnie az mnie ssało 🤪 teraz zjem sobie jeszcze loda i poleniuchuje, może przymknie mi się oko 😆

• Mamusia
Dzień doberek kobitki 🙂 ja slyszalam ze nie wolno glaskac gdy jest zagrozona ciaza tylko a tak to przeciez kontka z dzidzia sie lapie i wiez nawiazuje 🙂 ja juz dzis po usg jestem wszystko wporzadku serduszko duze i cale zdrowe 🙂 🙂) 🙂 🙂 synek tez duzy i to nawet bardzo ,nozki ma dlugie po tatusiu 🙂 dostalam skierowanie na glukoze czyli teraz ja bede sie meczyc fuuu

• Mamusia
Cieszę się Kami , że wszystko w porządku 🙂

Ewa, olej aparat - szkoda energii i smutku , to tylko rzecz

Ja dzisiaj taka słaba ... Nie mam siły na nic. Mam nadzieje, ze to przez tą zrytą pogodę. W sklepie przy kasie zasłabłam, ale nie zemdlałam na szczęście.
Pozostaje mi leżeć i czekać na słońce i lepsze samopoczucie

• Mamusia
dzień dobry 🙂

Kami super,że wszystko ok:*
Gusia odpoczywaj jak najwięcej 🙂

Ja też źle się czuję jak jest taka pogoda mam mdłości straszne i wymiotuje ble i sto razy lepiej się czuje w ciepłe bądź upalne dni
Co do głaskania brzuszka to faktycznie raczej unikać ale tylko w przypadku zagrożenia ciąży przedwczesnym porodem.

Ewa mi córka też w taki sposób zepsuła aparat oglądała zdjęcia i z otwartym obiektywem go upuściła i po aparacie a niestety nie wiem czemu,ale Twojej kochanej artystki zobaczyć nie moge nie otwiera mi się strona 😞

• Mamusia
A to moja kochana Artystka 😆
http://www.youtube.com/watch?v=3FPpdXlY5jw
To ja zepsułam ten aparat niby nic wielkiego ale ja uwielbiam strzelać fotki mojej córci 😆 Teraz mam nowy wydatek bo nie wyobrażam sobie życia bez aparatu w domu.
Gusia kobietko odpoczywaj jak najwięcej. Ja też dziś nie za specjalnie się czuję. Olałam sprzątanie w domu. Zrobiłam tylko obiad i zaraz na spacer z córcią ruszę ale tez spokojnie bez pośpiechu.

Ewa no świetna a jaka ładniutka zawsze dziewczyna da sobie rade 🤪
dzis taka pogoda bo zadzwoniłam do babci i powiedziała ze jest dziś "DO DUPY" 😜
dobrze że dzidzia zdrowa ja idę jutro na przegląd mam nadzieje ze bedzie w porządku bo dzis to mały tak się wiercił od rana ze szok 🤪