Skocz do zawartości

Lipiec 2010 | Forum o ciąży

...123

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
LUSIU no zobacz jak mało czasu zostalo, a jak on szybko leci. Juz jest czerwiec 😮!!!

Dostaliśmy pieniądze na Dzień dziecka wiec jutro idziemy kupić wanienkę i nakładkę do niej, przewijak, pieluchy tetrowe no i zobaczę co tam jeszcze bedzie w dobrej cenie. W tesco podobno sa jakieś promocje kosmetyków wiec może coś sie kupi dla małej albo dla mnie do szpitala. Nawet paste sobie kupie i nowa szczoteczkę bo potem mogę zapomnieć

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• lusia1982

2395

• edyta86

2294

• kama00006

1605

• justi5

1967

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Lusia masz rację z tymi szczepieniami, i faktycznie można becikowe przeznaczyć na to.
Monica super że wóżio już jest... no i faktycznie został miesiąc... 🤪 kurcze.... 🙂
a dziewczyny czytałyście/oglądałyście tą sagę "zmierzch" ? wiem że pytanie z innej półki 😉 i nie każdy gustuje. ale ja czytała wszystkie 4 czesci juz chyba trzy razy... fajne wg mnie.
mały śpi.
a mnie plecki bolą bardzo 😞
zaraz mąż mi przyniesie jogurcik.... na pocieszenie.

• Mamusia
Michalindziorku ja niestety nie oglądałam/czytałam, bo ja wogóle ostatnio oglądam same dziwne rzeczy, i rzadko kiedy jakis film. To chyba przez te hormony tak mi się pozmieniało 😉

Ciekawe jakie to sa kosmetyki. Ja narazie i tak nie mam kasiorki, ale poczekam do wypłaty, to już zrobię wieksze zakupy, żeby naprawde niczego mi nie brakowało, a ewentualne zakupy to juz moje jakieś kaprysy 🙂

• Mamusia
to teraz ja mam pytanie z innej beczki... Stosujecie moze jakis krem do brodawek? bo czytałam ze stosuje sie go w ciąży jak i w czasie karmienia. A w ciąży to dobrze sie smarować by uelastycznić skórę brodawek, by po porodzie tak nie bolały przy karmieniu....? co wy myślicie o tym?

• Mamusia
witam
wreście nadrobiłam zaległości
od wczoraj mam rodziców u siebie na pare dni i jakoś nie mam czasu na kompa teraz,
byłam wczoraj na USG i lekarz mi powiedział że niunia będzie duża ze względu na cukrzyce ciążowa trochę się tego boje,
a dzisiaj byłam u diabetologa i jak za dwa tygodnie będę miała po śniadaniu tak wysoki cukier to mi insuline wprowadzi.
Skoro to by miało pomóc niuni mojej to się moge zgodzić tylko się boje trochę tego

• Mamusia
lusia1982 napisał(a):
Elunia może nie będzie tak źle, ale uważaj na siebie i na malutką, bo to nie ma żartów!! Najważniejsze, że wiesz że masz cukrzycę i robisz cokolwiek w tym kierunku aby ja zniwelować. A wiesz ile mała waży?

teraz waży już 2170 a to 33 tydzień czyli już spora kobitka jak to się lekarz wyraził

• Mamusia
Hej dziewczyny. Czytałam, ze pisałyście o kremie Maltan. Polecam gobardzo. Nie trzeba systematycznie smarowac brodawek od 2miesiecy przed terminem porodu. Najważniejsze aby kilka dni przed porodem już nawilżac brodawki. Mi krem pomógł nawet przy nawale pokarmu, kiedy mała mi poraniła całe brodawki. Zawsze po nałożeniu kremu miałam lzejsze karmienie.
Pozdrawiam.

• Mamusia
to rzeczywiście kawał kobitki hihi 🙂
ja za 2 tyg mam wizyte, więc pewnie mój gin zrobi mi usg - obiecywał, że po 36tyg je zrobi 🙂 więc trzymam go za słowo, ale boje się ile mój "mały" Franio zaważy, skoro w 27tc ważył 1300 😲 chodzi mi głównie o to, żeby przez jego wagę nie było problemu z porodem naturalnym. Moj luby jak urodził się ważył 3800 i mierzył 58cm, więc nie był jakiś bardzo duży - ale mały też nie 😉 a ja to standard 🙂

• Mamusia
Kar_ola napisał(a):
Hej dziewczyny. Czytałam, ze pisałyście o kremie Maltan. Polecam gobardzo. Nie trzeba systematycznie smarowac brodawek od 2miesiecy przed terminem porodu. Najważniejsze aby kilka dni przed porodem już nawilżac brodawki. Mi krem pomógł nawet przy nawale pokarmu, kiedy mała mi poraniła całe brodawki. Zawsze po nałożeniu kremu miałam lzejsze karmienie.
Pozdrawiam.

Dzięki za info 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczynki.
Ja zaraz wybieram się na badania krwi i moczu, taki comiesięczny standard 😉
Kurcze jeśli chodzi o krem do brodawek, to koleżanka, która urodziła mi jakiś polecała, ale z tego wszystkiego nie pamiętam jaki... 😮 Muszę do niej napisać o radę 😉
Kurcze Michalindziorku współczuję z tą świnką 😞 😞 😞 Z jednej strony jakby teraz ci dzieciaczki zachorowały, to miałabyś już z głowy, ale z drugiej w tak zaawansowanej ciąży nie wiem, czy to czymś grozi, czy nie...
A ja miałam dzisiaj taki głupi sen, że szok 😮 🤔 😮 🤔 Śniło mi się, że jakiś wróżbita powiedział mi, że dokładnie za tydzień (we wtorek) urodzę 🤢 A ja pierwsze ruchy poczułam we wtorek i słyszałam taki przesąd, że w ten sam dzień tygodnia się urodzi dziecko, więc jak się obudziłam, to jeszcze przez ułamek sekundy w to wierzyłam...Ehhh co za głupoty 😮 Masakra jakaś
A wczoraj byli u nas moi rodzice i jak im powiedziałam, że do planowanego porodu zostało mi 6 tygodni, to mama też się przeraziła 🤪 Oni chyba też bardziej się boją niż ja. Wogóle ostatnio im powiedziałam, że zadzwonię do nich dopiero jak się mała urodzi, a nie jak mi się skurcze zaczną (no chyba że lubego nie będzie i tata mnie będzie musiał zawieźć do szpitala) coby się nie denerwowali niepotrzebnie, to tata tak się oburzył, że szok 😁 Powiedział, że jeśli go nie powiadomimy, to się obrazi, bo on chce to wszystko przeżywać!!!!! Heheheheehehh więc muszę ich poinformować, a chciałam być dobra i zaoszczędzić im stresu 😜
Dobra ja spadam na te nieszczęsne badania, nie chce mi się wychodzić, bo strasznie leje, ale cóż jak mus, to mus 🤢

• Mamusia
Hej, dziewczyny 🙂
Zgłaszam się w przerwie w kanapowaniu 🙂 Trudne to, bo mnie strasznie nosi, chyba się sznurkiem przywiążę do sofy 😉
Nie dam rady nadrobić wszystkich zaległości, ale doczytałam że Eluni grozi insulina. Domyślam się, że to niemiłe, ale nie ma się czego bać, to w żaden sposób nie uzależnia i nie zwiększa ryzyka cukrzycy w przyszłości (a wręcz przeciwnie), więc warto się nie migać, tylko brać jeśli lekarz mówi, że trzeba. Mnie to na razie omija, chociaż wg standardów z innych miast (np. w Krakowie są normy do 120 1h po posiłku), musiałabym już brać.
Michalindzior, współczuję z tą świnką - mam nadzieję, że na tym etapie ciąży jesteś już bezpieczna ze swoim maluszkiem.
Trzymajcie się dziewczyny i dobrego dnia 🙂

• Mamusia
Kurcze kolejna czerwcówka rodzi 🤪 🤪 🤪 Cholirka rozpakowują się dziewczyny po kolei 😜 Ale chyba troszkę za wcześnie pojechała na porodówkę, bo wybrała się w nocy ok 3, a teraz ma rozwarcie dopiero na 2cm, także jeszcze trochę to u niej potrwa. A pisała do dziewczyn, że ból już masakryczny 🤢 🤢 🤢 Kurcze aż mnie zmroziło, jeszcze po tych moich snach...Chyba jednak nie warto mimo wszystko za szybko wybierać się do szpitala, jeśli nie ma jakichś powikłań i jak wody nie odejdą, bo tylko człowiek niepotrzebnie przeleży w szpitalu kilka godzin...A w domu zawsze można wziąć prysznic i się zrelaksować 🙂
A koleżanka mi napisała, że ona używała kremu do brodawek z Ziajki i bardzo jej pomógł. I też można go używać przed porodem coby zahartować brodawki. Dodatkową jego zaletą jest to, że nie trzeba myć brodawek do karmienia. Ja jak najszybciej muszę sobie go zakupić i zacząć się hartować hihihihihi 😜

• Mamusia
Hej dziewczynki,ale pogoda dzis paskudna 😞 Ja wczoraj bylam u lekarza i niby wszystko ok,ale w prawej nerce mam zalegly mocz i stad te bole po prawej str kregoslupa,i ten bol promieniuje w okolice pachwiny i dlatego mnie wszystko ciagnie na dol i ledwo moge chodzic!!!Nie moge nic dzwigac,i musze sobie odpoczywac,a no i zero spania na prawym boku czyli zostal mi juz tylko lewy!!!A z moja dzidzia wszystko oki rosnie jak na drozdzach wazy juz 2300 czyli w normie jak mi lekarz powiedzial jak na 34 tydz 🤪 🤪 Eluniu wspolczuje z powodu insuliny,ale moze tak bedzie lepiej dla dzidzi 🙂Michalindziorku mam nadzieje,ze wszystko z malym ok i nie jest to jednak swinka....