Skocz do zawartości

Mamy listopadowe jak sie czujecie | Forum o ciąży

Marzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 14,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosia82

1431

• leniuch

1490

• Sathi

1519

• akigo

1373

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
iwnak bo jż się sama denerwuje twoją sytuacją i czytam artykuł, nie jakieś forum o ciśnieniu w ciąży i tu piszą że :

Leczenie farmakologiczne włączamy, kiedy ciśnienie regularnie przekracza wartość 140/90 mmHg. Jeżeli uda się je utrzymać w granicach 150–160 /100 mmHg, nie pojawia się białkomocz, nie narastają obrzęki, a przyrost dziecka jest prawidłowy, to nie ma konieczności pobytu w szpitalu. W momencie, gdy wartości ciśnienia przekraczają 160/100 mmHg przy zaburzeniach wzrastania płodu i objawach białkomoczu powyżej 0,5 grama na dobę – kobieta zostaje skierowana na patologię ciąży i tam jest dalej obserwowana.

W jaki sposób, oprócz zmierzenia ciśnienia, kobieta może poznać, że zagraża jej nadciśnienie ciążowe?:

Jeśli nagle pojawią się obrzęki twarzy czy górnej połowy ciała albo obrzęki, które nie ustępują po odpoczynku w pozycji leżącej, to wtedy na pewno powinna się skontaktować z lekarzem ginekologiem. Niepokojące są także bóle głowy, które dotychczas nie występowały, oraz zaburzenia widzenia.

• Mamusia
Akigo moim zdaniem powinnas pojechac do tego szpitala. Powiesz im ze juz tu bylas ale masz nawroty nadcisnienia, ze masz ten bialkomocz, ze Cie boli i ze po prostu martwisz sie o swoja corke! Nie musza przeciez wiedziec ze mialas wizyte, a jak Cie zapytaja to mozesz sklamac. Naklam ile sie da nasciemniaj zeby tylko Cie przebadali i dali jeakies porzadne leki. Matko co za Palant z tego lekarza!

Ja dzis juz sie rozpisalam na forum... ale w trakcie pisania komputer mi sie zrestartowal 😠 a tyle sie napisalam ech...
Olusia nie martw sie mnie tez boli cala dolna czesc ciala od dluzszego czasu. Co do skurczy to zmierz sobie czas jak dugo trwaja i jaki jest odstep czasu pomiedzy nimi. Lekarz zapewne Cie o to zapyta.

• Mamusia
Akigo moim zdaniem powinnas pojechac do tego szpitala. Powiesz im ze juz tu bylas ale masz nawroty nadcisnienia, ze masz ten bialkomocz, ze Cie boli i ze po prostu martwisz sie o swoja corke! Nie musza przeciez wiedziec ze mialas wizyte, a jak Cie zapytaja to mozesz sklamac. Naklam ile sie da nasciemniaj zeby tylko Cie przebadali i dali jeakies porzadne leki. Matko co za Palant z tego lekarza!

Ja dzis juz sie rozpisalam na forum... ale w trakcie pisania komputer mi sie zrestartowal 😠 a tyle sie napisalam ech...
Olusia nie martw sie mnie tez boli cala dolna czesc ciala od dluzszego czasu. Co do skurczy to zmierz sobie czas jak dugo trwaja i jaki jest odstep czasu pomiedzy nimi. Lekarz zapewne Cie o to zapyta.

• Mamusia
i co na pewno będą odczówalne znaczy bolesne - ale nie muszą być strasznie bolesne po prostu będziecie je czuć bardziej niż te przygotowawcze. i będziecie czuły że skurcz będzie się zaczynał - będzie miał taki moment najbardziej odczuwalny i powoli będzie zmniejszać się jego intensywność. tak będzie rósł i malał. nie tak jak np teraz że po prostu się napina z jedną "siłą". jest jego intensywność. 🤨 mam nadzieję że jakoś wam to wytłumaczyłam choć trochę zrozumiale

• Mamusia
Kurcze ale zobaczcie ile to trzeba sie nadenerwowac przez jakiegos chama. Najpierw mowi A potem mowi B i tylko kobiete stresuje.
Kasiu ja jak mialam te skurcze przygotowawcze to wlasnie sie zastanawialam kiedy bedzie osdtep miedzy nimi i gdzie ten szczyt? I jal tego nie czulam to doszlam do wniosku ze to jeszcze nie to. Mowisz ze beda bardziej wyczuwalne he he mam sie zaczac juz bac? 😲 :P