Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

jo-aneczka napisał(a):
Jestem z powrotem i poczytać już zdążyłam.
Daniela, na zasiłek z ZUS-u w naszym przypadku (czyli działalność) można czekać dość długo. Podobno przepisy są takie, że ZUS ma 30 dni na wypłatę, przy czym te 30 dni liczy się od otrzymania przez nich ostatniego potrzebnego do wypłaty dokumentu.
I teraz najlepsze: tym ostatnim dokumentem jest ZUS DRA wraz z potwierdzeniem opłacenia składek za miesiąc w którym byłaś na L4!!!!!
Jeżeli byłaś na L4 przez cały miesiąc to wypłacą ci szybko (bo nie płacisz składek), ale jeśli chorowałaś np w pierwszym tygodniu maja, to płacisz składki za "resztę" miesiąca, deklarujesz je i opłacasz w czerwcu - a to oznacza, że zasiłek możesz otrzymać nawet na początku lipca.
Ot i sprawiedliwość.
Ja jeszcze za maj nie dostałam 😞

Marta, chciałam cię jeszcze zapytać o balneum. Napisałaś, że nie stosowałaś szamponu do mycia włosów, tylko żel do kąpieli. A czy ten żel nie jest za tłusty na włosy dziecka? Bo w sumie wydawało mi się, że balneum to taka oleista emulsja???

A ja dziś odebrałam wózek dla małej - nareszcie przyszedł. Tyle tylko, że jest zapakowany w bagażniku i musi czekać na mojego małża. A tak bym go sobie już wypróbowała 😉

Dzięki Jo-aneczka wynika z tego że długooo poczekam na pieniądze bo na zwolnienie poszłam w połoiwie maja do końca maja a w czerwcu 2 dni byłam w pracy i znowu zwolnienie już do lipca. I powiem Ci to niesprawiedliwość z tą wypłatą jest bo my do 10tego każdego mca kase musimy płacić a oni mają czas.... 😞

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

jo-aneczka napisał(a):
madalena20 napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Marta, chciałam cię jeszcze zapytać o balneum. Napisałaś, że nie stosowałaś szamponu do mycia włosów, tylko żel do kąpieli. A czy ten żel nie jest za tłusty na włosy dziecka? Bo w sumie wydawało mi się, że balneum to taka oleista emulsja???

Chyba źle zrozumiałaś Martę. Ten płyn balneum wlewa się bezpośrednio do wanienki z wodą. Marcie chodziło o to ,że tą wodą myła córeczki całe również i główkę. Bo ta emulsja jest do takiego stosowania. A jak już dziewczynki siedziały i mogła im spokojnie umyć i wypłukać główkę to już go nie używała tylko kupowała oddzielnie żel do kąpieli chyba z nivea jak dobrze pamiętam i oddzielnie szampon ale nie wiem już jakiej firmy.

Zrozumiałam dobrze, ale chyba się źle wyraziłam ☺️ Wiem, że tą emulsję wlewa się do wody. Chodzi mi o to czy ta woda potem nie jest za tłusta, żeby w niej umyć włoski????

Nieee bo wlewa się odpowiednią proporcję z wodą. I śmiało można myć włoski.

mapa napisał(a):
jo-aneczka moja sąsiadka takim wózeczkiem pomyka 😆

Eleeza
ojjj 😞 Zdrowiej Kochana 😘

Ja wróciłam ze spacerku i pochłaniam czereśnie 😁
I zaraz zabieram się za obiadek 🙂
Paninka
szczerze podziwiam za te kulinarne wyczyny 😁

Mapa, a czy ta twoja sąsiadka jest z niego zadowolona? Powiedz proszę, że tak 😉 😉 😉

jo-aneczka napisał(a):
mapa napisał(a):
jo-aneczka moja sąsiadka takim wózeczkiem pomyka 😆

Eleeza
ojjj 😞 Zdrowiej Kochana 😘

Ja wróciłam ze spacerku i pochłaniam czereśnie 😁
I zaraz zabieram się za obiadek 🙂
Paninka
szczerze podziwiam za te kulinarne wyczyny 😁

Mapa, a czy ta twoja sąsiadka jest z niego zadowolona? Powiedz proszę, że tak 😉 😉 😉

Bardzo ładny ten wózeczek 🙂

Daniela napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
Daniela, na zasiłek z ZUS-u w naszym przypadku (czyli działalność) można czekać dość długo. Podobno przepisy są takie, że ZUS ma 30 dni na wypłatę, przy czym te 30 dni liczy się od otrzymania przez nich ostatniego potrzebnego do wypłaty dokumentu.
I teraz najlepsze: tym ostatnim dokumentem jest ZUS DRA wraz z potwierdzeniem opłacenia składek za miesiąc w którym byłaś na L4!!!!!
Jeżeli byłaś na L4 przez cały miesiąc to wypłacą ci szybko (bo nie płacisz składek), ale jeśli chorowałaś np w pierwszym tygodniu maja, to płacisz składki za "resztę" miesiąca, deklarujesz je i opłacasz w czerwcu - a to oznacza, że zasiłek możesz otrzymać nawet na początku lipca.
Ot i sprawiedliwość.

A ja dziś odebrałam wózek dla małej - nareszcie przyszedł. Tyle tylko, że jest zapakowany w bagażniku i musi czekać na mojego małża. A tak bym go sobie już wypróbowała 😉

Dzięki Jo-aneczka wynika z tego że długooo poczekam na pieniądze bo na zwolnienie poszłam w połoiwie maja do końca maja a w czerwcu 2 dni byłam w pracy i znowu zwolnienie już do lipca. I powiem Ci to niesprawiedliwość z tą wypłatą jest bo my do 10tego każdego mca kase musimy płacić a oni mają czas.... 😞

No,niestety Daniela, tak to z nimi jest. Ale podobno, jak się już jest bez przerwy na zwolnieniu to płacą regularnie.
Ja też od połowy maja jestem na zwolnieniu i tak już będzie do końca czyli do końca roku, mniej więcej 🙂

• Mamusia
Witajcie mamusie 😁 😁 😁
W końcu Was nadrobiłam. Od wczorajszego popołudnia troszkę się uzbierało 😜 😜 😜
My juz po wizycie. Wszystko z niunia oki. 😉 😉 😉 😉 😉 Waży 1492g. Tętno 144, czyli wszystko w porządku 😁 😁 😁 😁 😁 Pan doktor chciał sprawdzić pępowinę ale malutka tak się ruszała i wciąż w nią kopała że nie dał rady i się poddał 🤪 🤪 🤪 🤪 Stwierdził, ze dzidzia jest naprawde ruchliwa 😁 😁 😁 Zdziwil mnie tylko fakt, że nie umawiał mnie na następną wizytę tylko połozna kazała mi przyjść za miesiąc żeby podłączyć mnie do KTG 😲 😲 😲 😲 I zgłupiałam. To On w ogóle juz mnie nie będzie badał, nawet ginekologicznie??????????? A posiew z pochwy na paciorkowca po 35tc?????????? 😮 😮 😮

Dziewczynki, zyczę powodzenia na dzisiejszych wizytach. Trzymamy mocno kciuki i czekamy na same dobre wiadomosci 😉 😉 😉
Eleeza szybkiego powrotu do zdrowia. 🙂
Patusia pewnie szybko wrócisz do domku skoro wszystko jest oki 😉 Nie potrezbnie się tak martwiłaś 🙂 🙂 🙂

madalena20 napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
madalena20 napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):

Chyba źle zrozumiałaś Martę. Ten płyn balneum wlewa się bezpośrednio do wanienki z wodą. Marcie chodziło o to ,że tą wodą myła córeczki całe również i główkę. Bo ta emulsja jest do takiego stosowania. A jak już dziewczynki siedziały i mogła im spokojnie umyć i wypłukać główkę to już go nie używała tylko kupowała oddzielnie żel do kąpieli chyba z nivea jak dobrze pamiętam i oddzielnie szampon ale nie wiem już jakiej firmy.

Zrozumiałam dobrze, ale chyba się źle wyraziłam ☺️ Wiem, że tą emulsję wlewa się do wody. Chodzi mi o to czy ta woda potem nie jest za tłusta, żeby w niej umyć włoski????

Nieee bo wlewa się odpowiednią proporcję z wodą. I śmiało można myć włoski.

No to mnie Madalena uspokoiłaś 🙂 Bo miałam wizję mojej córci z włoskami w tłustych strąkach 😁 😁 😁

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
jolajola81 napisał(a):
jo-aneczka a jaki wózek kupiłas?

Teutonia Cosmo, ponizej link do spacerówki
http://www.topmarket.pl/wozek-spacerowy-teutonia-cosmo-spacerowka-4170-p44424.html
Niestety nigdzie nie znalazłam linków do całego zestawu, bo oczywiście kupowałam razem z gondolką i fotelikiem.
No i kolor w rzeczywistości jest nieco inny - na zdjęciu wygląda na czarny, w rzeczywistości to gorzka czekoladka 😉

No bardzo fajny wozek 🤪

Cieszę się dziewczynki, że wam się podoba mój wózeczek 😜 😜 😜
Tak strasznie długo szukałam czegoś co będzie spełniać wszystkie moje wymogi, że teraz aż się boję, że coś będzie nie tak.
A na żywo wygląda naprawdę cudnie (o ile ktoś oczywiście lubi takie kolory)

jo-aneczka napisał(a):

Tak szczerze to nie wiem, bo jesteśmy tylko na "dzień dobry" mijając się w klatce ☺️
Zapytam przy okazji 😉

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Daniela napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
Ot i sprawiedliwość.

No,niestety Daniela, tak to z nimi jest. Ale podobno, jak się już jest bez przerwy na zwolnieniu to płacą regularnie.
Ja też od połowy maja jestem na zwolnieniu i tak już będzie do końca czyli do końca roku, mniej więcej 🙂

ja jestem na zwolnieniu od grudnia i u mnie placa jak chca.. roznica jest rozna raz 100zl mniej raz wiecej nie wiem od czego to zalezy 🤨 do tego zawsze niby do 10, ale to tez roznie ostatnio dostalam 13 i to po poludniu. Masakra 😠 😠 😠

• Mamusia
Aniołek gratuluję dużej i ruchliwej Oliwki 🙂
Dziwne, że nie ustalił kolejnej wizyty...
Ja zawsze chodziłam co 4 tygodnie ale na ostatniej wizycie gin powiedziała, żebym kolejny raz przyszła za 3 tygodnie (na wizytę i ktg) a później w zależności jak będę się czuła co 2-3 tygodnie.
Ale z tego co pamiętam Ty zawsze miałaś wizyty troszkę rzadziej, prawda?

madalena20 napisał(a):
jo-aneczka możesz mi zaufać bo przez to że moja mama jest farmaceutką to ja przetestowałam sporo kosmetyków dla bobasków. I między innymi tą emulsję Balneum 🙂

Jasne Madalena, że ci ufam 🙂
Ja dotąd nie używałam emolientów, więc nie wiem jaką mają konsystencję.
A baba jak nie wie to sobie zmyśli 😉
A według ciebie to lepszy jest oilatum czy balneum?

• Mamusia
Eleeza napisał(a):
Ja zawsze chodziłam co 4 tygodnie ale na ostatniej wizycie gin powiedziała, żebym kolejny raz przyszła za 3 tygodnie (na wizytę i ktg) a później w zależności jak będę się czuła co 2-3 tygodnie.

Tak, wizyty wypadały co 8-9 tygodni, ale zawsze od razu mnie umawiał 🥴 Kurde, najwyzej zapytam się połoznej jak pójdę za miesiąc 🙂

Jola, a ty jesteś zatrudniona na etacie czy masz swoją działalność?
Bo jeśli na etacie to płaci ci chyba zakład pracy a nie ZUS (a potem tylko rozlicza się z ZUS-em z wypłaconych zasiłków)?
No a zakład pracy powinien płacić w terminie takim jak wynagrodzenia.
A ta różnica, o której piszesz to wynika z tego, że niektóre miesiące są dłuższe a niektóre krótsze (bo zasiłki przeliczane są na dni, płatne masz również soboty i niedziele).

• Mamusia
aniolek82 napisał(a):
Eleeza napisał(a):

Tak, wizyty wypadały co 8-9 tygodni, ale zawsze od razu mnie umawiał 🥴 Kurde, najwyzej zapytam się połoznej jak pójdę za miesiąc 🙂

A może zapomniał???
Wydaje mi się, że od 8 miesiąca powinno się chodzić częściej do gina....

• Mamusia
mapa napisał(a):
Paninka a nie chorowałaś wcześniej?
Nie czytaj na razie ,szkoda nerwów, ewentualnie może skontaktuj się z lekarzem czy coś możesz zrobić 😉

niestety nie mialam tego...a moja siostra teraz cala wysypana, doslownie wszedzie a ostatnio jak ja widzialam to ja wycalowalam i wysciskalam i boje sie ze mogla mnie zarazic 🥴

• Mamusia
Paninka nie stresuj się na zapas. 🙂 Na pewno niczym się nie zaraziłaś i wszystko będzie dobrze 🙂 🙂 🙂 🙂 I nie czytaj tych mądrości internetowych bo ja nie raz juz się przy nich tak zestresowałam ,że masakra 😠 😠 😠 A potem okazywało się ze moje dolegliwości to nic takiego 😉 😉 😉 😉
Eleeza mi tez się tak wydaje, ale zobaczymy. zapytam położnej jak pójdę na KTG 🙂 To bedzie 34 tydzień, więc chyba jeszcze nie będe rodzić 🤪 🤪 🤪