Hej dziewczyny,
U nas nocka przespana, musialam budzic Adriana o 6.15 na butle. Juz ubrani, wyszykowani, za chwile wychodzimy do zlobka, a mama pozniej do pracy.
Milego dnia mamusie 🙂
Dziewczyny... wczoraj przeczytałam tą książę i się zastanawiam.. właściwie to nad tym zastanawiałam się już wcześniej, no ale teraz tym bardziej... Wasze dzieci jedzą i zasypiają czy najpierw śpią, a jak się obudzą to domagają się jedzenia? U nas jest tak, że jak rano Pawełek po przebudzeniu dostanie jeść to potem się bawimy, a jak się zmęczy (zazwyczaj po ok.2,5-3h) to zasypia. A jak się obudzi to pierwsze co musi być cyc. I tak przez cały dzień. Jedyny posiłek, ze najpierw jest jedzenie, a potem spanie to wieczór- zasypia bez problemu sam. w tej książce jest napisane, ze normalny cykl to jedzenie, spanie, zabawa i tak w kółko mniej więcej co 3h. Ale jak ja chcę najpierw go nakarmić, a potem ma iść spać to zasypia na cycu i to sie moja z celem..bo wcale się nie naje, a jak się obudzi to jest głodny. Nie wiem, czy powinnam zmienić ten system czy nie? a jak tak to jak? W sumie to karmienie po spaniu nie jest złe, bo Pawełek jest wtedy bardzo zadowolony i zawsze wiem, czego się spodziewać...jak wrócę do pracy to np.moja mama będzie wiedziała, że jak Pawełek zasnął to może sobie przygotować wszystko, bo po przebudzeniu będzie jedzenie. Co sądzicie?
To przedszkole rzeczywiście wygląda na miejsce, w którym dużą wagę przykłada się do podejścia pełnego szacunku i uważności wobec dzieci. Oparcie się na NVC i inspiracje pedagogiką Jespera Juula mogą sprzyjać budowaniu dobrej atmosfery. Ważne jest też to, że wspierają nie tylko dzieci, ale i rodziców poprzez warsztaty. To może być ciekawa opcja dla rodzin szukających spokojnego i świadomego podejścia do wychowania.
Zobacz sobie na przedszkole Pluszowy Miś pod Piasecznem w Staraej Iwicznej - https://www.przedszkole-pluszowymis.pl/. To miejsce, które podchodzi do dzieci z szacunkiem i uważnością – opierają się na podejściu NVC (Porozumienie bez Przemocy wg Marshalla Rosenberga) oraz inspiracjach pedagogiką Jespera Juula. Atmosfera jest spokojna, bezpieczna, z ogromnym wsparciem także dla rodziców (prowadzą warsztaty rodzicielskie!).
Rekomendowane odpowiedzi
Mamuska27_m
U nas nocka przespana, musialam budzic Adriana o 6.15 na butle. Juz ubrani, wyszykowani, za chwile wychodzimy do zlobka, a mama pozniej do pracy.
Milego dnia mamusie 🙂
czerwcowka_m
u nas Niki spała do 7:50!!!
w nocy pobudka na butle ok 3
ale bolał ją brzuszek bo budziła się z płaczem pare razy..
i kupka była w nocy 😞
a fot poszukam może na weekendzie?
Butterfly_m