Skocz do zawarto艣ci

Witajcie | Forum o ci膮偶y

dorcia1989

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej 馃檪 Dzis na tescie pojawily sie dwie kreseczki, grube i wyrazne jak ta lala 馃槈 Okres spoznia mi sie dopiero kila dni, ale czulam, ze cos sie swieci i zrobilam test. Intuicja mnie nie zawiodla. Oczywiscie test bede powtarzac, ale juz mam tylko jedna mysl w glowie- bede miala dziecko 馃檪 Czekam na kolejne przyszle szczesliwe mamusie.
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

• Mamusia
No i jest pierwsza kwietni贸weczka 2013! 馃榿
Wy na pocz膮tku tej drogi, a za wrze艣ni贸wkami ju偶 prawie 9 miesi臋cy i finisz 馃榿
Wszystkim kwietni贸wkom 2013 偶ycz臋 du偶o zdr贸wka i spokojnych, bezproblemowych nast臋pnych 9 miesi臋cy 馃檪 Oby ten czas obfitowa艂 jedynie w cudowne i niezapomniane chwile 馃檪
Wrze艣ni贸wka 2012
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Cze艣膰 馃檪 Mi te偶 2 kreseczki wysz艂y na te艣cie, a raczej na czterech testach... 馃檪 dzidziu艣 by艂 u nas planowany, ale nie czekali艣my zbyt d艂ugo, nawet d艂ugo nie musieli艣my si臋 stara膰...zacz臋li艣my starania w po艂owie lipca (w moje dni p艂odne) i na tym sko艅czyli艣my...hehehe 6 dni przed planowan膮 miesi膮czk膮 zrobi艂am te艣cik i dwie wyra藕ne krechy ju偶 widzia艂am...kalkulatory internetowe wyznaczaj膮 mi termin porodu na 8 kwietnia 馃檪
Bardzo si臋 ciesz臋...chocia偶 w szoku by艂am jak zobaczy艂am te 2 kreseczki...um贸wiona jestem do ginekologa na 29 sierpnia...nie wiem czy nie za p贸藕no... (pierwszy dzie艅 ostatniej miesi膮czki mia艂am 2 lipca). Wiem 偶e trzeba p贸艣膰 na pierwsze badanie do 8 czy 10 tygodnia ci膮偶y 偶eby becikowe dosta膰 ale czy oni to licz膮 od pierwszego dnia ostatniej miesi膮czki czy od zap艂odnienia?? Mo偶e ktos wie?? Pozdrawiam wszystkie zaci膮偶one 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ooo prosz臋 kwietni贸weczki ju偶 馃榿 Ja w kwietniu dowiedzia艂am si臋 偶e zostan臋 mamusia hehe a tu juz po艂owa stuka 馃榿 呕ycz臋 oczywi艣cie jak wszystkie spokojnej i bezproblemowej ci膮zy no i zdrowego male艅stwa !!!!!!
Grudni贸weczka 2012 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Hej dziewczynki 馃檪 Dziekuje za gratulacje i zyczenia, teraz zalezy mi tylko na tym, zeby wszystko bylo ok z ciaza i dzidziusiem 馃檪
I widze pierwsza "wspolciezarowke" 馃槈) I nawet mamy ten sam termin- u mnie z kalkulatorow wychodzi cos w przedziale 7-9 kwietnia 馃檪 Co do dwoch kreseczeczek, to dla mnie byly szokiem ogromnym, przecieralam oczy ze zdumienia, bo szczerze mowiac z Mezem dzidziusia nie planowalismy (mamy teraz maly balagan w zyciu, a poza tym my to mlodziutcy jestesmy 馃槈), ale jak to Maz powiedzial: moze i nieoczekiwane ale kochane od poczatku.
Jestem bardzo podekscytowana nowa sytuacja, i wczoraj powtorzylam test- kreska jeszcze ciemniejsza niz poprzednio 馃槈)
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja na 2 kreseczki zareagowa艂am dziwnie...zrobi艂am sobie test 6 dni przed spodziewan膮 miesi膮czk膮 b臋d膮c w pracy 馃檪, najpierw si臋 u艣miechn臋艂am a p贸藕niej a偶 mi si臋 r臋ce zacz臋艂y trz膮艣膰 hehe jaka艣 przestraszona by艂am...1000 my艣li na sekund臋 w g艂owie...by艂am w szoku ze tak szybko zasz艂am...a teraz u mnie hormony szalej膮...hehe m膮偶 ju偶 czasem ma mnie dosy膰 bo p艂acz臋 z byle powodu, albo si臋 wkurzam albo si臋 艣miej臋 z byle czego hehehe za bardzo mnie nie rozumie ale ju偶 poczyta艂 o humorach i nastrojach ci臋偶arnych i jako艣 to znosi... 馃槈
Nie mog臋 sie doczeka膰 pierwszej wizyty u ginegologa (dopiero 29go sierpnia)...jak narazie zrobi艂am sobie na w艂asn膮 r臋k臋 grup臋 krwi i mam 0 Rh+ tak偶e raczej konfliktu nie b臋dzie...nie wiem czy powinnam sobie zrobi膰 jeszcze beta HCG...czy poczeka膰 na decyzj臋 lekarza...pozdrawiam wszystkie ci臋偶ar贸wki 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Widze, ze grupe krwi tez mamy taka sama 馃槈 Ja jeszcze do lekarza sie zapisalam, jestesmy obecnie w Londynie i od roku nawet nie mam swojego lekarza 馃槻 wiec troche sie boje czy wszystko "u mnie" ok, przed wyjazdem walczylam z torbielami, lekarz wynalazl tez jakies miesniaki na macicy.. Ponoc mialam miec trudnosci z zajsciem w ciaze przez to, a tu masz 馃槣 - nawet sie nie staralismy 馃槈
Co do nastrojow to ja ogolnie jestem zmienna 馃槈 Nie bez powodu moj Maz nazywa mnie "hormon" hahaha. Ale teraz staram sie wyciszyc i jakos mi to chyba wychodzi poki co 馃檪 Ogolnie wsparcie w nim mam wielkie i mam nadzieje, ze dzieki temu sobie ze wszystkim poradzimy 馃檪 No i czekamy na kolejne mamusie 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Tak tak czekamy na kolejne mamusie kwietniowe 馃檪 Ja tez my艣la艂am 偶e d艂uzej b臋dziemy si臋 musieli stara膰 o dziecko bo mam gruczolaka przysadki m贸zgowej...od 3 lat bior臋 bromergon...teraz bromergon powoli odstawiam- zgodnie z zalceniami mojej endokrynolog...powiedzia艂a 偶e mo偶e b臋dzie sytuacja 偶e po urodzeniu dzidzi b臋d臋 musia艂a szybko wr贸ci膰 do Bromergonu, co r贸wna si臋 kr贸tszemu karmieniu piersi膮...czego bym nie chcia艂a...mam nadziej臋 偶e w ci膮偶y mi si臋 w艂a艣nie wszystko unormuje z homonami 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ojj alexisss to wspolczuje dodatkowego stresu zwiazanego z przyjmowaniem lekow.. Ja na szczescie nigdy nic dlugotrwale nie musialam zazywac, ale stresu i mi nie brakuje- ja od miesiaca pracuje "na czarno", Maz w tamtym tygodniu stracil prace, wiec nie jest za ciekawie- moment chyba najgorszy z mozliwych w zasadzie.. 馃槥 I nie wiemy co dalej robic- czy wracac do Polski, czy probowac tutaj..Ale tak sami, bez rodziny? Maz szuka teraz jakiejkolwiek pracy, byle legalnej, ale widze, ze sie zalamuje- powoli dochodzi do niego w jakiej jestesmy sytuacji i czuje sie odpowiedzialny a troche go to przerasta.. Wszyscy znajomi mowia zebysmy zostali tutaj, ze "Krolowa pomoze", ale ja nie jestem co do tego taka przekonana, przeciez nie mamy legalnej pracy poki co.. O tyle dobrze, ze ja pracuje w biurze- z dobra wola mojego szefa moglabym pracowac do konca ciazy, no ale wlasnie- z dobra wola ;] Zobaczymy jak to sie ulozy, jakos musi..
Co do samopoczucia, to od samego poczatku(nawet jak jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy) jestem non stop senna- moglabym spac i spaaac.. 馃檪 Martwi mnie moj apetyt a raczej jego brak- nic mi nie smakuje, a rano to juz wmuszam w siebie, no bo cos tam musze zjesc 馃槈 O! Tylko wczoraj jak wrocilam do domu i wydalo mi sie, ze widze w garnku zurek to az zaklaskalam :P A okazalo sie, ze to tylko ziemniaki do obiadu 馃槥 :P Zawsze bylam bardzo slodyczowa(codziennie jadlam cos slodkiego), a teraz jakos mnie nie ciagnie. Taka zmiana, oby na dlugo 馃槈
Zaczelam brac kwas foliowy + witaminki, wiem, ze to za pozno, no ale lepiej pozno niz wcale mam nadzieje 馃槈
Aha i przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z pracy 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Witam Kwietni贸weczki 2013 馃榿 偶ycz臋 bezstresowych ci膮偶, bezbolesnego porodu ale potem 偶eby nie by艂o, 偶e bezsennych nocy to tutaj odwrotnie - super egzemplarza dzieciaczka 艣piocha, mhm a mo偶e dzieciaczk贸w..... 馃榿

Ja ju偶 jestem rozpakowan膮 maj贸weczk膮 2012 z takim w艂a艣nie 艣pioszkiem 馃榿

alexisss napisa艂(a):
Cze艣膰 馃檪 Wiem 偶e trzeba p贸艣膰 na pierwsze badanie do 8 czy 10 tygodnia ci膮偶y 偶eby becikowe dosta膰 ale czy oni to licz膮 od pierwszego dnia ostatniej miesi膮czki czy od zap艂odnienia?? Mo偶e ktos wie?? Pozdrawiam wszystkie zaci膮偶one 馃檪

Do lekarza id藕 kobieto do 10 tyg ci膮偶y liczonego od OM!!!
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Hej 馃檪 uff dzis jestem troche spokojniejsza- powiedzialam szefowi bo stwierdzilismy, ze taki stres jest teraz nie wskazany dla dzieciatka i dla mnie, no i troszke mi ulzylo, bo powiedzial, ze jakos damy rade, ze on ze swojej strony pomoze w jakikolwiek sposob bede chciala 馃檪 Powiedzial tez, ze moze mnie zatrudnic legalnie jesli uwazam, ze to pomoze, ale wg niego wieksze szanse na benefity mam nie bedac zatrudniona. Nie wiem, musze wiecej poczytac, pochodzic w kilka miejsc a wogole nie mam do tego glowy 馃 no ale trzeba wziasc sie w garsc ;] Kamil idzie dzis na pierwszy dzien(a raczej nocke 馃槣 probna), zobaczymy, moze cos z tego bedzie. Ale teraz przynajmniej wiem, ze nadal mam prace hehe a do tego zapewnienie, ze dostane wolne jak bede chciala isc do lekarza albo do job centre. Mam nadzieje, ze mu sie nic nie odmieni bo ten moj szefo to zmienna bestia! 馃檭
Od razu jakbym nabrala apetytu jak stres troszke zszedl ;]
No to sie pozalilam sama do siebie, zaraz w koncu do domku usciskac Meza przed praca 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ciesz臋 si臋 Dorcia, 偶e Tobie wszystko si臋 u艂o偶y艂o 馃檪 ja pracuj臋 na p贸艂 etatu, umow臋 mam do ko艅ca grudnia...szefowej jeszcze o ci膮偶y nie powiedzia艂am...boj臋 si臋 偶e mnie zwolni...wiem 偶e nie mo偶e bo w ci膮偶y jestem ale chyba musz臋 miec jakie艣 za艣wiadczenie 偶e w ci膮偶y jestem...ciekawa jestem jak mi sie z t膮 prac膮 u艂o偶y...jak narazie hormony ca艂y czas mi dokuczaj膮...jaka艣 p艂aczliwa si臋 zrobi艂am...i mam mn贸stwo obaw dotycz膮cych ci膮偶y i macierzy艅stwa, jestem szcz臋艣liwa, ze jestem w cia偶y ale wiem, ze moje 偶ycie si臋 zmieni ca艂kowicie...boj臋 si臋 偶e nie poradzimy sobie ze wszystkim...偶e prac臋 ca艂kiem strac臋 itp... 馃槥 mam nadziej臋 偶e te obawy szybko min膮...moja siostra mi powiedzia艂a 偶e wszelkie obawy znikaj膮 wraz z pierwszym kopni臋ciem dzidzi 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Alexisss chcialabym powiedziec, zebys sie nie martwila, ale wiem, ze to nie takie proste. Mimo wszystko damy rade! Musimy byc silne a jak mowilam stres i zamartwianie sie dzieciatku nie pomaga.
Wlasnie przeczytalam, ze tworza im sie teraz zawiazki mozdzku, kregoslupa-jeej! 馃お Mysle, ze latwiej bedzie w to wszystko uwierzyc, jak juz brzuszki zaczna nam wystawac i dziecinki beda sie zaczynaly ruszac.. 馃檪
Co do dolegliwosci i humorow jestem w szoku, ze praktycznie nic mi nie dolega- no, piersi sa wieksze i bola, ale tak ogolnie to nie powiedzialabym, ze to cosik takiego sie ze mna dzieje jak tworzenie nowego zycia 馃檪 Ale to dopiero poczateczek, jeszcze wszystko przed nami :P
Co do pracy to wkurza mnie, ze te pieniadze spedzaja nam sen z powiek i nie pozwalaja sie cieszyc tak jak powinnysmy.. Z tego co sie orientuje to nie moze Cie wyrzucic szefowa w czasie trwania umowy- czyli do konca grudnia, a potem umowa sama wygasa.. Tak bylo z moja siostra, jesli nic nie pokrecilam. Ale nie zarzekam sie bo nie wiem- poczytaj jakie prawa Ci przysluguja a poza tym moze mozna by cos pokombinowac ze zwolnieniem lekarskim zeby uniknac zwolnienia?? Trzymam kciuki! No i duzo zalezy od stosunkow z szefowa, moj szef jest Iranczykiem i ma zupelnie inne podejscie do zycia niz my Polacy, taka jest prawda, powiedzial, ze dlaczego mialby mnie wyrzucic, przeciez jest czlowiekiem i sam ma dzieci to jakim prawem mialby mnie przyprawiac o wiekszy stres niz juz mam w zwiazku z ciaza 馃檪 Milo mnie zaskoczyl poki co, a co bedzie dalej zobaczymy. Trzymaj sie!
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
alexisss napisa艂(a):
Ciesz臋 si臋 Dorcia, 偶e Tobie wszystko si臋 u艂o偶y艂o 馃檪 ja pracuj臋 na p贸艂 etatu, umow臋 mam do ko艅ca grudnia...szefowej jeszcze o ci膮偶y nie powiedzia艂am...boj臋 si臋 偶e mnie zwolni...wiem 偶e nie mo偶e bo w ci膮偶y jestem ale chyba musz臋 miec jakie艣 za艣wiadczenie 偶e w ci膮偶y jestem...ciekawa jestem jak mi sie z t膮 prac膮 u艂o偶y...jak narazie hormony ca艂y czas mi dokuczaj膮...jaka艣 p艂aczliwa si臋 zrobi艂am...i mam mn贸stwo obaw dotycz膮cych ci膮偶y i macierzy艅stwa, jestem szcz臋艣liwa, ze jestem w cia偶y ale wiem, ze moje 偶ycie si臋 zmieni ca艂kowicie...boj臋 si臋 偶e nie poradzimy sobie ze wszystkim...偶e prac臋 ca艂kiem strac臋 itp... 馃槥 mam nadziej臋 偶e te obawy szybko min膮...moja siostra mi powiedzia艂a 偶e wszelkie obawy znikaj膮 wraz z pierwszym kopni臋ciem dzidzi 馃檪

Hej 馃檪 Wtrace sie bo sama interesowalam sie tematem swego czasu 馃槣
Szefowa nie moze Cie zwolnic nawet w grudniu. Bedziesz wtedy w 5 m-cu ciazy w zwiazku z czym musi przedluzyc Ci umowe conajmniej do dnia porodu 馃檪 Czy na d艂uzej - to juz zalezy od niej.
Inaczej spprawa by sie mia艂a jakby Twoja umowa konczy艂a sie przed ukonczeniem 3 m-ca ciazy. Wtedy jesli szefowa dowiedzialaby sie o ciazy ma prawo byc sucza i nie przedluzac umowy dlatego z regu艂y wtedy sie o tym nie m贸wi 馃槣
Ty jednak jestes bezpieczna 馃檪
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...