Skocz do zawartości

Mamy listopadowe jak sie czujecie | Forum o ciąży

Marzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 14,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosia82

1431

• leniuch

1490

• Sathi

1519

• akigo

1373

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Jeżeli jesteś uczulona na penicylinę, to nie bierz augmentinu..... Niestety dużo osób ma uczulenie na penicylinę; a niestety skutki mogą być...a nawet nie chce o tym myśleć...idź do innego lekarza; nie ma co czekać, bo narobisz sobie jeszcze czegoś.... Powiedz lek. o wszystkich swoich wątpliwościach...Najlepiej jeśli skontaktujesz się jeszcze z swoim Gin. Mój ciągle powtarza, że lek. rodzinni zapominają o tym, że mają pod opieką dwie osoby a nie jedną i zaraz dają antybiotyk... Powinnaś iść do lek., bo Ty się męczysz i denerwujesz i maluszek na pewno też.

Mi już od rana spuchły palce i stopy....zdjęłam obrączkę i jakoś mi teraz głupio; zawiesiłam ją na łańcuszku; chociaż tyle...

Miłego dnia

• Mamusia
Witajcie!
matko jaki u nas upał. Pojechaliśmy z mężem i dziećmi na plażę. Ja też było tak gorąco że po 20 minutach uciekłam do samochodu.Po prostu masakra. Moje policzki zrobiły się jak buraki i po plecak ciekł pot. Już z nimi więcej na plaże nie jadę to nie dla mnie.
Leniuszko Otulesia ma racje ze powinnaś zadzwonić do lekarza. Ale ja słyszałam że lekarze przy niektórych schorzeniach zapisują antybiotyki w ciąży. Więc podejrzewam ze lekarz wie co robi. Ale jak mu nie ufasz skonsultuj to z innym lekarzem. Jeśli wizytę masz 22 to powinnaś pójść prywatnie. Czasem trzeba.I dużo pij!

• Mamusia
augmentin we wczesnej ciąży
jestem w 10 tygodniu ciązy.lekarz zapisał mi augmentin na zakażenie dróg moczowych(E.Coli).czy mogę bezpiecznie przyjmować ten lek? wcześniej duomox mi nie pomógł
tak

Tą odpowiedz tak znalazłam na forum gdzie odpowiada lekarz.
Czyli jest bezpieczny!

http://twoja-ciaza.com.pl/odpowiedzim.htm

I wiesz co na leku pisze że nie należy stosować u osób uczulonych na penicyline.
Wiec nie możesz używać!
Pisze w ostrzeżeniach!
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=264
Więc lekarz musi Ci zmienić antybiotyk!

• Mamusia
Wiecie co czasem lekarz przepisuje antybiotyk, lub inne lekarstwo które jest nie wskazane dla kobiet w ciąży ale czasem trzeba wyleczyć nasze przypadłosci żeby dzieciom nei zaszkodziły-tak mi tłumaczono bo tez miałam lek na którym pisąło że nie wskazane dla kobiet w ciąży, chyba to był urosept na bakterie w moczu ale nie ejstem do końca pewna-ale jeśli lekarz nam go przepisuje więc chyba wie co robi

A ja dziś pojechałam do lekarza z moją noga bo nadal jest opuchnięta nie mniej niż wczoraj, ale tylko poleciłą mi ją smarować altacetem albo fenistilem żelem i jak to powiedziała pomęczyć sie kilka dni aż samo zejdzie, więc czekam na ten moment

a co do poogdy to ejst katastrofa-jestem zmęcozna tym upałem i duchotą a dopiero kilka dni tak praży słońce

Ktoś pytał o Beatasz ale ona chyba na tydzień gdzieś wyjechałą i będzie za kilka dni dopiero, jestem ciekawa bo miała USg ale opowie dopieor jak się pojawi u nas na forum 🙂

• Mamusia
Witam mamusie listopadowe 🙂
tak pozwoliłam sobie poczytać Wasz wątek i zobaczyłam, że Leniuch ma problemy z nerkami.
Polecam dodatkowo przy stosowaniu leków pić 3 x dziennie Wodę Jana. Można ją kupić w carefourze, kartonik z kranikiem 5 l kosztuje ok 12 zł. Jest bardzo moczopędna, i w ten sposób "przepłukuje" nerki. U mnie wykryto zastój moczu w prawej nerce oraz kamienie na obu. Odkąd zaczęłam ją pić, ból ustąpił. Ta woda nie zaszkodzi, a może pomóc 🙂
tylko moja rada - trzeba kontrolować u lekarza szyjkę macicy czy nie rozwiera się. Mnie przez 3 tygodnie w trakcie trwania tych bóli bardzo mocno się rozwarła i groził mi przedwczesny poród. W porę jednak zareagowano, założono pessar i po dzień dzisiejszy sytuacja opanowana.
A na bakterie w moczu dobre są tabletki Furaginum. Można je stosować w ciąży
Z nerkami nie ma żartów 🥴

Pozdrawiam i trzymajcie się w te upały 🙂

• Mamusia
Mi nie chodziło o to, że nie powinno się stosować antybiotyków w ciąży, tylko o to, że czasem lek.; przesadzają z ich zapisywaniem....

Ja byłam zdziwiona, że lek. nie zapisał Ci najpierw furaginu, ale w końcu chyba wie co robi... W każdym bądź razie, skoro jesteś uczulona na penicylinę to nie możesz brać tego leku...jestem zdziwiona, że lek, się o to nie zapytał....

Mam nadzieję, że skontaktowałaś się z lek.

• Mamusia
smiechu warte... jestem po wizycie u endokrynologa. Opowiedzialam jej cala sytuacje i to ze mam obawy co do tego leku. Powiedziala ze mozna ten lek przyjmowac w ciazy ale sprawdzilam moje ostatnie wyniki badan, przeprowadzila wywiad i opukala nerki. I doszla do wnosku ze wcale nie mam problemu z nerkami tylko ze to ucisk rozrastajacej sie macicy i kregoslupa na inne narzady. Jest to calkiem prawdopodobna wersja poniewaz jak jej pokazalam gdzie mnie boli to od razu powiedziala ze nerki umiejscowione sa gdzie indziej. Zalecila mi zmaine pozycji spania (podkladanie ewenualnie jakis poduszek). Powiedziala ze na te bakterie w moczu co mam to ta herbatka z zurawiny to bardzo dobry pomysl ewentualnie moge sobie kupic suszona zurawine tez bedzie dobra.
Moge miec po nim wysypke skoro mam uczulenie na pochodne penicyliny wiec brag tego leku nie powinnam.
Co do Furaginu to wszyscy mnie o to pytaja czemu tego nie dostalam??? nie wiem 🤢 i zapomnialam o tym porozmawiac z endokrynologiem.
W sumie na izbie przyjec nie zrobili mi zadnych badan oprucz tych ginekologicznych... oparli sie na wynikach moczu ktore mialam przy sobie...
Co do telefonu to jakis tam mam... ale nie powiedzial mi ze moge do niego w razie co dzwonic. Dal mi go tylko bo chcialam sie umowic do niego na wizyte prywatna (120zl)
Szczerze Wam powiem ze sama juz nie wiem co mi jest kazdy lekarz mowi co innego dzisiaj jak mnie rano bolalo to wzielam Nospe i mi po jakims czasie preszlo. I chyba zrobie tak w nocy, a w dzien bede pila herbatke i duzo plynow. Jak sie nic nie zmieni przez tydzien to zadzwonie do tego swojego ginekologa...
Dzieki wielkie za wszystkie podpowiedzi i porady 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczynki :P
Jak tam dzień minął??Ja od 5 rana nie mogłam spać,w nocy mnie złapał taki skurcz w łydce że mam aż teraz zakwasy 😞

LENIUSZKU-współczuje 😞 mi to tak poważnie to oprócz bólu zębów to nic nie dolega,nawet katarku nie mam,całe szczęście,a jestem alergiczką 🤢

Miłego pózniego wieczoru 😉

• Mamusia
a ja jestem straszny alergikie i niech tylko kosić zaczynają to dla mnie jest tragedia. ostatnio tylko kicham i kicham a jak mnie dopadnie to przesatć nie mogę. oj leniuszku co lekarz to inna diagnoza .. ech ... oby ci to przeszło. ja gosiu nie mogłam za to zasnąć. właściwie z własnych powódek a to sobie film włączyłam a to się trochę pokrzątałam po domu hehe ... ale dzisiaj ide grzecznie spać 🙂

jeszcze wam powiem, że brzuszek tak mi zaczął porządnie rosnąć hehe ... teraz już widać że jestem w ciąży a nie tylko jakbym lekko przytyła 🙂 10 lipca mam wizytę - ciekawe jaki już duży synuś 😁 😁 ..... bo chyba rośnie jak na drożdżach hehe. w sumie lada dzień mi się zacznie 6 miesiąc więc się nie powinnam dziwić 🙂

dobrej nocy mamuśki 🙂

• Mamusia
Leniuszku dziwni są Ci lekarze...chyba wiedzą, gdzie są nerki... 🙂 Jeżeli objaw Goldflama – uderzanie płasko położoną nad nerką dłoń - jest ujemny to raczej nie nerki....tak przynajmniej mnie uczono na badaniu fizykalnym ....3mam kciuki, żeby było już tylko lepiej....

Ja mam wizytę 8 lipca 🙂 więc coraz bliżej....odliczamy dni z mężem kiedy zboczymy naszego synka 🙂

• Mamusia
Ja mam wizytę 9 lipca i też już się nie mogę doczekać, ale ja chodzę do lekarza bez męża bo niestety mąż pracuje a mój lekarz przyjmuje na NFZ tylko do 16, zazwyczaj nie ma papieru w urządzeniu do USG więc mąż widział naszą dzidzię tylko raz na badaniu prenatalnym w 12 tc a tak musi wierzyć mi na słowo jaka ona jest cudowna 🙂

Wiecie co czasem lekarze przyjmują pacjentów tak tylko żeby "odbębnić" i już trzeb atrafić na lekarza z powołania atakich to chyba nie wielu jest niestety 😞 to się nazywa POLSKA SŁUŻBA ZDROWIA

• Mamusia
Witam 🙂 ale pustki dzisiaj,mamuśki chyba na wycieczkach :P ja mam wizytę u położnej 20 lipca,a 27 lipca mam w Polsce Usg 4D już nie mogę się doczekać 🙂 co do lekarzy z powołania to chyba wyginęli w czasach kamienia łupanego :laugh: miłego dnia brzuszki

• Mamusia
standardowo w nocy mnie bolalo ale coz moglam zrobic zmienilam pozycje spania i jakos dotrwalam do rana. Spoko jeszcze tylko jakies niecale 20 tyg 🥴 i przestanie nie bolec 😎 ... Teraz w glowie mam tylko date 6 LIPCA i godzine 17.30 wtedy wlasnie bede miala USG4D i moze wrescie dowiem sie jakiej plci jest moje dziecko! Maz postara sie zwolnic z pracy zeby zdazyc (pierwszy raz bedzie widzial nasze dziecko tak na "żywo" 😉. Ciekawa jestem jego reakcji 😆 ja wprost nie moge sie doczekac! 🤢
Co do pogody to katastrofa parno slonce zza chmur probuje wygladac i chyba spada cisnienie bo jestem nie do zycia 🤔

• Mamusia
Ja chodzę do gin. prywatnie; wizytę mam tym razem na 18, by mąż zdążył wrócić....
U mnie w przychodni przyjmuje beznadziejny gin. Byłam u niego tylko raz, jak miałam 13 lat leżałam w szpitalu i on mnie badał...robił to oczywiście przez odbyt, ale nie był ani delikatny, ani uprzejmy....Mieszka u mnie we wiosce i poprostu go nie lubię, bo nie szanuje swoich pacjentek; Ostatnio odbierał porób mojej kol. Męczyła się okropnie; mały ważył ok 5kg; na koniec złamał Małemu obojczyk....Kol. musi go teraz rehabilitować 3 razy dziennie i 2 razy w tyg. jeździ na rehabilitację....
Mąż na razie był ze mną w środku tylko raz; bo wcześniej gdy miałam robione usg dopochwowe nie chciałam go brać; ale teraz już będzie chodził gdy tylko będzie mógł....Ja też mam tylko jedno wydrukowane usg

• Mamusia
Ja tez mam nieprzyjemne wspomnienia z wizyty w przychodni... Jest jedna lekarka ktora bardzo lubie ale niestety kolejki sa do niej niesamowite... Maz w pracy ma podpisana umowe z Luxmedem i placi za mnie 40zl/mies i mamy wszystkich podstawowych lekarzy i badania w tej cenie. Dla mnie to jest dobre bo co miesiac chodze do trzech roznych ale i tak trzeba dlugo czekac na wizyte (okolo miesiaca a czsem i dluzej) no i daleko jezdzic bo kadzy moj lekarz przyjmuje w innej klinice (w innej czesci Warszawy).

• Mamusia
A ja mam super ginekologa,i to w przychodni,jak pojechałam w 5 tyg do domku to mi zrobił usg dopochwowe,z wydrukowaniem fotki nie było problemu,co prawda w gabinecie nie ma sprzętu do usg ale zapisywał mnie na swój dyżur w szpitalu i tam wszystko się odbywało no i nie kasował mnie za nic,zlecił mi wszystkie badania,wie że nie przebywam w Polsce już ale jest moim ginekologiem już 5 lat 🙂 przed wylotem miałam kolejne usg,żeby sprawdzić czy jest wszystko w porządku,także nie narzekam,powiedział że w każdej chwili mogę zadzwonić poradzić się,dostałam prywatny numer.Pamiętam w zeszłym roku jak poroniłam to przez telefon mi pomagał,doradzał itd,także nie mogę narzekać.Na koniec przy ostatniej wizycie dostał ode mnie MERCI jak dziękował,szok,aż miło,dał mi wytyczne jeszcze i pożegnał ładnie heheh

• Mamusia
wiecie tak samo jest ze wszystkimi ludzmi kazdy jest rozny i nie mozna mierzyc wszystkich jedna miara. A co do tego szpitala gdzie ta obsluga byla nie mila to chyba pojde tam rodzic:P a co! Specjalnie! Po zlosci! 😆 zeby mieli troche pracy w sumie moze trafie na kogos innego i wcale nie bedzie tak zle. Ten szpital jest po prostu najblizej. Lezalam tam kiedys w zeszlym roku na patologi ciazy jak poronilam ale na tamtym oddziale mieli zupelnie inne podejscie (z wiadomych oczywiscie przyczyn).