Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Witam 🙂
Dzisiejsza nocka była znośna, aczkolwiek o 2 w nocy Mała miała lekkie duszności. Ale po godzinie jej minęło i do rana spała już bardzo spokojnie, także idzie ku lepszemu 🙂

Aniu, mogę już teraz odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo jak byliśmy w niedzielę na Oddziale Laryngologii to zapytałam lekarza, czy zapalenie krtani jest zaraźliwe. Odpowiedział mi - "I tak i nie" 🙂 Zapalanie krtani może wziąć się znikąd i wtedy nie jest zaraźliwe. Ale może być też wirusowe i wtedy jest zaraźliwe. U Natalki stwierdził, że jest raczej podłoże wirusowe. Bakteria w grę nie wchodzi przy zapaleniu krtani dlatego od razu powiedział, że nie przepisze żadnego antybiotyku, bo antybiotyk przy wirusówce byłby bez sensu.
A z tymi szczepieniami faktycznie nie wiadomo jak jest i trzeba po prostu samemu podjąć jakąś decyzję. Myśmy się zdecydowali na pneumo, bo Natalka inne szczepienia przechodziła bardzo dobrze. Gdyby były jakieś komplikacje przy innych to byśmy się chyba z pneumo wstrzymali.
Danusia, Gofer, pierwsza inhalacja była maskaryczna 🤢 - Natala też prawie w histerię wpadła. Ale już przy drugiej i kolejnych było ok. Biorę ją na kolana, włączam jakąś bajkę w tv i przez te 15-20 minut patrzy sobie na bajkę i jest spokój 🙂 Ale nie mogę jej założyć maski za pomocą gumki tylko trzymam maskę w ręku. A Małej zaczęło się to chyba podobać, od kiedy odkryła, że może gryźć dolną część maski 😁
Karolka, moja też na początku podkurczała paluszki, ale jakoś potem jej to minęło. Daj Ulci może trochę czasu, być może to chwilowe, tak jak u mojej. To chyba taka forma asekuracji przy pionizacji 😁
Anecia, ale super ten filmik 😁 Genialny pomysł 😁 Jakim programem robiliście? Bo ja bym może też coś takiego stworzyła dla Natalci 🙂

• Mamusie
Karolka, właśnie sobie przypomniałam, jak przeczytałam wpis Deiry - Piotrek nie tylko podkurczał paluszki ale podwijał wręcz całe stopy i usiłował stawać na górnej części stopy. Wyglądało to masakrycznie 😉 ale mu przeszło i teraz już drepcze normalnie 🙂

Kochane, karmicie jeszcze dzieci z butelki? Czy jakoś inaczej podajecie mleko?

• Mamusie
u nas zrobioenie inhalacji nie wchodzi w gre bo wiecej ryku niz to warte wiec odpuscilam, ale tu niedaleko mamy taka fontanne solankowa w parku co stezenie jodu jest ilestam dziesiat wieksze niz nad baltykiem wiec jak jest ladnie jezdzimy powdychac solanke dla zdrowotnosci 🙂 wyznaczylismy termin imprezy urodfzinowej: 9.11 dla znajomych z malymi dziecmi w sali zabaw, a dla rodziny 10.11 w domu tzn u tesciowej bo raczej sie nie zdarzymy przeprowadzic. Zamowimy catering tak jak na chrzciny. Olga chyba znowu zabkuje 😮 z tego co udalo sie podejrzec ida kolejne 2 zeby czyli jeszcze 8 i mleczaki z glowy 😁

• Mamusie
No to mnie trochę uspokoiłyście z tymi paluszkami 🙂

Gofer, moja pije tylko z niekapka 😉 i to od 4. miesiąca życia 😉

Danusia ja tez chodze czasem do groty solnej, zeby jodu powdychac, tzn odkad jest Ula to nie bylam, ale w ciazy owszem 😉 robicie impreze w sali zabaw na roczek?? jak dziecko starsze to owszem, fajny pomysl, ale dla roczniaka to mnie troche zdziwilas 😉

• Mamusie
Karolka - powiem Ci ze ja zaluje ze nie zrobilismy w takiej sali zabaw , dzien przed urodzinami bylismy z malym naszym i byl ZACHWYCONY.. myslaam ze bedzie sie bal ale wlazil wszedzie, lacznie z wielka zjezdzalnia do kolorowych pilek i wielkim dmuchanym zamkiem . Naprawde swietnie sie tam czul az szkoda bylo nam go zabierac.. 🙂 JEdnak na jego urodzinach byla tylko 11 meisieczna dziewczynka a druga zaledwie 7 miesieczna wiec zrezygnowalam..Ale za rok napewno 🙂

Deira- Filmik robilam w Windows Live Movie Maker .. Napocilam sie ze dwie godziny nad nim ale mysle ze fajna pamiatka.. Wypale mu na cd i bedzie mial , kiedys sobie obejrzy z usmiechem pewnie..

Gofer - Oliver pije z niekapka.. narazie z miekkim ustnikiem jeszcze , jakos nie moge go przekonac do tych twardych, mam wrazenie ze nie chce mu sie z nich ssac, wiec woli nie pic.. Ale z miekkich juz tez dlugo ..

Nacudja - musielismy isc z malym do fryzjera bo wygladal juz narpawde strasznie z tymi swoimi kreciolkami.. Wygladal jak owieczka w doslownym znaczeniu he he ..A tereaz mam malego przystojniaka..Zaraz wrzuce Wam zdjecia ..

• Mamusie
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images64.fotosik.pl/263/8076baba09d608f4med.jpg[/IMG][/URL] w trakcie 🙂

a tu przed [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images64.fotosik.pl/263/338359cddcb817dcmed.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images64.fotosik.pl/263/1ee387f5bcebad82med.jpg[/IMG][/URL] a tu juz po:P wybaczcie wyglad malego ale teraz jest tak ruchliwy ze zadne zdjecie normalnie nie wychodzi:p

• Mamusie
Hej,
Mam dość 😞
Wczoraj około 20.00 temperatura skoczyła Natalce do 38,9. Dostała Nurofen, do północy temperatura spadła do 38,5, więc o północy dostała Pedicetamol. Dopiero koło 1 w nocy temperatura spadła do 37,9. W końcu zasnęła, ale o 3 obudziła się z wrzaskiem i próbowała rozerwać zębami smoczek 🤢 Do tego ufajdała się kupą, bo walnęła tak wielką i rzadką, że bokami poszła 🤢 Podejrzewam, że jak na złość oprócz choróbska przebija jej się w końcu druga czwórka. Do 5 rano walczyłyśmy z płaczem, bólem, kaszlem i stanem podgorączkowym... 😞 😞 😞
Już nie wiem, jak pomóc mojemu dziecku 😞 Nie wiem jak ją ubierać na noc, żeby nie przegrzać, ani nie przewiać. Nie wiem, czy otwierać okno, żeby schłodzić powietrze w pokoju w nocy, boję się, że ją przeziębię dodatkowo. Nie wiem, czy faszerować ją tym paracetamolem, czy nie zrobię jej krzywdy, szczególnie jej wątrobie. Nic już nie wiem... 🤢 😞 A kontrola u lekarza dopiero w sobotę... 😞

• Mamusie
Deira, z czopkami bardzo dobry pomysł bo szybciej dzialają i nie przechodzą przez układ pokarmowy. Paracetamol jest bezpieczny, raczej nie powinien zaszkodzić wątrobie ale nie ma działania przeciwzapalnego. Więc ja bym chyba na zmianę dawała paracetamol i ibuprofen/ nurofen. No tak jak Karolka, nie wiem czy jest sens czekać do soboty. Jak dziecko ma powyżej 38 st to możesz wezwać na wizytę domową i mają psi obowiązek przyjść w ciągu chyba 6 godzin! Oczywiście bezpłatnie.

Anecia, Oliś wygląda bosko 🙂 A raczej powinnam powiedzieć: męsko 😉

• Mamusie
Czy już na prawdę tylko Piotruś pije z butelki? Aż taka jestem zapóźniona??? 😲
Danusia, Nacudja, Ania?
Jutro biegnę do Rossmanna kupić drugi niekapek (Piotrek teraz pije wodę z Lovi 360 i świetnie sobie radzi ale mleko nadal z butelki bo moja mama powiedziała, że jest za mały na odstawienie go od butelki, ale jak widać nie jest 😉 )

A sterylizujecie te niekapki? Bo ja tego, co mamy do wody nie przelewam nawet wrzątkiem no ale mleko to inna sprawa...

• Mamusie
Witam,
Deira strasznie mi żal Natalki, wydaje mi się, że do tego doszło jeszcze ząbkowanie i może dlatego taka gorączka 😞 Ale czopki nie szkodzą na wątrobę wcale tak jak tabletki czy syropy więc o to się nie obawiaj 😉
Nacudja Zuzia cały czas pije mleko z butelki i jakoś mi to nie przeszkadza i się tym nie przejmuję 😉 Ważne, że pije mleczko z kaszką 😁

• Mamusie
Gofer my nigdy nie używaliśmy butelki 😁 Ty jesteś zapóźniona z butlą? To co ja mam powiedzieć z cycem 🤢
Deira bardzo współczuję. Ja bym chyba jak dziewczyny nie czekała do soboty. Mam nadzieję, że się Natalce polepszy na dobre. A te czopki to dobry pomysł.
Gofer nam lekarka powiedziała, żeby u Igorka nie stosować ibuprofenu / nurofenu, bo może nasilać neutropenię... U nas na tapecie tylko paracetamol.
Anecia masz bardzo męskiego syna 🤪

• Mamusie
Karolka- tzn chyba zle napisalam- dla rodziny impreza w domku, bedzie tylko najblizsza rodzina a to ponad 15 osob wiec juz nikt sie nie zmiesci wiec zdecydowalismy ze dla znajomych z malymi dziecmi zrobimy w sali zabaw bo mamy sporo znajomych w wieku 1-5 lat. Dzis kolezanka ze szkoly rodzenia z ktora czesto sie widzimy zaproponowala zeby zrobic naszym Dzieciaka wspolny roczek, wiec bedzie duzo dzieci. My czesto chodzimy do sali zabaw bo Olga uwielbia tam szalec a im wiecej dzieci tym bardziej sie cieszy 😁 W grocie nigdy nie bylismy ale tu niedaleko jest taka fontanna w parku na swierzym powietzu z solanka zablocka, grote by pewnie rozniosla i przeszkadzala innym 🤢
GOfer- Olga pije z niekapka, ja bym sie nie przejmowala butla- widocznie tak mu wygodnie.
Diera- ja tez zdecydoanie poszlabym wczesniej do lekarza bo do soboty to jeszcze daleko 😞

• Mamusie
Gofer to nam powiedziałam pediatra z medicover przy przepisywaniu leków co wtedy byliśmy na prywatnej wizycie. A hematolog nie kazała nam unikać ludzi. Powiedziała, żeby nie chuchać i nie dmuchać na niego więcej niż do tej pory, bo można przesadzić w drugą stronę. Także ja panikuję, ale czasem muszę się przemóc i idziemy do ludzi. Bardziej restrykcyjny pod tym względem jest mój mąż. Tyle tylko, że Igor garnie się do ludzi i nie mogę go wiecznie izolować.

• Mamusie
Hej 🙂
Dzisiaj w nocy było dużo lepiej 🙂 Wczoraj w ciągu dnia M dał Małej paracetamol w syropku a ja na noc podałam jej czopek i chyba faktycznie czopek zadziałał szybciej. Obudziła się tylko koło północy, a temperatura w nocy nie przekroczyła 37,4 🙂
Do lekarza dzwoniłam i konsultowałam przez telefon. Trochę mnie uspokoił, bo stwierdził, że to niestety, ale ząbki nałożyły się na chorobę i stąd tak krytyczny dzień i noc przedwczoraj.
A u nas nurofen średnio działa. Jednak paracetamol jest lepszy i szybszy.

Gofer, ja już butelki i smoczki sprzedałam koleżance jakiś miesiąc temu 😉 Jedziemy już tylko na niekapkach z TT 🙂

A wczoraj moja niunia zaczęła już pić z normalnego kubeczka (zastosowaliśmy ten Doidy Cup) 🙂 Co prawda jeszcze nie potrafi go trzymać, bo sobie rozlewa po twarzy zawartość, ale jak ja jej podaję, to pięknie z niego pije 🙂

• Mamusie
Witam 🙂
nigdy wcześniej nie widziałam tych kubeczków. Wygląda ciekawie. Nasza przygoda z piciem ze szklanki skończyła się tak, że Zuzi leciało po policzkach, szyi, ubraniu... więc sobie odpuściłam naukę picia ze szklanki 😉

Jutro pierwszy raz zabieram Zuzię na salę zabaw
http://www.radocha.com.pl/sala/
jestem ciekawa czy się jej spodoba 🙂 Żebym tylko aparatu nie zapomniała 😉

• Mamusie
Gofer, ona są tak faktycznie nachylone 😁 Dzięki temu dziecko może bez problemu, bez mocnego przechylania kubeczka czy głowy kontrolować wzrokiem zawartość, żeby sobie nie wylać na twarz 😉 Co prawda moja wylewa, ale to raczej narazie ogólna nieumiejętność posługiwania się kubkiem bez przykrywki.Podobno ten kubek ma jeszcze jakieś zalety logopedyczne, ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło.

Aniu, czekamy na zdjęcia 🙂 Udanej zabawy 🙂

Gofer, tu znalazłam opis tego kubeczka link

• Mamusie
Deira -juz widze jak moj wylewa calosc na siebie haha 😁 chociaz jak daje mu od nas napic sie ze szklanki troszeczke to pije ladnie, choc musze mu trzymac oczywiscie..

Aniu - bedzie super frajda dla Zuzi , gwarantuje Ci to 😁 !!
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images63.fotosik.pl/269/14b3c91327311da5med.jpg[/IMG][/URL] nie wiem jak obrocic wiec wybaczcie, na kompie mam poprawnie..

• Mamusie
Kochane,
zaczynam (po raz drugi) wprowadzać Piotrusiowi gluten i jak zwykle nie pamiętam i nie mogę nigdzie znaleźć: mam dawać pół łyżeczki kaszy mannej ale nie wiem czy to ma być pół łyżeczki przed czy po ugotowaniu? Jak dawałyście??? Pytałam kiedyś dawno temu lekarza, pediatra powiedział jedno a alergolog zupełnie co innego... Ale już nie pamiętam która co 🙂

• Mamusie
Gofer ja chyba dawałam pół łyżeczki przed ugotowaniem. W sumie nie pamiętam za bardzo ☺️ Ale trzymam kciuki, żeby się udało 🙂
Ania spóźnione o jeden dzień, ale najszczersze życzenia dla Zuzi - naszej kolejnej rocznej panienki 😘 😘 😘

Dziewczyny ile razy dziennie śpią Wasze dzieci?