Skocz do zawartości

Lipiec 2010 | Forum o ciąży

...123

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 20,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• lusia1982

2395

• edyta86

2294

• kama00006

1605

• justi5

1967

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Justi ja jak karmilam to tez jadlam rybe wedzona i malemu nic nie bylo,tak wiec sprobuj!!!Jak nie sprobujesz to nie zobaczysz... 🙂 😉 😉
Amelio ja stosowalam taka sama metode jak Edyta i pokarm mi zaginol w 3 tyg,a teraz jak scisne to jakas kropla wyleci,ale kolezanka mi mowila ze to tak bedzie jeszcze dlugo...
Edytko ja jak zaczelam podawac malemu pierwsze pokarmy to dawalam przez dwa dni po kilka lyzeczek i przerwa na trzy dni i znowu cos nowego tak mi kazala pediatra,zeby zobaczyc po tych kilku dniach czy suie cos dzieje czy nie....,ale to bylo na poczatku,a teraz daje czesciej i szybciej bo tyle tych nowosci jest.... 🥴 🥴
Dzisiaj dalam pierwszy raz deserek jablko jagoda i malemu wyskoczyly krosteczki na lewym policzku,mysle ze to po tym,bo nic nowego nie dostal!!!
A z tym zoltkiem to po 6 msc chyba jest,ale to sie daje co drugi dzien bo niewiem????

• Mamusia
Amelia hehe no widzisz 🙂 i to jeszcze twój synek maurodziny dzień po moich 😉
a powiedz mi ile ma wzrostu? i jaka wage? 🙂
co do tych pościeli to wiem że się to na okresie niemowlęcym nie kończy bo my kupowaliśmy Adasiowi w prezencie kiedyś tam posciel z bajki Auta, z tym całym zigzakiem mcQuenem... czy jak to tam się pisze 😉 teraz poluje na jakąś fajną Misi, ale ona nie lubi żadnych Barbi... i mam problem. chyba jej z puchatkiem własnie coś kupie...
ale mam inny problem... mamy bal przebierańców w przedszkolu.... 🤨 Misia będzie wróżką, ma suknie jeszcze z szwagrowego wesela, skrzydła itd dokupie ale nie wiem co z Adasiem... widzialam stroje np Tygryska 😜 albo Lewka 😜 ale chyba by minie wybaczył...
spr znalezc jakiś niedrogi własnie z Aut... widziałam na allegro.
Edytko ja to tak robiłam ze dawałam tak ze dwie łyzeczki pierwszego dnia... po jakiś dwoch dniach znowu... potem już zaczynałam zwiększać ilość i częstotliwość jak widziałam że nic się nie dzieje i potem już ile zechciał.
Justi u mnie jest tak, jak dziś, o co się z Małżem pokłóciłam.... a mianowicie...jak ja zajmuję się Sewciem (starsze rozumieją, same się chwile sobą zajmą) to On z reguły ogląda tv, spi, siedzi na necie....ale jak On go bierze, to ja ide walcze z praniem, z garami, z obiadem itp itd a jak dziś siadłam w tym czasie na kompa to już fochy niesamowite...nie powiedział wprost, bo on mi tego nigdy w twarz nie powie, ale już głupie poburkiwania, a ja na to bardzo wyczulona jestem. i pytam się go kiedy ja mam to do szkoły zrobić (prace mam do napisania na niedziele) jak rano Sewciu mnie zajmuje, potem obiad, potem wraca On, potem wieczorne rytuały, a wieczorem tez nie bo strzela fochy ze nie ide spać do niego... Ale mam go gdzieś, poradze sobie, ale On tego pozaluje, bo odwdzięcze mu się za to z podwojną siłą, o czym on doskonale wie bo mnie zna 🙂
Kamcia wow 😁
Ircia oj ja nie wiem bo ja żółtka póki co nie daje....

• Mamusia
dobry wieczorek mamusie

Ja wlasnie popijam Karmi hehe jeszcze z sylwka mi zostalo taka ze mnie pijaczka ☺️
i oczywiscie pije tylko 0,25 l reszte pije moj m. bo jutro on do pracy 🤪 🙃 🙃 😁 😁 😁

Michalindziorku
nie bede orginalna Ja nadal nie wiem skad ty ta sile bierzesz do 3 mezczyzn i jednej kobietki
nie mam pojecia jaka jest "moda" teraz w przedszkolu na jakie stroje ale jutro podpytam mamy czy u nich juz byl bal i czy cos podpatrzyla ciekawego 🙂
Edytko Ja robie tak samo z nowosciami jak Ircia i Michalindzioek
Ircia a pochwal sie co to dzis do ciebie przyszlo cóż to za nowosc dla KACperka ???

• Mamusia
AAAAAAAAA Mialam wam napisac
wczoraj rozmawialam z kumpela
odnosnie gotowania maluszkom
on ma 9 mies . bąbelka
i wiecie co ??
zawsze w sobote gotuje mu obiadki pozniej je zagotowywuje normalnie jak kompoty i wklada do lodowki i tym sposobem ma obiadki na caly tydz
tez tak zamierzam w przyszlosci robic
ale poki co musze poznac smak malego
i znalezc dobry eko sklep z warzywkami
i swiezym mieskiem i jajeczkami
na razie mam koze na oku ale to jeszcze mam czas na kozie mleczko 🙂 hehe moj m. juz zagadal do takiego dziadka co ma koziczke ze w razie gdyby to mleczko juz mamy

• Mamusia
A co do tego gtowania na cały tydzień to super sprawa!!!! Tylko u nas nie wiem czy w okolicy są jakies ekosklepy 🥴 Także narazie zostają słoiczki...Kurcze a boję się podawać małej warzywa z marketów bo przecież nie wiadomo, czy nie są pryskane jakimś świństwem...A przy jej alergii mogłoby się to kiepsko skończyć...

• Mamusia
eko żywność , eko sklep Edytko poszukaj na necie moze cos znajdziesz Ja neistety przejechalam sie bo myslalam ze w Silesi w Katowicach beda swieze warzywa niestety ich nie ma wiem o 2 sklepach w Gliwicach wiec jesli nie znajde niczego w mojej okolicy to bede poki co tam jezdzila po warzywka ehh
przynajmniej do skonczenia roku malego
Amelka pisala,ze gotuje dla Hani z mrożonek moze to jest tez jakas alternatywa zwlaszcza zima 😉

• Mamusia
hehe no i ta kolezanka mowi,ze ona ma piers malego na caly miesiac heheh no bo fakt ile takie malenstwo zje
raz daje do sloiczkow miesko, raz zółtko i dziecko ma urozmaicony jadlospis do tego warzywka i podobno je az sie m uszy trzesaa no i odkad posmakowal mamy kuchni wszytskimi sklepowymi sloiczkami pluje 😆 😆

• Mamusia
Uciekam się kąpać, bo już mi się oczy kleją...
Spokojnej nocki kochane i moc całusów heheheheehh 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘

• Mamusia
pewnie Edytko wiesz tylko zobaczysz jak Emilka zacznie wsuwac te słoiczki to jednak mysle,ze mozna by bylo troszke kasy zaoszczedzic . . . no ,ale zobaczymy po wczorajszej rozmowie zapału mam sporo,ale co z tego wyjdzie nie wiem 🙂 wlasnie tez musze popytac wokol siebie o zdrowa zywnosci 😉

nic Ja uciekam spac , bo znow bede nie przytomna, a maly i tak za godzine sie obudzi pociumkac cycka
ehh jutro kupuje kolejnego smoka tym razem z Aventu ma moze ktoras ?
bo tak mysle,ze skoro pije ze smoka z Aventu to moze i do ciumkania zalapie smoczek
to juz bedzie z 4 firmy jak tego nie zalapie to po prostu rece mi opadna
wrr ☺️

DOBRANOC

• Mamusia
Boże, ale miałam dzisiaj jazde z Frankiem 😲 Koło 17 zaczął być marudny, myślałam że to przez zębole, jeść nie chciał, pić też nie. Próbuje uśpic, też nie. I z minuty na minutę coraz gorze....taka histeria, krzyk, pisk, płacz....na chwilę się uspokajał, i za moment znowu alarm. I tak przez 3 godziny 😞 Masowalismy mu brzuszek, ale nie za bardzo, pare razy poprykał sobie, ale nadal płakał. Pojechaliśmy z nim do lekarza - na szczęście po drugiej stronie ulicy w przychodni jest całodobowa pomoc doraźna, i mają pediatrę. Powiedziała że najprawdopodobniej brzuszek (wczoraj i dzisiaj pił soczek winogrona, jabłka + malina, więc powód to winogrona), ale dała skierowanie do laryngologa, bo jak dziecko tak bardzo płacze to albo brzuch albo ucho. W międzyczasie uspokoił się, spał i u lekarza i w samochodzie, pierdział sobie 🙂 Ale i tak pojechaliśmy do szpitala do laryngologa i było ok.
Tamta pediatra dała receptę na Viburcol, kupiliśmy Esputikon, humor mu powrócił, zjadł mleko i teraz śpi. Jezu, co za ulga, że nic mu nie jest!!!!
Ale mówię wam, tak płacz jak nie wiem, musialam iść do lekarza z nim, bo bałam się że coś mu jest....

Idę teraz walnąć się do wanny, bo normalnie padnięta jestem....

Acha, znalazły sie dokumenty, ale to baaaaardzo podejżana sprawa, ale napisze wam o tym juz jutro. Papa 😘

• Mamusia
Justi ja mam smoka z aventu,i z canpola,lovi,disneya(te biedronkowe) no i z nuka i to byl strzal w 10 kolezanka mi polecila i jak mial 2 msce to kupilam kauczkowy cyckal go,ale musialam mu trzymac,ale to juz bylo cos,a teraz mu kupilam od 6 msca z nuka ale silikonowego i go sam ssa,nie musze mu trzymac 🤪 🤪 🤪,ale podejrzewam ze to bylo zwiazane z tym przyrosnietym wiazadelkiem i przez to nieumial go utrzymac,a odkad ma podciety to idzie mu coraz lepiej,fakt tylko przed spaniem go potrzebuje,ale to juz duza ulga dla nas,ze wogole jakis zaakceptowal 🙂 🙂A co do aventu to mam tez butelk i myslalam ze jak z nich pije to i bedzie ssal,ale nie za bardzoi i powiem ci ze ten smoczek do 3 msca byl ok,a jak mu kupilam wiekszy to tez mu za bardzo nie podchodzil bo byl za duzy,,,,
A kupilam mu taka mate http://allegro.pl/edukacyjna-mata-muzyczna-dla-najmlodszych-i1389386925.html fajna ale jeden ma minus bo zbytnio przycisk off nie dziala i cholerstwo sie wlancza caly czas..... 😠 😠
Lusiu wspolczuje ci z powodu Frania,ale najwazniejsze,ze mu nic nie jest,moze go tylko tak brzusio bolal....Miejmy nadzieje,ze da ci pospac dzisiaj w nocy.....
A my jutro na 9 rano na szczepienie,az sie boje,,,,,

• Mamusia
Hej 🙂
My ze smokiem odpuściliśmy już ze 2 miesiące temu. Stasiek nie chce i już, nawet nuka, którego wcześniej ssał chętnie (choć też nie od razu zaskoczył). Dajemy radę bez smoka, spokojnie, jedynie na początku był regularny odwyk, no i nie ma czym zatkać w chwilach histerii.
Nie wiem, czy gotowanie na cały tydzień to nie za długo (chociaż jeśli by zassać przykrywki to może będzie ok), ja gotuję na 3 dni żeby było otwarte tak jak pozwalają przy gotowych słoiczkach. Jeśli chcecie na dłużej, to warto ugotować dużą porcję warzyw i zapasteryzować w słoiczkach, wtedy nie trzeba nawet trzymać w lodówce. Ja mam spory zapas w szafce i też jak mi się nie chce gotować na świeżo, tylko dodaję do tego mięsko, masełko lub oliwę i kaszkę, trochę wody, podgrzewam i jest pycha 🙂 Pierś z kurczaka i królika z eko sklepu poporcjowałam i zamroziłam na tacce jak pierogi, żeby mi się to wszystko nie posklejało, po czym zsypałam do wspólnego woreczka. Pół kilo królika policzyłam, że wystarczy mi na ok. 30 obiadków. Czyli razem z indykiem mam na jakieś 2 miesiące, a pewnie w międzyczasie wprowadzę jeszcze jakieś inne mięso i czasem też daję gotowce.

• Mamusia
Ircia powodzenia na szczepieniu :*
fajna ta mata 😉
tylko Ja na razie mowie STOP glosnym zabawka
mi wystarczy Moja mama 2 razy w tyg mam glowe 10x10
w ogole po wczorajszej wizycie stwierdzilam,ze bede wsyztski "glosne" zabawki ktore da sie przekrzyczec luib nasladowac ich dziweki chowac przed nia

Ann chodzilo mi o pasteryzacje, wekowanie dokladnie tak jak sie robi wszytskie przetwory na zime to samo moja kolezanka robi od 3 mies. dla swojego syna z obiadkami gotuje mu w sobote jak ma wolne od pracy i ma na caly tydzien obiadki dla malego nic mu nie jest, a rosnie jak na drozdzach
na pewno jak juz znajde dobe zrodlo tez pomroże sobie warzywa czy mięsko tylko póki co musze znaleźć taki sklep w poblizu , bo u mnie niestety nie ma wszystkiego . . . ..

a co do smokow to My mielismy NUka ale ten do 3 mies no i odpadl na samym starcie czasem chcialam mu go pozneij wcisnac zwlaszcza jak wsiadalismy do auta by nie bylo takeij syreny przez pierwsze kilka chwil ,ale nic z tego
jestem przeciwna smokom zwlaszcza,ze powinno sie je odstawiac w 6 mies. a Ja chce wprowadzic ?? głupie ... ale ostatnio moje piersi w nocy sluza za smoczek . . . moj brzdac co chwile mnie budzi łapie za koszulke, by mógł sobie pociumkac , a jak sie odsuwam to sie obudza i tak bledne koło . . . . niestety nie kazde karmienie konczy sie jedzeniem teraz widze,ze zwłaszcza chodzi mu oto by miec cos w buzi przez moment ehh na szczescie jest to tylko w nocy, ale i tak Ja sie nie wysypiam , bo maly spi z nami w łóżku co chwile mnie wybudza bo tarmosi to o koszulke to o biustonosz i jeczy przy tym ehhhh takei mam cyrki z nim 🤨 😮

• Mamusia
Witajcie mamuśki!
MICHALINDZIORKU- mój synek jest mały (25 centyl: 107cm, 18kg), a jeśli chodzi o strój to mój na pewno nie poszedłby w tygrysku 😮U niego wśród kolegów panuje moda na star wars, więc będzie mieć maskę, którą dostał pod choinkę, miecz świetlny i 😮a biało będzie cały ubrany i git 🙃 Pościel zygzaka też teraz ma. Poza tym on ma cały pokój zygzakowy. Na ścianie ma takie wielgaśne naklejki z tej bajki. No ale już mu się znudziły i teraz musimy pozmieniać wystrój. Już widziałam naklejki na ścianę star wars 😎

Co do żółtka to ja tak za 2 tygodnie zacznę wprowadzać, bo teraz zaczęłam rybkę.
Ja dopóki nie znajdę sklepu eko to gotować będę z mrożonek. Warzywa z marketów to obecnie sama chemia, poza tym są bez smaku. Przestałam nawet kupować pomidory,które uwielbiam bo po prostu nie mają żadnego smaku. Natomiast jak byłam u rodziców to mama kupiła w jakimś eko warzywniaku pomidora i normalnie był tak pyszny,że zżarłam sama całego ☺️

• Mamusia
Hej Mamunie 🙂
sewciu po moim obiadku z warzywek miał odruch wymiotny ale cały czas staram się go przekonać.
no dobry pomysł z tymi mrozonkami, tez tak myslę 🙂
Amelia wzostu nie ma tak mało twój synek, Misia ma 114, a wagi jeszcze mniej bo niecałe 16 ale ostatnio włączył jej się żarłok to troszkę podskoczyła na wadzę.
U nas w przedszkolu jest moda na te wszystkie Ben10, a Auta, Hot Wheelsy itp to obsesja Adasia, tak jak wszystko z motoryzacją związane. Ale strój Bedziedziecie mieć fajny 🙂
Ircia fajna ta mata 🙂
ale ja też jestem wielkim przeciwnikiem grających zabawek 😁
ludzie jak to potrafi wykończyc człowieka,.... a jeszcze gdzieś się zacina, baterie itd
ja z reguły mało ich kupuje, teściowie mnie zawsze uszczęśliwią takim bajerem 🙂
Justi hehehe ale masz z tą mamą 😁 to nie jest smieszne, wiem.... 🙂 współczuje kochana 🙂 A Twoja mama w przedszkolu pracuje? jak mogę zapytać oczywiście.....
Ehh.... Ci moi trzej mężczyźni razem wzięci mniej mnie siwych włosów kosztują co ta mała kobietka hehe 😉 Ale taki jej urok, nie zmieniłabym tego nigdy w zyciu 🙂
Uffff moż się jednak pozbędę pudła z ciuszkami malutkimi bo ktoś się zlitował i zalicytował 🙂

• Mamusia
Michalindziorku tak moja mama pracuje w przedszkolu
i wiesz baaaaaaaardzo lubi dzieci, ale chyba nie widzi roznicy miedzy dzieckiem, ktore ma 5 miesiecy, a 3 lat i teraz szczerze sie zastanawiam zy oddam kiedys w przyszlosci Wojtusia do "jej" przedszkola . . . jedyny plus babcia w poblizu i nie bedzie problem,ze nie bedzie miejscsa dla niego . . . bo wiadomo wszedzie jest z tym problem . .. ale zobaczymy jak to bedzie za Xxx lat 🙂
http://allegro.pl/kostiumy-dla-chlopcow-88318 moze na allegro jakis konstium dla Sewcia cie zainspiruje
no to super,ze pozbedziesz sie ciuszkow i jeszcze ci jakas kaska wpadnie
Ja poki co malego ciuchy wypralam i wlozylam do pudel i czekam az moj łaskawy maz je wyniesie do piwinicy ( ale na razie sprawdza moja cierpliwosc bo trwa juz to z 3 tyg 🥴 mężczyzni na wszystko maja czas )

ehh i od ubieglej srody czekam na 2 paczki z allegro stanik do karmienia hehe bardziej jakis ludzki bo moj m. juz nie mogl patrzec na ten co mam aktualnie . . zawsze sie smieje,ze on nie ma byc sexy tylko ma byc praktyczny 😉
no,ale stwierdzilam,ze kupie jeszcze na te kilka tyg inny był jakis ciut ładniejszy'
i ciuszki wylicytowalam dla malego i choera jak ta paczka bedzie tak dluuuuugo szla to mi Bąbel zdazy z nich wyrosnac ehhh ta poczta no i dwa priorytety wrrr 😠

i zapomnialam sie pochwalic ☺️
wygralam bon na zakupy w sklepie chicco badz reserved za 200 zl z gerbera
moze tez sprobujecie wygrac 😉:// www.mojapierwszazima.pl/

• Mamusia
Justitak, na allegro poluje na jakiś kostium. bal mają w lutym to moze zdarze.
masz rację, fajniemieć babcie w poblizu.
moja tesciowa i tesciu pracuja a szwagierka bardzo studiuje i nigdy nie maja czasu ani checi, ale ok, rozumiem, troje dzieci moze przerasta ich mozliwosci.... a moi rodzice się nie nadają do niczego, więc odpadają... eh szkoda gadac. siostra najmlodsza mi zawsze pomagała jak potrzebowałam ale wyjechała i mieszka u ciotki. nie mam zalu bo moze dzięki temu na ludzi wyjdzie.
a pokaz kochana jaką aukcje wylicytowałaś 🙂

• Mamusia
Hej
my juz po szczepieniu,bylo ryku co niemiara,najpierw na widok pielegniarki,pozniej przy wazeniu bo podniosl glowe i z calej sily ja opuscil i sie walnol na maksa,pozniej przy badaniu,jak zobaczyl lekarza to jakby widzial diabla..... no i przy szczepieniu juz tak nie plakal 😎
A wazy 9400 i ma 73 cm dlugosci 😉
no i narazie jest oki nie marudzi,moj maly babelek 🙂
Justi pochwal sie co wylicytowalas 😉No i gratuluje wygranej,super,moze sprobuje,ale szczescia w grach to ja niemam,zreszta w czym ja mam hehe....
Michalindzior trzymam kciukasy,o duza kwote na licytacji 🙂

• Mamusia
hehe za psie pieniadze wylictowalam ten zestw http://allegro.pl/show_item.php?item=1377192686&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
ogolnie zalezalo mi na sweterku i gaciach boo ta koszula mi sie nie podoba

Irciu biedny Kacperek buziki od cioci Justi i Wojtusia
dobrze, ze juz po wszystkim

kurde mialam isc na spacer a moj maly zasnol przy cycku oszaleje Ja chce do ludzi 😁