Skocz do zawartości

Witajcie majóweczki | Forum o ciąży

martam83

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć Brzusiaczki 🙂
Ja, choć nigdy nie narzekałam, mam teraz libido, że ho ho i mogłabym jak króliczek :P Tylko Mężuś mój mówi, że dziwnie mu troszkę, bo przecież Maluszek jest tak blisko i że... nieco się przy nim krępuje ☺️ Mi za to wcale to nie przeszkadza, mało tego, nasz Synuś jest wniebowzięty, gdy mamusi jest dobrze 🙂 Ale narzekać nie mogę, bo i tak wytrzymuje najdłużej 1,5 tygodnia poszcząc, więc nie jest źle. Aż nie mogę się doczekać tego czasu po 6 tygodniach od narodzin Jasia 😁 Kto wie, może na przyszłą jesień urodzi mu się rodzeństwo? 🙃 A tak poważniej, marzy się nam tak co 3-4 lata. Najlepiej chłopiec, dziewczynka, chłopiec 😁
Zgaga czasami mnie jeszcze dopada, ale już jest dużo lepiej. Najgorzej miałam po herbacie miętowej, którą ( o ironio) piłam, żeby zgagi nie mieć. Dlatego miętka leży teraz schowana w najgłębszą szufladę 🙂
Od kilku dni mam jakby nieco więcej energii, ale za to sapię już jak parowóz i to bez większego wysiłku, więc często odpoczywam. Ogólnie jednak, ciąża to dla mnie błogosławieństwo, czuję się cudownie i poza wymiotami do 16 tygodnia nie męczyło i nie męczy praktycznie mnie nic. No i mam tyle dobrego nastroju, optymizmu, że mogłabym obdzielić pół świata! 😁

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dziewczyny,
Czy wy dużo przytyłyście w ciąży? Wczoraj się przeraziłam, BO JEDNA KOLEZANKA JEST 2 TYG PRZED NAMI A PRZYTYŁA TYLKO 4 KG, kolejna jest w 36tc i przytyla 7kg, a ja juz ponad 10!!!
Mam apetyt to prawda, ale czy mam się ograniczać z jedzeniem??? Czy za dużo tyję? Przed ciążą ważyłam 54kg, pozniej schudłam na 52, teraz ważę już prawie 65!! Staram sie jeść 3-4 posiłki i jakies przekąski miedzy posiłkami, typu marchewka, żelki 🙂, jabłko.
Zgaga też mnie męczy, tak że mi się wszystko cofa!

• Mamusia
Każda dziewczyna tyje inaczej to zależy też od budowy ciała predyspozycji itp, ja np nigdy nie byłam chudzinką zawsze miałam problemy z wagą i musiałam się pilnować w ciązy przytyłam już 14 kg..ale martwić się tym będę po ciąży na pewno nie teraz, prawda jest taka, że jak później będzie się chciało schudnąć to powinno się udać 🙂

• Mamusia
czesc Brzuszaczki 😜
Oliczeko nie martw sie ...Nihasa ma racje kazda z nas tyje indywidualnie...ja przytylam na dzien dzisiejszy 7,5 kg...jem co 2 godz gora bo czesto burczy mi w brzuchu 🙂 moja gin.mowila ze malo przytylam ale wszystko zalezy od wielkosci dziecka,wod płodowych itd... mam znajoma, ktora przez cala ciaze przytyla tylko 6 kg...ale miala super przemiane materii..u mnie niestety gorzej..podczas karmienia wszystko zleci..głowa do góry 😜

• Mamusia
Oliczeko, mamy bardzo podobnie. Ja przed ciążą nieco ponad 55 kg, w pierwszym trymestrze ubyło mi prawie 3 kg, a teraz niecałe 65 kg 🤢 Ale co tam, gdybym tyle przytyła bez powodu, to byłoby się czym martwić, a tak, wiem, że we mnie rośnie drugi człowieczek i jestem jego bufetem, środkiem lokomocji i bezpiecznym domkiem, więc gdybym przytyła np. tylko 5 kg, to wtedy bym się martwiła 🙂 Fakt, dziwnie mi w tym nowym, opływowym ciele, zadyszką, sapaniem i metrem w pasie, ale przecież to wszystko dla mojego Skarbeńka 🙂 I wiem też, że po urodzeniu Jasia zadbam o powrót do formy i wagi wyjściowej, choćby po to, by wydawać kasiorkę na rozpieszczanie Małego a nie na nowe, większe ubrania dla siebie 😉

• Mamusia
Czesc Brzuszki,
Melduje sie po glukozie....o dziwo mnie ten drink o smaku pomaranczowym smakowal 🙂
A po badaniu zjadlam natychmiast dwie kanapki i poprawilam batonikiem 🙂
A jesli chodzi o kg.....ja przytylam 16 kg teraz, wiec o czym mowa.
Przed ciaza wazylam 52/53 kg.....
W styczniu mialam najwiekszy przyrost masy bo jakies 4,5 kg w miesiac, a teraz w dwa tyg tylko pol kg w dwa tyg.W pierwszej ciazy przytylam 22 kg i blyskawicznie mu spadlo, bylam az za chuda....ale karmilam 3 lata moja Samante 🙂
Moja siostra - chudzielec przytyla teraz w ciazy 32 kg, wiec czym Wy sie stresujecie.
Moja druga siostra ma trojke babli i tyla zaledwie 7 ka na dziecko, a z ostatnim 6 kg a urodzila 3,300 Babla 🙂

• Mamusia
Co do KG 😉 ja jestem teraz 13 kg do przodu, a najwięcej tyłam w 4 i 5 miesiącu, teraz przez ostatnie 2 miesiace przytyłam tylko 2 kg, ale wiem, że w 9 miesiącu to tłuszczyku przybędzie najwięcej 😉 nie martwię się tym wcale, ponieważ w pierwszej ciąży przytyłam 28 kg, no fakt jak zaszłam w ciąże to miałam 43 kg więc chyba dlatego tak dużo 🙂 jednak później szybko schudłam (też karmiłam prawie 2,5 roku) oczywiście nie wszystko zrzuciał bo z 10 kg mi zotało, ale to nawet lepiej, bo w końcu wyglądałam jak kobieta a nie dziecko 🙃 hmmmmm ale zostały rozstępy 🥴

• Mamusia
Ja przytyłam do tej pory 4,7kg i jak już pisałam lekarz powiedział że to trochę za mało a bezpieczne kg to pomiędzy 7 a 13.

Jeśli chodzi o sex, wszyscy mi mówili że w końcu będzie można bez zabezpieczenia, ale super- pomyślałam 🙂 a tu po pierwszej wizycie u lekarza zostało nam zabronione ze względu na ból brzucha, później jak lekarz zezwolił to libido trochę spadło, a w zasadzie podświadomość, że może się mimo wszystko coś stać dziecku. Ale faktycznie mąż jest wytrwały, chociaż wiem że średnia raz na tydzień to zdecydowanie za mało 😞

• Mamusia
co do kg to ja narazie przytylam 16 kg ale przed ciaza to byl ze mnie cien czlowieka.... mam nadzieje ze jeszcze troche przytyje i oby mi wszystko nie spadlo pozniej bo nie powiem chciala bym zeby co nieco zostalo 😉 przyda mi sie 😁 narazie od jakichs dwoch moze trzech tyg waga mi troszke przystopowala. moja polozna to z kazdego kg u mnie cieszy sie jak dziecko z lizaka 😉

• Mamusia
A ja własnie a propo kilogramów pożarłam 2 kawałki pizzy z tunczykiem 😜
ach i czuje sie cudownie 😉 hahaha 😁

Przegladam sobie allegro i mam pytanie ..czy ktoras z Was zakupiła juz, badz ma: lezaczek -bujaczek??
planuje go kupic ale zastanawiam sie jaki ?? z wibracjami? melodyjka? chyba zainwestuje juz w taki do ok.18 kg.. jedne maja takie cienkie nóżki a inne grube...i juz sama nie wiem 🤔

• Mamusia
moja bratowa ma dokładnie taki allegro.pl/fisher-price-lezaczek-bujaczek-t5051-bon-gratisy-i3024806879.html

I mimo cienkich rurek jest naprawdę bardzo stabilny i ma wibracje, ponoć dzieci to lubią. Ale jest tylko do 9kg i to jest minus 😞 Ale karmią ją jeszcze na nim mimo że waży więcej więc myślę, że tak do 12kg będzie ok. Do tego fajnie się ściąga siedzisko, co łatwo daje się wyprać 🙂

Jako że mała wyrasta już z tego to my dostaniemy w spadku 🙂 więc nie kupujemy.

• Mamusia
a no wlasnie moze bedzie stabilny mimo cienkich nozek..
ja ogladałam taki
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3034109428&ars_source=ars&ars_socket_id=6&ars_rule_id=8
i jeszcze czycham na jakas fajna karuzele do łozeczka..ale nic mi sie nie podoba 🤔

• Mamusia
Hej brzuszki!
Te bujaczki to b. dobra sprawa. Ja mam huśtawkę, którą można zablokować z różnymi melodyjkami i Olivcia uwielbiała ją. A te z wibracjami ponoć potrafią nawet dziecko uspokoić- przynajmniej moja szwagierka tak miała z synkiem.
Tak piszecie o tej wadze, że tak sobie myślę, że i ja dzisiaj wejdę, mam nadzieję że da radę jeszcze coś wyświetlić, bo dzisiaj na frytki się skusiłam i lody czekoladowe. Zgaga mi dzisiaj odpuściła, to nadrabiałam 😉
Herbata imbirowa w moim przypadku wybawienie 🙂

• Mamusia
dziewczyny wiecie co czasami mam takie klucie. nie wiem jak to opisac dokladnie w ktorym miejscu jest ale to tak jakby na dole brzucha az w pipce ze tak powiem i czuje tak jakby tez troche u gory brzucha to bylo i nie znam tego przyczyny :/ 21 tego miesiaca bylam u gina i mowila ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku a pozniej mi te klucie sie przypaletalo :/ mam to raz na dzien lub czasami kilka razy w ciagu dnia... miala ktoras z Was tez cos takiego???

• Mamusia
dziewczyny wiecie co czasami mam takie klucie. nie wiem jak to opisac dokladnie w ktorym miejscu jest ale to tak jakby na dole brzucha az w pipce ze tak powiem i czuje tak jakby tez troche u gory brzucha to bylo i nie znam tego przyczyny :/ 21 tego miesiaca bylam u gina i mowila ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku a pozniej mi te klucie sie przypaletalo :/ mam to raz na dzien lub czasami kilka razy w ciagu dnia... miala ktoras z Was tez cos takiego???

• Mamusia
Angela, mnie tak jakieś 3 dni temu złapało i po chwili puściło, ale wyprostować się nawet nie mogłam(kilka głębszych oddechów i przeszło). Mi się wydaje, że więzadła się rozszerzają. W sumie tak silny ból złapał mnie pierwszy raz i nic poza tym się nie dzieje, więc nie przejęłam się tym. Ale jak Cię to nie pokoi, to zadzwoń sobie do swojej gin i spytaj. Ale skoro dopiero co byłaś i wszystko jest ok, to chyba nie ma co się martwić 🙂

• Mamusia
Martam & Ewell ja sobie wkrecalam ze to skurcze jakies juz czy cos 😮 nie mialam tego jeszcze tak strasznie mocno ze bym nie mogla sie ruszyc czy cos ale dosc bolalo nie powiem :/ mam nadzieje ze to tylko 'cwiczenia' mojego organizmu przed porodem...

• Mamusia
Brzuszki,
Teraz trzeba byc w pogotowiu jak cos 🙂
Jesli chodzi o bujak....Rudzielec mam taki sam 🙂
A w nd dostalismy ten http://item.mobileweb.ebay.com/viewitem?itemId=321035842644
Dzis go zlozylam wlasnie i bawilam sie tym projektorem.
Choc jak dla mnie to dosc drogi, no ale dostalismy od kolegi ktorego Babel nie chcial w tym siedziec, hehe zobaczymy czy Elvisowi sie spodoba.

• Mamusia
Rudzielec napisał(a):
a no wlasnie moze bedzie stabilny mimo cienkich nozek..
ja ogladałam taki
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3034109428&ars_source=ars&ars_socket_id=6&ars_rule_id=8
i jeszcze czycham na jakas fajna karuzele do łozeczka..ale nic mi sie nie podoba 🤔

moje znajome mają takie leżaczki i sobie chwalą
i ja odkupuję od dobrej kumpeli taki sam 🙂