Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Andzelika napisał(a):
Teraz weszłam na forum lipcówek i powiem Wam, że one tak jak my czadu ze stronami nie dały 🤪 😜 😁 Mają tylko niecałe 500 str. 😜 🙂 🙂

haha, też zwróciłam na to uwagę 😜 ale za to wrześniówki nas doganiaja 😁

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

siehankowa napisał(a):
Andzelika napisał(a):
Teraz weszłam na forum lipcówek i powiem Wam, że one tak jak my czadu ze stronami nie dały 🤪 😜 😁 Mają tylko niecałe 500 str. 😜 🙂 🙂

Hehe też widziałam 😁 😁 😁 Ale nie ma co sierpnióweczki rządzą 😁 😁

Andzelika napisał(a):
siehankowa napisał(a):
Andzelika napisał(a):

Hehe też widziałam 😁 😁 😁 Ale nie ma co sierpnióweczki rządzą 😁 😁

ba, pewnie że tak 😁 ale wiesz, my po mału będziemy się "rozsypywać" , toi ruch się zmniejszy na forum 😁 ale pewnie pózniej szybko nadrobimy chwaląc sie pociechami 😁 o ile będzie na to czas 😜

• Mamusia
Dzien Dobry Brzuszki!!!!
my juz po zakupach! tesciowa w prezencie kupila dla malej material na zmiane poscieli, teraz tylko uszyc 😁 😁 😁 obkupilam sie w warzywka i owoce teraz nie wiem co mam jesc... 🙃 🙃na razie delektuje sie mrozona kawka i czekam az leczo sie ugotuje 😜 😜 😜

biore sie za zaleglosci bo widze ze troche dzisiaj naskrobalyscie 😁

Aniołek, ja na twoim miejscu bym wzięła i materacyk i pościel.
Pooglądasz sobie wszystko i zadecydujesz czy będziesz tego używać czy też kupisz nowe.
Ja niedawno wyciągnęłam ze strychu materacyk po mojej starszej córci. Wydawało mi się do tej pory, że nie będę musiała kupować nowego.
Ale jak na niego popatrzyłam to okazało się, że w kilku miejscach na materacu wyszły żółte plamy po wpadkach mojej córci w trakcie nauki siusiania do nocnika 😉
No i kupiłam nowy.
Być może w twoim przypadku stan materaca i pościeli będzie lepszy.
A poza tym pościel zawsze możesz wyprać w wysokiej temperaturze.

Paninka napisał(a):
Dzien Dobry Brzuszki!!!!
my juz po zakupach! tesciowa w prezencie kupila dla malej material na zmiane poscieli, teraz tylko uszyc 😁 😁 😁 obkupilam sie w warzywka i owoce teraz nie wiem co mam jesc... 🙃 🙃na razie delektuje sie mrozona kawka i czekam az leczo sie ugotuje 😜 😜 😜

biore sie za zaleglosci bo widze ze troche dzisiaj naskrobalyscie 😁

Paninka, a różowy czy kremowy?

• Mamusia
jo-aneczka zielony 😁 😁 😁 a szwagierka ( za namowa tesciowej) zamowila rozowa, ale dzisiaj widzialam na zywo ten roz i taki bledziutki jest wiec bedzie ok 😁

pisalyscie ze ciezka noc za wami...ja usnelam przed 23 po 15 minutach sie obudzilam zeby....zwymiotowac...nie wiem moze mala mi na zoladku siedziala ale meczarnie straszne 🤢

daniela laura to moj drugi typ i nawet ostatnio m. stwierdzil ze mu sie bardziej niz lilka podoba...no ale on zdanie ciagle zmienia wiec nie wiem jak bedzie...tylko problem mam ze zdrobnieniem 😉

milium napisał(a):
Kornelka a więc tak:
Jak masz zawieszona działalność to jedź do um i ją wznów, weź wpis do ewidencji i jedź do zusu, tam zgłoś działalność z kodem 0510 czyli z kodem który mówi o tym że nie zamierzasz płacić składek 30%, zadeklaruj chęć płacenia składek 60% i zgłoś sie do chorobowego, możesz iść od razu na zwolnienie bo nie masz przerwy 30sto dniowej w ubezpieczeniu chorobowym, ale ja bym Ci radziła zapłacic normalnie jedną składke i te 30 dni przetrzymać nie będzie wtedy zbędnych podejrzeń i kontroli, a po co Ci ona teraz potrzebna, możesz zadeklarować wyższą podstawę, jeśli chcesz dostawać wyższe świadczenie, ale wiadomo to już na swoje ryzyko, może nikt sie nie bedzie czepiał ale nigdy nic nie wiadomo. Po miesiącu mozesz isc na zwolnienie, spokojnie sobie urodzić i otrzymasz zasiłek macierzyński, a potem możesz działalność zlikwidować. Aha i jeszcze nie zapomnij o urzedzie skarbowym , ale tam Ci nie pomogę bo jestem zielona 🙂

Milium, miałaś świetny pomysł z tą działalnością gospodarczą Kornelki. Przesyłam oklaski.
Chyba zawodowo zajmujesz się sprawami kadrowymi, prawda?
A co do urzędu skarbowego to trzeba złożyć pisemną informację o wyborze formy opodatkowania (podatek liniowy czy skala podatkowa, rozliczenia miesięczne czy kwartalne, zgłoszenie do Vat) - można to załatwić w ciągu jednego dnia ale dopiero kiedy będziesz miała kwity, że wznowiłaś działalność.
Mi przychodzi do głowy jeszcze jedna rzecz, nie wiem czy w twoim Kornelka przypadku wykonalna.
W czasie kiedy będziesz "prowadzić działalność" dobrze byłoby żebyś wystawiła choć jedną fakturę.
Z tego co wiem, ZUS czasem kontroluje, czy osoba przebywająca na zasiłku chorobowym/macierzyńskim w rzeczywistości prowadzi działalność gospodarczą czy też rejestracja działalności miała wyłącznie na celu uzyskanie świadczeń od ZUS-u.
Bo jak pewnie sama zauważyłaś, przepisy w tym zakresie mają luki prawne i pozwalają na pewne "nadużycia".
Tak jak pisze Milium, na pierwszy ogień idą kobiety, które mają zadeklarowane maksymalne podstawy ubezpieczeń, ale może to dotyczyć każdego przypadku.
Tak więc najlepiej zabezpieczyć się na wszystkie sposoby

• Mamusia
co do boli to mnie czesto boli kosc lonowa ale mysle sobie ze "rozrasta" sie i to przez to 😁 😁i na usg lekarz pytal mnie czy nie czuje zadnego dyskomfortu bo mala ma bardzi nisko glowke...i jak powiedzialam ze czasem straszny ucisk na pecherz czuje to powiedzial ze juz tak do konca bedzie 🥴

co do terminu to ja chcialabym zeby mala urodzila sie dokladnie 18 tak jak mam wyznaczone...mamy z m. tego dnia 6 rocznice i prezent cudny jak dla mnie 🙃 a z drugiej strony jakby wczesnie postanowila to moze w rocznice bylybysmy juz w domku 😁 😁

• Mamusia
DZIEŃ DOBRY 🙂
Ja właśnie zakończyłam mycie naczyń po obiadku i niedługo zacznę się szykować na imprezę do znajomych z okazji 15 rocznicy ślubu 🙂
Kornelka dziękuję 🙂 Już teraz martwię się troszkę mniej. Może rzeczywiście moja malutka jeszcze troszkę nadrobi. Zresztą tak jak pisałaś dziewczynki zawsze troszkę są drobniejsze, no i może na dodatek postanowiła się podać do mamy 🙂
Moniczek miłego odpoczynku 🙂

Paninka napisał(a):
daniela laura to moj drugi typ i nawet ostatnio m. stwierdzil ze mu sie bardziej niz lilka podoba...no ale on zdanie ciagle zmienia wiec nie wiem jak bedzie...tylko problem mam ze zdrobnieniem 😉

moi znajomi mają Laure i wszyscy wołają na nią LAŚKA 🙂

• Mamusia
Dziewczyny, wiem że kupowałyście różne rzeczy dla siebie i dzidzi na allegro. Podajcie namiary (linki ) na sprawdzonych, rzetelnych sprzedawców u których wg Was warto kupować i ew. co jest u tej osoby godne polecenia. Przymierzam się do zakupów ale widzę, że jest strasznie duży wybór i mogę mieć problem 😉

existence napisał(a):
Dziewczyny, wiem że kupowałyście różne rzeczy dla siebie i dzidzi na allegro. Podajcie namiary (linki ) na sprawdzonych, rzetelnych sprzedawców u których wg Was warto kupować i ew. co jest u tej osoby godne polecenia. Przymierzam się do zakupów ale widzę, że jest strasznie duży wybór i mogę mieć problem 😉

ja całą wyprawkę kupiłam u tych allegrowiczów:
r_p77
babyGoodTime
a tutaj materac i łóżeczko:
baby4_pl
i szczerze polecam całą 3 🙂

• Mamusia
Witajcie Mamusie

Ufff... udało mi się dziś z grubsza nadrobić zaległości 🙂

Jesteśmy w Kolobrzegu, więc słodkie lenistwo, jak to u Mamy 🙂 Tradycyjne pogoda nie dopisuje, zimno i wietrznie ale jakiś spacerek nad morzem muszę zaliczyć 😉

Pisałyście o rogalach do spania, ja kupiłam na początku ciąży i świetnie się sprawdzał, ale ostatnio bardziej mi przeszkadza niż pomaga 😞 Od kilku dni zamieniłam go na poduszkę, bo było mi z nim 😉 za gorąco a do tego mam problem ze znalezieniem odpowiedniej pozycji do spania i ciągle się wiercę. Bolą mnie biodra i ciągnie mnie w pachwinach 😞
Do tej pory rogal był wybawieniem na wszystkie tego typu "dolegliwości" a teraz mi przeszkadza....może to tylko chwilowy rogalowy kryzys i jeszcze do siebie wrócimy 😁 😁 😁

Wszystkim Mamusiom po wizytach
gratuluję zdrowych dzieciaczków 🙂

Ann moja Liwia w 29t 6d ważyła 1300g, czyli dokładnie tyle co Twoja Hania. Poza tym Ty jesteś filigranową kobietką i to normalne, że Twoja córcia jest drobna 🙂
Co innego u mnie, bo ja mam ponad 170cm wzrostu i do drobinek zdecydowanie nie należę a tu takie Maleństwo w brzuchu 😉
Dzieciaczki przybierają teraz po 200-250 g tygodniowo (moja po 19dniach ważyła 1800g) więc myślę, że nasze Dziewczyny podgonią 🙂 Głowa do góry 🙂

• Mamusia
Dzień dobry mamusie 🙂
Wpadam dosłownie na chwilkę, bo idziemy dziś do znajomych na parapetówkę i ja jak to ja...z gołymi rękoma nie lubię przychodzić, więc robię różne przysmaki i zalatana jestem.
Nie zdążyłam Was jeszcze poczytać, jutro nadrobię zaległości.
Chciałam Wam tylko życzyć miłego dnia.

Andzelika
torba kupiona ze stronki http://www.next.co.uk/x472890s2

siehankowa miłego ostatniego dnia w pracy. A może się już spóźniłam? ☺️

Przesyłam całusy i mam nadzieję, że u Was wszystko ok 😘 😘 😘

• Mamusia
Dzieńdobry Brzuszki!

Niedawno wróciłam z wizyty u gina. 🙂 Śmiesznie było. Mały wazy 3kg!! 😮 😮, no ale niewiadomo jak to bedzie bo czasem wychodzi np. że ma sie urodzić dzidzi 3,500g a rodzi się np. 3000g.
Hmm..chyba ,że to oznaka wczesniejszego porodu...chciałabym urodzić wcześniej...tak w 38 tygodniu i widzę że nie tylko ja 😁 😁 Lekarz kazał przyjść za 3tyg. do kontroli...jakby sie coś działo to mam iśc do szpitala 😮

Gdy lekarz na usg chciał zmierzyć wszystkie kończyny i przypadła kolej na nóżki to nie mógł ich zmierzyć - Filip wierzgał..badanie mu się chyba nie podobało 😁 😁..lekarz musiał "upolować" nóżkę. 😁 😁
Mały ułożony prawidłowo, główką w dół..łożysko i reszta w porządku 😁 😁

Inez napisał(a):
siehankowa miłego ostatniego dnia w pracy. A może się już spóźniłam? ☺️

nie Inez, nie spózniłas sie 😁 jeszcze 43 min i koniec 😁 ale jakos tak nie moge przyzwyczaić sie do mysli, że w poniedziałek nie przyjade do pracy .... jakoś tak dziwnie będzie nic nie robic 😁

Agapurka, ale będziesz miała duuużego chłopaka 🙂 Już 3 kilo - to dużo chyba, nie?
Ja miałam wizytę w środę i moja mała ważyła 2,2 kilo - a termin mam tylko 3 dni później niż ty.
Z jednej strony to dobrze, że z niego taki duży chłopczyk - w razie wcześniejszego porodu byłoby mu łatwiej. Ale z drugiej strony, jeśli nie będzie się spieszyć z wyjściem na świat to jak ty urodzisz takiego olbrzymka? 😁
W każdym razie cieszę się, że wszystko u was ok 🙂