Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej 🙂
U nas dzionek bardzo fajny. Nocka też bardzo przyzwoita, bo mała jadła o 23.30 potem o 3.30 i o 6.30, a potem kimałyśy obie do 10 😁
Upiekłam chleb, porobiłam dokumenty do pracy, a potem ruszyłyśmy na spacerek. Ja i tak musiałam zakupy porobić, więc ruszyłyśmy dziś na mały maraton po osiedlu. Pogoda po prostu bajeczna 😁 Wkurza mnie jedna rzecz w mieszkaniu w dużym mieście, zwłaszcza gdy moje osiedle może nie jest w centrum miasta, ale ruch uliczny potrafi być więcej niż mały. Smog, spaliny, smród uliczny. Niby wychodzimy po świeże powietrze, a mnie po 1,5 godziny spaceru już tak głowa bolała od tych spalin, że szok. A co dopiero takie małe dziecko. Dlatego zdecydowałam, że nie będę już robić spacerów po osiedlu. Będę małą pakowała do samochodu i będziemy na spacerki jeździć albo gdzieś na skwerek, do lasu (ale to dopiero wiosną), na bulwar nad morze. W samym mieście spacer to jakaś porażka 🤢

A na spacerze spotkałam sąsiadkę, która jest instruktorką pływania, w tym także szkoli małe dzieci. Chwilę żeśmy pogadały na temat wypuszczenia Małej na basen na wiosnę i powiem Wam, że mam teraz pewne obiekcje, czy nie poczekać jednak z tym pomysłem do osiągnięcia przez nią przynajmniej 3 lat. Zwłaszcza, że jest alergikiem.

Widzę, że część z Was ma weekend pod znakiem teściowej. Ja też 🤢 Jutro nas teście nawiedzą. A już mnie teściowa wkurzyła przed tym spotkaniem, więc jestem na jutrzejszy dzień nastawiona bojowo 😠

A tak w ogóle to moja Natalka chyba już ma za sobą kolejny skok rozwojowy 😁 I u nas sprawdza się to, że po przejściu skoku dziecko jakby w jedną noc nauczyło się wielu umiejętności 😁 Moja od rana cały czas gada, śmieje się na głos tak jak nigdy, chwyta zabawki jedną ręką i wkłada w drugą, czego jeszcze nie robiła, reaguje na imię, przewróciła się co prawda raz ale jednak z plecków na brzuszek a na widok mojej nagiej piersi dostaje głupawki z radości i dzisiaj do tej chwili ani razu nie marudziła 😁 Normalnie cudowny aniołek 😁

Natalia, super, że Majka dziś już w domku!!! 😁 Natalia, Ty to naprawdę jesteś dzielna mamusia, że tyle siły w sobie musiałaś znaleźć 😁 Buziaczki dla Twojej dzielnej królewny 😘 😘
Karolka, dzięki za linki do tych preparatów do włosów. Pewnie tez je sobie kupię, bo mam te włosy coraz bardziej osłabione.
Isa, a zarzuć wszystkimi linkami z ćwiczeniami, z których korzystałaś. Ja bym skonsultowała Twoje obawy z lekarzem. Jednak intuicja matczyna jest w tym wypadku bardzo ważna.
Małgosia, wszystkiego najlepszego dla Tymka 😘
Marylu, nienormalna ta Twoja rodzinna. Jak możesz to ją zmień. Jeśłi dziecko tak nagle spada z 75 centyla do 25 to jest to moim zdaniem powód do niepokoju. Dobrze, że wywalczyłaś to skierowanie. Jeśli Krzyś nie chce jeść a do tego tak słabiutko przybiera na wadze, to może jeszcze skontaktuj się z jakąś konsultantką lakatacyjną.

• Mamusie
natalia23ona napisał(a):
A Karolka to Ty ślub bierzesz?? z pielegniarką Moniką rozmawialysmy o Ulce ze nie chce pic z butli...to macie wielki problem...Nie wiem co Wam pisac...nie mam weny moze jutro 🙂

z moja Moniczka rozmawialas ?? 😁 ostatnio jak u mnie byla sie zgadalysmy, ze u niej na oddziale Maja jest 🙂 Monia probowala ja butla poic ale Ulka tylko sie zakrztusila i poplakala i tyle z tego bylo 😮
a slub koscielny bierzemy razem z chrzcinami malej w marcu 🙂

• Mamusie
Deira, a czemu odpada ten basen??
My z mloda bylismy juz kilka razy, i z Nadia tez chodzilismy...

Dajcie spokoj Szymkowi 😉 Po prostu rosnie chlop to i spiacy...

A co do spadku wagi to dzieci wcale "tak nie maja",bo musze isc w gore jednostajnie.. moga isc powoli, ale jednostajnie... i nie powinny spadac az o tyle..
Co innego gdyby caly czas byl na 25 i sie utrzymywal...

Kurcze moze rzeczywiscie wprowadz mu kaszki, owoce itp.. ale dziwi mnie troche dlaczego on spada , jesli nie ulewa.. moze on po prostu ma jalas niechec do jedzenia, i je tyle by przezyc ;//

• Mamusie
Tak tak wiem 😉 na pewno znasz sie lepiej niz ja niewatpliwe 😉 ja tez wlasnie dlatego napisałam bo nie daje mi totroche spokoju na opoczątku panikowalam ale właśnie tez mi powtarzali ze przybiera ale w sowim tempie wiec juz nie wiem co myslec...dlategi tez napisałam wlasnienzeby się poradzić; )

• Mamusie
Hej.
My byliśmy dzisiaj w szpitalu na przeczyszczaniu kanalika łzowego. Myślałam, że będzie tragedia a okazało się, że mój synek jest bardzo dzielny. Popłakał tylko chwilkę jak miał zabieg a jak go przyniosła pielęgniarka to już był spokojny. Pożalił się tylko mi troszkę jak go wzięłam na ręce i zaraz zasnął. 🤪 byłam w szoku.
Sto lat dla Tymka!
Natalia to super, że Majeczka w domu i obyście nigdy nie musiały tego ponownie przeżywać.

• Mamusie
pati1984 napisał(a):
natalia, super, że już jesteś z nami na forum 🙂
cały czas byłyśmy myślami z Tobą i Majeczką!

jak ona się ma, czy juz wszystko z serduszkiem jest ok?
nie będzie potrzebowała już żadnych zabiegów?

No wprawdzie mowiac z serduszkiem jest tak sobie...bo na kontroli sie okaze czy bedzie kolejna operacja czy nie,bo zastawka mitralna jest nieszczelna a trojdzielna niedomykalna III stopnia:-/

• Mamusie
ehhh jutro pojadę do polskiego po kaszkę. Masakra z tym jedzeniem 😞 Ale czytałam że to jest typowy objaw u dzieci refluksowych, że tak wyginają się bo nie chcą cyca. Podobno kojarzą jedzenie z bólem i dlatego się przed nim bronią 🤢 🤢 🤢 Dzięki dziewczyny za rady. Ja staram się nie denerwować tym za mocno, ale ciężko jest być spokojnym jak on kolejny dzień nie ma ochoty jeść 🤨
Latka u nas w przychodni jest taki system, że zawsze priorytetowo umawia do swojego rodzinnego. Korzystałam też z innych ale nikt nie był lepszy 🥴 Mamy nawet jednego lekarza polaka, ale jest po studiach i tylko się szkoli- więc nie ma z niego pożytku dużego 🤔
Natalko super że Majka w domku! wreszcie możecie się sobą nacieszyć. Buziaczki dla niej:*
buffy u nas jest tak, że jak już rodzinny skierował mnie do pediatry- to teraz czekam na list ze szpitala (tam tylko są pediatrzy) z data i godziną wizyty. Więc nie wiem kiedy to może być 🤔
wanilka ta walka o karmienie jest okropna 😮 aż mi się na płacz zbiera w ciągu dnia... a wy mieliście usg brzuszka?
isa a może Szymek wreszcie się dobrze czuje?! nic go nie boli to wreszcie może spokojnie pospać 😉 a podobno w czasie snu dziecko najbardziej się rozwija. Ale jak masz wątpliwości to lepiej się skonsultuj, bo tak jak dziewczyny pisza intuicja jest najważniejsza!
Sandros boję się tylko że mały kaszki też nie będzie chciał 🥴 ile powinnam mu podać pierwszego dnia? Ciągle się pocieszam, że mało przybierał bo kaszel bo katar bo zmiana otoczenia jak byliśmy w pl... zobaczymy co będzie się działo w tym tygodniu 🤢

dobranoc

• Mamusie
Hej ,my już na nogach od 6. 🙂
Kawka wypita ,a mała wariuje na łóżku.
Każda z nas się czymś denerwuje mój M wczoraj spytał czy jak mała jest na 90 centylu to będzie gruba 😁 😁 😮
Więc za mało źle za dużo też niedobrze . 🙂
A u nas nocka masakra co 3 godziny cyc ,a zasnęła o 21 bo tatuś jeszcze musiał o 20 poszaleć z córką jak wrócił z pracy.
Jak są ferie i mogę pospać to mala budzi się o 6 ,a jak musiałam wstawać to do 9 spala. 🤔
Dziewczyny co potrzebują chrzestni do kościoła do chrztu jaka dokumentacje?
Bo ta moja kuzynka jest na Malcie i nie będzie mogła nic sobie załatwić i się martwię co na to ksiądz 🥴

• Mamusie
dobry,
Szymek jest jakiś inny... z jednej strony się niepokoję bo często i długo śpi... ale z drugiej jak obudzi się po tylu godzinach snu jest taki bardziej kumaty, wczoraj wieczorem mój M miał go na rękach a ja gadałam do niego śmieszne rzeczy, M z nim krążył po pokojach a ja za nimi to Szymuś w pisk, śmiech, non stop się śmiał jak widział że za nimi chodzę 😮 aż się zachodził...
sam bierze zabawki gada do nich bez przerwy, no i kompletnie nic nie płacze, nawet jak się nudzi, bo jak się nudzi to sam zasypia na tej macie...

a noc przespana z jedną pobudką na jedzenie o 2:30 ...
i od 7 zaczęliśmy dzień...

marylu dacie radę... sama nie wiem co mam Ci napisać, wiem że napewno Ci trudno widząc że malutki nie chce jeść ;/ może z kaszką z łyżeczki się uda... oby.
mixidixi u nas ksiądz wymagał zaświadczenia że chrzestny jest wierzący, z parafii do której należy.
natalia biedna Maja, tyle się w życiu nacierpi...