Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Brzusie

Madalena no kurde aż mnie ciarki przeszły 😁 jak czytałam twoją opowieść 🙂 Oby do piątku trzymam kciuki 🙂
Co do czopu mi w 1 ciąży nie odszedł tylko od razu wody więc o jego konsystencji się nie wypowiem 😁 😁
Nocka minęła mi nadzwyczaj dobrze 🙂 Już po śniadanku jestem, kawkę piję. No i kupiłam firanę do kuchni 🙂
Jo-aneczka i jak tam kasę przysłali w końcu??
Paninka a jak twoja szafa? złożył ją twój m wczoraj?

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

patii0423 napisał(a):
Jeśli mogę w czymś wam doradzić to nie pierzcie czasem ubranek w lovelli , mój mały w szpitalu był cały obsypany i miał na całym ciele pęcherzyki z ropą (nawet na główce). Przyszłam do domu ze szpitala i musiałam wszystkie ciuszki poprasowane na nowo prać w płatkach mydlanych. Dopiero w szpitalu mi odradzzali ten proszek z tej firmy - mówiil , że to najgorszy jaki moze byc i najlepszy to jelp, dzidzius.

a ja uważam, że to zależy od dzieciaczka... moja siostra ma 2 dzieci i przy obu suzywała Loveli i się sprawdzała 🙂 za to płatki mydlane zle się płukały.... ja tam zakupiłam juz Lovele i na razie będę jej uzywała 😉 w razie "wu" zawsze mozna zmienić 😉

• Mamusia
Dzien dobry!!!
U nas dzisiejsza noc nie przespana upal i nie da sie spac do tego klotnia z mezem 😞 🥴 😞 i ranek tez wcale nie wspanilay zle samopoczucie do tego wymioty 🥴cale szczescie ze to juz nie dlugo...
A wy jak sie czujecie ???

dzień dobry brzuszki
Ja oczywiscie nocki nie przespałam,było mi standardowo goraco i duszno.
magdalena wytrzymaj do piątku,ale jak czytałam to co napisałaś to troszkę sie wystaraszyłam,że to juz u ciebie,a za chwile to juz może byc u mnie,albo u innych dziewczyn
Dziewczynki pytałyście w jakim terminie mój maluch przytył,to był równy miesiąc od jednej do drugiej wizyty.
marta zapomniałam napisać,ze gratuluje ci udanej wizyty,widze,że nasze maleństwa przybierają na wadze bardzo podobnie 🙂
Dziewczynki ktore mają dzis wizyty zyczę powodzenia 🙂
Co do czopu,to nie wypowiem sie bo nie wiem.Ja ostatnio tez mam jakąs bardziej gesta wydzielinę,ale to nie przypomina tego czopu,o którym piszecie.

milium napisał(a):
Daniela a jaką firankę kupiłaś, bo ja też szukam czegoś do dużego pokoju, bo mój mąż wyprał tą co wisi w 60stopniach i sięga juz tylko do połowy okna 😮

Milium ja kupiłam na razie do kuchni. Do pokoju nie mam żadnej i nie mam pomysłu jak ubrać okna bo tyle tego jest na Allegro. Po sklepach nie chodziłam bo z tym brzuchem to mi się nie chce

• Mamusia
Witajcie Mamusie

Co ja widzę??!! Madzia chciała nam się już rozpakować? 🙂
Wytrzymaj Kochana jeszcze do piątku 🙂

Martusia a Ty pamiętaj, że masz jeszcze fryzjera.... też musisz wytrzymać 😁

Zaczynam się stresować bo dociera do mnie, że to już całkiem niedługo....aż słyszę coraz głośniejsze "TIK-TAK" 😉

Dzien dobry brzuszki.Ale masakryczny dzien,caly czas wymiotuje przez ta pogode chyba...
Mada teraz sie stresowac zaczelam 🤢 😁 no coz coraz szybciej czas leci.
a Marcelek naprawde sliczniutki 🙂 juz sie nie moge doczekac kiedy zobacze moje malenstwo

• Mamusia
Dzieńdobry Brzuszki!

Jak mija dzień?
Mój dzidzius doprowadził mnie do kilku łezek dzisiaj - otóż tak sobie siedząc patrzyłam na brzuszek jak się rozciaga na boki...jak zobaczyłam taką przemieszczająca się uwypukloną "kuleczkę" która zapewne była nóżką to się wzruszyłam - wyobraziłam sobie tą małą stópkę tam w środku ☺️ ☺️ - juz tak niewiele dni zostało.

Zrobiłam sobie liste rzeczy jakie jeszcze musze kupić - niby pierdołki - ale ile tego jest 😮

Cóż - mykam robić kawusię - zapraszam 😉

• Mamusia
Daniela napisał(a):
milium napisał(a):
Daniela a jaką firankę kupiłaś, bo ja też szukam czegoś do dużego pokoju, bo mój mąż wyprał tą co wisi w 60stopniach i sięga juz tylko do połowy okna 😮

Milium ja kupiłam na razie do kuchni. Do pokoju nie mam żadnej i nie mam pomysłu jak ubrać okna bo tyle tego jest na Allegro. Po sklepach nie chodziłam bo z tym brzuchem to mi się nie chce

No własnie mi też sie nie chce łazić po sklepach, a na allegro są różne ceny i ciekawa jestem jak z jakościa, bo czasami wygląda super na zdjęciu a jak przyślą to nie wiadomo czy ją pociąć na szmatki do wycierania kurzu, czy od razu wyrzucic.

milium napisał(a):
Daniela napisał(a):
milium napisał(a):

No własnie mi też sie nie chce łazić po sklepach, a na allegro są różne ceny i ciekawa jestem jak z jakościa, bo czasami wygląda super na zdjęciu a jak przyślą to nie wiadomo czy ją pociąć na szmatki do wycierania kurzu, czy od razu wyrzucic.

a ja wszystko zamawiałam przez allegro 😁 i jestem zadowolona 🙂 oj, przepraszam - jedyna rzecz którą kupiłam w sklepie jest pościel 😁 ale tylko dlatego że ta sama (od tej samej osoby) a tansza o 35zł 🤪

ja tez prawie wszytko kupowałam na allegro,nie chce mi sie chodzic po sklepach.I na razie jestem z wszystkiego zadowolona 🙂
Dziewczyny orientujecie się ile przysługuje macierzyńskiego przy pierwszym dziecku??

witam brzuszki 🤪
jejku ale kruszynka z Marcelka - życzę mu dużo sił,żeby szybko mógł znaleźć się w domku 🙂
Madzia ojej Ty już normalnie na wylocie 😲 😉
Aneczkare i Marta dzidki już spore - no proszę...ciekawe jak moja Tosia - jutro to pewno się nie dowiem od mojego beznadziejnego gina 😞 - ciekawe czy mnie skieruje na USG czy znowu będę musiała prywatnie 🙃
nocka nieciekawa - i już nie wiem czy we śnie czy na jawie 😮 strasznie bolała mnie brzuch - zasnęłam koło 4 😲
a dziś planowane prasowanko no i oglądanie większego mieszkania - już się nie mogę doczekać...

Miłego dnia brzuszki

• Mamusia
aneczkare22 napisał(a):
ja tez prawie wszytko kupowałam na allegro,nie chce mi sie chodzic po sklepach.I na razie jestem z wszystkiego zadowolona 🙂
Dziewczyny orientujecie się ile przysługuje macierzyńskiego przy pierwszym dziecku??

140 dni plus dwa tygodnie dodatkowego jak na razie.

• Mamusia
siehankowa napisał(a):
milium napisał(a):
Daniela napisał(a):
milium napisał(a):

a ja wszystko zamawiałam przez allegro 😁 i jestem zadowolona 🙂 oj, przepraszam - jedyna rzecz którą kupiłam w sklepie jest pościel 😁 ale tylko dlatego że ta sama (od tej samej osoby) a tansza o 35zł 🤪

No ja raz kupiłam firanki i były szmatkowe troche, ale to w sumie pierwsza rzecz z jakiej byłam niezadowolona, no ale cena też była niska (bardzo 🙂) to moze dlatego 🙃, a siehankowa masz może jakiś link do fajnych firanek?

milium napisał(a):
aneczkare22 napisał(a):

140 dni plus dwa tygodnie dodatkowego jak na razie.

ok,dziękuje 🙂

• Mamusia
Daniela szafa musi swoje odlezec 😉 😉 a tak powazie to m. mial wczoraj "sypanie" ( ubrany w nieoddychajacy kombinezon od stop do glowy w masce pol dnia spedzil miedzy stropem a dachem bloku z ogromnym odkurzaczem i sypal welne mineralna, a jak na dworze jest upal to tam temperatura jest duzo wyzsza 🤨 ) pozniej mial szkolenie i bylismy jeszcze tlumik pospawac bo tak sie spieszyl szkolic ze urwal 😉 wiec juz mu nie chcialam truc...ale dzisiaj jak bedzie luzniej w pracy to mu nie odpuszcze 😁 😁 😁

Hehe Eleeza pamiętam, to tez tłumaczę tej mojej pannie, że jakoś matka musi sie prezentowac na tej porodówce 🤪 🤪 🤪. Ale przekorne to na maksa 🙂

Co do Lovelli też sie nie zgodzę. Zalezy od dziecka, jak wszystko zresztą. Ja obie moje panny w Lovelli oprałam na przemian z Jelpem, i było oki. Teraz mam Jelp.

Aneczkare ja też ci gratuluje hihi, i cóż czekamy 🙂 🙂 🙂

Siehankowa pytałam i moja sekretarka twierdzi że nie należą się 4 tygodnie 😞 tylko dwa. Chyba że przejdziesz z tym podstawowym na rok 2012. No ale ja jej tam nie ufam hihi i kazałam zadzwonić do urzędu. Zobaczymy może czegos innego sie dowie.

Nie wiem co miałam napisać jeszcze. A wiem. Nie stresujcie się czopem śluzowym. Bądź co bądź nie należy on do rychłych oznak porodu.

Dzień dobry 🙂

Ależ się porodowo zrobiło 😮

Ja właśnie powiesiłam pranie pieluchowe i okryć kąpielowych a teraz piorą się kocyki 🙂
U nas duszno...chyba dziś skwar będzie...

moniczek trzymam kciuki za mieszkanie 😉
I Ty się tak nie forsuj z tym rozwarciem....

milium napisał(a):
Dzień dobry brzusie 🙂
Madalena rany boskie Ty już zaraz rodzisz, zresztą Marta też, a jak tak czytam to i reszta ma jakieś skurcze i inne oznaki zbliżającego się porodu, ale czas leci, zaraz będziemy w połowie rozpakowane.
Jo-aneczka a Ty będziesz miała cesarkę i powiedz mi czy jedziesz do szpitala jak będziesz miała skurcze i np. wody Ci odejdą i wtedy stawiasz sie w rejestracji i masz od lekarza jakąś informacje na temat cesarki? W ogóle zastanawiam się jak wygląda przebieg całej sytuacji bo jak mam mieć ta cesarke ze względu na ułożenie miednicowe, a na cesarke trzeba być na czczo to przeciez ja nie bede wiedziała kiedy sie zacznie i napewno cos zjem. Troche haotycznie to napisałam haha 😮

Milium, to może różnie wyglądać.
Jeśli cię gin od razu kwalifikuje do cesarki to z reguły umawiacie się na konkretny dzień, dostajesz od niego skierowanie do szpitala i w określonym dniu (ok 1 tydzień przed planowanym terminem porodu) stawiasz się do szpitala. Robią ci badania i na następny dzień masz zabieg. Wtedy już na skierowaniu i karcie ciąży pisze wskazanie do cc. Ja dodatkowo miałam jeszcze opinię od ortopedy, ale na nią nikt w szpitalu nie patrzył.
Ja jak byłam w pierwszej ciąży to nie doczekałam do planowanego terminu cesarki bo wcześniej odeszły mi wody.
To się stało w nocy, ostatni posiłek zjadłam wieczorem, zabieg miałam rano. Lepiej być na czczo, ale nie jest to bezwzględny nakaz, w sumie w różnym czasie wody mogą odejść np. po wielkim obżarstwie 😉
A co do wskazania do cesarki z powodu położenia miednicowego to hmmm, nie wiem. Na pewno, jak zgłaszasz się do szpitala to cię badają, więc nawet gdybyś miała zalecone w skierowaniu cc a w międzyczasie dzidziuś by się obrócił, to po prostu zamiast cc urodzisz naturalnie.
A z kolei jeśli nie będziesz miała skierowania bezpośrednio na cc, a zgłosisz się do szpitala, to jak cię zbadają to wtedy podejmą decyzję o cc lub sn.
To co jest ważne przy cc! Jeśli wiadomo, że będzie się miało ten zabieg, to nie powinnaś czekać w domu do "przepisowych" skurczy co 5 minut, tylko możliwie wcześnie zgłosić się do szpitala. Tak, żeby akcja porodowa jeszcze się nie rozhulała na dobre 😉

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
Hehe Eleeza pamiętam, to tez tłumaczę tej mojej pannie, że jakoś matka musi sie prezentowac na tej porodówce 🤪 🤪 🤪. Ale przekorne to na maksa 🙂

Co do Lovelli też sie nie zgodzę. Zalezy od dziecka, jak wszystko zresztą. Ja obie moje panny w Lovelli oprałam na przemian z Jelpem, i było oki. Teraz mam Jelp.

Aneczkare ja też ci gratuluje hihi, i cóż czekamy 🙂 🙂 🙂

Siehankowa pytałam i moja sekretarka twierdzi że nie należą się 4 tygodnie 😞 tylko dwa. Chyba że przejdziesz z tym podstawowym na rok 2012. No ale ja jej tam nie ufam hihi i kazałam zadzwonić do urzędu. Zobaczymy może czegos innego sie dowie.

Nie wiem co miałam napisać jeszcze. A wiem. Nie stresujcie się czopem śluzowym. Bądź co bądź nie należy on do rychłych oznak porodu.

Marta co do tego dodatkowego urlopu to ja też raz słysze że sie nie należy a raz że sie należy te 4 tyg. własnie znalazłam artykuł gdzie jest napisane że jeśli ten dodatkowy konczy sie w styczniu 2012 to trzeba 3 dni przed zakonczeniem złożyć ponowny wniosek o następne dwa tyg. ale wcześniej patrzyłam na jakims dennym kalkulatorze zeby sie upewnic i tam było napisane ze taki urlop juz sie nie należy, chyba nie ma jakiejś jednolitej interpretacji tego przepisu i każdy odczytuje go na swój sposób.