Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Karolka, ja w planie porodu o nacięciu krocza napisałam (pod warunkiem, że będzie u mnie jednak mimo wszystko możliwe sn) że nacięcia mogą dokonać dopiero w ostateczności, gdy lekarz stwierdzi, iż istnieje realne zagrożenie pęknięciem. Oni dobrze wiedzą kiedy takie zagrożenie się pojawia, bo podobno skóra robi się w tym miejscu biała i prawie przezroczysta. Przynajmniej tak wyczytałam.

• Mamusia
ja np piszę, że chce uniknąć nacięcia krocza. Ale jeśli będą widzieć że zbliża się do naturalnego rozdarcia, to wtedy mają mnie naciąć. Tak w ogóle, na szkole rodzenia babka się oburzyła jak ktoś się spytał o nacięcie krocza i stwierdziła, że tego się nie praktykuje. I bądź tu mądry.

• Mamusia
Deira napisał(a):
Karolka, ja w planie porodu o nacięciu krocza napisałam (pod warunkiem, że będzie u mnie jednak mimo wszystko możliwe sn) że nacięcia mogą dokonać dopiero w ostateczności, gdy lekarz stwierdzi, iż istnieje realne zagrożenie pęknięciem. Oni dobrze wiedzą kiedy takie zagrożenie się pojawia, bo podobno skóra robi się w tym miejscu biała i prawie przezroczysta. Przynajmniej tak wyczytałam.

no no rozumiem, ale mysle, ze i tak mi natna jak bedzie taka koniecznosc, bo po co wczesniej...
Mi dzis gin powiedziala, ze z moja budowa nie powinnam miec problemu z wyduszeniem sn malego pulpeta 😁

• Mamusia
marylu345 napisał(a):
ja np piszę, że chce uniknąć nacięcia krocza. Ale jeśli będą widzieć że zbliża się do naturalnego rozdarcia, to wtedy mają mnie naciąć. Tak w ogóle, na szkole rodzenia babka się oburzyła jak ktoś się spytał o nacięcie krocza i stwierdziła, że tego się nie praktykuje. I bądź tu mądry.

no bo kazdy po swojemu robi... i badz tu madra 😮

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
marylu345 napisał(a):

no bo kazdy po swojemu robi... i badz tu madra 😮

dlatego ja mam zamiar wylać moje myśli na papier 😁 i jak się uda to potoczy się zgodnie z moim planem. A jak nie, to trudno.

• Mamusia
Ale macie poważne tematy... Ja myślałam że się prześpię chwilkę bo synal zasnął a tu dupa bo M ukichało się że mam dzwonić po firmach i pytać o ceny garażu blaszanego 😠 😠 😠 😠
Dalej mnie krocze boli i im więcej leżę tym trudniej mi się później z łóżka podnieść 🤢 wolałabym dreptać cały czas...

• Mamusia
Karolka upojna noc z ulubionym aktorem ? 😁 haha

ja dzis jestem spiaca, spiaca i jeszcze raz spiaca..spalam po pracy ale moglabym przespac caly dzien. 😮 wypralam kocyk i ochraniacz dla malej i nie mam dzis ani ochoty ani humoru zeby cos wiecej robic, jutro jeszcze do pracy i tygodniowy urlop hurra , wezme sie za pranie w urlop 😮 bylam wczoraj u poloznej, cisnienie mialam dobre az dziwne bo te upaly mnie meczyly i strasznie ciezko mi sie oddychalo i w ogole ciezko mi jakos bylo 🤢 zmierzyla mi brzuch i mam 32cm w 32 tyg 😁

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Dzis sama spedzam wieczor, wiec sobie zalacze kolejny film z Christianem Bale 😁

No to nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci samych przyjemnych wrażeń wizualnych 😜 😁
Ja nie mam pomysłu na dzisiejszy wieczór... Mam ochotę na jakiś dobry kryminał, ale nie wiem, czy coś wynajdę.

• Mamusia
Deira napisał(a):
karolka84 napisał(a):
Dzis sama spedzam wieczor, wiec sobie zalacze kolejny film z Christianem Bale 😁

No to nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Ci samych przyjemnych wrażeń wizualnych 😜 😁
Ja nie mam pomysłu na dzisiejszy wieczór... Mam ochotę na jakiś dobry kryminał, ale nie wiem, czy coś wynajdę.

wrazenia sa za kazdym razem, az M sie ze mnie smieje, ze sikam za nim jakbym byla w wieku szkolnym 😁 ale dobrze, ze jest wyrozumialy 😁

• Mamusia
marylu345 napisał(a):
Doti takie bóle miałaś też w pierwszej ciąży, czy tylko teraz Ci dokuczają?
dzonatalie jak mnie mierzą zawsze za mało im wychodzi i się głowią co z tym zrobić.

ja wczoraj akurat zaczelam 32 tyg i polozna powiedziala ze tyle ile powinno byc- bylo 32cm
a jak widzialam ja w 27(+6dni) tyg to mialam 28cm nastepna wizyta u poloznej 36tydz i musze zrobic badania krwi

• Mamusia
Marylu w pierwszej ciąży to czułam trochę miednicę ale nie do tego stopnia. teraz mnie boli tak jakby mnie ktoś walnął w krocze.... kaczkę mam chyba całą napuchniętą...może to też to że trochę więcej i intensywniej się ruszam ale jak się nie ruszam to później trudno zacząć... tak źle i tak nie dobrze :/

• Mamusia
Marylu gdzie sie zaopatrujesz w stanik do karmienia albo koszule do szpitala taka do karmienia, nigdzie nie moge znalesc jedynie ebay...no i prosilam polozna zeby mi dala jakas liste do szpitala bo chcialabym wiedziec mniejwiecej ile czego zabrac bo z nimi to roznie bywa, powiedziala ze mi przygotuje liste 🙂

• Mamusia
Doti fakt że teraz musisz za małym biegać, na pewno w pierwszej ciąży mogłaś więcej odpocząć. Ale zastanawiam się też czy wszystkie będziemy mieć takie bóle czy to raczej indywidualne?
dzonatalie to ładnie Ci wychodzą te wymiary, zawsze w odpowiedni tydz. wcelujesz 😉

• Mamusia
Doti bole krocza to ja tez mam, wystarczy ze troche pospaceruje i juz na drugi dzien nie moge sie ruszac 😞 gdzies czytalam, ze to przez to, ze nie jestem dosc wyspotrowana i przy takim wysilku jak noszenie dzieciaczka w brzuchu wszystko szybko mi sie naciaga bo nie jest elastyczne i dlatego mnie boli...moze cos w tym jest, bo przed ciaza chodzilam tylko na aerobik i od czasu do czasu jezdzilam na rowerze...

• Mamusia
karolka ja ćwiczyłam na siłowni z 3 razy w tyg +basen 3 razy+ fitness 2 razy I jak chodzę to też się czuję połamana, obolałą i cała ponaciągana 😁
dzonatalie jeśli chodzi o pidżamę to w żadnym sklepie nie widziałam nic sensownego, więc zamawiam z ebaya. A staniki to raczej w normalnym sklepie, albo debenhams, albo johnlews.

• Mamusia
Z tymi bólami krocza to chyba każda indywidualnie ma, niezależnie od tego czy uprawiała jakieś sporty czy nie. Mnie też cholernie boli, gdy za często chodzę, a przed ciążą regularnie grałam w squasha, dwa, trzy razy w tygodniu uprawiałam jogging i do tego w każdej wolnej chwili leciałam do siłowni lub na fitness. A mimo to mam bóle takie jakbym miała zakwasy między nogami i na brzuchu. To chyba jednak kwestia zmiękczania się tkanek w ciąży.

• Mamusia
ja znalazlam w Primarku koszule jako tako dobra i nadajaca sie do karmienia bo z guziczkami wiec bede mogla rozpiac tak to nic nie widze a wypadalo by kupic jeszcze jedna, a staniki to juz w ogole koszmar nigdzie nie widzialam oprocz ebaya.. chcialam zeby mama mi zakupila w PL ale zapomniala a teraz jak przyjedzie to z malym opoznieniem wiec musze zamowic wkoncu z ebaya. 🙂

maz ugotowal dla mnie indyjski daal cos co uwielbiam ale chyba raczej w ciazy jesc nie moge bo zaraz mi ciezko sie ruszyc i wogole mi ciezko po tym , akurat mialam taka ochote i ugotowal, zjadlam niedawno i juz czuje sie niezbyt. 🤢

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
wrazenia sa za kazdym razem, az M sie ze mnie smieje, ze sikam za nim jakbym byla w wieku szkolnym 😁 ale dobrze, ze jest wyrozumialy 😁

Na mnie tak działa również m.in. Eric Bana, Brad Pitt i Sean Bean i kilku sportowców 🤪 😜 Mój też jest wyrozumiały, gdy dostaję ślinotoku przed ekranem tv 😜 😜 😜 Stara baba ze mnie a też mam czasem reakcje jak nastolata 😉